Čtvrtek 28. březen 2024 11:04
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Výběr hlavních ekonomických událostí v ČR v roce 2019

16.12.2019 08:36  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V tomto velmi rozsáhlém článku najdete kompletní výběr nejdůležitějších hospodářských událostí v České republice v roce 2019 (řazeno chronologicky po měsících a dnech):

LEDEN

1. - Záložna Moravský Peněžní Ústav se změnila v banku, v únoru se přejmenovala na Trinity Bank.

2. - Index PX pražské burzy byl na letošní nejnižší úrovni 989,37 bodu

7. - Oznámeno, že investiční skupina PPF nekoupí od skupiny Modern Times Group (MTG) 95procentní podíl v bulharské mediální společnosti Nova Broadcasting Group, ani zbylých pět procent od společnosti Eastern European Media Holdings. Transakci neschválil bulharský antimonopolní úřad.

8. - Titul Auto roku 2019 v ČR získal Ford Focus. V hlasování odborné poroty porazil Ford ve finále druhý Peugeot 508.

- Nizozemská pojišťovna NN Group dokončila koupi životní pojišťovny Aegon v ČR a životní pojišťovny a důchodové správcovské společnosti Aegon na Slovensku. Transakci v hodnotě čtyři miliardy Kč schválili regulátoři i antimonopolní úřady obou zemí.

11. - Novým předsedou představenstva provozovatele energetické přenosové soustavy ČEPS byl zvolen Martin Durčák. Jeho předchůdce Jana Kalinu dozorčí rada odvolala v říjnu 2018.

- Česká měna byla dle ČNB na letos nejsilnější úrovni k dolaru 22,199 Kč/USD.

18. ledna - Kladenská Poldi byla v elektronické aukci prodána za 140 milionů korun. Koupila ji společnost Opimo Trade.

25. - Brněnská strojírenská firma Královopolská RIA oznámila, že podala arbitrážní žalobu k Mezinárodní obchodní komoře v Londýně na společnost Sev.en EC kvůli sporu o dostavbu tepelné elektrárny Chvaletice.

- Veterináři zrušili povinnost pro myslivce udržovat účinnou aktivní látku v pachových ohradnících na Zlínsku, které částečně lemovaly oblast, kde se od roku 2017 vyskytoval africký mor prasat.

28. - Česká společnost E.ON Distribuce a slovenská firma Západoslovenská distribučná získaly od Evropské komise 2,34 miliardy korun (91,2 milionu eur) na společný projekt inteligentní energetické soustavy ACON Smart Grid.

29. - Sdružení stavebních firem v čele se společností Eurovia CS podmínečně odstoupilo od smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD) na výstavbu dálnice D11 z Hradce Králové do Smiřic. ŘSD podle firem řádně nepředalo staveniště, firmy také chtěly víc peněz. V únoru ŘSD podepsalo se společnostmi Eurovia, Metrostav a Swietelsky dodatek ke smlouvě, cena se zvýšila o zhruba 148 milionů korun, termín dostavby se zkrátil o měsíc.

30. - Ministerstvo financí (MF) v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v roce 2019 na 2,5 procenta z 2,9 procenta.

ÚNOR

1. - Skupina Sev.en Energy oznámila, že kupuje poloviční podíl v nadnárodní energetické společnosti InterGen N.V., která vlastní tři elektrárny v Británii a má podíl ve dvou elektrárnách v Austrálii. Cena transakce nebyla zveřejněna.

- Ministerstvo zemědělství oznámilo, že maso z problematických polských jatek, kde se porážely nemocné krávy, se dostalo i do Česka. Jelikož čeští veterináři objevili v jednom ze vzorků masa z Polska salmonelu, zavedla ČR 21. února mimořádná opatření spočívající v kontrole masa z Polska. Evropská komise týden po vyhlášení mimořádných opatření vyzvala k jejich zrušení, ČR požadavek zprvu odmítla. Povinné testy polského hovězího skončily koncem března poté, co Polsko poskytlo záruky, že učinilo maximum, aby se na trh nedostávalo vadné maso. Později byla několikrát objevena salmonela i u kuřecího masa z Polska.

- Poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) pro energetiku Jaroslav Míl se stal vládním zmocněncem pro jadernou energetiku.

6. - MF oznámilo, že počet heren v Česku od začátku roku 2012 klesl o tři čtvrtiny na 1801. Počet automatů se snížil o 48 procent na 38.947. V ČR je 457 obcí s úplným zákazem hazardu.

11. - Firma Slovenská produkčná oznámila, že koupila Československou filmovou společnost, do níž patří televizní stanice CS film, CS mini, Horor film, WAR TV a Kinosvět a on-line videoportál Film popular.

14. - Společnost Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní Daniel Křetínský, dokončila nákup francouzských časopisů mediální skupiny Lagardére za 52 milionů eur (zhruba 1,34 miliardy Kč). Součástí koupě je licence na značku módního magazínu Elle pro Francii.

15. - Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) odvolala ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiřího Slováka. Nahradil ho Jan Prachař.

18. - Novým majitelem pražského obchodního domu Máj, který je v posledních letech známý jako My, se stala firma Amádeus Real.

19. - Tuzemská internetová jednička Seznam.cz oznámila, že majitel Ivo Lukačovič opouští pozici předsedy představenstva společnosti a nebude ani jeho členem. Lukačovič zůstává majitelem a bude se věnovat svým globálním projektům, zejména Windy.com.

20. - Dle údajů Fincentra Hypoindexu průměrná úroková sazba hypoték v lednu stoupla na 3,00 procenta, což byla nejvyšší letošní hodnota.

22. - Obchodní řetězce Billa a Penny Market ze skupiny Rewe dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 164 milionů za zneužití významné tržní síly. Řetězce podle ÚOHS požadovaly od svých dodavatelů poplatek, označovaný jako RBG bonus, šlo ale v podstatě o zalistovací poplatek za to, že odebírají zboží. Skupina Rewe pokutu akceptovala.

- Německá energetická společnost innogy podepsala dohodu s firmou RWE o prodeji svého podílu 50,04 procenta v českém distributorovi plynu innogy Grid Holding (iGH).

26. - Smlouva mezi ministerstvem dopravy a konsorciem Czech Toll/Sky Toll na provoz mýtného je platná. Rozhodl o tom předseda ÚOHS Petr Rafaj, který potvrdil prosincové rozhodnutí úřadu a zamítl rozklad, který proti němu podala firma Kapsch.

- Skupina Home Credit ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera oznámila, že nebude pokračovat v přípravách na spojení společností Air Bank a Home Credit v Česku a na Slovensku s Moneta Money Bank. Moneta spustila proces k případnému spojení s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem loni v říjnu.

28. - Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, jejichž ruští majitelé na firmu v lednu podali návrh na insolvenci, prodlouží odstávku výroby až do konce roku. Výroba se zastavila 1. ledna. V červnu Krajský soud v Plzni prohlásil na firmu konkurz. V prosinci věřitelé Pilsen Steel v konkurzu vybrali kupce, jméno neuvedli.

BŘEZEN

1. - Energetici odpojili první blok jaderné elektrárny Temelín od přenosové soustavy. Začala tak plánovaná odstávka, která skončila 29. dubna.

13. - Státní veterinární správa (SVS) oznámila, že ČR je po téměř dvou letech oficiálně zemí bez nákazy afrického moru prasat (AMP). ČR se tak podle veterinářů stala první zemí na světě, která dokázala tuto nemoc na svém území vymýtit. Byla zrušena mimořádná veterinární opatření na Zlínsku.

- Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, velké obchody nadále zůstanou o některých svátcích zavřené.

14. - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun. Orkán ve státních lesích v noci na 11. března poničil asi milion metrů krychlových dřeva.

- Oznámeno, že z Aera Vodochody Aerospace odejde po dohodě s vlastníkem, kterým je Penta Investments, prezident a předseda představenstva Giuseppe Giordo. Nahradí ho Dieter John, který v minulosti působil na vrcholných pozicích v Bombardier Transportation Group, Airbus Group nebo Eurocopter Group.

- Skupina KKCG miliardáře Karla Komárka oznámila, že se stane stoprocentním vlastníkem sázkové společnosti Sazka Group Připadnou jí zároveň veškeré podíly v řeckém OPAP, italské Lottoitalia a rakouské Casinos Austria. Holding EMMA Capital Jiřího Šmejce, který měl v Sazka Group podíl 25 procent, si ponechá akcie v chorvatské sázkové kanceláři SuperSport a dostane finanční kompenzaci v řádu několika stovek milionů eur.

18. - Radní Královéhradeckého kraje schválili nové smlouvy s autobusovými dopravci na zajištění dotované linkové dopravy od 1. dubna. Kraji na konci loňského roku vypovědělo smlouvy osm z jedenácti autobusových dopravců, a to k 31. březnu. Představovalo to 97 procent dopravy v kraji.

20. - Škoda Auto oznámila, že v příštích čtyřech letech investuje dvě miliardy eur (asi 51,2 miliardy Kč) do elektromobility a nových řešení mobility. V roce 2018 investovala více než 500 milionů eur (asi 12,8 mld. Kč) do svých českých závodů. Do konce roku 2022 představí automobilka více než 30 nových modelů, víc než deset z nich částečně nebo plně elektrifikovaných.

28. - Investiční společnost BHM Group prodala svůj padesátiprocentní podíl v litovelském výrobci papírenských strojů Papcel zpět společnosti VEGA-HSH, kterou vlastní podnikatel David Dostál. VEGA-HSH se tak opět stala stoprocentním majitelem Papcelu.

- Společnost Penta Real Estate prodala soubor pěti kancelářských budov z komplexu Waltrovka v pražských Jinonicích jihokorejské firmě Hanwha Investment & Securities. Cenu účastníci transakce neuvedli, podle informací ČTK by mělo jít o více než 250 milionů eur, tedy asi 6,3 miliardy korun. Patrně jde o největší realitní obchod letošního roku v ČR.

29. - České dráhy oznámily, že koupí od konsorcia Škoda Transportation-Škoda Vagonka až 55 vlaků přibližně za sedm miliard korun.

- Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu části dálnice D3 Hodějovice-Třebonín. Stavba úseku dlouhého 12,5 kilometru, který bude součástí obchvatu Českých Budějovic, by měla být hotova v létě 2022. V září sdružení firem Salini Impregilo a Doprastav, které úsek staví, opustila italská firma.

DUBEN

2. - Televizní skupina Prima oznámila, že spustí v Česku během 12 měsíců nový zpravodajský kanál CNN Prima News, kontinuální zpravodajství na základě partnerství s firmou CNN International Commercial (CNNIC).

- Novým předsedou představenstva státem ovládaného provozovatele ropovodů Mero byl zvolen Jaroslav Kocián. Vystřídal Stanislava Brunu, kterému ministerstvo financí na začátku ledna neprodloužilo smlouvu.

- Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) oznámil, že v Česku vzniknou kvůli boji s kůrovcem dvě zóny s různými stupni opatření. Veškeré síly se zaměří na vyhledávání a likvidaci aktivního kůrovce.

3. - Věřitelé schválili reorganizaci slévárenské firmy ČKD Kutná Hora. Výrobce železničních podvozků a ocelových odlitků se loni ocitl v platební neschopnosti, od prosince je v úpadku.

4. - Čínský konglomerát CITIC Group oznámil, že dokončil ke konci března akvizici 100 procent ve společnosti CEFC Europe, která je největším čínským investorem v ČR.

9. - MF v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z lednových 2,5 procenta.

12. - Společnost ČEZ oznámila, že ukončila kupní smlouvu s firmou Inercom o prodeji svých bulharských aktiv. Podle ČEZ je důvodem kroku počínání bulharského státu, který svým jednáním zmařil splnění odkládacích podmínek, a tím i vypořádání smlouvy.

- Index PX pražské burzy dosáhl letošní nejvyšší úrovně 1104,47 bodu.

15. - Vláda rozhodla, že pátým členem rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) bude ředitel odboru elektroenergetiky a teplárenství ministerstva průmyslu a obchodu Ladislav Havel. Vláda jmenovala předsedou rady dosavadního člena Jana Pokorného.

16. - ÚOHS zakázal Dopravní společnosti Ústeckého kraje (DSÚK) nákup 161 autobusů značek Scania a Zliner za více než miliardu korun. Podnět podal výrobce autobusů SOR. Dopravní společnost Ústeckého kraje (DSÚK) podala proti rozhodnutí správní žalobu.

17. - Americká investiční firma TPG Capital koupila většinový podíl v portfoliu moderních skladů a výrobních hal české developerské společnosti Contera. Hodnota prodaných nemovitostí činí 2,4 miliardy korun.

25. - Novým předsedou dozorčí rady Českých drah se stal profesor ČVUT Karel Pospíšil. Ve funkci nahradil Petra Moose.

29. - Vláda schválila poskytnutí ropy petrochemického holdingu Unipetrol ze státních hmotných rezerv. Ruskou ropu evropské státy odmítly kvůli jejímu znečištění organickým chloridem. Dodávky ropy ropovodem Družba byly obnoveny 27. května.

- Sdružení investorů pod vedením společnosti Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) informovalo, že se stane jediným vlastníkem firmy innogy Grid Holding (iGH). Převzetí od společnosti RWE za 1,8 miliardy eur (46,2 miliardy Kč) dokončilo v říjnu.

30. - Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, ministryní spravedlnosti Marii Benešovou a ministrem dopravy Vladimíra Kremlíka. Nahradili Martu Novákovou, Jana Kněžínka a Dana Ťoka (všichni za ANO). Novými místopředsedy vlády se stali Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), o tuto funkci naopak přišel Richard Brabec (ANO), který zůstal ministrem životního prostředí.

KVĚTEN

2. - Bankovní rada ČNB zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na dvě procenta.

- ČNB v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta a pro příští rok na 2,8 procenta. V předchozí únorové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 2,9 procenta a příští rok o tři procenta.

3. - Ministr dopravy Kremlík odvolal generálního ředitele ŘSD Jana Kroupu, jeho nástupcem následně jmenoval Pavola Kováčika.

7. - Investiční skupina PPF prodala desetiprocentní podíl ve strojírenské skupině Škoda společnosti ovládané Michalem Koreckým. Cenu nezveřejnila.

9. - Rozlehlý areál bývalých vojenských skladů v Olomouci byl v elektronické aukci vydražen za 353 milionů korun.

10. - Úřad práce oznámil, že nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 2,7 procenta. Počet nezaměstnaných, zhruba 210.000 lidí, tak byl nejnižší od června roku 1997. V říjnu se snížila na 2,6 procenta, bez práce bylo 196.500 lidí.

14. - Prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR byl zvolen Jaroslav Hanák. Funkci obhájil už podruhé.

16. - MF oznámilo, že ČR uspěla ve čtyřech mezinárodních arbitrážích celkem o zhruba půl miliardy korun, které souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. ČR tak zvítězila už v šesti ze sedmi solárních arbitráží, které proti ní byly zahájeny.

17. - Švýcarská společnost Alpiq prodala své teplárny ve Zlíně a v Kladně energetické skupině Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače. Prodejní cena je přibližně 7,2 miliardy korun.

- Energetici odpojili druhý blok jaderné elektrárny Dukovany od přenosové soustavy. Plánovaná odstávka trvala do 23. června. Druhý den elektrárna blok znovu odstavila, kvůli opravě netěsnosti v parogenerátoru se odstávka o téměř tři měsíce prodloužila a skončila až 21. září.

20. - Premiér Babiš oznámil, že se se zástupci bank dohodl na vzniku pracovní skupiny pro založení Národního rozvojového fondu. Do fondu by dle Babiše mohly banky příští rok odvést asi šest miliard korun.

- Vláda schválila novelu zákona o potravinách, podle které zboží pod stejným obalem bude muset mít v Česku stejné složení jako v jiných evropských státech. Nechala však možnost, aby rozdíl v kvalitě mohl u výrobků být, pokud ho obchodník nebo výrobce zdůvodní "oprávněnými a objektivními" skutečnostmi.

21. - Věřitelé schválili reorganizační plán firmy Veba Broumov, která patří k největším českým textilkám. Plán počítá se zachováním výroby a pracovních míst.

23. - ČBN oznámila, že banky budou od července 2020 odvádět více peněz do rezerv na ochranu úvěrového trhu. ČNB zvýšila tzv. sazbu proticyklické kapitálové rezervy na dvě procenta.

- ČNB zveřejnila Zprávu o finanční stabilitě, podle které je domácí finanční sektor stabilní a vysoce odolný vůči případným nepříznivým šokům.

27. - Ministr průmyslu Karel Havlíček odvolal ředitele státního podniku Diamo Tomáše Rychtaříka. Do funkce dočasně jmenoval Jiřího Ježe.

- Provozovatel placené televize Canal Plus ze skupiny Vivendi oznámil, že koupí za jednu miliardu eur (25,8 miliardy Kč) evropského konkurenta M7 od soukromého investora Astorg. M7 působí i v ČR, kde poskytuje satelitní služby pod značkou Skylink.

29. - ÚOHS oznámil, že holding Agrofert může prostřednictvím své firmy Penam koupit pekárny United Bakeries. Musí ale prodat několik svých závodů, aby nebyla narušena hospodářská soutěž.

31. - ČSOB se stala jediným vlastníkem Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS). Ve spořitelně dosud měla banka podíl 55 procent, zbylých 45 procent koupila od německé stavební spořitelny Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH). Podle předchozích informací banka koupila podíl v ČMSS za zhruba 6,15 mld korun.

ČERVEN

3. - Většinový podíl v brněnské firmě Kiwi.com, která vytvořila vyhledávač levných letenek, koupil americký fond General Atlantic.

5. - Karlovarské minerální vody (KMV; skupina Mattoni 1873) oznámily, že spolu s PepsiCo kupují srbského výrobce minerální vody a nealkoholických nápojů Knjaz Miloš. Cenu transakce, kterou byla dokončena v srpnu, firmy nezveřejnily.

10. - Dozorčí rada Českých drah odvolala předsedu představenstva a generálního ředitele Miroslava Kupce. Ve funkci ho dočasně zastoupil místopředseda představenstva Radek Dvořák.

- Vláda schválila prodej slovinských papíren Vipap Videm Krško, ve kterých ministerstvo financí drží přímý podíl 96,5 procenta, pražské společnosti RIDG Holding.

11. - Národní rozpočtová rada ve své druhé Zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí uvedla, že české veřejné finance jsou při zachování stávajícího nastavení daňové politiky a výdajů dlouhodobě neudržitelné.

14. - V evropské loterii Eurojackpot vyhrál sázející z ČR 1,412 miliardy korun. Je to druhá nejvyšší výhra v historii země.

17. - Televizní skupinu Prima zcela ovládl Ivan Zach. Jeho firma THR Media koupila 75 procent v polovičním vlastníkovi Primy Denemo Media od Vladimíra Komára. V červenci převzetí schválil ÚOHS.

18. - Dopravce RegioJet prodal emisi zajištěných dluhopisů ve výši 921 milionů korun se splatností pět let. Získané peníze použije na nákup vlaků a refinancování úvěrů.

19. - Pivovary Staropramen se staly majoritním akcionářem Pardubického pivovaru, drží 89 procent akcií.

- Obvodní soud pro Prahu 8 uznal nárok na odškodnění českých majitelů vozů koncernu Volkswagen v tzv. kauze Dieselgate. V říjnu odvolací senát verdikt zrušil. Společnost Safe Diesel, která vlastníky vozů zastupuje, se v listopadu dovolala k Nejvyššímu soudu.

20. - Skupina ČEZ prodala svá aktiva v Bulharsku tamní firmě Eurohold za 335 milionů eur (8,6 miliardy korun). Bulharský antimonopolní úřad v říjnu prodej zablokoval. ČEZ i Eurohold podaly každý za sebe proti rozhodnutí správní žalobu.

21. - Energetici odpojili od sítě druhý blok jaderné elektrárny Temelín. Začala tak plánovaná odstávka, která skončila 12. srpna.

- Ovocnářská unie uvedla, že úroda bude kvůli jarním mrazům meziročně nižší asi o 21 procent. Ztráta ovocnářů kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality bude kolem 200 milionů korun.

26. - Česká pošta oznámila, že do své restrukturalizace investuje 7,5 miliardy korun a že během šesti let sníží počet pracovních míst o 7000 ze stávajících 30.000.

27.- Z jednání vlané hromady ČEZ vyplynulo, že firma se chce více soustředit na český trh, v zahraničí se zaměří hlavně na služby související s moderní decentrální energetikou. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš dříve uvedl, že firma plánuje krom Bulharska prodat majetek i v Rumunsku a Turecku a zvažuje i prodej elektráren v Polsku.

28. - Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a UniCredit bank potvrdily, že jsou připraveny investovat do Národního rozvojového fondu až sedm miliard korun. Banky peníze poskytnou, jakmile fond získá potřebnou licenci od ČNB a budou vybrány a připraveny vhodné investiční projekty. Zřízení fondu navrhl premiér Babiš místo sektorového zdanění bank, které prosazovala koaliční ČSSD.

ČERVENEC

1. - Největší česká mlékárna Madeta přišla o dodávky 200.000 litrů mléka denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH. Družstvo začalo víc dodávat do Německa.

- Skupina ArcelorMittal miliardáře Lakšmího Mittala oznámila, že dokončila prodej ostravské huti. Firmu převzala skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Obchodní značka huti ArcelorMittal Ostrava se změnila na Liberty Ostrava.

- Pardubický kraj vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice ze skupiny Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače o výjimku z emisí rtuti a oxidů dusíku, stanovil řadu omezujících podmínek. V říjnu ministerstvo životního prostředí změnu integrovaného povolení elektrárny Chvaletice zrušilo.

2. - Česko zrušilo povolení pro několik letů ruského Aeroflotu poté, co Rusko omezilo přelety Českých aerolinií (ČSA) přes Sibiř. Rusko reagovalo na nepovolení posílení spojení ruských dopravců na trase do Česka. Obě strany se následně dohodly, že provoz dočasně ponechají bez omezení. V září se letecké úřady obou zemí dohodly, že letecký provoz mezi ČR a Ruskem bude fungovat bez omezení a dokonce zintenzivní.

3. - Novým předsedou představenstva petrochemického holdingu Unipetrol se stal Tomasz Wiatrak, dosavadnímu šéfovi Krzysztofu Zdziarskému skončilo tříleté funkční období.

- Česká měna byla dle ČNB na letos nejsilnější úrovni k euru 25,435 Kč/EUR.

4. - Energetický a průmyslový holding (EPH) oznámil, že získá elektrárny a další aktivity německé skupiny Uniper ve Francii. Cenu nespecifikoval.

8. - Vláda schválila investorský model stavby nových jaderných zdrojů. Investory budou dceřiné firmy energetické společnosti ČEZ - EDU II pro jadernou elektrárnu Dukovany a ETE II pro Temelín. Investice by měla být placena skupinou ČEZ - a to jak externím financováním, tak vlastními zdroji. Za určitých podmínek bude ČEZ moci dceřinou společnost předat státu.

11. - Soud rozhodl, že ÚOHS se musí znovu zabývat smlouvou mezi ministerstvem dopravy a novým provozovatelem mýtného, konsorciem CzechToll a SkyToll. Vyhověl žalobě společnosti Kapsch. Nové rozhodnutí úřadu padlo koncem září, když ÚOHS nepravomocně zakázal plnění smlouvy na nový mýtný systém s tím, že toto rozhodnutí bude platit až rok poté, co řízení u ÚOHS, včetně rozhodování o odvolání státu, skončí. Nejvyšší správní soud v prosinci zrušil rozsudek Krajského soudu v Brně, který smlouvu dříve prohlásil za neplatnou. Smlouva na nový mýtný systém tak je platná.

12. - Sněmovna schválila zavedení elektronických dálničních známek od roku 2021.

16. - Skupina ČEZ uvedla, že prozkoumá možnosti těžby lithia v Krušných horách. Australské firmě European Metals Holdings (EMH) Limited, která má na těžbu přednostní právo, poskytne půjčku dva miliony eur (51,2 milionu Kč). ČEZ se do konce roku rozhodne, jestli do EMH kapitálově vstoupí, nebo si nechá půjčku vrátit.

18. - Evropská komise (EK) povolila britské telekomunikační společnosti Vodafone Group převzít aktivity poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v Německu, Maďarsku, Rumunsku a ČR. Vodafone tak v Česku získal mimo jiné i kabelovou síť UPC.

26. - Pavol Kováčik skončil ve funkci generálního ředitele ŘSD. Vedením organizace byl pověřen ředitel úseku výstavby Radek Mátl, který byl později od 1. října jmenován generálním ředitelem.

30. - Ostravská Škoda Vagonka ze skupiny Škoda Transportation oznámila, že dodá do Lotyšska 32 elektrických příměstských vlaků za zhruba šest miliard korun.

- Ministerstvo životního prostředí (MŽP) informovalo, že vydalo kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA) k prodloužení těžby uhlí v dole Bílina do roku 2035. Společnost Severočeské doly ale musí splnit 31 podmínek.

- Vláda provedla zásadní změny ve vedení Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Nový předsedou rady úřadu kabinet jmenoval Stanislava Trávníčka, dosavadním šéfovi rady Janu Pokornému neprodloužila vláda mandát. Byli také odvoláni členové rady Vladimír Vlk a Vladimír Outrata, které nahradili Martina Krčová a Petr Kusý. Ministr průmyslu Karel Havlíček poté řekl, že Pokorný, Vlk a Outrata systematicky jednali v souladu se zájmy regulovaných subjektů.

- V dozorčí radě České pošty skončil její předseda Karel Kratina, jeho nástupcem byl zvolen Petr Zatloukal.

31. - MF v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta, pro příští rok odhad růstu zhoršilo na 2,3 procenta.

SRPEN

1. - Městský soud v Praze zamítl reorganizační plán firmy Oleo Chemical a poslal ji do konkurzu. Vrchní soud poté věc vrátil městskému soudu, který v listopadu změnil rozhodnutí a reorganizaci schválil.

- ČNB v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta a pro příští rok na 2,9 procenta.

5. - České dráhy (ČD) zaplatí za zneužití dominantního postavení na trhu dálkové železniční dopravy v letech 2005 - 2014 nikoliv původně stanovenou pokutu 368 milionů korun, ale 274 milionů korun. Předseda ÚOHS Petr Rafaj potvrdil rozhodnutí prvního stupně, že se ČD provinily, výši pokuty ale snížil.

7. - Evropská komise (EK) oznámila, že podezřívá české mobilní operátory T-Mobile a O2 a provozovatele telekomunikační infrastruktury CETIN z porušování antimonopolních předpisů EU. Podle předběžných závěrů jejich dohoda o sdílení sítí omezuje konkurenci. Operátoři s tím nesouhlasí.

8. - Ministerstvo životního prostředí zkritizovalo rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), který povolil rozhazování jedu na hubení hlodavců Stutox II kvůli přemnoženým hrabošům. Aplikace jedu podle ministerstva ohrožuje zvěř a ptáky. Ministerstvo zemědělství po vlně kritiky účinnost povolení pro plošné použití jedu pozastavilo.

13. - Investiční společnost Akro podala ústavní stížnost proti verdiktu, podle kterého musela státu vrátit přes dvě miliardy korun. Peníze přijala před sedmi lety jako odškodné pro podílníky vytunelovaných CS Fondů.

16. - V Jaderné elektrárně Dukovany energetici podle plánu odstavili první výrobní blok. Odstávka skončila 9. října.

20. - Automobilka Tatra Trucks oznámila, že dodá české armádě v příštích letech 71 nákladních vozidel. Hodnota těchto zakázek převyšuje půl miliardy korun. Obě strany smlouvu na dodávku podepsaly v polovině srpna.

- Společnost Papcel, která v Litovli na Olomoucku vyrábí papírenské stroje, na sebe kvůli vysokým dluhům podala insolvenční návrh. V září ji soud poslal do úpadku.

26. - Coca-Cola HBC Česko a Slovensko kupuje výrobce balených vod Toma. Prodej Tomy nařídil Karlovarským minerálním vodám již dříve ÚOHS při nákupu PepsiCo, pod kterou Toma spadala.

27. - MF zhoršilo proti červencové prognóze odhad růstu ekonomiky pro letošní i příští rok. Nově letos čeká růst o 2,4 procenta a příští rok o 2,2 procenta.

- Ministerstva financí a průmyslu a obchodu představila kroky k podpoře podnikání, tzv. živnostenský balíček.

28. - Korejský výrobce pneumatik Nexen Tire otevřel v průmyslové zóně Triangle u Žatce svou první továrnu v Evropě s 800 lidmi. Postupně investuje až 22 miliard korun, po dokončení investic bude zaměstnávat 1300 lidí. Součástí areálu je vývojové technologické centrum.

30. - Nové jaderné bloky v jaderné elektrárně Dukovany získaly kladný posudek vlivu na životní prostředí (EIA). Vydalo ho MŽP s tím, že stavba nového jaderného zdroje bude mít přijatelné vlivy na životní prostředí a zdraví obyvatel. Záměr na stavbu jednoho až dvou nových bloků nechala úřadu posoudit firma ČEZ.

ZÁŘÍ

1. - Generálním ředitelem a předsedou představenstva České pojišťovny se stal Roman Juráš. Vedení pojišťovny převzal od Marka Jankoviče.

- Česká měna byla dle ČNB na letos nejslabší úrovni k euru 25,920 Kč/EUR.

3. - Na nově vytvořenou pozici generálního ředitele EP Power Europe nastoupil místopředseda představenstva Jan Špringl. Převzal tak výkonné řízení od předsedy představenstva Daniela Křetínského. EP Power Europe zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny v rámci Energetického průmyslového holdingu (EPH).

13. - Sněmovna přehlasovala senátní veto a schválila, že elektronická evidence tržeb (EET) se rozšíří na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Poslanci schválili i návrh, že některé služby a zboží, například vodné a stočné a audioknihy, se přesunou do nejnižší, desetiprocentní sazby DPH.

- Sněmovna schválila novelu lesního zákona, která by měla urychlit a zjednodušit boj s kůrovcovou kalamitou.

- Sněmovna schválila zavedení jednotné jízdenky na dráze pro cestující, kteří využijí vlaky různých dopravců.

16. - Skupina PPF oznámila, že získala 19,2 procenta akcií britské biotechnologické společnosti Autolus Therapeutics, která je v pokročilé fázi klinických studií přípravků protinádorové terapie založené na T-lymfocytech.

- ÚOHS povolil čínské společnosti Rainbow Wisdom Investment ze skupiny CITIC podílet se na kontrole firem Empresa Media a Médea Jaromíra Soukupa. Rainbow Wisdom Investment získala podíly v obou společnostech v červnu, kdy přebírala aktiva holdingu CEFC China. V Empresa Media dříve získala 49 procent, v marketingové Médea Group 30 procent.

17. - Generální ředitel společnosti innogy ČR Martin Herrmann rezignoval na funkci, nahradil ho Tomáš Varcop.

18. - Česka pojišťovna (ČP) a pojišťovna Generali, které v Česku působí v rámci světové pojišťovací skupiny Generali, oznám ily, že propojí své aktivity. Pojistné portfolio pojišťovny Generali se do konce roku stane součástí ČP. Ponese nový název Generali Česká pojišťovna.

19. - Předsedou dozorčí rady Českých drah se stal ekonom Pavel Kysilka. Ve funkci nahradil Karla Pospíšila.

- Zástupci vlády v čele s premiérem Babišem a zástupci čtyř největších komerčních bank, ČSOB, Komerční banky, České spořitelny a UniCredit Bank, podepsali memorandum o spolupráci při vzniku Národního rozvojového fondu.

24. - Oznámeno, že tabákovou firmu Philip Morris ČR od října povede Andrea Gontkovičová. V křesle ředitele společnosti i předsedy představenstva nahradí Árpáda Könye, který byl v čele společnosti od roku 2016 a který na obě funkce rezignoval.

25. - Novým předsedou představenstva a generálním ředitelem Českých drah se stal náměstek ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Václav Nebeský.

27. - Majitel nábytkářského řetězce XXX Lutz může koupit síť prodejen Kika, ale musí část kupované společnosti odprodat. Podmínku stanovil ÚOHS, který spojení firem posuzoval.

29. - Česká měna byla dle ČNB na letos nejslabší úrovni k dolaru 23,707 Kč/USD.

30. - Skupina Sazka může zcela ovládnout řeckou sázkovou společnost OPAP. Záměr české firmy schválila řecká komise pro kapitálové trhy. Sazka v červenci předložila nabídku na převzetí až 67 procent akcií firmy OPAP.

ŘÍJEN

1. - Analytik Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) Michael Fanta uvedl s odkazem na údaje Mezinárodního měnového fondu, že stínová ekonomika v ČR činí 9,2 procenta hrubého domácího produktu, tedy více než 460 miliard korun.

2. - Podle žebříčku nejbohatších Čechů časopisu Forbes nejbohatším zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 350 miliard korun. Premiér a předseda ANO Andrej Babiš propadl z druhého místa na čtvrté, jeho jmění se proti loňsku snížilo o pět miliard na 70 miliard korun. Druhý je realitní magnát Radovan Vítek, třetí vlastník KKCG Karel Komárek.

4. - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivosti ČR o jeden stupeň na úroveň Aa3. Poukázala na zlepšující se rozpočtové ukazatele a na vládní reformy podporující ekonomiku.

7. - Škody způsobené kůrovcem a suchem podle think tanku Czech Forest za letošek dosáhnou 40 miliard korun. V budoucnu jsou ohroženy smrkové lesy za 600 miliard.

11. - Podle ministerstva dopravy státní slevy v dopravě pro studenty a důchodce stály stát za rok fungování přes 5,6 miliardy korun. Největší část dostaly České dráhy.

14. - Skupina PPF a její společnost Sotio oznámily, že investují 6,5 milionu dolarů (167 milionů Kč) do soukromé americké biotechnologické firmy MaveriX Oncology, která vyvíjí nové přípravky pro léčbu nádorových onemocnění.

- Pražský tunel Blanka byl po více než čtyřech letech od uvedení do provozu zkolaudován. Kolaudace stavby byla ve stavebním povolení původně podmíněna dostavbou vnějšího Pražského okruhu, podmínka byla zrušena.

15. - Dle odhadu ČSÚ se obilí letos v Česku sklidilo o 9,8 procenta více než loni (7,638 milionu tun). Více se urodilo také brambor, a to o 3,5 procenta.

17. - Čínská společnost CITIC Dicastal, výrobce hliníkových automobilových součástek, plánuje s firmou Žďas výstavbu nového závodu za osm miliard korun. Projekt vytvoří 500 pracovních místi. CITIC Dicastal je dceřinou společností čínské firmy CITIC Group, která je zároveň stoprocentním vlastníkem Žďasu.

18. - MF informovalo, že uspělo v mezinárodním sporu s insolvenčním správcem zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe. Odvolací soud v Mnichově potvrdil, že správce musí respektovat postavení ČR a daňové pohledávky českých orgánů budou spláceny přednostně. Česko tak bude i nadále v rámci insolvenčního řízení vystupovat jako zajištěný věřitel.

23. - České aerolinie (ČSA) oznámily, že odeberou od společnosti Airbus sedm nových letadel, čtyři stroje A220-300 a tři letouny A321XLR s delším doletem.

- Podle České asociace pojišťoven pojišťovny chtějí investovat deset miliard korun do dostupného bydlení a sociálních služeb místo zdanění s dopadem na klienty. Reagovala tak na návrh vlády zdanit technické rezervy pojišťoven. Podle MF jde o odstranění nesystémové výjimky pro sektor pojišťoven. Sněmovna v listopadu zdanění části technických rezerv pojišťoven schválila, Senát v prosinci návrh vrátil do Sněmovny.

- Soud rozhodl, že pohledávky za více než deset miliard korun, které za společností OKD přihlásila v roce 2016 britská banka Citibank, jsou oprávněné. Rozhodnutí není pravomocné, zástupce insolvenčního správce i státní zástupce řekli, že se odvolají.

16. - Předsedu dozorčí rady ČSOB Pavla Kavánka nahradil bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

27. - Skupina PPF prostřednictvím dceřiných společností podepsala dohodu se společností Central European Media Enterprises (CME) o jejím plném převzetí. Podmínkou dokončení transakce je souhlas akcionářů CME, Evropské komise a národních regulátorů. CME provozuje televizní stanice v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku a v ČR, kde vlastní například TV Nova. Hodnota transakce se odhaduje na 2,1 miliardy USD (asi 48,4 miliardy Kč).

31. - Skupina EP Global Commerce (EPGC) investorů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče oznámila, že zvyšuje podíl ve velkoobchodní společnosti Metro AG na 29,99 procenta a po vypořádaní transakce se stane jeho největším akcionářem. EPGC předložila v polovině června návrh na úplné převzetí Metra. Vedení Metra však nabídku odmítlo a proti převzetí se postavili také někteří akcionáři. Nabídka celý podnik ohodnotila na 5,8 miliardy eur (zhruba 148 miliard Kč).

- Řetězec Makro dostal od ÚOHS pokutu 46,560.000 korun za zneužití významné tržní síly. Rozhodnutí je pravomocné.

- Vítězem sedmimiliardového tendru státního podniku Lesy ČR na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2020 až 2024 se stala skupina PETRA z Hodonína, která podala nejlepší cenovou nabídku na deseti z 54 soutěžených jednotek.

- Skupina PPF oznámila, že prodala čtvrtinový podíl v maďarské radiokomunikační firmě Telenor, do které patří firmy Telenor Hungary a Telenor Real Estate, společnosti Antenna Hungária.

LISTOPAD

4. - Výrobce doplňků stravy a volně prodejných léčiv Walmark oznámil, že jej kupuje německý farmaceutický koncern Stada.

5. - Brněnská společnost Baby Direkt, která provozuje velkoobchod s dětským a kojeneckým zbožím, dostala od ÚOHS pokutu 40,793.000 korun. Firma podle úřadu svým odběratelům stanovovala minimální cenu, za kterou mají zboží prodávat.

6. - Sněmovna schválila vládní návrh na zvýšení daní, tedy vyšší spotřební daň na tabákové výrobky a lihoviny a vyšší zdanění loterií. Zvýšit by se měl také poplatek za vklad do katastru nemovitostí a pojišťovny budou muset zdanit část svých technických rezerv a rezervy budou nově daňově uznatelné jen v menší míře než dosud. Senát v prosinci vrátil vládní návrh zpět do Sněmovny.

7. - MF nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v příštím roce na dvě procenta.

- ČNB v nové prognóze ponechala odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. Pro příští rok odhad zhoršila na 2,4 procenta ze srpnových 2,9 procenta.

- Evropská komise (EK) odhad růstu české ekonomiky na letošní rok snížila na 2,5 procenta a pro příští rok na 2,2 procenta.

8. - Investiční skupina PPF upsala prostřednictvím dceřiné firmy PPF Arena 1 pětileté dluhopisy za 500 milionů eur, v přepočtu zhruba 12,75 miliardy Kč.

11. - Předseda ÚOHS Petr Rafaj potvrdil pokutu 8,336.000 korun pro rezervační portál Booking.com. Důvodem byly zakázané dohody.

- Jaderná elektrárna Temelín odpojila neplánovaně první blok. Příčinou je chvění turbíny, pravděpodobně kvůli kolísání venkovních teplot. Energetici turbínu zkontrolovali, vyloučili, že by byla poškozená a po necelých dvou dnech znovu připojili.

12. - Podle finančního ředitele ČEZ Martina Nováka hnědouhelná elektrárna Počerady bude téměř jistě mít od začátku roku 2024 nového majitele, skupinu Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Na základě dříve podepsané smlouvy získá za elektrárnu ČEZ dvě miliardy korun.

13. - Premiér Babiš oznámil, že nový blok Jaderné elektrárny Dukovany se začne stavět v roce 2029, dokončen bude v roce 2036. Tendr chce ČEZ vypsat v roce 2020, nabídky čeká v roce 2021. Cena nového zdroje by mohla být 140 až 160 miliard korun.

- MF oznámilo, že schválilo investici 16 miliard korun na rozšíření druhého terminálu pražského letiště.

- Majitelé (investiční společnost R2G) pražském hotelu InterContinental oznámili, že provoz převezme řetězec Fairmont Hotels & Resorts ze sítě Accor a název hotelu se od května 2020 změní na Golden Prague Hotel.

18. - Vláda schválila zavedení sedmiprocentní digitální daně pro velké internetové firmy, jako jsou Facebook nebo Google. Zákon, pokud ho schválí parlament, by mohl začít platit během příštího roku.

20. - Australská těžařská společnost European Metals Holdings (EMH) Limited oznámila, že se podmínečně dohodla s českou energetickou firmou ČEZ na strategickém partnerství a výrazné investici do projektu těžby lithia na Cínovci. V případě dokončení dohody získá ČEZ za 34,06 milionu eur (870,4 milionu Kč) podíl 51 procent ve firmě Geodet, české dceřiné společnosti EMH, která vlastní práva na těžbu.

- Průměrná úroková sazba hypoték dle údajů Fincentra Hypoindexu v říjnu klesla na 2,36 procenta. Sazby klesly devátý měsíc v řadě.

- Česká pošta prodala areál bývalého kláštera svatého Gabriela na pražském Smíchově realitní skupině Cimex za 353 milionů korun.

21. - Skupina Home Credit oznámila, že nebude kvůli tržním podmínkám pokračovat v přípravě vstupu na hlavní trh burzy v Hongkongu. Stoprocentně vlastněná dceřiná firma Home Credit B.V. (HCBV), která se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, požádala o povolení obchodovat s akciemi v Hongkongu v červenci. Server E15.cz začátkem září informoval, že kotační výbor tamní burzy záměr skupiny Home Credit schválil.

- Zastupitelé Jihomoravského kraje schválili nákup 37 vlaků od Škody Transportation, dle dostupných informací za téměř 6,7 miliardy korun.

- V pražských Holešovicích bylo otevřeno nové nákupní centrum, Centrum Stromovka, postavené s náklady 1,5 miliardy korun. Podle společnosti Cushman & Wakefield je jediným novým obchodním centrem v ČR otevřeným v letošním roce.

22. - Sokolovská uhelná oznámila, že začne s postupným útlumem. Důvodem je tlak na omezení těžby a zpracování uhlí a ním související ceny emisních povolenek. V následujících dvou letech by mělo z firmy odejít kolem třetiny z 3000 zaměstnanců.

25. - Vláda rozhodla, že státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) se stane 100procentním akcionářem České exportní banky (ČEB).

28. - Havíři z Dolu Lazy v Orlové na Karvinsku vyvezli poslední vozík s černým uhlím. Téměř po 130 letech tak v tomto dole společnosti OKD skončila těžba.

- Veřejnou zakázku na podporu a vývoj Automatizovaného daňového informačního systému (ADIS) na roky 2020 až 2023 získala společnost O2 IT Services. Zakázka v maximální hodnotě 1,4 miliardy korun je prvním otevřeným výběrovým řízením v historii ADIS. Jediným dodavatelem byla doposud firma IBM.

- V Česku začalo vypínání televizního vysílání ve standardu DVB-T a přechod na DVB-T2, který souvisí s nutností uvolnit část televizního pásma rychlým mobilním sítím.

- Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) oznámil, že začne proplácet dotace schválené společnosti Agrofert za období mezi únorem 2017, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) vložil koncern do svěřenských fondů, a loňským srpnem. Tehdy začalo platit evropské nařízení o střetu zájmů. Jde o dva projekty dohromady za 51,2 milionu korun.

29. - Moneta Money Bank oznámila, že zřejmě koupí Wüstenrot stavební spořitelnu a Wüstenrot hypoteční banku. Banka plánuje podepsat kupní smlouvu do konce letošního roku.

- Fond Hartenberg ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše koupil srbské letecké opravny Jat Tehnika. Cenu žádná ze stran obchodu nezveřejnila.

PROSINEC

1. - Na českých dálnicích začalo fungovat nové satelitní mýto, jehož provozovatelem je konsorcium CzechToll/SkyToll.

2. - Skupina ČEZ vydala dluhopisy v hodnotě 750 milionů eur (19,1 miliardy korun). Dluhopis je podle firmy určen na běžné potřeby financování ČEZ, včetně refinancování staršího dluhu.

3. - Podnikatel Martin Ulčák představil novou značku Witkowitz, která zastřešila osm strojírenských firem, v nichž má prostřednictvím svých společností rozhodující podíl. Některé z nich patřily do strojírenského koncernu Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka.

4. - Cestovní kancelář Neckermann oznámila, že nenašla nového investora a do konce roku ukončí svou činnost. CK Neckermann je součástí britské kanceláře Thomas Cook, která v závěru září vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace.

- Dle ČSÚ průměrná mzda v Česku se v letošním třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o 6,9 procenta na 33.697 korun. Zaměstnanci tak dostávali v hrubém průměrně o 2163 korun více než před rokem.

5. - Sněmovna schválila hlasy ANO, ČSSD a KSČM státní rozpočet na rok 2020 se schodkem 40 miliard korun.

- Podle Hospodářských novin jihokorejský konglomerát Korea Heavy Industry& Development kupuje od ruské Gazprombank dodavatele jaderných technologií Škoda JS.

- Podnikatel František Savov, který je obviněn v kauze rozsáhlých daňových podvodů a žije v Londýně, uvedl, že vlastní v Česku desítky firem či projektů, mimo jiné i firmu Legios Loco. Savov v minulosti majetkové vazby popíral a ani v obchodním rejstříku u žádné firmy uveden není.

Zdroj: Bloomberg, ČTK, Reuters, AP, ČNB, DPA, AFP, Fitch, MMF, S&P, FXstreet.cz

Klíčová slova: Růst | Karel Komárek | Mattoni | Sazba hypoték | Restrukturalizace | Bloky | Počerady | Casinos Austria | SOTIO | Air | TIM | Většinový podíl | Coca-Cola | Úroda | GFG Alliance | Největší česká mlékárna | Veřejné finance | Elektronická evidence tržeb | Počet nezaměstnaných | Zemědělství | Výrobce pneumatik | OKD | Obchody | EP | Předseda | Liberty Steel | Chvaletice | MF | Plán firmy | Dopravci | Rozhodování | Mzda | Trhy | Sazka Group | Automobilka | Lagardere | Obilí | Penta | Společnosti | PX Pražské burzy | Kabinet | ČSA | Kiwi.com | Prezident | Bydlení | Události v ČR | Pojišťovací společnost | Soud | Miliardy eur | Peugeot | Škoda | Pražské burzy | Zdanění bank | Slovensko | Miliardy USD | Mimořádná opatření | Airbus Group | Firma ČEZ | Průměrná mzda | Ukazatele | DPH | Odškodné | | Počet pracovních míst | Posílení | Proticyklické kapitálové rezervy | E.ON | Onemocnění | Miliardy korun | Dceřiná firma | Odvolací soud | Trade | Vodafone | Česká mlékárna | Pojišťovna | Průměrná úroková sazba | České dráhy | Lesy ČR | Zdanění | Práce | Konsorcium | Koncern | Unie | Premiér Andrej Babiš | Energetický a průmyslový holding (EPH) | CMI | Google | T-Mobile | Reorganizační plán | CNN Prima News | Společnost innogy | Nejvyšší výhra | Křetínský | Antimonopolní úřad | Ministryně financí Alena Schillerová | Uniper | Pojišťovací skupiny | Česká společnost | ČR | Vodafone Group | Životní pojišťovny | Andrej Babiš (ANO) | ČSSD | Funkční období | Nařízení | ArcelorMittal Ostrava | OPAP | Focus | Prodej | Asociace | Liberty Ostrava | Komerční banky | Ceny | O2 | Zvýšení daní | Spotřebitelské úvěry | E.ON Distribuce | Exportní garanční a pojišťovací společnost | A220 | Více peněz | Generální ředitel ČEZ | Životní prostředí | JDE | Národní rozpočtová rada | Zaměstnanci | Eurohold | Cestovní kancelář | Regulátoři | Majitel | České aerolinie | Poslanci | Tržní síly | Energetické společnosti | Vývoj | Sev.en | LottoItalia | Uhlí | PEPSICO | TPG | Podnik | Společnost | Alena Schillerová | Úřad práce | ANO | Čínská společnost | Rozšíření | Postavení na trhu | Booking | Ekonomiky | Innogy | Agrofert | Česká pošta | Cena transakce | Poradce | Družba | Radovan Vítek | Moneta | Biotechnologické společnosti | Technologické centrum | CETIN | Ministryně financí | Telenor | Hospodářské soutěže | Ivo Lukačovič | Temelín | Jaderná elektrárna Temelín | Jaderná elektrárna | Daniel Křetínský | Korea Heavy Industry& Development | Witkowitz | Martin Ulčák | CzechToll/SkyToll | Jat Tehnika | Fond Hartenberg | SZIF | Státní zemědělský intervenční fond | Golden Prague Hotel | Accor | Fairmont Hotels & Resorts | InterContinental | R2G | Tendr | Jaderné elektrárny | Nový blok Jaderné elektrárny | Baby Direkt | Telenor Real Estate | Telenor Hungary | Řetězec Makro | Metro AG | EPGC | EP Global Commerce | České aerolinie (ČSA) | CITIC Dicastal | tunel Blanka | Skupina Sazka | Kika | XXX Lutz | Médea Group | CEFC China | Médea | Empresa Media | Elektronická evidence tržeb (EET) | Roman Juráš | Nexen Tire | Coca-Cola HBC | Papcel | Akro | ÚKZÚZ | Petr Zatloukal | Ministerstvo životního prostředí | Pavol Kováčik | Energetický a průmyslový holding | Madeta | Jednání vlané hromady | Jednání vlané hromady ČEZ | Ovocnářská unie | Pivovary Staropramen | RegioJet | Eurojackpot | Radek Dvořák | General Atlantic | Vivendi | Canal Plus | Veba Broumov | Premiér Babiš | Švýcarská společnost | Alpiq | Jaroslav Hanák | Investiční skupina PPF | RWE | Míra | Macquarie Infrastructure and Real Assets | ČVUT | Karel Pospíšil | ÚOHS | CEFC Europe | CITIC Group | Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) | Hanwha Investment & Securities | Penta Real Estate | BHM Group | Škoda Auto | KKCG | Ústavní soud | Státní veterinární správa | Pilsen Steel | Seznam.cz | Marta Nováková | Czech Media Invest | Poradce premiéra Andreje Babiše | Poradce premiéra | Sev.en Energy | Eurovia CS | Opimo Trade | Poldi | Kladenská Poldi | Martin Durčák | NN Group | Eastern European Media Holdings | Nova Broadcasting Group | Modern Times Group | Záložna | Moravský Peněžní Ústav | František Savov | Dieselgate | Airbus | Philip Morris ČR | Kotační výbor | Pojišťovny | Nezaměstnanost v Česku | Rozvoj | Africký mor | Africký mor prasat | Rozpočet na rok 2020 | Společnost ČEZ | Omezení těžby | EET | Wüstenrot | AFP | Miliardy | Generální ředitel | HCBV | Skupina Home Credit | EMH | European Metals Holdings (EMH) | European Metals Holdings | Firma | Předseda představenstva | ČSÚ | CETA | Skupina ČEZ | Obchod | Trinity | Investiční skupina | Mediální společnosti | TV Nova | Central European Media Enterprises (CME) | Rozpočet | Trinity Bank | Thomas Cook | PPF | Konglomerát | Odhad růstu ekonomiky | Obchodovat s akciemi | Majetek | Čínské firmy | Základní úroková sazba | Evropská komise | EK | Dodávky ropy | Investiční skupiny | Skupina PPF | TPG Capital | Internetové firmy | ČTK | Zajištění | Akcionáři | Philip Morris | Unipetrol | Ztráty | Agentura Moody's | Guvernér | Mezinárodní ratingová agentura | Hodnocení úvěrové spolehlivosti | S&P | České firmy | Kapitálové rezervy | Firmy | Forbes | Investiční firma | Moneta Money Bank | Kč/USD | Kč/EUR | Podnikatelé | Rada ČNB | Podnikání | Podnikatel | Realitní magnát | Magnát | Macquarie | Home Credit | UniCredit Bank | CNN | DPA | Unicredit | Moody's Investors Service | Investment | Komise | Hlavní trh | ROCE | Petr Kellner | Ministerstvo financí | Daniel Beneš | CEPS | Andrej Babiš | EIA | Zpravodajství | Volkswagen | Trh | Státní rozpočet | Ropy | Reuters | Nemovitosti | Market | E15 | Kapitálové trhy | Investiční | Guvernér ČNB | FXstreet.cz | Česká spořitelna | Cena | Bankovní rada ČNB | Banka | Index | Bankrot | Burzy | Facebook | Makro | Investovat | Financování | Obchodovat | ČSOB | Sázka | Ekonom | Finanční sektor | EU | Fond | Úroková sazba | Komerční banka | ČEZ | Dluhopisy | Citibank | USD | EUR | Banky | Úrokové sazby | ČNB | Vega | Ratingová agentura | Prodejní cena | Portfolio | Poplatek | Obchodník | Nabídka | Měna | MMF | Kiwi | Investiční společnost | Investice | Index PX | Evropská komise (EK) | Ekonomika | Dluhopis | Distribuce | Centrální banka | CME | Bloomberg | Bankovní rada | Transakce | Aktiva | Akcie | Sazby | Daně | Analytik | Polsko | Česká měna | Nezaměstnanost | Rusko | Fitch | Moody's | Peníze | Finance | FXstreet | Těžařská společnost | EGAP | Údaje | EPH | Organizace | Gazprombank | Real Estate | Ztráta | EP Global Commerce (EPGC) | Úročení | Platební neschopnosti | Ceny emisních povolenek | Opatření | Burzy v Hongkongu | Získané peníze | Energetická společnost | Air Bank |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V úterý dolar oslabuje středeční Bernanke
    Obchodování koruny k euru bylo opět nevýrazné, pouze se koruna posunulo z hranici 26,0 na 25,95 CZK/EUR....
  • V úterý je poslední termín pro podání elektronického daňového přiznání. Pokuty budou o dost vyšší, než je běžné
    Nejpozději v úterý 1. června musí lidé v ČR odevzdat své daňová přiznání, podávají-li je elektronickou cestou. Termín je kvůli pandemické situaci o měsíc posunut, nejde ovšem hned o mnohaměsíční odsunutí jako loni. Pozor tedy na to.
  • V úterý posílila koruna k euru, k dolaru ztratila 5 haléřů
    V úterý koruna mírně posílila k euru a j dolaru oslabila. Asi v 17.00 se Obchodovala na 24,52 Kč/EUR a 21,75 Kč/USD. K jednotné evropské měně tak v pondělí navečer získala dva haléře k americké měně naopak pět haléřů ztratila.
  • V úterý 25. 6. vychází nejnovější číslo Investičního magazínu!
    Nenechte si ujít předprázdninové číslo, ve kterém se s vámi hlavní ekonom společnosti Conseq Finance, Petr...
  • VW nyní nerozhodne o lokalitě pro gigafactory, ČR jedná s pěti investory
    Koncern Volkswagen (VW) v současnosti nebude rozhodovat o výstavbě další gigafactory na baterie pro elektromobily. Jedním z kandidátů přitom byla i Česká republika se svou zónou v Líních u Plzně. VW odložil rozhodnutí nejméně na rok 2025, důvodem je pomalejší náběh elektromobility, oznámil dnes předseda představenstva Volkswagenu Oliver Blume. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) patří výstavba gigafactory dál mezi priority vlády. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) dnes po jednání vlády doplnil, že stát v současnosti jedná s pěti potenciálními investory. Jsou z různých kontinentů, jde podle něj o investice od nižších do vyšších jednotek miliard eur.
  • VW po verdiktu německého soudního dvoru nabídne odškodnění
    Německý automobilový koncern Volkswagen chce ukončit soudní spory s majiteli vozů, které mají upravený naftový motor. Automobilka to podle agentury DPA oznámila po dnešním verdiktu německého nejvyššího soudu. Ten konstatoval, že výrobce musí vyplatit náhradu zákazníkům, s jejichž auty bylo záměrně manipulováno s cílem jednorázově snížit emise.
  • VW prodloužil uzavírku německých továren do 19. dubna
    Německý automobilový koncern Volkswagen prodloužil odstávku výroby v německých továrnách své hlavní značky VW kvůli koronaviru o dalších deset dnů, tedy až do 19. dubna. Firma to dnes oznámila na svých internetových stránkách.
  • VW prý může brzy předstihnout Teslu ve výrobě elektromobilů
    Německý automobilový koncern Volkswagen by mohl v blízké budoucnosti předstihnout amerického konkurenta Tesla v objemu výroby elektromobilů i v softwaru. Uvedl to šéf závodní rady Volkswagenu Bernd Osterloh v rozhovoru s německým listem Welt am Sonntag. Tesla, v jejímž čele stojí známý podnikatel Elon Musk, je považována za průkopníka v oblasti elektromobilů.
  • VW už má aféru Dieselgate dávno za sebou
    Dne 29. července 2021 oznámil VW výsledky za první pololetí letošního roku - i přes pandemii dosahuje provozní výsledek rekordní úrovně 11,4 miliardy eur. Výnosy jsou o 10 % vyšší a zisk na akcii je o 30 % lepší, než se čekalo. Díky vynikajícím výsledkům nemají pozůstatky minulosti tak velký vliv na cenu akcií. Porsche čelí v USA soudnímu sporu. Důvodem jsou nároky související s emisním skandálem spojeným s Volkswagenem, protože Porsche je největším akcionářem Volkswagenu.
  • VW zaplatí prodejcům v USA 1,2 miliardy dolarů
    Soudce amerického oblastního soudu Charles Breyer schválil urovnání německého Volkswagenu s prodejci v USA kvůli emisnímu skandálu ve výši 1,2 miliardy dolarů. Zhruba 650 prodejců v USA tak v příštích 18 měsících obdrží v průměru 1,85 milionu dolarů.
  • Výběr spotřební daně opět pod očekáváním
    „Inkaso spotřební daně z tabákových výrobků zaostalo za očekáváním ministerstva financí o 3,3 miliardy korun. Spotřební daň z tabákových výrobků s výnosem 59,4 miliardy korun je však stále jedním z nejvyšších příjmů státního rozpočtu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Výber ziskov a predlžený víkend v USA
    Dnes vidíme silný potenciál  v&ya...
  • Výběr zisků na ropě WTI
    Zdravím Vás, obchodníci! Rád bych vám řekl, jak se v praxi osvědčil obchodní nápad pro WTI. Minulý týden jsem vám dal obchodní doporučení založené na růstu od 109 do 117 USD za barel. Včera stupeň WTI stoupal a prolomil cílovou úroveň 117 USD.
  • Výběr 10 nejlepších dividendových aristokratů a ETF roku 2020
    Dividendový aristokrat je společnost, která nepřetržitě zvyšuje dividendu po dobu 25 let. Zpravidla se nejedná o cyklické akcie. Dividendoví aristokraté nebývají příliš zasaženi recesí a někdy i dokonce svoji dividendu v období recese nadále zvyšují.
  • Vybírání zisků povede k otevření na nižších úrovních, pak by mohl následovat zvrat
    Očekává se, že evropské akciové trhy otevřou ve středu níže, a to na pozadí prohlášení představitelů Fedu, že k ...
  • Vybírání zisků sráželo korunu, nálada na trzích je ale dál sváteční
    Vybírání zisků dnes sráželo českou korunu, která sestoupila až na 25,9608 za euro, tedy nejslabší úroveň od začátku října. Na trzích jinak panovala sváteční nálada a tolik se neobchodovalo. Dolar klesal ke koši měn včetně eura, ke kterému byl naposledy kolem 1,1900. Pražská burza si první povánoční seanci střihla v zeleném.
  • Vybírání zisků stahuje Bitcoin do oblasti 44 000 $
    Bitcoin se obchoduje dolů o skromných 1,3 % a dnes ustupuje na 44 400 USD. Na trhu altcoinů nejvíce ztrácí Stepn s téměř 12% výprodejem. Zároveň americký dolar pokračuje ve svém růstu, který včera zaznamenal svou nejlepší seanci od března 2023, čímž vyvíjí tlak na riziková aktiva. Kryptotrh čeká na rozhodnutí SEC o žádostech o ETF poté, co zdroje agentury Reuters uvedly aktuální týden jako pravděpodobný čas pro rozhodnutí regulátorů. Agentura však zatím k případu neposkytla žádné informace.
  • Výborná data (inflace + průmysl) z USA a boj dolaru o přežití
    Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v dubnu zaznamenaly největší meziměsíční růst za tři roky, když podražil zejména benzin a nájmy, což naznačuje stabilní tvorbu inflačních tlaků, které by mohly poskytnout centrální bance (Fed)...
  • Výborná data novozélandské obchodní bilance a NZD válcuje AUD
    Novozélandský dolar zatím válcuje australského kolegu (AUD/NZD), tak jak dlouhodobě predikovala harmonická formace. V noci si opět fanoušci NZD smlsli na výsledku tamní obchodní bilance, jenž skončila v nečekaně vysokém přebytku 292 milionů, což je druhý nejlepší výsledek za poslední rok. Z technického pohledu se trh nyní dostal na úroveň netopýří formace, lze zde pozorovat zpomalení výprodeje, ale je otázkou, zda to bude na medvědí naladění stačit.
  • Výborná data z trhu práce Austrálie, ropa přidala přes 5 procenta, USD v korekci, CAD posiluje; analýza ROPY, AUD/USD, EUR/JPY
    Americká ropa WTI včera uzavřela 5,8 procenta v plusu na úrovni 56,39 USD za barel, což je nejvyšší hodnota letošního roku. Severomořský Brent...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader