Úterý 19. březen 2024 07:49
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Globální dluhopisové trhy: Potenciál se vyčerpal

18.11.2019 16:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Globálním dluhopisovým trhům se v letošním roce velice výrazně daří. Široký globální dluhopisový index ICE BofAML Global Government totiž od začátku roku připisuje vysoce nadprůměrné zhodnocení 6 %. Ceny dluhopisů rostly prakticky kontinuálně, jak je to vidět na grafu níže. Průměrný globální dluhopisový výnos na začátku roku činil 2,0 % a do začátku září silně vyklesal až na úroveň 1,2 %. Samozřejmě přitom platí, že pokles dluhopisových výnosů, tj. výnosů do doby splatnosti (yield to maturity), měl za následek růst cen dluhopisů a kladné zhodnocení pro investory.


Zdroj: Bloomberg; Poznámka: Jedná se o index Bloomberg Barclays Global-Aggregate Yield to Worst

Příčin růstu cen dluhopisů do začátku září je několik. Na první místě to je zpomalující dynamika světové ekonomiky, v průměru slabá inflace a klesající inflační očekávání. Druhým významným a pravděpodobně klíčovým faktorem byla holubičí otočka klíčových centrálních bank z poloviny roku. Jak americký Fed, tak i Evropská centrální banka zásadně otočily kormidlo měnové politiky směrem k uvolněné měnové politice. Dočkali jsme se tak snížení úrokových sazeb a obnovení programu kvantitativního uvolňování na obou stranách Atlantiku, byť Fed aktuální zvyšování objemu bilance kvantitativním uvolňováním nazývat nechce.

Od začátku září se pohybujeme v korekci, výnosy začaly mírně růst a průměrný globální dluhopisový výnos vzrostl z 1,2 % na aktuálních 1,4 %. Je to pravděpodobně důsledek určité stabilizace dynamiky světové ekonomiky, když se prozatím nenaplnily obavy z tvrdého přistání. Na recesi to tak z globálního pohledu zatím vůbec nevypadá. Například konsenzuální odhad na růst světového HDP na rok 2020 od FocusEconomics cílí na stále relativně slušný růst 2,5 %.

Jak to vidíme s dluhopisy do konce roku a vůbec ve střednědobém období příštích 2-3 let? Na grafu níže vidíme průměrný globální dluhopisový výnos v dlouhodobém pohledu. Je evidentní, že výnosy jsou poblíž historických minim, resp. ceny dluhopisů poblíž historických maxim. Navíc platí, že 15 bilionů dolarů dluhopisů nese z celkového globálního pohledu záporný výnos. A to je zcela bezprecedentní situace. Z toho pak vyplývá náš opatrný názor na dluhopisy jako jednu z klíčových tříd aktiv.


Zdroj: Bloomberg; Poznámka: Jedná se o index Bloomberg Barclays Global-Aggregate Yield to Worst

Domníváme se, že žádná hluboká recese světové ekonomiky nehrozí, spíše počítáme s mírným urychlením hospodářského růstu v příštím roce. Kvůli tomu si myslíme, že dluhopisové výnosy budou pokračovat v růstu započatém v září a ceny dluhopisů budou mírně klesat. Proto máme tuto dluhopisovou složku v našich investičních portfoliích vůči benchmarků, resp. srovnávacím indexům, poměrně výrazně podváženou. Dluhopisy do portfolií stále z dlouhodobého pohledu bezpochyby patří, nicméně od nich momentálně nemůžeme ve střednědobém horizontu očekávat žádnou hitparádu. Růst z prvních dvou třetin letošního roku byl krásný, opakovat se to ale téměř s jistotou v nejbližší době nebude.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Globální akciové trhy korigují předchozí silný růst
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně odepsaly 0,5 % hodnoty a technologický Nasdaq klesl o 1 %. Vzhledem k absenci negativních zpráv je tento pokles nejpravděpodobněji způsoben vybíráním zisků investory, když trhy v předchozích dnech dosahovaly nových historických maxim. V rámci širšího indexu S&P 500 se nedařilo ani jednomu sektoru. Nejhlubších ztrát ve výši 1,2 % dosáhly energetické společnosti následované technologickými firmami s poklesem o 0,8 %.
  • Globální akciové trhy postihla negativní nálada
    Globální akciové trhy mají za sebou dosti pochmurné období, když od začátku října nejširší globální akciový index MSCI All Country World ztratil 9 procent a od začátku roku je už v 7procentním mínusu. Za tímto akciovým poklesem stojí několik důvodů. Zaprvé je to mírně zpomalující dynamika světové ekonomiky, která je patrná již od počátku letošního roku a odráží se ve vývoji globálního indexu nákupních manažerů PMI, který dosáhl vrcholu na konci loňského roku a od počátku letošního roku setrvale klesá. Z klíčových ekonomik se nadstandardně daří pouze Spojeným státům, v ostatních velkých ekonomikách jsme nicméně svědky mírného ochlazování ekonomického růstu. Patrné je to zejména v Číně, kde tempo růstu HDP ve třetím kvartálu zpomalilo na 6,5 procenta, což je nejslabší dynamika od globální finanční krize. Přitom Čína přispívá k růstu světového HDP bezprecedentní jednou třetinou.
  • Globální akciové trhy zažívají nejhorší týden od globální finanční krize v roce 2008
    Globální akciové trhy zažívají nejhorší týden od globální finanční krize v roce 2008, když hlavní indexy momentálně od minulého týdně padají o přibližně 11 %. Na vině je samozřejmě šíření koronaviru po celém světě. Globální akciové trhy tak ztratily na celkové tržní kapitalizaci nevídaných 5 bilionů dolarů.
  • Globální akciové valuace indikují akciové výnosy kolem 5 % ročně
    Pro výhled na očekávané akciové výnosy ve střednědobém horizontu kolem pěti let jsou klíčové valuace neboli ocenění akciových trhů ve vztahu k fundamentálním veličinám jako korporátní zisky či tržby. Na základě historických statistik jsou sice pro střednědobý investiční horizont významnými faktory celkových akciových výnosů také růst korporátních zisků a vyplácené dividendy, nicméně tím nejdůležitějším faktorem se zdají být právě akciové valuace neboli ocenění (angl. valuations). Čím více jsou akciové valuace níže, tím levnější akcie jsou a zároveň tím vyšší potenciál pro dodatečné výnosy ve střednědobém horizontu a naopak. K nejsledovanějším valuačním ukazatelům přitom patří poměr ceny akcie k čistému zisku P/E (price-to-earnings ratio) a poměr ceny akcie k tržbám (price-to-sales ratio).
  • Globální akciové valuace indikují mírně pozitivní výkonnost
    Jedním z nejdůležitějších indikátorů atraktivity akcií ve střednědobém horizontu, a možná vůbec tím nejdůležitějším, jsou valuace. Ty představují poměr tržních cen akcií na různých fundamentálních veličinách z finančních výkazů jako zisky či tržby. Čím jsou valuace nižší, tím jsou akcie levnější a tím vyšší výnos od nich investoři mohou ve střednědobém horizontu očekávat a naopak.
  • Globální akciový výhled – Býci by se měli mít i nadále na pozoru
    Nejširší globální akciový index MSCI All Country World poklesl ze svého historického maxima ze dne 16. listopadu 2021 ke dnešku již o 20 %. Mnoho akciových býků se proto v tuto chvíli domnívá, že je nyní vhodný okamžik k větším akciovým nákupům. Já nicméně zůstávám spíše opatrný a vůbec bych se nedivil, pokud by v následujících měsících globální akciové trhy i nadále klesaly. Další pokles by se klidně mohl opět pohybovat kolem 15-20 %, takže celkový pokles globálních akciových trhů z historického maxima by mohl dosáhnout až 40 %. Tento svůj spíše negativní aktuální globální akciový výhled opírám o několik nepříznivých fundamentálních faktorů.
  • Globální ceny ropy by mohly dosáhnout 380 dolarů za barel
    Jak uvedli analytici z JPMorgan, ceny ropy ve světě by mohly dosáhnout 380 USD za barel. Varovali, že nabídka bude dál prudce klesat, budou-li země G7 trvat na sankcích, které předtím zavedly vůči Rusku v reakci na geopolitickou krizi na Ukrajině. Moskva by mohla odpovědět snížením ropné produkce, protože si díky své současné finanční situaci může dovolit snížit produkci ropy o 5 milionů barelů za den.
  • Globální dluh, japonský scénář, zombifikace ekonomiky a akciové výnosy
    Japonský scénář je pro Evropskou unii i USA vysoce pravděpodobný. Fed na svém posledním zasedání potvrdil, že bude udržovat základní úrokové sazby na nule minimálně do roku 2023. ECB se bude chovat stejně.
  • Globální dluh loni narostl o 557 bilionů korun na nový rekord. Česká vláda se na nárůstu podílela z 0,07 procenta, tedy menší sumou, než jaká odpovídá jejímu podílu na světové ekonomice
    Celkový světový dluh loni vzrostl o 24 bilionů dolarů na historicky rekordní úroveň 281 bilionů dolarů. Tato hodnota odpovídá úrovni 355 procent světového hrubého domácího produktu. Čísla jako každoročně zveřejnil Institut pro mezinárodní finance.
  • Globální dluh na novém historickém maximu
    Institut mezinárodních financí (Institute of International Finance) včera zveřejnil pravidelnou kvartální analýzu, která se věnuje celkové globální zadluženosti, tedy zadluženosti všech ekonomických subjektů – vlády, podniků a domácností. V průběhu letošního druhého čtvrtletí celkový globální dluh vzrostl o 5 bilionů dolarů na nový rekord 296 bilionů dolarů. Podíl celkového globálního dluhu na globálním HDP přitom díky silnému oživení světové ekonomiky ve druhém čtvrtletí mírně poklesl na 353 %, nicméně i tak se tento poměr pohyboval poblíž historického maxima. Celkově se tak jednoznačně potvrdil již poměrně známý fakt, že objem celkového dluhu ve světové ekonomice nebyl nikdy větší.
  • Globální ekonomika je na pokraji recese způsobené politikou Fedu
    Nyní hodně záleží na rozhodnutí, které Fed udělá ve středu. Je pozoruhodné, že trhy již předpověděly výsledek zasedání. Předpokládají, že regulátor zvýší základní úrokovou sazbu o 75 bazických bodů. Většina analytiků také ve středu očekávala nárůst o 75 bazických bodů. Poté může Fed zvýšit srovnávací sazbu o 50 bazických bodů a později o 25 bazických bodů. Poté si regulátor pravděpodobně udělá pauzu, aby analyzoval reakci inflace na úrokovou sazbu 4,75 %. Někteří členové FOMC se domnívají, že by to mělo stačit k tomu, aby se inflace během příštího roku nebo dvou posunula k 2% cíli. Pokud Fed zaznamená sebevědomý pokles inflace, může začít snižovat referenční sazbu blíže ke konci roku 2023.
  • Globální ekonomika je vážně ohrožena, protože další zvyšování sazeb zvyšuje finanční stres
    Banka pro mezinárodní platby (BIS) varuje před dalším finančním napětím, protože centrální banky pokračují ve zvyšování sazeb v boji proti inflaci. Zpráva uvedla, že čím více centrální banky zvedají sazby, tím vyšší je riziko finančního stresu a selhání bank. Poslední příležitost bojovat s inflací a obnovit cenovou stabilitu bude pro centrální banky nejnáročnější.
  • Globální ekonomika: Je vyloženě špatná, nebo extra divná?
    Co je extra špatné? Válka mezi Ruskem a Ukrajinou, cena ropy a rizika recese ve Velké Británii a eurozóně jsou na prvním místě seznamu toho, co je v globální ekonomice špatné. Co zdaleka není tak špatné? Zaměstnanost v USA, snížení cel a uvolnění covid omezení v Číně.
  • Globální ekonomika nahoru i dolů vlivem smíšených dat
    V USA v minulém týdnu vládla smíšená nálada. Mohlo za to střídání pozitivních a negativních dat, které se objevovaly...
  • Globální ekonomika se začíná zotavovat
    Nejnovější čísla OECD ukazují, že globální ekonomika, v čele s Asií, se zotavuje. Akciové trhy mohou proto dále růst. V současnosti je naší strategií zaměřit se více na akcie z Evropy a rozvojových zemí a naopak ustoupit od amerických akciových trhů.
  • Globální ekonomika v karanténě
    Globální ekonomika se kvůli pandemii koronaviru ocitla v karanténě. Její růst tak letos výrazně zpomalí. Zatímco náš předchozí odhad počítal s dynamikou na úrovni 2,4 %, nyní je to už jen 0,6 %. Zkušenosti z Číny naznačují, že současná situace by měla trvat 4-8 týdnů. Poté by se měla začít stabilizovat. Jak rychle se ekonomiky budou zotavovat, bude záležet i na situaci na trhu práce. Tam čekáme výrazný nárůst nezaměstnanosti. Centrální banky i vlády přispěchaly postiženým ekonomikám na pomoc s gigantickými balíčky. Jejich vliv ale uvidíme spíše, až současná krize opadne. Kde ale jejich dopad bude patrný velmi brzo, budou deficity veřejných financi.
  • Globální ekonomika vykáže v roce 2013 mírný růst, eurozóna zůstane v recesi
    Mads Koefoed, hlavní makroekonomický stratég Saxo Bank. Saxo Bank očekává v letošním roce mírný růst globální ekonomik...
  • Globální ekonomika zpomaluje kvůli rekordnímu růstu komodit
    V úterý se akcie propadly spolu s evropskými a americkými futures kvůli obavám, že ceny komodit zvýší inflaci a potlačí ekonomický růst. Nikl krátce vystoupal nad 100 000 dolarů za tunu.
  • Globální ekonomiku i akciové trhy ovlivňuje do značné míry obchodní válka
    V posledních dnech jsme mohli pozorovat, jak americké indexy zareagovaly na obnovený a možná ještě větší obchodní konflikt mezi USA a Čínou. Ačkoliv se jednalo o poměrně malý výprodej 5 – 6 procent, a tím pádem jen logickou korekci po strmém růstu, může jít o spouštěč mnohem horších predikcí do budoucna.
  • Globální finanční trhy rostou: Federální rezervní systém a čínské stimuly ženou akcie a komodity nahoru
    Globální akcie dnes radostně stoupají a odrážejí tak růst futures indexu S&P 500 o 0,2–0,3 %. Tento pozitivní sentiment se přenáší i na komoditní trhy, kde na pozadí oslabujících dolarových vlajek roste ropa a zlato.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader