Úterý 19. březen 2024 08:38
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na odpolední maloobchodní prodeje z USA

15.11.2019 09:45  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Na programu je finální CPI a obchodní bilance eurozóny
  • Americké maloobchodní prodeje by se měly po zářijovém poklesu vzpamatovat
  • Polské jádrové CPI by za říjen mělo zůstat beze změny

11:00 - eurozóna, obchodní bilance a index CPI za říjen. Konečná data inflace v eurozóně budou zveřejněna již dopoledne. Protože se jedná už o druhý zpřesněný výsledek, tak se výraznější dopad na trhy nečeká. Zároveň trh nečeká změnu předběžného výsledku ve výši 0,7 % y/y. Data obchodní bilance by měla ukázat přebytek ve výši 17,5 mld. euro.

14:00 - Polsko, jádrová inflace za říjen. Polsko na rozdíl od mnoha jiných zemí zveřejňuje jádrovou a klasickou inflaci zvlášť. Standardní čísla už ukázala pokles indexu CPI kvůli nižším cenám potravin. Nicméně jádrová inflace by měla ukázat stagnaci na 2,4 % y/y.

14:30 - USA, maloobchodní prodeje za říjen. Poslední statistiky amerických maloobchodních prodejů výrazně zklamaly. V září ukázaly pokles o 0,3 % m/m při očekávání růstu o 0,3 % m/m. Nicméně je dobré připomenout, že pokles nastal po šestiměsíční růstové šňůře. Trh očekává, že by se růstový trend mohl obnovit. V říjnu bychom se tak mohli dočkat růstu o 0,2 % m/m.

15:15 - USA, průmyslová produkce za říjen. V případě průmyslu bychom se mohli dočkat už druhého poklesu v řadě. Trh očekává sestup o 0,4 % m/m. Stejného poklesu jsme se dočkali i v září.

Projevy centrálních bankéřů

  • 9:00 - ECB Mersch
  • 14:30 - BoC Lane
  • 18:00 - Bundesbank Weidmann
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: NFP den je tu!
    Futures dnes nazančují na mírně vyšší otevření evropské seance. DAX futures se aktuálně obchodují o 60-70 bodů nad včerejším close . Asijská seance byla dnes smíšená s růstem čínských, jihokorejských a australských indexů, zatímco akcie z Japonska a Indie klesly. Americký dolar je dnes ráno pozadu a klesá vůči všem ostatním hlavním měnám. Komodity těží z oslabení USD s ropou a drahými kovy, které se obchodují výše.
  • Ekonomický kalendář: NFP je zde!
    Evropské trhy se krátce po začátku obchodování pohybují v červených číslech. Drahé kovy a kryptoměny se obchodují mírně v zisku, naopak ropa vymazala některé ze svých nedávných zisků. CHF a JPY jsou dnes nejvýkonnější hlavní měny.
  • Ekonomický kalendář: NFP report v centru dění
    Futures na evropské indexy dnes ukazují na mírně vyšší otevření peněžní seance na starém kontinentu. Otřesy v americkém bankovním sektoru byly znovu zažehnuty a opět hrají hlavní roli ve volatilitě trhu. Obchodníkům však dnes bude nabídnuto některé makro nejvyšší úrovně, které jim může pomoci odvrátit pozornost od bankovních problémů. Zveřejnění zprávy NFP za duben je klíčovou událostí dne. Trh očekává poměrně silný růst pracovních míst o 236 tisíc, přičemž růst mezd zůstane nezměněn na 4,2 % meziročně. Kanadská zpráva o pracovních místech bude zveřejněna současně a očekává se, že ukáže menší růst pracovních míst než před měsícem a také nárůst míry nezaměstnanosti. Investorům budou ráno také nabídnuta některá data druhé úrovně z Evropy, jako jsou maloobchodní tržby EMU, ale je nepravděpodobné, že by vyvolaly velké pohyby na trhu. Údaje o německých továrních objednávkách zveřejněné dnes ráno ukázaly masivní propad o 10,7 % meziměsíčně (oček. -2,1 % za měsíc), ale nevyvolaly žádnou větší reakci ani na EUR trhu, ani na akciových trzích.
  • Ekonomický kalendář: NFP v USA v centru pozornosti trhu
    Dnešní seance se soustředí na údaje z amerického trhu práce, které budou zveřejněny ve 14:30. Trh očekává, že změna zaměstnanosti bude po určitou dobu vykazovat výrazné ochlazení oproti předchozím vysokým (i když stále nižším) hodnotám. Dříve zveřejněné údaje JOLTS a ADP se ukázaly jako slabší. Potenciálně výrazně vyšší než očekávaný údaj by mohl krátkodobě poněkud ochladit náladu na Wall Street a podpořit dolar.
  • Ekonomický kalendář: Nikl roste, API report
    Evropské futures naznačují na nižší otevření seance na starém kontinentu. Včerejší prudký nárůst cen energií vedl k propadu na Wall Street, který udal tón dnešnímu obchodování v Asii a Evropě. Zatímco ceny ropy a zemního plynu mírně klesly, ostatní komodity nadále rostou. Nikl se dnes obchoduje o 60 % výše a o více než 200 % výše od minulého týdne. Rusko je jedním z předních světových výrobců niklu.
  • Ekonomický kalendář: Nízké objemy z Wall Street, projevy členů ECB
    Indexy evropského akciového trhu jsou nastaveny na vyšší otevření s futures na DAX přibližně 40 bodů nad včerejším close. Sentiment podpořila mírně lepší než očekávaná hodnota německého HDP za 3. čtvrtletí. Revize ukázala mezičtvrtletní růst o 0,4 % ve srovnání s 0,3 % mezičtvrtletně v bleskové verzi. Meziroční růst dosáhl 1,2 % z 1,1 % v prvním vydání.
  • Ekonomický kalendář: NOK čeká zasedání norské centrální banky
    Fundamentem dne se pravděpodobně stane jednání mezi Čínou a USA o nové obchodní smlouvě, ale čekají nás také další důležitá makrodata. Norská centrální banka zveřejní v 10. hodin rozhodnutí o sazbách. Odpoledne se dočkáme některých méně důležitých statistik z USA a na programu jsou také projevy centrálních bankéřů z ECB a Fedu včetně guvernéra Powella, i když v jeho případě nepočítáme s žádným výrazným dopadem.
  • Ekonomický kalendář: NY FED Empire naznačí podnikatelské podmínky v USA
    První den týdne nepřinese žádné významné makroekonomické publikace. Dnešní makrokalendář je poměrně lehký. Nejdůležitější údaje z Číny byly zveřejněny již v první části dne.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na americké statistiky objednávek zboží dlouhodobé spotřeby
    Evropské trhy vykazují krátce po otevření nízkou předvánoční aktivitu s objemy v průměru třetinu pod průměrem posledních 30 seancí. Otevření proběhlo lehce do negativního teritoria. Ztráty se však pohybují maximálně v několika jednotkách desetin procenta. Hlavní trhy dnes zůstávají otevřené, už zítra 24. prosince dojde k omezení obchodování v Evropě. Wall Street si však ještě projde standardní obchodní seancí. Také americké trhy však zůstanou zavřené hned následující sváteční den.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na odpolední makro z USA
    Evropské akciové trhy začaly seanci mírným růstem. Zpomaluje tak rally z posledních seancí. Investoři čekají na projev guvernéra Fedu Powella na sympóziu centrálních bankéřů v Jackson Hole. Ekonomickému kalendáři dnes vévodí data z USA. Naopak z Evropy dnes není na programu žádné důležité makro.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na počet žádostí o podporu z USA a čínská data
    Globální akciové trhy se včera vzpamatovaly z poklesu a Wall street zakončila seanci mírně pod historickými rekordy. Nicméně na počátku evropské seance není nálada až tak optimistická. Indexy na starém kontinentu se obchodují mírně v červených číslech. Dnes nejsou na programu žádná důležitá zveřejnění. Za zaznamenání však stojí statistiky žádostí o podporu v nezaměstnanosti, které by měly ukázat pokračování postpandemického poklesu. Ještě o něco zajímavější by však měly být maloobchodní prodeje z Číny a průmyslová produkce, které budou zveřejněny během asijské seance. Nejvyšší reakci na tato data můžeme očekávat na AUD nebo NZD a asijských indexech.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na večerní zasedání Fedu
    Rally na akciových trzích včera zpomalila, ale Evropa se hned po otevření dostala zpět do pozitivního teritoria. Obchodníci by však měli pamatovat na večerní zasedání Fedu. Trhy se tak mohou dostat do "čekacího" módu a do té doby by mohlo být obchodování prosté nějakých výraznějších pohybů.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na výsledky evropské inflace a spotřebitelské důvěry z USA
    Evropské a americké akciové futures se vzpamatovaly z předchozích poklesů a otevřely do pozitivního teritoria. Dnes je na programu řádka zajímavých makrodat. Německá nezaměstnanost, chicagské PMI a data Conference board spotřebitelské důvěry, která by měla ukázat výrazný dopad koronaviru. Navíc se uskuteční konferenční hovor ministrů financí G20 a centrálních bankéřů. V následné asijské seanci čekáme na výsledky PMI z Japonska a Číny.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na výsledky z amerického trhu práce
    Globální akciové trhy se vzpamatovávají po včerejším panickém výprodeji na amerických indexech. Evropské futures dnes otevřely velmi zajímavě s velkými rozdíly. Španělský IBEX či švédský OMX rostou krátce po otevření o více než 1 %. Většina ostatních indexů včetně německého DAXu se pohybuje mírně v negativním teritoriu. Německé tovární objednávky byly zveřejněny v 8:00 a ukázaly na růst o 2,8 % MoM místo očekávaných 5 % MoM. Meziročně byly tovární objednávky nižší o 7,3 %.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci čekají na výsledky žádostí o podporu a nový index neworského Fedu
    Nálada na finančních trzích se zhoršila kvůli záplavě horších makrodat. Navíc v některých důležitých zemích začaly opět růst počty případů koronaviru. Dnes čekáme na dvě důležitá zveřejnění - statistiky žádostí o podporu v nezaměstnanosti (14:30) a nový ekonomický index newyorského Fedu (17:30). Dále pokračuje výsledková sezóna. Dnes v čele s bankou Morgan Stanley (MS.US), která zveřejní své výsledky ještě před otevřením americké seance. Zajímavá data nabídne taaké následná asijská seance. Dočkáme se balíčku výrobních a prodejních dat z Číny a také reportu HDP za první kvartál (4:00).
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci na libře čekají na volební debatu Corbyna s Johnsonem
    14:30 - Kanada, výrobní prodeje za září. Statistiky kanadských výrobních prodejů se v druhé polovině roku 2019 zlepšily. Srpnová čísla ukázala vzestup o 0,8 % m/m. Nicméně za září by měl prodeje klesnout o 0,5 %.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci se na počátku týdne soustředí na výrobu ve Velké Británii
    10:30 - Velká Británie, průmyslová produkce a HDP za listopad. Sada dopoledních dat z britské ekonomiky je hlavní událostí makrokalendáře dnešního dne. Výroba by měla v listopadu klesnout o 1,6 % po předchozím poklesu o 1,2 %. Průmyslová produkce by měla klesnout o 1,4 %. Měsíční HDP by mělo zůstat v listopadu beze změny (0,0 % MoM). Obchodníci na libře by měli v těchto dnech sledovat pečlivě makro. Po nedávných holubičích vyjádřeních některých členů BoE by reakce na libře mohla být výraznější než v minulosti. Členové BoE naznačili, že pokud se data nezlepší, jsou připraveni snížit úrokové sazby.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci se soustředí na zápis ze zasedání FOMC
    Evropské indexy otevřely do negativního teritoria. Trhy se však do značné míry stabilizovaly po včerejším výprodeji na Wall Street. Ekonomický kalendář je dnes poměrně prázdný, nicméně večer je na programu zápis z posledního zasedání FOMC. Guvernér Powell naznačil, že detaily diskuze ohledně snižování bilance by měl zápis obsahovat. Proto dnes můžeme čekat vyšší reakci než obvykle. Očekává se oznámení redukce bilance už na květnovém zasedání s okamžitým začátkem. Nicméně rychlost redukce zůstává neznámá a zápis by mohl přinést určitá vodítka. Navíc odpoledne se obchodníci s ropou dočkají pravidelných statistik zásob ropy v USA.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci se zaměří na nové stimuly, odpoledne čekáme (ze zvyku) na maloobchodní prodeje z USA
    Futures na americké indexy vystřelily v průběhu noci vzhůru po nejhorší obchodní seanci na Wall Street za poslední dekády. Dobrá nálada byla podpořena zásahy a schválenými opatřeními vlád, které se snaží minimalizovat negativní dopad koronaviru na ekonomiku. Sentiment se přenesl také na evropské trhy, které otevřely do pozitivního teritoria. Pomoci by mohly také zprávy, že Francie schválí fiskální stimul ve výši 45 miliard euro. V USA rostou očekávání, že po Fedu začne být více aktivní také vláda, která by mohla brzy schválit masivní fiskální stimul. Co se týká makrodat, odpoledne nás čekají maloobchodní prodeje z USA. Trhy však budou velmi pravděpodobně výsledky přehlížet, protože se v nich ještě neprojeví dopad šíření koronaviru.
  • Ekonomický kalendář: Obchodníci se zaměří na projednávání fiskálních balíčků
    Ekonomický kalendář je v pondělí tradičně slabý a nejinak tomu je i dnes. Trhy jsou však už několik týdnů v zajetí zpráv ohledně šíření a dopadů koronaviru, takže tradiční fundamenty jsou často na vedlejší koleji.a Čím dál více výsledků fundamentů ale už zahrnuje určité dopady pandemie koronaviru, takže výsledky za březen už budou opět vyhledávaným "zbožím". Dnes čekáme na obchodní data z Kanady za leden. O něco zajímavější by měly být aktuální flash PMI data z Japonska za březen, které budou zveřejněny v noci a napoví dosavadní výši škod v zemi vycházejícího slunce. Trhy se zaměří na rychlost šíření koronaviru a fiskální stimuly. Senát v USA zatím neschválil balíček opatření, ale republikáni a demokraté budou ve vyjednávání pokračovat. Novinky z této oblasti by se mohly objevit odpoledne nebo večer.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI