Úterý 19. březen 2024 04:54
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Ranní nadhoz - růst amerických tržeb, naopak pokles průmyslové produkce

15.11.2019 09:28  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25.59

USD/CZK

23.23

EUR/USD

 

1.102

USD/PLN

3.890

Ropa Brent

USD/barel

62.45

Zlato

USD/unce

1464

Aktualizováno

8:55

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podle předběžného odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně o 0,3 %, což představuje oproti předchozímu čtvrtletí zpomalení tempa o 0,4 p.b. V meziročním srovnání se domácí produkt zvýšil o 2,5 %, což je stále solidní tempo růstu, uvážíme-li, že eurozóna roste jen slabě a německá ekonomika stagnuje. Za celý letošní rok očekáváme zvolnění růstu HDP na 2,5 % a pro rok 2020 další pokles dynamiky na 2,0 %.

Mírně lepší než tržním očekávání byl růst ekonomiky celé eurozóny, která si meziročně ve třetím čtvrtletí připsala 1,2 %, mezičtvrtletně se produkt zvýšil o 0,2 %. Zveřejněná data z evropských ekonomik vesměs pozitivně překvapila. Vyšší dynamiku růstu si udržuje Holandsko, Francie a Španělsko, naopak Itálie a Německo se jen těsně vyhnuly technické recesi. Vyhlídky směrem do budoucna nicméně zůstávají stále nejisté.

Určité zklidnění rétoriky, které jsme v poslední době sledovali v obchodních sporech mezi USA a Čínou, včera narušil ekonomický poradce Bílého domu L. Kudlow. Podle něho je americká strana rozčarována, že Čína odebírá podstatně méně sóji, než byly původní představy. Rovněž zmínil, že zpráva, na základě které má D. Trump rozhodnout o uvalení cel na evropské automobily se včera dostala prezidentovi na stůl. Ten prý tuto možnost stále zvažuje.

Mírně horší výsledek HDP oproti předpokladům neměl na korunu žádný vliv. Během včerejška nejprve lehce posílila a dostala se až na  EUR/CZK 25,54, odpoledne však své zisky ztratila a obchodování zakončila těsně pod úrovní EUR/CZK 25,60. Včera mírně zpevnil polský zlotý, naopak maďarský forint oslaboval, i přesto, že tamní ekonomika vzrostla o výrazných 5 %.  

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes bude zveřejněn zápis z posledního měnového jednání bankovní rady ČNB. Rada se minulý týden nakonec rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny, i přesto, že nová prognóza doporučovala dvojí zvýšení sazeb během následujících dvou čtvrtletí. Podle slov guvernéra Rusnoka dala bankovní rada nakonec přednost vyhlazení trajektorie sazeb. Pro zpřísnění měnové politiky nicméně hlasovali dva ze sedmi členů rady.

Evropský kalendář je dnes prázdný, takže pozornost budou poutat data z USA. Maloobchodní tržby by se měly v říjnu výrazně zvednout a více než kompenzovat zářijový pokles. Jejich dynamika by měla odrážet pokračující silnou domácí poptávku v USA. Vyšší by měly být zejména útraty za zboží s vyloučením automobilů. Naproti tomu u říjnové průmyslové produkce se očekává meziměsíční pokles. 

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

14:30

USA

Maloobchodní tržby (říjen, m/m, v %)

-

0.2

-0.3

 

 

 

 

15:15

USA

Průmyslová produkce (říjen, m/m, v %)

-

-0.4

-0.4

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Maersk

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Autor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz - průmysl by měl zaznamenat mírný pokles, zahraniční obchod si udrží přebytek
    Ve čtvrtek započne vyjednávání mezi americkými a čínskými zástupci o nové obchodní dohodě, již nyní se však vicepremiér pro ekonomické záležitosti Liu He nechal slyšet, že témat, o kterých je Čína ochotna se bavit, značně ubylo. Odmítá například rozsáhlou úpravu čínské průmyslové politiky a dotací.
  • Ranní nadhoz - průmyslový PMI se mírně zvedne
    Nový rok začne tuzemskou statistikou PMI ve výrobě, která by si podle našeho odhadu měla za prosinec nepatrně polepšit na 43,6 bodu. Konsenzus trhu je ještě o desetinu bodu optimističtější. Index nákupních manažerů však nadále zůstává hluboko v pásmu kontrakce, kde se pohybuje už od počátku loňského roku. Nicméně v případě německého PMI byly hodnoty z listopadu a prosince oproti předešlým měsícům lepší, což by se s určitým zpožděním mohlo projevit i na datech z tuzemska.
  • Ranní nadhoz - Průzkum dává Johnsonovi pohodlný náskok
    Podle druhého odhadu rostla ekonomika USA ve třetím čtvrtletí o dvě desetiny procentního bodu rychleji, než ukazoval první odhad, tedy dosáhla mezičtvrtletního anualizovaného růstu 2,1 %. Jedná se zároveň i o mírné zlepšení o jednu desetinu v porovnání s minulým čtvrtletím.
  • Ranní nadhoz - první odhady HDP za Q2 dominují datům tento týden
    ČSÚ zveřejnil výsledky konjunkturálního šetření za červenec. Souhrnný indikátor ekonomického sentimentu si oproti červnu polepšil o 9,5 bodu a dosáhl hodnoty 86,7. Na tomto zlepšení se výraznou měrou podílel posun v sentimentu u podnikatelů, když jejich ukazatel dosáhl 84,7, což je o 10,9 bodu více oproti červnu (historicky nejvyšší meziměsíční zlepšení). Podstatně méně se zvedla důvěra u spotřebitelů (jen o 2,7 bodu).
  • Ranní nadhoz - Předstihové ukazatele můžou potvrdit zlepšení nálady v průmyslu
    Podle včera zveřejněné zprávy OECD zpomalí růst světové ekonomiky v letošním roce na 2,9 %, tedy na nejpomalejší tempo od finanční krize. Stejnou dynamiku OECD očekává pro rok 2020 a jen mírné zrychlení v roce 2021. Mezi hlavní překážky růstu zpráva řadí protekcionistickou politiku. Český průmysl je podle OECD již zasažen zpomalením evropské ekonomiky a poklesem investiční aktivity. Pro blízkou budoucnost nicméně OECD Česku předpovídá nadále stabilní růst poblíž 2 %.
  • Ranní nadhoz - příznivá data z USA pomáhají dolaru
    Podíl nezaměstnaných osob na populaci stoupl v lednu o 0,2 procentního bodu na 3,1 %. Počet lidí bez práce se zvýšil o 14 490 a dosáhl 230 022, což přesto zůstává nejnižší lednovou hodnotou od roku 1997. Úřady práce zároveň evidovaly více než 341 tis. volných pracovních míst, situace na přehřátém trhu práce by se tak v nejbližší době neměla nijak zásadně měnit. Nezaměstnanost by letos měla setrvat v blízkosti tří procent a oproti loňsku tak dojde jen k mírnému nárůstu. Nadále by měla zůstat nejnižší v rámci EU.
  • Ranní nadhoz - restriktivní opatření by se mohla začít pomalu uvolňova
    Páteční indexy nákupních manažerů ze služeb potvrdily významný propad tohoto sektoru a to jak v eurozóně, tak v Německu. Později zveřejněný ISM index mimo výrobní sektor na rozdíl od jeho evropských protějšků byl schopen se udržet nad hranicí 50 bodů, tedy stále v pásmu expanze.
  • Ranní nadhoz - Restriktivní opatření se budou zvedat rychleji
    Německý index nákupních manažerů ze sektoru služeb v dubnu poklesl o více než patnáct bodů na 15,9, z výrobního sektoru pak pokles přibližně o 10 bodů na 34,4. Z eurozóny dubnové indexy zaznamenaly extrémně nízké hodnoty a to 11,7 bodů (služby) a 33,6 bodů (výroba). Ve všech případech se jedná o nejnižší zaznamenané hodnoty buďto v historii měření, nebo alespoň od krize z let 2008-09. Zároveň jde o nejstrmější naměřené meziměsíční propady, které ve většině případů překonaly i ty nejpesimističtější tržní odhady.
  • Ranní nadhoz - Ropa přes noc podražila, koruna posílila
    Včerejší indexy nákupních manažerů potvrdily špatnou náladu v průmyslovém sektoru. V prosinci český index setrval zhruba na své listopadové úrovni (43,6 bodu). Zároveň odhalil další propad nových zakázek a také zaměstnanosti. Finální odhad německého PMI ukázal mírný meziměsíční propad sentimentu o 0,4 bodu na hodnotu 43,7. Souhrnný index za celou eurozónu dosáhl hodnoty 46,3 bodů a prozatím zůstává alespoň stabilní a nepokračuje tak jeho předchozí propad, který trval od začátku roku 2018 až do zhruba loňského září.
  • Ranní nadhoz - Ropa přes víkend zdražila v reakci na výpadek v Saúdské Arábii
    Cena ropy Brent o víkendu vzrostla téměř o 20 %, ropa WTI pak zdražila o 15 %. Stalo se tak v reakci na výpadek ropné produkce v Saúdské Arábii, který nastal po sobotních útocích na její ropná zařízení. Ohroženo je zhruba 5 % světové produkce ropy. Výpadek bude částečně kompenzován ropnými zásobami společnosti Saudi Aramco. Americký prezident D. Trump nabídl také ropu ze strategických rezerv a to v takovém množství, aby trhy zůstaly dobře zásobené.
  • Ranní nadhoz - Sada Ifo indexů nám nastíní náladu v německých firmách
    Včerejší výsledek konjunkturálního průzkumu za srpen indikoval, že důvěra v českou ekonomiku polevila v růstu. Zatímco v červenci se souhrnný ekonomický index meziměsíčně zvýšil o 9,5 bodu, v srpnu vzrostl oproti červenci o pouhých 0,3 bodů na úroveň 87,0. Indikátor spotřebitelské důvěry poklesl na 94,4 z červencových 96,0 bodů. Mezi lidmi se zvýšily obavy o vlastní budoucí finanční situaci. Nadále přetrvávají i obavy z růstu cen a ztráty zaměstnání. Úmysl spořit však poklesl. Na druhé straně indikátor důvěry mezi podnikateli si meziměsíčně mírně polepšil o 0,8 bodů na 85,5. Zlepšení nálady bylo zaznamenáno v sektoru průmyslu, stavebnictví a obchodu. Důvěra ve službách se naopak zhoršila. Tento vývoj je obdobný s výsledky PMI indikátorů v eurozóně z minulého pátku.
  • Ranní nadhoz - sentiment amerických spotřebitelů se nelepší
    Český statistický úřad včera publikoval výsledky konjunkturálního šetření za květen. Souhrnný indikátor ekonomické důvěry si oproti dubnu polepšil o 0,3 bodu na hodnotu 75,1. Úroveň ukazatele se však stále nalézá poblíž historicky minimálních hodnot. Co se týká dílčích složek, tak u podnikatelů klesl ukazatel o dalších 2,2 bodu na 71,6, naopak sentiment spotřebitelů poskočil o 11,8 bodu a dosáhl 91,9. Největší skepse mezi podnikateli nadále panuje v sektoru služeb, naopak lehce se zvedl sentiment v průmyslu a obchodě.
  • Ranní nadhoz - sentiment prudce padá, počty nezaměstnaných rostou
    Ceny výrobců v eurozóně v únoru oproti stejnému období minulého roku poklesly o 1,3 %, v meziměsíčním srovnání se pak jednalo o snížení o 0,6 %. Největší měrou se na tomto vývoji podílel sektor energií, kde se ceny meziměsíčně snížily o 2,3 % a meziročně pak dokonce o 6,5 %, což si lze vysvětlit nebývale levnou ropou.
  • Ranní nadhoz - sentiment v Německu i EU prudce klesá
    Americký Fed uvedl ve včerejším prohlášen, že dále podpoří tamní ekonomiku v boji s šířící se nákazou a to poskytnutím likvidity na trh se směnečnými cennými papíry. Tento trh přitom financuje velkou část ekonomické aktivity (úvěry, hypotéky, půjčky na automobily apod.). Jedná se tak o podporu nejen domácností, ale také podnikatelů či malých a středních podniků. Tento nástroj přitom Fed využil naposledy v krizovém roce 2008.
  • Ranní nadhoz - Shoda nad omezením těžby ropy nalezena
    Jedna z významných českých automobilek se závodem v Nošovicích dnešním dnem po třech týdnech obnoví provoz. Výroba zde bude probíhat ve stále omezeném dvousměnném provozu. Škoda Auto, hlavní tuzemský výrobce aut, naopak odstávku v minulých dnech prodloužila z bezpečnostních důvodů do konce dubna. Nošovická výrobna je tak první vlaštovkou návratu k normálu.
  • Ranní nadhoz - slabší data z USA zvyšují pravděpodobnost poklesu sazeb
    Německý PMI ze sektoru služeb dosáhl v září 51,4 bodu místo původně ohlášených 52,5 a souhrnný ukazatel byl opraven na 48,5 ze 49,1 bodu. Nálada v sektoru služeb se tak varovně zhoršuje, když jen od letošního června stihla odepsat téměř 4,5 bodu a dosáhla svého tříletého minima. Až doposud přitom příznivý vývoj ve službách vyvažoval ochlazení ve zpracovatelském sektoru. Zdá se, že německou ekonomiku od recese nemá už co zachránit.
  • Ranní nadhoz - sněmovna schválila rekordní schodek státního rozpočtu
    České maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v květnu meziročně poklesly o 0,7 %, což bylo podstatně méně, než činila tržní očekávání. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku snížily o 12,2 %. Meziroční srovnání však bylo ovlivněno skutečností, že letošní květen měl oproti stejnému měsíci před rokem o dva pracovní dny méně. Po očištění o sezónní faktory byly tržby v maloobchodě reálně meziměsíčně vyšší o 11,6 %. V mnoha segmentech květnová úroveň tržeb vymazala ztrátu z předchozích dvou měsíců, přehnaný optimismus směrem do budoucna ovšem není na místě.
  • Ranní nadhoz - spotřebitelský sentiment se zvedá jen pozvolna
    Člen bankovní rady ČNB Tomáš Nidetzký se po J. Rusnokovi a T. Holubovi se stal třetím bankéřem, který nechal veřejnost nahlédnout do svých úvah o nastavení měnových podmínek. Stejně jako guvernér Rusnok momentálně nevnímá potřebu dalšího uvolnění měnové politiky. Obavy z dezinflace, která vlivem pandemie mohla hrozit, se podle něho zatím nenaplňují. ČNB tak nemusí hledat alternativní měnové nástroje, debatu o jejich možném použití tak označil za ryze akademickou.
  • Ranní nadhoz - spotřebitelský sentiment v USA na minimech
    Ceny ropy na světových trzích zahájily nový týden dalším poklesem, za kterým je přetrvávající nadprodukce a nedostatečné skladovací kapacity. Americká lehká ropa WTI s dodáním v červnu spadla o zhruba 26 % a prodávala se za 12,5 USD za barel, cena ropy Brent včera ztratila 8,5 % a pohybovala se znovu mírně pod 20 USD za barel.
  • Ranní nadhoz - Tématem dneška bude jednoznačně brexit
    Dva členové bankovní rady České národní banky, Vojtěch Benda a Tomáš Holub, se včera nechali slyšet, že podle jejich názoru se bude debata na příštím zasedání rady točit kolem možnosti zvýšení sazeb či jejich stabilitou. My věříme, že ČNB sazby i nadále ponechá beze změny, vzhledem k vnějším rizikům.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader