Úterý 19. březen 2024 15:05
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

ČNB, BoE a RBA nepřekvapily trhy a ponechaly sazby beze změny. Michael Bloomberg nejspíše bude kandidovat na prezidenta

08.11.2019 16:56  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Novozélandská vláda v pondělí informovala, že souhlasí s aktualizací obchodní dohody s Čínou, prostřednictvím které by měl být vývoz novozélandských výrobků do Číny levnější a snadnější.

Podle prezidenta dallaského Fedu Roberta Kaplana je spotřeba ve Spojených státech silná a monetární politika Fedu se nachází tam, kde by měla být.

Íránský ministr ropného průmyslu očekává, že se OPEC v blízké době dohodne na výraznějším snížení těžby černého zlata.

Maloobchodní tržby v Austrálii zaznamenaly v září meziměsíční pokles růstu z 0,4 % na 0,2 %. Analytici přitom očekávali nárůst maloobchodních tržeb o 0,5 %.

Guvernér BoJ Haruhiko Kuroda v úterý opět naznačil, že centrální banka nebude váhat s dalším uvolněním své monetární politiky. Podle Kurody má japonská centrální banka stále nástroje k tomuto kroku. BoJ by měla nyní především sledovat, jak nedávné zvýšení daně z obratu ovlivní sentiment spotřebitelů, dodal.

Japonský list Nikkei informoval, že se Čína snaží před podepsáním první fáze obchodní dohody donutit Spojené státy, aby zrušily veškerá cla, která byla zavedena od léta minulého roku. Později vyšlo najevo, že podpis první fáze dohody se nejspíše uskuteční až v prosinci, nikoliv do konce listopadu.

RBA na svém listopadovém zasedání ponechala sazby beze změny na úrovni 0,75 %. Banka také zopakovala, že v případě potřeby uvolní více svoji monetární politiku, aby udržela hospodářský růst.

Míra nezaměstnanosti na Novém Zélandu se ve třetím čtvrtletí zvýšila z 3,9 % na 4,2 %, když konsensus byl nastaven na 4,1 %.

Ve středu BoJ zveřejnila zápis ze svého posledního zasedání, ve kterém banka uvedla, že spotřeba mírně roste. Většina členů bankovní rady konstatovalo, že je vhodné pokračovat v uvolňovaním monetární politiky. Jeden člen uvedl, že se inflační momentům v poslední době vytratilo.

Na čtvrtečním zasedání BoE byla ponechána základní úroková sazba na úrovni 0,75 %. Dva členové bankovní rady však byli pro snížení sazby o 25 bazických bodů. Program QE byl také zachován a banka tedy bude i nadále pokračovat v skupování aktiv v objemu 435 mld. GBP.

Guvernér BoE Mark Carney pak na tiskové konferenci uvedl, že nedávná dohoda ohledně brexitu vytváří možnost rychlejšího růstu ekonomiky.

Ve čtvrtek se také konalo zasedání ČNB, na kterém byli přítomni všichni členové bankovní rady. Rada se rozhodla ponechat sazby beze změny a hlavní debata se vedla o tom, zda sazby zachovat, či zvýšit. Nakonec pro zachování sazeb hlasovalo pět členů a zbylí dva členové chtěli sazby zvýšit z důvodu obavy, že by se inflace mohla přehoupnout přes 3 %. Zastánci „on hold“ však argumentovali, že již nyní lze zaznamenat náznaky zpomalení českého průmyslu.

„Prognóze ČNB odpovídá dvojí růst úrokových sazeb, jeden v posledním letošním čtvrtletí a druhý v první kvartále roku 2020 a to vždy o 25 bazických bodů“, konstatoval na tiskové konferenci Jiří Rusnok.

Agentura Bloomberg v pátek informovala, že Michael Bloomberg se aktivně připravuje na prezidentskou kandidaturu, i když oficiálně svůj záměr ještě neoznámil.

Německý export se v září proti předchozímu měsíci zvýšil o 1,5 %. Zaznamenal tak nejprudší nárůst za téměř dva roky.

 

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

 
14 PRAKTICKÝCH TIPŮ, JAK SE STÁT LEPŠÍM INVESTOREM

Makroekonomický kalendář pro následující týden

  • Pondělí
  • Úterý
  • Středa
  • Čtvrtek
  • Pátek

Pondělí

11.11.2019
ČasZeměUdálostDůležitost
00:50jpVýrobní objednávky - záříStřední
10:30gbHDP - záříVysoká
10:30gbPrůmyslová výroba - září Střední

Úterý

12.10.2019
ČasZeměUdálostDůležitost
10:30gbMíra nezaměstnanosti - záříVysoká
10:30gbPrůměrné příjmy bez bonusu - záříVysoká
11:0deZEW Index eknomického sentimentu - listopadVysoká
11:30usProjev člena FED - ClaridaStřední

Středa

13.11.2019
ČasZeměUdálostDůležitost
00:30auWestpac spotřebitelská důvěra - listopadStřední
08:00deHarmonizovaná inflace (HICP) - záříVysoká
10:30gbIndex spotřebitelských cen (CPI) - říjenVysoká
11:00euPrůmyslová produkce s.a. - září Střední
14:30usJádrový index spotřebitelských cen (CPI) - říjenVysoká
17:00usProjev člena Fed - Powell Vysoká
20:00usBilance federálního rozpočtuStřední

Čtvrtek

14.11.2019
ČasZeměUdálostDůležitost
00:30jpHDP - roční dynamika (Annual) - QVysoká
01:30auZměna zaměstnanosti - říjenVysoká
08:00deHDP s.a. - kon. - Q3Vysoká
11:00euHDP s.a. - předb. - Q3Vysoká
14:30usJádrový index cen výrobců (PPI) - říjenStřední
14:30usNové žádosti o podporu v nezaměstnanosti - týdenStřední

Pátek

15.11.2019
ČasZeměUdálostDůležitost
05:30jpPrůmyslová produkce - záříStřední
11:00euJádrová harmonizovaná inflace (HICP) - říjenStřední
14:30usMaloobchodní prodeje (bez automobilů) - říjenStřední
15:15usPrůmyslová produkce - říjenStřední
Small Caps - Nejlepší americké Small Caps

6 nejlepších amerických small caps akcií & ETF roku 2019

25. září 2019 | Akcie

Co znamená small caps? A v čem jsou small caps tak zajímavé? Objevte momentálně 6 nejžhavějších amerických small caps akcií a ETF.

Číst dále

Jaké akcie sledovat při příštím pádu akciového trhu?

28. srpna 2019 | Akcie

Není otázkou jestli, ale kdy přijde další velká korekce na burzách. Objevte 3 americké akcie, které byste měli sledovat po korekci na trhu.

Číst dále
3 nejlepší farmaceutické akcie pro rok 2019

3 nejlepší farmaceutické akcie pro rok 2019

12. srpna 2019 | Akcie

Globální trendy jsou hnacím motorem růstu ve farmaceutickém průmyslu. Objevte jak do tohoto trendu začít investovat.

Číst dále

Očekávané Earnings

The post ČNB, BoE a RBA nepřekvapily trhy a ponechaly sazby beze změny. Michael Bloomberg nejspíše bude kandidovat na prezidenta appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Členovia Fedu sa snažia nehýbať trhmi
    Na dnešný deň neboli naplánované žiadne väčšie zverejnenia ekonomických údajov. Boli však dnes zverejnené rozhovory s 3 členmi Fedu a vzhľadom na to, ako nedávne poznámky Bullarda ovplyvnili trhy, boli tieto prejavy pozorne sledované. Členovia Federálneho rezervného systému boli napriek tomu vo svojich vyjadreniach oveľa opatrnejší.
  • Člen rady Dědek zdůraznil potřebu zpomalení normalizace
    Absence důležitých makroekonomických dat a událostí na regionálních i světových trzích stojí za dnešním malým zájmem o místní měny. Na trhu s českou měnou byla aktivita velmi malá a koruna se v druhé polovině dne obchoduje na 25,86 CZK/EUR, tedy o 3 haléře slabší, než ráno začala. Koruně nepomohl ani včera zveřejněný rozhovor s členem bankovní rady Oldřichem Dědkem, který zdůraznil, že ČNB by s normalizací měnové politiky neměla tak spěchat. ČNB by měla vzít v potaz globální rizika, která nemá plně zohledněna ve své prognóze. Dědek byl ale jediným členem rady, který na posledním zasedání v září nehlasoval pro zvyšování sazeb. Je ale velice pravděpodobné, a počítá s tím i trh, že další zvýšení úrokových sazeb se uskuteční už na dalším zasedání v listopadu.
  • Človek z eurozóny by už nemal stáť na čele MMF
    Ako je známe, Grécko sa rozhodlo zabaliť všetky splátky úveru MMF splatné v júni do jednej splátky koncom mesiaca. Aj ...
  • ČNB
    ČNB ponechal úrokovú sadzbu na úrovni 0,75% bez zmeny podľa trhových predpokladov......
  • ČNB a FED: v plánu je zvýšení úrokových sazeb - tržní analýza 26.9.2018
    Při pohledu na měnové páry s americkým dolarem můžeme pozorovat, že je volatilita za posledních 24 hodin nízká. Jako kdyby trhy vyčkávaly na FED a zvýšení úrokových sazeb v USA. Pojďme se podívat na nejdůležitější události dnešního dne a vývoj na finančních trzích.
  • ČNB a koruna: proč podle Fraita není třeba vyšších sazeb
    Viceguvernér Jan Frait včera v článku pro hospodářské noviny s Jakubem Matějů vysvětloval, proč už další zvyšování úrokových sazeb při boji s inflací podle jeho názoru příliš nepomůže. Hlavní argumentační linií je analýza transmisních kanálů měnové politiky - podle viceguvernéra ve zkratce úrokový a úvěrový kanál již fungují (a další zpřísnění není třeba) a dopady dalšího zvyšování sazeb na měnový kurz je nejisté.
  • ČNB a nemovitosti: sebenaplňující se proroctví
    ČNB minulý týden projednala novou Zprávu o rizicích pro finanční stabilitu, v níž hodnotí zdraví českého finančního sektoru. A zdá se, že si ČNB připravuje půdu k dalšímu zpřísnění podmínek poskytování hypotečních úvěrů. Z čeho tak soudím?
  • ČNB: Ať je koruna klidně slabší
    ČNB v srpnu podruhé v řadě zvýšila sazby, čímž je dostala nejvýše za skoro deset let a za stejnou dobu to bylo poprvé, co dvě zasedání po sobě sazby nebyly stejné. To vše se už ví dobré dva týdny. Co se však ví jen od minulého pátku, kdy ČNB zveřejnila zápis ze srpnového zasedání, je to, že se Bankovní rada nehodlá jen tak zastavit. A že jí slabá kačka moc nevadí. Ale popořádku.
  • ČNB avizuje, že opět sníží sazby
    Bankovní rada České národní banky bude mít ve čtvrtek další jednání, na kterém zřejmě podle analytiků zase sníží úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Mnoho ekonomů se domnívá, že to už nebude příliš účinné v rámci boje s ekonomickými dopady šíření koronaviru a povede to k dalšímu oslabení koruny.
  • ČNB bez překvapení, sazby se nemění
    Dnešní zasedání bankovní rady České národní banky šok nepřineslo, když rada rozhodla o zachování všech tří úrokových sazeb na stávající úrovni. Repo sazba tak zůstává na hodnotě 0,25 %, diskontní sazba na 0,05 a lombardní sazba na 1 %. Více informací o tom, co bankovní radu k aktuálnímu rozhodnutí vedlo, se dozvíme na tiskové konferenci za účasti guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka, jejíž začátek je plánován na 15:45.
  • ČNB bojuje s dopady růstu cen stavebnin, ojetin či jídel v restauracích - letos podruhé zvyšuje základní sazbu. Bojí se více inflace než delta mutace covidu
    Česká národní banka dnes podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu, a to z 0,5 na 0,75 procenta. Jedná se o druhé letošní zvýšení sazby a také druhé, jež lze považovat za součást post-pandemického návratu měnové politiky do normálu.
  • ČNB bojuje s inflací, ECB by měla také. Přestane Rusko dodávat plyn?
    Na hlavních trzích dnes převažuje negativní vývoj při velké nejistotě o cenách energií i rizicích pro růst. Hůř je na tom Evropa, kam většina rizik míří. Zdejší akciové indexy výrazně padají na rozdíl od mírně klesajících amerických.
  • ČNB bude dál zvyšovat sazby a koruně tím pomáhá k novým ziskům
    Guvernér Rusnok pomohl upevnit očekávání dalšího zvyšování domácích sazeb. Z jeho komentáře vyplývá, že utažení politiky na konci září podporuje a do konce roku vidí prostor pro ještě jedno zvýšení sazeb. Krom toho šéf ČNB zopakoval, že předpokládá odeznění tlaku na oslabování koruny. Obě věci hrají domácí měně do karet během dnešního obchodování - ráno sledujeme její posílení na 25,55 za euro. Krom toho je zde příznivý sentiment na hlavních trzích, který ale nehraje příliš velkou roli, jak naznačují prakticky stagnující zlotý s forintem.
  • ČNB bude i nadále pokračovat ve zvyšování sazeb. Čína zavádí regulace i na vzdělávání.
    Čínské úřady o víkendu oznámily, že vzdělávací společnosti budou muset být pouze neziskové. Po nedávném zpřísňování regulací u čínských technologických firem to přirozeně vyvolalo obavu u investorů, kteří se houfně začali zbavovat akcií ze “země draka“. Tamní akciový index CSI 300 v tomto týdnu klesl až na osmiměsíční dno. Řada firem odepsala i přes 50 % své hodnoty. Investorům tak bylo rázným způsobem připomenuto, že při investicích v Číně musejí kromě standardních rizik počítat i s nevyzpytatelností komunistické strany a regulacemi. To může vést k tomu, že zahraniční investoři budou u těchto aktiv požadovat výraznější diskont, nebo sníží expozici.
  • ČNB bude intervenovat korunu dál, rezerv má dost
    Česká národní banka podle očekávání začala intervenovat českou korunu. Ta poslední dny výrazně oslabila proti hlavním světovým měnám, především vůči americkému dolaru a euru. Hlavní důvod je válečný konflikt na Ukrajině, kdy zahraniční investoři prodávají menší měny v oblasti Emerging markets regionu, kam patří i Česká republika. Nakupují hlavní světové rezervní měny, především právě dolary a eura.
  • ČNB bude letos naposledy rozhodovat o zvýšení sazeb
    Celý uplynulý rok byl pro korunu z mnoha pohledů náročný. První polovinu roku se koruně dařilo držet pod hranicí EUR/CZK 25,6, i přesto neposílila na trhem prognózované hodnoty. Jejím hlavním nepřítelem se staly geopolitické rozbroje z mnoha stran. Nejistota ohledně Brexitu, spor Itálie s EU o italský návrh státního rozpočtu či obchodní války mezi USA a Čínou, to vše mělo negativní dopad na vývoj koruny a to i navzdory kvapnému zvyšování sazeb Českou národní bankou, kterého jsme se v letošním roce dočkali prozatím šestkrát.
  • ČNB bude muset zvedat sazby dál, budeme žít s dvoucifernou inflací
    ČNB zvedla sazby půl procentního bodu. Reaguje na další růst inflace, který je vyvolán zejména válkou na Ukrajině. Růst sazeb bude mít dopad jak na úvěry, tak na spořicí produkty. Průměrná sazba hypotečních úvěrů se dá očekávat v krátkém horizontu okolo pěti procent. Úročení spořících účtu a depozit bude atakovat čtyři procenta.
  • ČNB bude v květnu opatrnější
    Po sérii posledních komentářů z ČNB měníme náš výhled na další pohyb úrokových sazeb v Česku. Očekáváme mírnější růst úrokových sazeb v květnu, a to o 50bps s tím, že si ČNB ponechá ještě prostor pro jemné doladění měnové politiky v červnu (maximálně +25bps). Hlavním důvodem je změna nálady v jestřábím táboře v posledních dvou týdnech.
  • ČNB by dnes mohla zvýšit sazby. Na koruně se bude rozhodovat o hranici 26 korun za euro
    Pro samou Británii a Bank of England bych dnes málem zapomněl na naši domovinu. Dnes nás čeká také zasedání České národní banky a obchodníci na koruně by si na něj rozhodně měli dát velký pozor. Česká inflace už se delší dobu drží nad dvěma procenty, nezaměstnanost je rekordně nízká, platy začínají konečně růst, ekonomice se daří a minimálně v Praze se v poslední době až nebezpečně rychle zvyšují ceny nemovitostí. Růst sazeb je tedy na spadnutí a možná se jej dočkáme už na dnešním zasedání. Trh si ale jejich zvýšením zatím jistý není a šance na jejich růst jsou téměř 50:50. V průzkumu analytiků agentury bloomberg se 12 z 22 analytiků vyslovilo pro zvýšení sazeb a zbylých 10 počítá s jejich ponecháním beze změny.
  • ČNB by mohla příští týden snížit úrokové sazby
    Dle agentury Reuters 15 z 21 dotázaných analytiků předpokládá, že Česká národní banka...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024