Čtvrtek 28. březen 2024 09:15
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei ProTrader

Mírně horší výsledky z novozélandského trhu práce, zasedání RBNZ příští týden bude zajímavé

06.11.2019 09:00  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Nezaměstnanost vzrostla mírně nad očekávání, růst byl ale téměř kompletně nahrazen zvýšením participace
  • Zaměstnanost rostla podle očekávání a pokračuje ve zpomalování
  • Šance na snížení sazeb už příští týden stále žijí

Nezaměstnanost na Novém Zélandu stoupla v září na 4,2 %, což bylo desetinu nad většinovým konsenzem a tři desetiny nad výsledky z minulého měsíce. Změny na Novém Zélandu však na čtvrtletní bázi často bývají poměrně velké a i když by včerejší výsledky měly být vnímány jako lehce negativní pro NZD, nutno dodat, že byl růst zaměstnanosti do značné míry způsoben hlavně zvýšením participace na pracovním trhu, která rostla z 70,2 % na 70,4 %.

Co se růstu zaměstnanosti týká, ten zpomalil z 1,4 % y/y na 0,9 %, což bylo ve shodě s většinovým konsenzem. Trhu práce tak zdá se postupně dochází růstové momentum. Mzdy rostly v soukromém sektoru o 3,9 % meziročně a průměrná hodinová mzda rostla o 0,6 % (předchozí růst 1,1 %). Zasedání RBNZ nás čeká už příští týden a včerejší data nepovažujeme za důvod k tomu, aby banka výrazněji tlačila na pilu, co se uvolňování měnové politiky týká. To však rozhodně snížení sazeb nevylučuje. Pravděpodobnost, že RBNZ srazí sazby na rekordně nízkých 0,75 % je totiž nyní 68 % a výstup ze zasedání, ať už bude jakýkoliv, může situaci na NZD výrazně rozpohybovat.

Vývoj na novozélandském trhu práce. Zdroj: Bloomberg

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Míra pesimismu ve výrobě roste, firmy v prosinci propouštěly
    Index nákupních manažerů pro výrobní sektor v prosinci mírně rostl, v souladu s tím, co jsme očekávali my i trh. Proti listopadu došlo ke zvýšení z 41,7 na 42,6 bodu a po třech měsících se podařilo zastavit sérii poklesů. Celkově ale index zůstává dále hluboko pod hranicí 50 bodů, což značí výrazné zhoršování zdraví českého zpracovatelského průmyslu.
  • Míra přijetí kryptoměn ženami narůstá
    Od roku 2010, kdy se tato třída aktiv poprvé objevila, dominovali odvětví investic do kryptoměn muži, situace se ale začíná měnit. Podle nedávného průzkumu izraelské investiční společnosti eToro narůstá obliba kryptoměn u žen.
  • Míra restrikce Fedu výrazně zesílí
    Stejně tak jako začátek nového školního roku přivede žáky do školních lavic, tak začátek září dostane zpátky ke strojům obchodníky na finančních trzích a volatilita jde vzhůru. Návrat z dovolených “ke strojům” však může být tento rok okořeněný něčím dalším - s novým školním rokem spouští Fed další vlnu restrikce, když akceleruje měsíční redukci své bilance až na 95 mld. dolarů.
  • Míra úspor domácností i zisků firem zůstává vysoká
    Zpřesněný odhad českého HDP přinesl mírnou revizi směrem dolů. V mezičtvrtletním srovnání ekonomika stagnovala místo původně avizovaného růstu o 0,1 %. V meziročním vyjádření pak klesla o 0,6 %, zatímco podle předchozích dvou odhadů to bylo o 0,4 %. Ekonomika tak stále zaostává za svou předpandemickou úrovní, a to o více než jedno procento.
  • Míra úspor domácností na rekordní úrovni
    Česká ekonomika podle třetího zpřesněného odhadu ČSÚ vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku mezičtvrtletně o 0,6 % a její meziroční pokles činil 4,8 %. Ve srovnání s druhým odhadem je tak v meziročním srovnání o desetinku hlubší. Revize ve struktuře byly pouze drobné. Směrem nahoru byly revidovány vládní výdaje, dolu pak investice a zásoby. Za celý loňský rok domácí ekonomika poklesla o 5,6 %.
  • Míra úspor domácností zůstává vysoká
    Finální odhad růstu HDP za závěrečné čtvrtletí loňského roku přinesl kosmetickou revizi o jednu desetinu níže na mezičtvrtletních 0,8 %. V meziročním srovnání zůstala statistika beze změny, tedy na 3,6 %. Drobné změny nastaly ve struktuře. Hlavním zdrojem růstu zůstal čistý export, jehož příspěvek činil +2,1 pb. Fixní investice přispěly pouze nepatrně (+0,2 pb). Kladný byl i příspěvek změny stavu zásob (+0,3 pb), když ještě dle druhého odhadu byl záporný. Spotřeba domácností se mezičtvrtletně snížila o 1,7 % a HDP zredukovala růst o 0,8 pb.
  • Míra úspor domácností zůstává vysoká
    Finální odhad růstu HDP za závěrečné čtvrtletí loňského roku přinesl drobnou revizi o jednu desetinu níže na mezičtvrtletních 0,8 %. V meziročním srovnání zůstala statistika beze změny, tedy 3,6 %. Z předchozího čtení již víme, že hlavním zdrojem mezičtvrtletního růstu ekonomiky byl čistý vývoz, jehož příspěvek činil +2,1 pb. Mírně rostly i fixní investice (0,5 % q/q). Příspěvek změny stavu zásob byl naopak mírně záporný. Zklamáním byla spotřeba domácností, která se mezičtvrtletně snížila o 1,8 %.
  • Míra zadlužení veřejného sektoru je nejnižší od propuknutí krize
    „Míra zadlužení sektoru vládních institucí je nejnižší od propuknutí krize. Dosahuje úrovně 32,0 procenta hrubého domácího produktu. Jedná se o nejlepší výsledek od roku 2009, kdy se zadlužení začalo prudce zvyšovat kvůli příchodu světové hospodářské krize do České republiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Míra zisku a investic nefinančních podniků klesá
    Třetí odhad statistického úřadu potvrdil předchozí údaj, podle kterého český hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí 2020 meziročně spadl o 2,0 %. K mírné opravě došlo u mezičtvrtletní dynamiky, když byl předchozí pokles o desetinu procentního bodu zvýšen a dosáhl tedy -3,4 %. Nižší hospodářský výkon je dán především klesající investiční aktivitou a zahraniční poptávkou, naopak rostoucí výdaje vládních institucí přispívaly pozitivně a bránily ještě hlubšímu poklesu.
  • Mírně holubičí ECB nemusí mít velký dopad na EUR
    Po úvodním prohlášení ECB a rozhodnutí TLTRO trhy očekávaly jestřábí rétoriku, ale konference prezidentky ECB Lagardeové tyto předpoklady vyvrátila.
  • Mírnější inflace v USA bude trhům vyhovovat
    Srpnová inflační čísla ze zámoří jsou nakonec pro trhy poměrně příznivá. Že nepůjde o vysoké hodnoty, naznačoval už report o výrobních cenách z minulého týdne, a tato indikace se ukázala relevantní. Spotřebitelské ceny meziměsíčně rostly o 0,3, respektive po očištění o potraviny a energie o 0,1 procenta. To je v obou případech pod konsensem nastaveným na 0,4, resp. 0,3 pct. Meziroční inflace klesla podle očekávání na 5,3 z 5,4 procenta, jádrová inflace pak zpomalila rovnou na 4,0 z 4,3 pct.
  • Mírnější postup Trumpa vůči omezování čínských investic pomohl akciím. V ČR mezitím rostou sazby, CZK z jejich zvýšení ale moc nevytěžila
    I dnes je zatím na finančních trzích v centru všeho dění politika. Tentokrát ale z USA přišly pro změnu zase dobré zprávy, když odpoledne vyplynulo najevo, že se americký prezident rozhodl postupovat opatrněji v otázce případného omezování čínských investic. Ty chtěl Trump výrazně omezit ve snaze vytvořit tlak na Čínu, aby dělala něco s dosavadní laxní ochranou duševního vlastnictví. Trump sice tuto otázku do budoucna hodlá stále řešit, rozhodl se však zatím pouze posílit práva státního orgánu, který se touto otázkou dlouhodobě zabývá. Nevyužije tedy aktivaci zákona to roku 1977, který by americkému prezidentu dával možnost přímo rozhodovat o samotné maximální možné výšce investic.
  • Mírné oslabování koruny skončilo s domácími daty
    Koruna v závěru minulého týdne lehce oslabila, ale další ztráty nenabírá a proti euru se obchoduje na 25,87. Nová česká makrodata koruně pomohla, ale reakce byla nepatrná. Inflace stoupla podle očekávání a průmysl překvapil výraznějším zrychlením.
  • Mírně pozitivní úvod při konsolidaci dluhopisů. Po čínských datech vyjdou americká
    Týden začal pro evropské akciové trhy lehce pozitivně. Panevropský Stoxx Europe 600 je o půl procenta v plusu, zatímco hlavní národní indexy za ním trochu zaostávají. Praha se západem kontinentu drží krok. Eurodolar lehce klesá na 1,1925, libra se drží zhruba beze změny.
  • Mírné sankce vedou investory zpět do akcií. Dluhopisy ztrácejí
    Situace kolem Ukrajiny zůstává výrazně nejistá, ovšem po včerejším oznámení západních sankcí se krátkodobě dostavuje zklidnění. Důvodem je jednoznačně to, že sankce jsou velmi mírné a chybějí nové znepokojivé zprávy. Pro Rusko jsou však mírné sankce v podstatě pobídkou pro navýšení požadavků, takže opětovné vyhrocení je docela pravděpodobné. Jako klíčový se nyní jeví okamžik, kdy se Ukrajina odmítne stáhnout ze zbytku Donbasu a Rusko ho tedy bude chtít "osvobodit".
  • Mírné údaje o inflaci v USA tlačí dolarový index dolů.
    Dolarový index v tuto chvíli vytváří nová týdenní minima, protože cena se obchoduje na úrovni 103,75. Po zprávě o americkém CPI na úrovni 7,1 % v ročním vyjádření, tzn. pod očekávanými 7,3 %, je dolar pod tlakem. Cena vytváří nová minima, kdežto RSI vytváří vyšší minima. RSI poskytuje další býčí divergenci. Jedná se o varování, že sestupné momentum slábne. Nemělo by nás překvapit, kdybychom v nadcházejících dnech zaznamenali úplný obrat dolarového indexu nahoru. Rezistence je na úrovni 105,10. Průraz nad ni by signalizoval býčí obrat a my budeme očekávat pohyb nahoru minimálně k úrovni 109. Do té doby ovládají trend stále medvědi.
  • Mírně vyšší inflační čísla z USA trhy nevystraší
    Zářijová data o spotřebitelských cenách v zámoří v podstatě potvrdila, že dochází ke stabilizaci tempa a neobnovuje se jejich zrychlování. Celková inflace se nepatrně zvedla na 5,4 pct, zatímco trh podle konsensu počítal s udržením na 5,3. Jádrová inflace zůstává podle očekávání na 4,0 pct. Na trzích tak sledujeme lehký nárůst dluhopisových výnosů nebo posílení dolaru, ale vážný strach z inflace nepropuká. V rámci reportu však narazíme i na některé nepříznivé tendence. Inflace v cenách potravin, která má slušný potenciál ovlivňovat očekávání spotřebitelů, se postupně zvedá. Energie jsou výrazným proinflačním faktorem už řadu měsíců.
  • Mírné zaváhání ZEW indexu a analýza EUR/GBP
    Německý ZEW index mapující důvěru investorů nečekaně klesl a porušil tak 5měsíční růstový trend. Index ses...
  • Mírné zisky pro akcie, pokles pro ropu či eurodolar. Hlavními tématy zůstávají cla a Fed
    Na úvod dnešního dne se probíraly zejména nové příspěvky Donalda Trumpa k mnoha tématům včetně politiky Fedu a jeho kritiky. Vážný dopad tyto zprávy ale neměly a během dne se pozornost stáčí jinam. Jedním bodem, ve kterém americký prezident také nutně figuruje, je obchodní spor s Čínou. Zdá se, že skepse opět polevuje a na trhy se aspoň trochu vrací naděje na dohodu během víkendové schůzky.
  • Mírné zvyšování sazeb centrálních bank - globální zpomalení
    Klesající inflace a relativně mírné zvyšování úrokových sazeb ze strany Bank of England (BoE), Federálního rezervního ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader