Čtvrtek 28. březen 2024 11:11
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Prvky umělé inteligence začínají generovat zprávy o dění na Pražské burze

04.11.2019 08:37  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nástroj, který automaticky generuje zprávy o dění na Burze cenných papírů Praha a ověřuje informace z průběhu obchodního dne, vytvořili vědci z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK), Českého vysokého učení technického (ČVUT), Západočeské univerzity (ZČU) a České tiskové kanceláře (ČTK). V dnešní tiskové zprávě to uvedl vedoucí výzkumného týmu Václav Moravec z katedry žurnalistiky IKSŽ FSV UK. Nyní budou odborníci umělou inteligenci testovat v praxi a pozorovat rychlost a přesnost její práce.

Vývoj algoritmů do jejich současné podoby by se nemohl uskutečnit bez zapojení Burzy cenných papírů Praha, jejíž vedení poskytlo výzkumníkům přístup k online datům z obchodování. „Jednou z klíčových věcí pro správné rozhodování při burzovních transakcích je dostatečné množství kvalitních informací. Když se ke kvalitě ještě přidá rychlost, je to z investorského pohledu ideální kombinace. Pro nás bylo potěšením a zároveň samozřejmostí, poskytnout výzkumnému týmu naše data a veškerou součinnost. Zároveň velice rádi výsledný produkt, tedy automaticky generované zpravodajství, poskytneme uživatelům našich internetových stránek a sociálních sítí,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

„Námi vyvíjené algoritmy jsou nyní schopny vygenerovat bez zásahu novinářů sedm základních zpráv, včetně headlinů a titulků, a to během jedné jediné vteřiny. Rozsah zprávy přitom odpovídá standardním zpravodajským textům publikovaným ČTK každý všední den po uzavření burzy,“ vysvětluje Moravec. Mezi největší úskalí nasazení prvků umělé inteligence do tuzemské žurnalistiky, jež je první svého druhu v České republice, patřilo podle odborníka ze ZČU Jakuba Sida detailní pochopení novinářských rutin a jejich odchylek u burzovních zpráv. „Museli jsme proto přesněji formalizovat přístupy a rozhodování novinářů. Prováděli jsme statistické analýzy historických dat ČTK a na jejich základě jsme vytvořili šablonový systém, který automaticky generuje zprávy, jež se mají co nejvíce přiblížit výstupům žurnalistů. Aktuálně experimentujeme s více univerzálnějšími a plně automatickými metodami, které budou přenositelnější mezi tematickými doménami, jakými jsou počasí či sport,“ dodává Sido.

V následujících dnech začne automatizované nástroje, jež výrazně zrychlí publikování rutinních zpravodajských textů a umožní novinářům tvorbu obsahů s vyšší přidanou hodnotou, testovat ČTK. „Vygenerované texty budeme načítat do redakčního systému a projdou standardním agenturním zpracováním jako zprávy vytvářené od začátku redaktory. Odpadne však dohledávání a kopírování dat a celý proces by se měl výrazně zrychlit,“ uvádí technický ředitel ČTK.

Kromě redakce ČTK budou vědci nástroje umělé inteligence testovat i v redakci zpravodajství České televize. Porovnají, s jakou rychlostí a přesností aplikace texty tvoří a ověřuje, a následně zhodnotí její vliv na novinářskou práci v budoucnosti. „Plně automatizovaný přístup má mnohá úskalí. Je méně otevřený pro zásahy zvenčí. Pokud bude systém dělat systematickou chybu, je těžké zjistit proč a také ji opravit. Je plně závislý na datech, která dostane, a ze kterých se učí, což je vzhledem ke kreativní povaze novinářské práce a jejím výstupům výzva,“ říká vědec Luboš Král z ČVUT.

Projekt zkoumající proměny novinářské etiky s nástupem prvků umělé inteligence do zpravodajství iniciovala Fakulta sociálních věd, která přizvala odborníky na umělou inteligenci z ČVUT, specialisty na český jazyk ze Západočeské univerzity a ČTK jako garanta, který výzkum využije v praxi. Vznikl v rámci 2. veřejné soutěže Programu na podporu aplikovaného společenskovědního a humanitního výzkumu, experimentálního vývoje a inovací ÉTA Technologické agentury České republiky.

Burza cenných papírů Praha

Burza cenných papírů Praha, a.s. (BCPP), je největším a nejstarším organizátorem trhu s cennými papíry v České republice. Spolu se svými dceřinými společnostmi tvoří skupinu PX, jejíž nejvýznamnější společností je vedle burzy Centrální depozitář cenných papírů, a.s. (CDCP). Se skupinou PX dále úzce spolupracuje společnost POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, a.s. (PXE), z jedné třetiny vlastněná Burzou cenných papírů Praha. Burza cenných papírů Praha je z 99,355 % dceřinou společností holdingu CEESEG AG.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Průzkum Reuters: Korunu k 25 za euro požene růst sazeb ČNB
    Koruna by mohla během příštích 12 měsíců vévodit zpevňování středoevropských měn, poháněna dalším pravděpodobným růstem úrokových sazeb České národní banky, ukázal průzkum Reuters mezi 42 analytiky.
  • Průzkum společnosti Fidelity International 2023: Čína je připravena vést oživení v Asii
    Čína vstoupila do roku králíka připravena vymanit se lockdownů a většina analytiků společnosti Fidelity očekává, že do konce roku 2023 setrvá v režimu expanze.
  • Průzkum společnosti Fidelity International 2023: Společnosti se připravují na svět po levném financování
    Po téměř deseti a půl letech rekordně nízkých úrokových sazeb se zdá, že éra uměle levného kapitálu končí. Analytický průzkum společnosti Fidelity International pro rok 2023 přibližuje, jak se společnosti přizpůsobují náročnějším, a nakonec i udržitelnějším podmínkám na trhu financování.
  • Průzkum: Stále více lidí projevuje zájem o kryptoměny 
    Bank Of America po krachu LUNA ze začátku června provedla průzkum, aby určila sentiment trhu vůči digitálním aktivům. Výsledek překvapivě ukázal, že lidé stále plánují kryptoměny nakupovat a dokonce je používat k online transakcím.
  • Průzkum: Více než čtvrtina firem na odložené splátky nemá
    Více než čtvrtina malých a středních firem nebude mít na splátky svých úvěrů peníze. V sobotu přitom končí šestiměsíční období odkladu splátek úvěrů. Vyplývá to ze zářijového průzkumu společnosti Lidya mezi 330 podnikateli. Vzhledem k tomu, že výzkum se uskutečnil ještě před zavedením aktuálních vládních opatření, lze čekat, že realita bude horší.
  • Průzkum YouGov favorizuje Bidena, novinky ze Severní Karolíny a možné dopady výsledků voleb v Georgii
    Poslední průzkum veřejného mínění organizace YouGov ukázal na jasnou výhru Bidena - 382 hlasů volitelů. Baštou demokratů by se měl stát Texas! Samozřejmě se investoři na průzkumy nemohou spolehnout, protože v roce 2016 v tomto průzkumu vyhrála Hillary Clintonová. YouGov poukázal na to, že na rozdíl od roku 2016 nevěří lidem, kteří se bojí mluvit o tom, že budou volit Trumpa. YouGov ukazuje 53 % pro Bidena a 46 % pro Trumpa v Pensylvánii.
  • Průzkum: Zájem o investování vzrostl o 72 %. Mezi Čechy vede zlato
    Podle průzkumu, který provedla společnost BrikkApp ve spolupráci s WebMedea services, se Češi více zajímají o investování. V lednovém meziročním srovnání došlo k 72% nárůstu zájmu. Nejvíce česká populace důvěřuje investici do zlata (55 %) a cenných papírů (12,5 %). S covidovou pandemií se také lidé zajímají o ‚pasivní příjem‘. Zajímavou příležitost pro českou společnost přinášejí v době finanční krize stále i kryptoměny (6,5 %) a nemovitosti (6,2 %). Narůstá i zájem o crowdfunding. Výsledky průzkumu se odvíjejí od množiny 1300 hledaných klíčových slov z internetových vyhledávačů.
  • Průzkum: 40 % českých investorů tvoří ženy. K investování přistupují rozváženěji
    Popularita investování v České republice stoupá a na chuť mu navzdory zažitým stereotypům přichází i čím dál více žen. Stejně jako muži začínají investovat nejčastěji do věku 35 let. Do investičního běhu ale vstupují s větší rozvahou a opatrností. Polovina z nich začíná investovat již v době, kdy jejich úspory nepřesahují hranici 25 000 korun. Častěji než muži také investují pravidelně každý měsíc.
  • Prvá desaťročnica eura bez fanfár
    Posledné obchodné dni minulého roka neboli až také p...
  • Prvé kolo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom sa skončilo
    Hlavné indexy z Wall Street vymazali časť strát, keďže investori monitorovali vývoj týkajúci sa ruského útoku na Ukrajinu, vrátane dopadu nových sankcií a rokovaní medzi oboma stranami. RIA s odvolaním sa na ukrajinského predstaviteľa po štyroch hodinách uviedla, že Rusko a Ukrajina ukončili mierové rozhovory a vrátia sa do svojich hlavných miest na ďalšie konzultácie pred druhým kolom rozhovorov. Vzhľadom na pomerne dlhé trvanie rozhovorov a skutočnosť, že sa uskutoční druhé kolo rokovaní, naznačuje, že existuje aspoň kúsok spoločného základu.
  • Prvně za 20 let se euro přibližuje paritě dolaru
    Společná evropská měna se propadla už na pětileté minimum v blízkosti 1,03 dolaru a vzepřela se kvůli bouřlivému zájmu o zelenou měnu jako útočiště před turbulencemi na trhu a válkou na Ukrajině. To společnosti jako HSBC Holdings Plc a RBC Capital Markets vedlo k předpovědi, že obě měny dosáhnou v roce 2022 parity.
  • První americká prezidentská debata zdrží pozornost trhů v USA
    Fed na svém zasedání v minulém týdnu sice sazby ještě nezvednul, ale pravděpodobnost, že se tak stane ještě tento rok, se výrazně zvýšila. I tento týden zůstane pozornost ve Spojených státech. Kromě vystoupení několika centrálních bankéřů, kteří by mohli přinést více detailů o smýšlení Fedu, nás čeká ještě první prezidentská debata. Zatímco americká data zveřejněná tento týden by měla být spíše slabší, v Evropě očekáváme dobré zprávy. Indikátory důvěry by měly pokračovat je svých růstových trajektoriích a inflace se v září podle všeho zvýšila.
  • První aukce pokladničních poukázek s krátkou splatností opět potvrdila vysoký zájem investorů
    Ministerstvo financí dnes emitovalo dalších 12,6 mld. Kč ve formě tříměsíčních pokladničních poukázek s výnosem 0,85 %. Poptávka investorů byla i v tomto případě rekordní. Ti požadovali téměř pětinásobek emitované částky. Ministerstvo financí tak navazuje na úspěšnou řadu aukcí v posledních třech týdnech. Celkově tak emitovalo v tomto roce státní dluhopisy v objemu 210,5 mld. Kč a pokladniční poukázky v objemu 81,2 mld. Kč, přitom drtivou většinu v posledních třech týdnech. Dnešní aukce je však výjimečná svou délkou splatnosti emitovaných dluhových cenných papírů, která končí ještě v tomto roce. Získané prostředky tak jen slouží na akutní pokrytí hotovostních potřeb a nepokrývá tak letošní výpůjční potřeby státu. Vzhledem k výsledkům předchozích aukcí je tak pro nás překvapením, že dnešní aukce nebyla zrušena. Ministerstvo financí však pravděpodobně chce uspokojovat poptávku po všech splatnostech.
  • První bitcoinová metaverse hra získala 3,5 mil. USD
    Trh s kryptoměnami a související obory, jako je DeFI a NFT, nadále rozšiřují své vlastní publikum integrací různých společností do metaměn. Mainstreamová kryptoměna drží krok s globálními trendy a v blízké budoucnosti také spustí metaverse. Vývojář Moonray PBC uspořádal své první kolo investic a soudě podle výsledků investoři pozitivně pohlížejí na možnost hostování metaverse na bitcoinové síti.
  • První bitcoinový fond v USA je „na spadnutí“, takže cena stoupá. Bitcoin se na prahu mladistvosti chová jako technologická akcie
    Bitcoin, „klasika“ mezi kryptoměnami, letos opět roste jako z vody. Od začátku roku zhodnotil o zhruba 125 procent. Přitom před rokem touto dobou byla nejstarší a nejrozšířenější světová kryptoměna na dně. Mnozí bitcoin odepisovali a vyhlíželi jeho definitivní krach. Už poněkolikáté se ale spletli. V lednu e prodával za méně než 17 tisíc dolarů, nyní vyjde na více než 37 tisíc.
  • První březnová seance přinesla akcionářům zisky
    Akciové trhy končí týden růstem, ač především na americkém trhu je patrné, že akcie zisky mírně umazávají poté, co byly zveřejněny předstihové ukazatele ISM, které zaostaly za očekáváním. Horší byla i spotřebitelská důvěra dle michiganské univerzity. Index S&P 500 tak v první hodině obchodování přidává půl procenta, čímž prozatím vymazal všechny dosavadní ztráty z tohoto týdne a má našlápnuto k ziskům okolo třetiny procenta.
  • PRVNÍ BURZA TALENTŮ SVÉHO DRUHU STARTUJE! PODPOŘTE SVÉHO OBLÍBENCE, INVESTUJTE DO HVĚZDNÉHO POTENCIÁLU A VYDĚLEJTE!
    Kariéry úspěšných sportovců či umělců sledují tisíce lidí. Nyní získávají možnost se na růstu svých oblíbenců podílet a ještě přitom vydělat peníze.
  • První burzovní týden roku 2018 ve znamení rekordů
    Na pozitivních výsledcích amerických indexů v prvním týdnu roku 2018 nic nezměnil ani slabý report o nezaměstnanosti, která v pátek přinesla nová USA data. Za tento rekordní týden připsal Dow Jones Index 1,7%, S&P 2,1% a Nasdaq 2,8%. K tomuto růstu dopomohly stoupající ceny komodit, solidní makroekonomická data a slušné výsledky firem, spolu s nízkými cenami státních i firemních dluhopisů.
  • První CBDC peněženka v Africe dosáhla bezmála 500 tisíc stažení
    Kryptoměny velkých bank začínají nabírat na síle. Nigerijská centrální banka oznámila, že CBDC peněženka s její vlastní digitální měnou, eNaira byla za pouhých 19 dní stažena 488 000krát ve 160 zemích.
  • První cíl ceny akcií GOOG byl dosažen
    Pattern cup and handle, který jsme na akciích GOOG rozpoznali v dubnu, nyní dosáhl prvního cíle na úrovni 127 USD. Včera se cena dostala na 126,93 USD a zůstává v krátkodobém býčím trendu, kde vytváří vyšší maxima a vyšší minima. Cíl patternu býčí vlajky je na 130 USD a momentum podporuje i jeho dosažení. RSI dosáhl překoupených úrovní. Pullback na současných úrovních je opodstatněný. Obchodníci by si měli raději chránit zisky, protože se zvýšila pravděpodobnost pullbacku. Support se nachází v oblasti vlajky 119–117 USD. Nebylo by dobré, kdyby cena prorazila pod tuto úroveň. Dokud se nad ní udrží, zůstaneme v býčím trendu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster