Úterý 19. březen 2024 04:45
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

Investice do nemovitostí: 3 nejlepší nemovitostní fondy pro soukromé investory

24.10.2019 16:44  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Investice do nemovitostí jsou považovány za vhodnou investici do aktiv během období s nízkými úrokovými sazbami a to z důvodu stability. Nízké úrokové sazby, stálé zvyšování ceny nájemného a silný příliv nového kapitálu tlačí realitní trh po celá léta směrem nahoru. Ceny nemovitostí tedy dlouhodobě rostou. Tento trend se netýká pouze rezidenčních nemovitostí, ale také komerčních nemovitostí.

Přes všechny pochybnosti a varování ohledně investiční bubliny zatím neexistuje žádný náznak zpomalení konkrétního rozmachu, protože všechny klíčové faktory zůstávají pozitivní. Otevřené nemovitostní fondy patří dlouhodobě mezi ziskové investice.

V důsledku finanční krize se výnosové příležitosti nemovitostních fondů výrazně snížily. Přestože trh s nemovitostmi stále roste a zisky z jednotlivých investic do nemovitostí zůstávají vysoké, velká aktiva fondu a nadprůměrná likvidita nemovitostních fondů snižují celkovou návratnost. Nicméně investoři s nimi dokázali za posledních pět let dosáhnout průměrně 2,7% roční návratnosti.

V roce 2018 bylo roční zhodnocení dokonce + 3,3 %. Na rozdíl od například vládních dluhopisů jsou nemovitostní fondy stále lukrativní investicí. V následujícím článku se podíváme, které nemovitostní fondy jsou pro investory nejatraktivnější.

 

Investice do nemovitostí-Nejlepší nemovitostní fondy

 

V následujícím článku se dočtete:

  1. Hospodářské zpomalení nutí ECB pokračovat v politice nulové úrokové sazby
  2. Nejdůležitější klíčové faktory hovoří ve prospěch pokračujícího silného trhu s nemovitostmi
  3. Investice do nemovitostí v jakékoli výši a bez námahy: otevřené nemovitosní fondy
  4. Nemovitostní fondy jako alternativa k nemovitostním akciím, REIT a nemovitostním ETF
  5. Nemovitostní fondy – jaké typy existují
  6. Defenzivní období dělá nemovitostní fondy atraktivnější pro dlouhodobé investory
  7. Dočasně uzavřené fondy z důvodu vysoké poptávky
  8. Návratnost nemovitostních fondů určuje poměr nákladů a likvidity
  9. Rizika a nevýhody nemovitostních fondů
  10. Brexit a nemovitostní fondy
  11. Výhody investice do otevřených nemovitostních fondů na burze
  12. Významné rozdíly v nákladech
  13. Co určuje hodnotu nemovitostních fondů?
  14. Alternativy k nemovitostním fondům
  15. 3 nejlepší otevřené nemovitostnífondy pro soukromé investory 2019
  16. Investujte do nemovitostních fondů u LYNX

Hospodářské zpomalení nutí ECB pokračovat v politice nulové úrokové sazby

Dlouhý růst hodnoty nemovitostí je dán pokračující politikou nulové úrokové sazby Evropské centrální banky. Jakmile se začátkem roku 2018 začaly objevovat pověsti o blížícím se obratu, ceny akcií realitních společností se dostaly pod dočasný tlak, protože levné refinancování je v tomto odvětví důležitým faktorem zvyšování výnosu a hodnoty.

Mezitím však již dlouho bylo jasné, že se úrokový šroub pravděpodobně nebude otáčet tak rychle – spíše naopak. Začátkem března prezident ECB Mario Draghi oficiálně stornoval zvýšení úrokových sazeb. Na pozadí zhoršující se hospodářské situace v eurozóně Draghi na mimořádné tiskové konferenci uvedl: „klíčové úrokové sazby zůstávají nezměněny na úrovni 0,0 % až do konce roku 2019“, což je skvělá zpráva pro realitní trh.

Nejlepší nemovitostní fondy

Nejdůležitější klíčové faktory hovoří ve prospěch pokračujícího silného trhu s nemovitostmi

Ceny nemovitostí se v posledních letech výrazně zvýšily. Nicméně před tímto nárůstem trh s nemovitostmi stagnoval téměř 20 let. Nízké úrokové sazby a inflace jsou doprovázeny řadou strukturálních faktorů, jako je pokračující nízká úroveň nové výstavby, pokračující imigrace a urbanizace.

To má za následek nedostatek dostupného bydlení, vyšší nájemné a nízkou míru neobsazenosti, zejména v metropolitních oblastech. Ačkoli nárůst hodnoty nemovitostí a zhodnocení nebude pravděpodobně v příštích letech tak vysoké, jako v nedávné minulosti, nájemné se stále zvyšuje a poskytuje přijatelnou návratnost investic do nemovitostí.

Investice do nemovitostí v jakékoli výši a bez námahy: otevřené nemovitostní fondy

Pokud však uvažujete o investici do nemovitostí a nemovitostních (někdy také ne zcela přesně nazývaných „realitních“) fondů, měli byste mít investiční horizont několik let – nejméně čtyři nebo pět let. Především otevřené nemovitostní fondy jsou považovány za první volbu pro investory, kteří sami nemohou nebo nechtějí koupit nemovitost (např. dům nebo byt).

Každý, kdo se vyhýbá nákladům a rizikům spojeným se samostatně spravovanou nemovitostí a chce využívat stabilní příjem z pronájmu a dlouhodobé zvyšování hodnoty různých nemovitostí nebo pozemků s menšími částkami, má u nemovitostních fondů diverzifikovanou konzervativní alternativu.

Historické výnosy nemovitostních fondů jsou výrazně nad mírou inflace a investiční forma je obecně považována za relativně bezpečnou a stabilní.

Nemovitostní fondy

Nemovitostní fondy jako alternativa k nemovitostním akciím, REIT a nemovitostním ETF

Na rozdíl od uzavřených nemovitostních fondů, kde často musíte fixovat svůj kapitál na horizont několika let, otevřené nemovitostní fondy jsou mnohem flexibilnější. A také mají řadu výhod. Otevřené nemovitostní fondy nejsou volatilní a jsou relativně bezpečným útočištěm dokonce i v chaotických dobách na kapitálových trzích. Denní stanovení ceny poskytovatelem je založeno na stabilních účetních hodnotách a nepřetržitě plynoucích příjmech z pronájmu.

Naproti tomu akcie nemovitostí, ETF a REIT podléhají značně kolísajícím cenám na akciových trzích, které jsou určovány pouze nabídkou a poptávkou. Nemovitostní fondy jsou také mnohem méně citlivé na změny úrokových sazeb, než např. dluhopisy, akcie nebo REIT.

Čtěte také: Jak fungují státní dluhopisy a jak je obchodovat?

Většina nemovitostí v otevřených nemovitostních fondech má také skryté rezervy, protože postupy oceňování podléhají velmi konzervativním standardům oceňování. Z tohoto důvodu prodeje v silných fázích trhu často vedou k neplánovaným výnosům. Mezi investory jsou populární zejména německé, rakouské a švýcarské realitní fondy.

Úsporné plány lze většinou použít také k účasti v profesionálně spravovaných portfoliích nemovitostí.

Nemovitostní fondy – jaké typy existují

Většina otevřených nemovitostních fondů investuje hlavně do komerčních nemovitostí. Kupují se různé typy nemovitostí, jako jsou kancelářské budovy, hotely, zdravotní střediska nebo maloobchodní komplexy, které generují výnosy z příjmu z pronájmu a dalšího prodeje. Například rodinné domy jsou však také součástí spektra některých nemovitostních fondů.

Poté, co se objem vzájemných fondů v každém z posledních dvou let zvýšil o přibližně 6 miliard EUR, očekávají analytici v roce 2019 také přinejmenším podobně vysoký příliv prostředků

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Defenzivní období dělá nemovitostní fondy atraktivnější pro dlouhodobé investory

Nemovitostní fondy mají v poslední době minimální dobu držení dva roky a roční výpovědní lhůtu. Do finanční krize zneužívali zejména profesionální investoři fondy jako likvidní denní měnový kurz – s vyššími výnosy a denní dostupností.

Tato „chyba designu“ vedla v následujících letech po finanční krizi k závažné průmyslové krizi, protože velcí investoři chtěli své finanční prostředky stáhnout rychleji, než byly fondy schopny prodat nemovitost.

Z důvodů likvidity tedy zkrachovalo mnoho otevřených realitních fondů a velké ztráty pro soukromé investory se pohybovaly mezi -10 % až -40 %. Pro dlouhodobé investory mají nemovitostní fondy nyní rozhodující výhodu: díky novému typu období ve smyslu držení jsou tyto fondy výrazně odolnější vůči krizi a atraktivnější pro dlouhodobější investory.

Dočasně uzavřené fondy z důvodu vysoké poptávky

Hlavním problémem fondu proto dnes není nadměrné financování, ale naopak – fondy jsou doslova zaplaveny penězi. Návratnost mnoha realitních fondů je proto relativně mírná. Pro správce fondů je stále obtížnější najít smysluplné investice do nemovitostí, které nabízejí dostatečně atraktivní poměr příležitostí a rizik.

Protože mezi správci fondů existuje krize investic, většina nemovitostních fondů zvyšuje jejich neexistující nebo dokonce zápornou úrokovou hotovostní pozici a snižuje celkovou návratnost. Mnoho fondů proto přestalo vydávat nové akcie investorům, aby zastavilo zhodnocování kapitálu.

LYNX TIP: O tom, jak fungují akcie blíž, se můžete dočíst v našem akciovém průvodci.

Jakmile budou nalezeny vhodné nemovitosti k nákupu, mohou investoři postupně nakupovat nové akcie. Poskytovatelé fondů používají tuto takzvanou strategii cash-stop nebo cash-call k řízení své likvidity.

Tato omezení mají účinek. Průměrný poměr likvidity klesl z 21 % na přibližně 20 % v roce 2018, což je však stále poměrně vysoká hladina. Řada bank již nepřijímá žádné prostředky pro své realitní fondy a spořitelny také omezují emise svých produktů.

Ti, kteří nakupují akcie v otevřených nemovitostních fondech, těží jak z příjmu z pronájmu, tak z možného zvýšení hodnoty nemovitostí. Analytická agentura Scope pravidelně zkoumá obě složky. Například u 14 otevřených nemovitostních fondů činil čistý výnos z pronájmu v roce 2017 v průměru 4,0 % a nárůst hodnoty +1,4 %, což představuje kombinovaný zisk až + 5,4 %.

Po zdanění a výpůjčních nákladech je konečný výsledek + 4,8 %. Po odečtení likvidního poměru 20 % a ročních správních nákladů je návratnost investic do nemovitostí pro investory o něco nižší. Ta naposledy činila průměrně zhruba + 2, 7 %, což zhruba odpovídá historické návratnosti nemovitostních fondů.

Rizika a nevýhody nemovitostních fondů

Rizika a nevýhody nemovitostních fondů

Ačkoli nemovitostní fondy jsou nyní legislativně regulovány přísněji a jsou považovány za velmi konzervativní, stále představují určitá rizika. Špatné investice, problémy s likviditou nebo kolísání trhu mohou v budoucnu způsobit narušení jednotlivých fondů nebo celého odvětví. Ukazatel návratnosti rizika BVI čtvrtletně vyhodnocuje, klasifikuje a zveřejňuje rizika otevřených nemovitostních fondů.

Za extrémních tržních podmínek může být fond pozastaven nebo uzavřen z důvodu nedostatku likvidity, vzhledem k tomu, že investiční společnost v některých případech již nemůže odebírat zpět podílové listy fondu, jakmile rezervy likvidity klesnou pod 5 % aktiv fondu.

Tím se zabrání tomu, aby se neodkladné prodeje v nouzi nemusely provádět za nepříznivých podmínek. Také se tím penalizují dlouhodobí investoři v případě rychlým výběrem finančních prostředků.

Brexit a nemovitostní fondy

V současné době je třeba věnovat zvláštní pozornost investicím do nemovitostních fondů ve Velké Británii. Důsledky Brexitu mohou mít negativní dopad na britský trh s nemovitostmi. Pokud příliš mnoho společností opustí Londýn, zvýšená míra neobsazenosti kanceláří by mohla mít v krátkodobém horizontu negativní dopad na ceny nemovitostí a výnosy z pronájmu.

V delším časovém horizontu však budou účinky Brexitu pravděpodobně potlačeny nebo budou mít přinejlepším dokonce pozitivní dopad.

LYNX PODCAST: Daniel Gladiš (Vltava Fund) o blížící se recesi, shortování Tesly a populárních IPO WeWork a Uber

Přihlaste se k odběru, ať vám neunikne žádná další epizoda: Apple | Spotify | Google | RSS

Výhody investice do otevřených nemovitostních fondů na burze

Otevřené nemovitostní fondy mohou být obchodovány velmi flexibilně na různých burzách. Cena zde však není založena – jako v případě nákupu přímo od fondové společnosti – podle skutečné ekvivalentní hodnoty a čisté hodnoty aktiv, ale pouze podle nabídky a poptávky. V závislosti na situaci na trhu existují prémie nebo slevy z vnitřní hodnoty podílových listů fondu.

Zatímco v letech následujících po finanční krizi byly ceny na akciových trzích zlevněné, dnes cenám dominují prémia. Vzhledem k tomu, že obchodování na burze eliminuje počáteční vysoký poplatek 5,5 %, má smysl investovat do nemovitostních fondů prostřednictvím burzy a ne prostřednictvím investiční společnosti.

Spread na burze (rozdíl mezi bid a ask cenou) je vždy mnohem nižší než poplatek u investiční společnosti.

Významné rozdíly v nákladech 

Náklady na otevřené nemovitostní fondy se také velmi liší. Počáteční poplatek je až 5,5 % a roční poplatky za správu (neboli TER = Total Expense Ratio) jsou až 2,5 %. Měla by se brát v úvahu také obsazenost nemovitostí.

Pokud jsou budovy částečně prázdné, nevznikají žádné příjmy z pronájmu, zatímco náklady stále přetrvávají. Existují velké rozdíly u sazby pronájmu jednotlivých fondů, které se pohybují mezi přibližně 82 % a 98 %.

Co určuje hodnotu nemovitostních fondů?

Vysoká obsazenost nemovitostí však automaticky neznamená silný návrat. Pokud jsou nemovitosti pronajaty pod tržní cenou, může být i údajně vysoká hodnota pouhou optickou iluzí. Výše nájemného a výnosů z pronájmu jsou založeny na oficiálním ocenění nemovitosti, které je pravidelně určováno nezávislými odborníky. Z toho se vypočítá hodnota nemovitostního fondu nebo akcie – čistá hodnota aktiv.

Alternativy k otevřeným nemovitostním fondům

Alternativy k nemovitostním fondům

Investice s podobným profilem rizika a návratnosti lze nalézt například v podnikových dluhopisech s velmi dobrým hodnocením (krátké splatnosti). Kdokoli, kdo chce investovat na realitním trhu jako soukromý investor, může tak učinit přímo ve formě majetkových cenných papírů nebo podílových fondů nemovitostí (Reits). Rovněž se vyplatí podívat se na nemovitostní ETF, prostřednictvím kterých můžete eventuálně investovat na realitním trhu levněji než s otevřenými nemovitostními fondy.

3 nejlepší otevřené nemovitostní fondy pro soukromé investory v roce 2019

Investoři, kteří chtějí profitovat ze silného trhu s nemovitostmi, mají velký výběr podílových fondů. Níže vám představíme tři vynikající otevřené nemovitostní fondy, které jsou podle našeho názoru jedny z nejlepších mezinárodně orientovaných nemovitostních fondů.

Naše hodnocení není založeno pouze na návratnosti, ale zahrnujeme také další faktory, jako je konzistence, odolnost vůči krizi hodnocení rozsahu, náklady a diverzifikace. Všechny diskutované fondy jsou částečně osvobozeny od daně z příjmů minimálně ze 60 %.

Osvobození od daně z příjmu u fondu UniImmoGlobal kvůli vysokému zahraničnímu podílu činí dokonce až 80 %. Všechny zde prezentované realitní fondy pravidelně vyplácejí příjmy investorům.

1. Deka-Immobilien Europa: Silný výkon a dobré vyhlídky analytiků 

Společnost Deka-Immobilien Europa (ISIN: DE0009809566 / WKN: 980956), která byla uvedena na trh v roce 1997, se zaměřuje na evropský trh s nemovitostmi. Fond je jedním z největších v oboru a investoval kapitál ve výši 16,5 miliardy EUR do 139 komerčních nemovitostí v 17 evropských zemích.

Přibližně dvě třetiny aktiv fondu jsou investovány do kancelářských nemovitostí, 17 % do maloobchodu a gastronomie a zbytek do smíšených nemovitostí, hotelů, logistiky a skladů. Míra pronájmu je 94 %. Fond má také prodejní poplatek ve výši 5,26 % a roční náklady jsou 0,97 %.

Jednou z výhod správcovské společnosti je skutečnost, že nemovitosti jsou široce rozloženy podle místa, typu využití a nájemců, čímž se stabilizuje jejich návratnost.

Průměrný výnos za poslední tři roky činil rozumných 2,74 %, v posledním finančním roce bylo dosaženo výnosu dokonce 3,39 %. Také tento fond je k dispozici pouze omezeně.

Burzovní obchodování nabízí mírně nižší vstupní ceny než oficiální emisní cena s počátečním poplatkem.

Jelikož více než 16 % nemovitosti v majetku fondu se nachází ve Velké Británii, fond mohl dočasně pocítit významné dopady Brexitu.

Deka-Immobilien Europa - graf fonduGraf fondu Deka-Immobilien Europa. Zdroj: LYNX Trading.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

2. HausInvest: Nepřetržitý vzestupný trend po dobu 47 let

Obrovský fond HausInvest Europa (ISIN: DE0009807016 / WKN: 980701) s objemem 15 miliard a více než 800 000 investory se zaměřuje primárně na evropský realitní trh, kde má 85% podíl. Dále investuje v Americe, Asii a v tichomořském regionu. Fond, který je mezi investory velmi populární, funguje na trhu již 47 let a je řízen společností Commerz Real., která je dceřinou společností Commerzbank.

Kromě kancelářských a maloobchodních nemovitostí (například nákupních center) investuje také do stravovacích a hotelových nemovitostí a parkovacích míst v ekonomicky silných lokalitách. Celkem má fond v současné době 91 nemovitostí s přibližně 2 300 nájemníky a vysokou mírou obsazenosti 94,9 %.

V posledním fiskálním roce podílového fondu bylo dosaženo výkonu 2,1 %, což je průměr od jeho založení. Průměrný výkon za tři roky je + 2,2 %. Správa fondu doporučuje pro tento fond investiční horizont nejméně 5 let. Vývoj fondu je efektivní a udržitelný a podle vlastních údajů od založení v roce 1972 bylo dosaženo kumulativního zvýšení hodnoty o 1087 %.

Fond lze obchodovat na burze, kde je cena s ohledem na prodejní poplatek výrazně nižší než nabídková cena fondu. Investoři musí na tento fond vyčlenit roční výdaje 1,05 %. Vzhledem k tomu, že téměř 20 % nemovitostí v majetku fondu je alokováno ve Velké Británii, může výkonnost fondu podléhat fluktuacím výnosů souvisejících s Brexitem.

Ve střednědobém až dlouhodobém horizontu se však britský trh s nemovitostmi pravděpodobně bude vyvíjet pozitivně, takže Brexit může přinést i dlouhodobější příležitost pro vstup.

HausInvest - grafGraf fondu HausInvest. Zdroj: LYNX Trading.

3. UniImmo Global: Mezinárodní realitní fond s 80% osvobozením od daně

Euro UniImmo Global (ISIN: DE0009805556 / WKN: 980555) s objemem 3,5 miliardy EUR od společnosti Union Investment je vhodný pouze pro investory, kteří chtějí své peníze investovat do mezinárodních nemovitostí na dobu delší než pět let. Provozní náklady jsou 1,04 %, počáteční poplatek je 5,00 %. Investiční fond se zaměřením primárně na komerční nemovitosti založený v roce 2004 je ze 48 % aktivní v Americe.

Přibližně dvě pětiny fixních aktiv se nacházejí v EU nebo v evropském měnovém prostoru, z nichž 7 % je ve Velké Británii. Přibližně 10 % investic do nemovitostí je realizováno v asijsko-tichomořském regionu.

Fond vykazuje 2,0% výkonnost za minulý rok a 2,5% průměrně za pět let. Výhodou je vyšší osvobození od daně z příjmu ve srovnání s ostatními dvěma fondy ve výši 80 %. Vzhledem k tomu, že emise je podmíněná a současná tržní cena na burze je o 2 % nižší než aritmetická emise včetně emisního poplatku, nejlepší formou investice do tohoto fondu je také skrze burzu.

UniImmo Global - grafGraf fondu Euro UniImmo Global. Zdroj: TradingView.

Investování do nemovitostních fondů u LYNX

LYNX nabízí možnost investovat do nemovitostních fondů přímo na domácích burzách. To našim klientům garantuje vysoký objem obchodování a úzký spread.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn.

Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu.

Obchodujte nemovitostní fondy přes LYNX

Obchodní platforma LYNX TWS nabízí možnost investovat do všech diskutovaných realitních fondů. Obchodujte u LYNX na více než 30 burzách ve více než 100 zemích světa.

Objevte více o investování s LYNX
Nejlepší nemovitostní fondy

Daniel Gladiš (Vltava Fund) o blížící se recesi, shortování Tesly a populárních IPO WeWork a Uber

21. října 2019 | Podcasty

Podcast s Danielem Gladišem, zakladatelem hedgového fondu Vltava Fund, na téma recese, shortování Tesly, budoucnost autoprůmyslu a IPO WeWork nebo Uber.

Číst dále
Státní dluhopisy

Jak fungují státní dluhopisy a jak je obchodovat?

26. září 2019 | Burzovní průvodce

Víte, co jsou to státní dluhopisy? Jak funguje obchodování se státními dluhopisy a proč je třeba být opatrný? Objevte, jak nakupovat státní dluhopisy.

Číst dále
Hedge fondy

5 nejúspěšnějších hedge fondů historie

19. července 2019 | Burzovní průvodce

Zajímáte se o hedge fondy? Jak se hedge fondy dělí a jak fungují? ✅ Objevte 5 nejúspěšnějších hedge fondů historie.

Číst dále

The post Investice do nemovitostí: 3 nejlepší nemovitostní fondy pro soukromé investory appeared first on LYNX Czech Republic.

Klíčová slova: Převodník měn | Intradenní obchodník | Obchodník | Breakout Trader | Breakout | Obchodovat s akciemi | Obchodujte | Jak se stát lepším investorem | Jak fungují státní dluhopisy | Obchodování se státními dluhopisy | WeWork | Burzovní průvodce | Nové akcie | Akcie a ETF | IPO WeWork | Stanovení ceny | Objem obchodování | Profesionální investoři | Investování s LYNX | Výkonnost fondů | Jak fungují akcie | Nemovitostní fondy | LYNX Trading | Návratnost investic | Příjmy | Výnosy | Krize | Poplatky | Daně z příjmů | Evropský trh | Zvýšení úrokových sazeb | Ztráty | TradingView | Realitní trh | Kolísání trhu | Prezident ECB | Konzistence | Velcí investoři | Ceny nemovitostí | Investment | Burze | ROCE | REIT | Zisky | Zpráva | Trh | Státní dluhopisy | Řízení rizika | Pro investory | Nemovitosti | Měnový kurz | Management | Investiční | Investice do nemovitostí | Graf | Fondy | Finanční prostředky | Eura | Dolar | Cena | Analýzy | Vltava Fund | Daniel Gladiš | Burzovní obchodování | Volatilní | Nabídková cena | Likvidní | Ceny akcií | Burzy | LYNX | Investovat | Investiční společnosti | Financování | Obchodovat | Zisk | EU | Trh s nemovitostmi | Fond | Investoři | Finanční krize | Obchodování | Dluhopisy | Commerzbank | EUR | Banky | Obchodní platforma | Analytici | Úrokové sazby | Výnos | Výkonnost | VaR | Ukazatel | Tržní cena | Trigger | Trend | Trading | Trader | Spread | Prémie | Poplatek | Platforma | Likvidita | Kurz | Investování | Investor | Investiční společnost | Investiční horizont | Investiční fond | Investice | ISIN | IPO | Hedge | Futures | Hedge fondy | Euro | Emise | ECB | Diverzifikace | Centrální banky | CFD | Bid | Ask | Zhodnocení | Aktiva | Akcie | Sazby | Kapitál | Obchodování na burze | Rizika | Daně | Recese | ETF | Apple | Obchodní deník | Mario Draghi | Inflace | Peníze | Brexit | Money management |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investice do českých start-upů loni klesly o tři čtvrtiny na 11,4 miliardy Kč
    Investice do mladých technologických firem v ČR, tzv. start-upů, loni klesly o 75,5 procenta na 11,4 miliardy korun. Obvyklá investice do start-upu se pohybovala okolo 24 milionů korun, což je o šest milionů méně než v roce 2022. Méně bylo také investičních kol v hodnotách stovek milionů korun. Důvodem jsou úsporná opatření na straně zahraničních investorů, ale i vysoká inflace v Česku a růst úrokových sazeb. Vyplývá to z dat projektu Startupové Česko platformy CzechCrunch.
  • Investice do kávy: Nejlepší kávové akcie v roce 2021
    Investování do kávových akcií není asi první věc, která lidem při vstupu na burzu přistane na mysl. Přesto se jedná o perspektivní odvětví s mnoha investičními příležitostmi. V následujícím článku probereme vše, co potřebuje vědět, pokud se chystáte investovat do kávového sektoru. Podíváme se na historii kávy a také na aktuální situaci na trhu s kávou.
  • Investice do kobaltu – 100% zhodnocení během jednoho roku
    Kobalt je relativně neznámý kov. Kov o němž jako investoři neslýcháme příliš často. Přesto se cena kobaltu v posledních pár letech vyšplhala na dvojnásobek ceny. Investice do kobaltu je proto stále více zajímavější volbou jak diverzifikovat své portfolio.
  • Investice do konopí – 3 nejlepší marihuanové akcie 2019
    Akcie marihuany patří od poloviny roku 2017 na burze mezi absolutní fenomény. Není divu, protože ve stále více regionech světa je konopí legalizováno, stále více států USA marihuanu postupně legalizuje. V Evropě řada států zlegalizovala marihuanu pro lékařské účely.
  • Investice do lithia – 3 nejlepší lithiové akcie pro rok 2019
    Lithium je kov hojně využívaný pro výrobu baterií. Používá se při výrobě elektromobilů, chytrých telefonů, tabletů a další populární spotřební elektroniky.
  • Investice do lithia – 5 nejlepších lithiových akcií pro rok 2018
    Lithium je kov hojně využívaný pro výrobu baterií. Používá se při výrobě elektromobilů, chytrých telefonů, tabletů a další populární spotřební elektroniky.
  • Investice do marihuany? Je to možné s tímto ETF
    I tak liberální země jako je Nizozemsko se zdá být trochu ve stínu za Severní Amerikou, pokud jde o pěstování a především obchodování s marihuanou. Produkce trávy se v Severní Americe stává stále více populární, pěstuje se čím dál tím víc, častěji a na více místech. Především pokud jde o konopí pro lékařské účely, pak je Severní Amerika vyloženým rájem.
  • Investice do marihuany – Nejlepší konopné akcie a ETF v roce 2020
    Akcie marihuany patří od poloviny roku 2017 na burze mezi absolutní fenomény. Není divu, protože ve stále více regionech světa je konopí legalizováno, stále více států USA marihuanu postupně legalizuje. V Evropě řada států zlegalizovala marihuanu pro lékařské účely.
  • Investice do mědi v 2022: Tipy na futures, akcie a ETF
    Měď je důležitou surovinou široce používanou ve stavebnictví, elektromobilech a dalších elektronických zařízeních. Cena mědi už navíc nějakou dobu stoupá. Mnoho investorů se tak ptá, jakým způsobem do mědi investovat. V tomto článku si přiblížíme, jak je na tom aktuálně nabídka i poptávka po mědi.
  • Investice do nemovitostí je obranou proti inflaci
    V roce 2020 dosáhla průměrná míra roční inflace v České republice výše 3,2 %, což je osmileté maximum. V meziročním porovnání je to zvýšení o 0,4procentního bodu. Letos prognózy hovoří o jejím poklesu, přesto se s největší pravděpodobností hodnota inflace udrží nad 2procentním cílem České národní banky. Investoři, kteří chtějí nadinflační zhodnocení, budou muset pečlivě vážit, do čeho vložit své peníze.
  • Investice do obranného průmyslu Čechy zaujaly. Jen za první tři měsíce svěřili novému fondu RSBC Defence více než čtvrt miliardy korun
    RSBC Defence, první český fond kvalifikovaných investorů zaměřený výhradně na obranný průmysl, dokončil velmi úspěšné upisovací období. Investoři do něj jen během třetího čtvrtletí 2022 vložili více než 250 milionů korun. Kromě unikátní strategie zaměřené na zhodnocování peněz v obranném průmyslu, výrobě a technologiích fond investory oslovuje také zajištěným výnosem na úrovni 8 % či 9 % ročně v závislosti na investiční třídě podle objemu investice.
  • Investice do palladia – 3 nejlepší palladiové akcie roku 2019
    Od našeho prvního doporučení ze začátku února 2018 se naše palladiové tipy vyvíjely perfektně. Maximální zhodnocení na jednotlivých titulech dosáhlo u Nikl Norilsk + 12%, Anglo American Platinum + 64% a North American Palladium + 78%. Z dlouhodobého hlediska všechny tři akcie slibují další potenciál pro růst.
  • Investice do palladia – 5 nejlepších palladiových akcií roku 2019
    Od našeho prvního doporučení ze začátku února 2018 se naše palladiové tipy vyvíjely perfektně. Maximální zhodnocení na jednotlivých titulech dosáhlo u Nikl Norilsk + 12%, Anglo American Platinum + 64% a North American Palladium + 78%. Z dlouhodobého hlediska všechny tři akcie slibují další potenciál pro růst.
  • Investice do platiny: 3 nejlepší platinové akcie roku 2019
    Platina jako vzácný kov s širokým využitím napříč sektory patří mezi suroviny, o které prozatím mnoho investorů neprojevuje zájem. Je to ale chyba? Zlato a stříbro jsou sice mezi obchodníky nejznámější, ale zdaleka se nejedná o jediné komodity, do kterých stojí za to investovat. Platina je, stejně jako jiné drahé kovy, považována za bezpečné útočiště navíc i v dobách recese.
  • Investice do průmyslových nemovitostí v novém. Conseq Investment Management spouští fond fondu Accolade
    Accolade Industrial Fund, který nedávno oslavil pět let fungování, spravuje aktiva již 743 středních a velkých investorů. Společnost Conseq Investment Management, s níž Accolade dlouhodobě spolupracuje, nyní zpřístupňuje investování do průmyslových nemovitostí i investorům, kteří disponují menším kapitálem. Prostřednictvím nově vzniklého Accolade Industrial feeder fondu do nich bude možné investovat od 1 mil. CZK. Navíc budou mít investoři možnost fond kombinovat s ostatními fondy kvalifikovaných investorů z rodiny Conseq, a Accolade si přikoupit již za 100 000 Kč.
  • Investice do půjček: Zde jsou aktuální žádosti půjček, do kterých můžete investovat s prům. výnosem 12,63 % p.a.
    Chytrý technologický nápad může znamenat doslova výhru nejen pro samotného tvůrce, ale i obyčejné uživatele. I u nás existují platformy, prostřednictvím kterých můžete půjčovat své peníze reálným lidem a získávat výnos až několik desítek procent ročně nebo naopak – půjčovat si přímo od lidí. Jedná se o tzv. P2P (peer-to-peer) půjčování peněz, které je ve světě zcela běžné (největší zahraniční společností je Lending Club, který je veden na americké burze).
  • Investice do realitních fondů získávají na popularitě. Nově jdou koupit i na platformě opPORTUnity od Portu
    Portu na své platformě opPORTUnity nabízí nový investiční produkt od společnosti WOOD & Company. Nemovitostní fond WOOD & Company Realitní – otevřený podílový fond investuje do komerčních realit ze segmentu kancelářských a retailových budov. Je určen pro retailové investory, kterým umožní být součástí silného realitního portfolia WOOD & Company. Investice v minimální výši 100 korun je na opPORTUnity zpřístupněna v prvotní fázi bez jakýchkoliv vstupních a výstupních poplatků.
  • Investice do realit ovlivňují i podmínky hypoték. Propad trhu s hypotékami zatím nenastal.
    Avizovaný propad na hypotéčním trhu zatím nebyl zaznamenán. Objem půjček na bydlení v roce 2018 byl dokonce rekordní a dosáhl výše 232 miliard korun.
  • Investice do robotiky a umělé inteligence: nejlepší robotické akcie v roce 2020
    Investování do robotických akcií je stále populárnější. Přestože robotika není ještě vyloženě součástí našich každodenních životů, roboti jsou stále důležitější v odvětvích, jako je letecký, automobilový, lékařský a potravinářský průmysl. Jaký vývoj probíhá v tomto odvětví? A které robotické akcie jsou momentálně zajímavé? V tomto článku probereme vše, co potřebujete vědět o megatrendu robotiky a představíme vám nejperspektivnější akcie z tohoto ekonomického sektoru.
  • Investice do ropy a plynu klesají
    Britská komise pro energetickou transformaci ve své nedávné zprávě uvedla, že pro přechod na čistou planetu s nulovými emisemi do roku 2050 se investice do energetické transformace musí zvýšit na 3,5 bilionu dolarů ročně. Obrovské množství peněz půjde na vybudování větší kapacity pro výrobu větrné a solární energie, zatímco část z celkové částky půjde na budování infrastruktury, bateriové úložiště a sezónní skladování.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank