Čtvrtek 28. březen 2024 12:56
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Průměrná hypoteční sazba padá ke dnu

16.10.2019 10:46  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„V prvních třech čtvrtletích letošního roku bylo sjednáno o 17 704 hypotečních úvěrů méně než ve stejném období loňského roku. Klienti přestávají slyšet na snižování úrokových sazeb. Odrazují je vysoké ceny nemovitostí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Bankéři přichází o své bonusy a začínají být zoufalí. Standardní nástroje na získávání nových klientů nefungují. Objemy sjednaných hypoték se meziročně strmě propadají a vyhlídky na zlepšení jsou v nedohlednu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech klesá v průběhu celého letošního roku. V září dosáhla úrovně 2,47 procenta, což je méně než ve stejném měsíci před rokem. Září 2019 se tak stalo prvním měsícem v letošním roce, kdy byl zaznamenán meziroční pokles průměrné úrokové sazby na hypotečních úvěrech.

Tempo snižování úrokových sazeb se výrazně zvýšilo. Oproti srpnu 2019 se průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech snížila o 0,14 procentního bodu, což je nejvýraznější meziměsíční pokles v rámci letošního roku. Lze očekávat, že se pod vlivem konkurenčního boje budou úrokové sazby dál snižovat. Banky mají dostatek peněz, pro které nemají uplatnění. Navíc objemy hypotečních úvěrů meziročně výrazně klesly.

Banky se prostřednictvím snižování úrokových sazeb snaží přilákat nové klienty. Těch však oproti loňskému roku výrazně ubylo. Zatímco za prvních devět měsíců loňského roku dosáhl objem hypotečních úvěrů celkové výše 159,70 miliardy korun, ve stejném období letošního roku to bylo pouze 128,33 miliardy korun.

Od ledna do září 2019 se sjednalo pouze 56 001 hypotečních úvěrů, což je oproti stejnému období loňského roku pokles o 17 704 hypoték. Snižování úrokových sazeb na hypotečních úvěrech nemusí pomoci k navýšení počtu sjednaných hypotečních úvěrů ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. S vysokou pravděpodobností lze říci, že letošní rok na hypotečním trhu bude slabý a ani vzdáleně se nepřiblíží vývoji z minulých tří let.

Na vině jsou vysoké ceny nemovitostí a přísnější doporučení ze strany České národní banky. Navíc po dlouhých letech prudkého růstu cen nemovitostí se tempo růstu cen na realitním trhu začíná snižovat. Lidé proto na nákup nemovitostí nemusí spěchat a v některých případech již dokonce mohou žádat o slevu z původní kupní ceny.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Prudký pokles tržeb v eurozóně o 6,4 %. Růst HDP a spotřebitelské důvěry v USA překonává očekávání
    České hospodářství zaznamenalo v minulém roce nejhlubší propad od vzniku samostatné České republiky. Podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu HDP vloni pokleslo o 5,6 %. „Nejvýrazněji k poklesu, o 2,2 procentního bodu, přispěl vývoj ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a dále průmysl o 2,1 procentního bodu,“ konstatoval ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.
  • Prudký propad mezd a životní úrovně v Česku, jejž signalizují dnešní čísla, znemožní přijetí eura před rokem 2030. Chtít teď euro je politická sebevražda
    Prakticky všichni Češi, jimž je pod 50 let věku ve svém ekonomicky aktivním životě nezažili takový pád životní úrovně, jaký je čeká letos. Reálné mzdy v Česku se totiž letos v prvním čtvrtletí meziročně propadly o 3,6 procenta. I když meziročně sice přidaly přes sedm procent nominálně, takže většina lidí má pocit, že „bere více“, reálně, tedy po zohlednění inflace, více než 11procentní, se historicky propadly. Za celý letošní rok se mohou propadnout o osm procent, nejvíce od vzniku ČR v roce 1993.
  • Prudký růst amerického dolaru pokračuje
    Kombinace faktorů souvisejících s nadcházejícím zasedáním FOMC vyvíjela tlak na americké akcie, což vedlo k růstu státních dluhopisů a mělo znatelný dopad na růst amerického dolaru. Zasedání Fedu se uskuteční příští týden.
  • Prudký růst Bitcoinu, Etherea a Dogecoinu uprostřed panického nakupování: Mohammed El-Erian říká, že král kryptoměn těží ze slabého dolaru
    Hlavní kryptoměny zažily v pondělí večer výrazný nárůst v důsledku kombinace několika faktorů. Mezi tyto faktory patří zvýšená nákupní aktivita vyvolaná pocitem paniky, očekáváním nižších úrokových sazeb a očekávaným rozhodnutím o spotovém ETF na bitcoin.
  • Prudký růst cen negativně ovlivnil zemědělství, průmysl i stavebnictví
    „Zdražování komodit a chemických látek neblaze ovlivní růst cen v zemědělství. Hnojiva výrazně podraží, což se odrazí ve zvyšování cen potravin. Hrozí, že někteří výrobci budou šidit kvalitu, aby udrželi přijatelné ceny pro spotřebitele,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Prudký růst libry se změnil v nový pokles
    Libra, která v očekávání nových makrodat stagnovala, na začátku nového týdne prudce vzrostla. Tento růst ale neměl dlouhého trvání. Následující den se propadla a znovu trhy zklamala.
  • Prudký výprodej Bitcoinu! ⚡
    Nálada na trhu kryptoměn je již delší dobu poměrně slabá a volatilita zůstává na nejnižších úrovních za posledních 7 let. Podle očekávání skončilo období konsolidace a nejistoty nárůstem volatility. Cena bitcoinu se na vlně některých negativních zpráv ponořila do blízkosti 25 000 USD.
  • Průlom etherea k úrovni 1,300 USD.
    V předchozích příspěvcích jsme varovali obchodníky, že ethereum s největší pravděpodobností vytváří medvědí pattern hlavy a ramen a že prolomení pod úrovní 1,500 - 1,450 USD urychlí prodej a poskytne nový medvědí signál. Během víkendu cena zřetelně prolomila, byla zpětně otestována a odmítnuta u modré linie krku. Tato linie byla úrovní supportu a nyní je klíčovou rezistencí. Cena je nyní pod tlakem a hledáme pohyb níže k úrovni 1,000 USD. Cíl vzoru hlavy a ramen se nachází na úrovni 850 USD. Náš první cíl a nejbližší důležitý support se však nachází na úrovni 1,200 – 1,180 USD. Krátkodobý trend zůstává medvědí.
  • Průlomová dohoda EU na zastropování cen plynu, a tedy i elektřiny, je tu. Znamená prohru Německa, které se obává, že Unii nyní hrozí „maďarský scénář“
    Ministři zemí EU zodpovědní za energetiku se dnes odpoledne průlomově dohodli na úrovni zastropování burzovních cen plynu v EU. Strop bude odpovídat hodnotě 180 eur za megawatthodinu a bude platit od poloviny února. Pokud cena plynu na nizozemské burze, které je určující pro ceny v celé EU, překročí tři dny po sobě uvedenou úroveň stropu, aktivuje se takzvaný korekční mechanismus. Ten v praxi znamená, že na burze nebudou provedeny obchody znějící na cenu vyšší, než je právě 180 eur za megawatthodinu.
  • Průměrná hodnota úroku z hypotéky v červenci vzrostla na 2,34 %, zájem o tyto úvěry přesto neklesá ani během léta
    Podle údajů Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů se průměrná úroková sazba u hypotéky dostala v červenci na dosud nejvyšší hodnotu od začátku letošního roku, a sice na 2,34 %. Odborníci očekávají, že její růst bude v reakci poskytovatelů úvěrů na opakované zvyšování základních úrokových sazeb České národní banky pokračovat i v dalších měsících. Ačkoli sazby rostou, zájem Čechů o hypotéky neslábne ani v jinak klidnějším letním období. To potvrzuje i společnost Broker Consulting, jejíž konzultanti klientům v červenci zprostředkovali hypotéky v o téměř 30 % vyšším objemu než ve stejném měsíci loňského roku.
  • Průměrná inflace za loňský rok těsně pod 11 %
    Spotřebitelská inflace klesla z listopadových 7,3 % na 6,9 % v prosinci, zatímco trh očekával stagnaci okolo listopadové hodnoty. Zásadní roli hrál efekt statistické základny, která byla v posledním čtvrtletí roku 2022 snížena vládním opatřením na pomoc domácnostem s energiemi. Pokud by nebyl brán v úvahu tzv. úsporný tarif, inflace by činila 4,2 %.
  • Průměrná mzda, ČR - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Průměrná mzda v české ekonomice vykázala v závěru loňského roku výrazný nárůst, roli sehrály mimořádné odměny ve zdravotnictví. Meziroční nárůst průměrné nominální mzdy o 6,5 % byl nejsilnější od druhého čtvrtletí roku 2019, pohled na jednotlivá odvětví ale odhaluje velmi nevyrovnaný vývoj. Mzdový růst ve zdravotní a sociální péči na úrovni 31 % anebo ve vzdělávání o 10,6 % kontrastuje s nízkým mzdovým růstem anebo dokonce poklesem v jiných odvětvích české ekonomiky.
  • Průměrná mzda nad 40 tisíci, reálně ale klesla
    Průměrná česká mzda vzrostla v závěrečném kvartálu roku 2021 o 4,0 %. Po očištění o inflaci to ale znamená zápornou dynamiku reálných mezd ve výši -2,0 %. To je zklamání jak vůči našemu odhadu, odhadu trhu, tak i vůči prognóze ČNB. Za slabším vývojem stojí mj. i pokles mezd ve zdravotnictví a stagnace v automobilovém průmyslu.
  • Průměrná mzda reálně klesla
    Průměrná mzda v 1. čtvrtletí reálně klesla o 6,7 % meziročně, přičemž trhy očekával pokles o 6 %. Nominálně průměrná mzda stoupla o 8,6 % meziročně.
  • Průměrná mzda v ČR - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Průměrná mzda v české ekonomice vykázala v letošním prvním čtvrtletí meziroční růst 3,2 %, což znamená o něco slabší výsledek, než se čekalo. Průměrná nominální mzda v prvních třech měsících letošního roku vykázala nejpomalejší meziroční růst od loňského druhého čtvrtletí.
  • Průměrná mzda v ČR poprvé překonala úroveň 35 tisíc i 36 tisíc korun. Komentář k odhadu vývoje
    Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR vzrostla v loňském čtvrtém čtvrtletí podle našeho předpokladu reálně meziročně o 3,6 procenta. Vzhledem k tříprocentní meziroční inflaci to značí, že nominální průměrná mzda stoupla v období od října do prosince 2019 meziročně o 6,6 procenta. Stoupla tedy z nominální úrovně 33 871 korun ve čtvrtém čtvrtletí 2018 na zhruba 36 100 korun.
  • Průměrná mzda v ČR překonala očekávání, teprve podruhé v historii ČR je nad 35 tisíci korunami. Mzdám svědčilo rychlé letní nastartování průmyslu, zhruba 2,6 milionu zaměstnanců ale na průměrnou mzdu nedosáhnou
    Průměrná mzda v ČR překonala v letošním třetím čtvrtletí teprve podruhé v historii hranici 35 tisíc korun. Činila 35 402 korun. Je to ovšem částka, na kterou dosáhne zhruba jen třetina zaměstnanců, další přibližně dvě třetiny na ni nedosáhnou. To znamená, že na tuto průměrnou mzdu nedosáhne přes 2,6 milionů tuzemských zaměstnanců, zatímco zhruba 1,3 milionu z nich ano.
  • Průměrná mzda v ekonomice, ČR, 1Q 2023
    Průměrná nominální mzda v české ekonomice v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,6 %.
  • Průměrná mzda v ekonomice, ČR, 2Q 2023
    Průměrná nominální mzda v české ekonomice v letošním druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,7 %.
  • Průměrná mzda v ekonomice, ČR, 3Q 2023
    Průměrná nominální mzda v české ekonomice v letošním třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,1 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank