Úterý 19. březen 2024 03:24
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Česká ekonomika rostla rychleji, než jsme si mysleli. Lidé si neodkládají peníze na horší časy

01.10.2019 10:22  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Češi málo spoří a dodatečně vydělané peníze utrácí. Míra úspor domácností se snižuje, jako kdyby si lidé mysleli, že nemůže dojít ke zhoršení ekonomické situace. Takové chování je neodpovědné a může se lidem vymstít,“ upozorňuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Rostoucí mzdové náklady snižují ziskovost firem. Ta je však i přes mírný pokles výrazně vyšší než v zemích západní Evropy. Česká republika si tím udržuje vysokou atraktivitu pro zahraniční investory,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.  

Podle zpřesněného odhadu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad, vzrostl hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí 2019 meziročně o 2,8 procenta. Původní odhad přitom hovořil o pomalejším tempu růstu ekonomiky na úrovni 2,7 procenta. V prvním čtvrtletí letošního roku vzrostla česká ekonomika meziročně o 2,7 procenta. Lze tedy říci, že ve druhém čtvrtletí došlo k mírné akceleraci meziročního tempa růstu naší ekonomiky.

Statistici rovněž publikovali data o chování domácností. Ukazuje se, že lidem narůstaly příjmy pomaleji než jejich výdaje, což vedlo k mezičtvrtletnímu poklesu míry úspor na 10,9 procenta. Míra investic domácností se proti předchozímu čtvrtletí nezměnila a dosáhla úrovně 8,7 procenta.

U nefinančních podniků byla ve druhém čtvrtletí 2019 zaznamenána míra zisku ve výši 46,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně než v předchozím čtvrtletí. Tento vývoj byl zapříčiněn především růstem mzdových nákladů. Míra investic firem byla výrazně vyšší než míra investic u domácností a dosahovala úrovně 27,5 procenta.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Česká ekonomika padá hlouběji, než se čekalo. Dusí ji vysoké úroky České národní banky, ale i pokračující propad reálných výdělků lidí
    Česká ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí propadla o něco hlouběji, než se čekalo. Hrubý domácí produkt klesl reálně meziročně o 0,6 procenta, zatímco se počítalo spíše s poklesem 0,5 procenta. Slabší než očekávaný vývoj ekonomiky je tak dalším impulsem pro zintenzivnění debaty ohledně zahájení snižování úrokových sazeb České národní banky.
  • Česká ekonomika padá hlouběji, než se myslelo. Historickému pádu vzdoruje prakticky jen IT sektor a také vládní výdaje
    Česká ekonomika se ve druhém letošním čtvrtletí podle dnešního zpřesněného odhadu propadla hlouběji, než nač ukazoval předběžný odhad. A to jak v meziročním, tak mezičtvrtletním pohledu. Jde o její největší pád v novodobých dějinách ČR od roku 1993.
  • Česká ekonomika podala ve třetím čtvrtletí nad očekávání dobrý výkon, úder ale může přijít teď. První vlnu pandemie ovšem ČR zvládla dobře jak epidemiologicky, tak ekonomicky
    Česká ekonomika v třetím letošním čtvrtletí podala nad očekávání dobrý výkon. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. V porovnání s druhým čtvrtletím si polepšila o 6,2 procenta, zatímco analytici v souhrnu počítali s růstem spíše jen v okruhu úrovně pěti procent. Rovněž meziroční propad ekonomiky byl v měsících červenci až září mělčí, než se čekalo. Výkon ekonomiky totiž ve třetím kvartále klesl meziročně o 5,8 procenta, zatímco analytici předpokládali propad kolem úrovně sedmi procent.
  • Česká ekonomika poklesla, ale méně než se čekalo
    Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu poklesla tuzemská ekonomika v Q4’22 mezikvartálně o 0,3 %. Pokles zaznamenala již v předcházejícím čtvrtletí (-0,2 %) a naplnila tak obecně uznávanou definici technické recese. Za slabším výkonem stála podle doprovodného komentáře ČSÚ především spotřeba domácností, která se ocitla pod tlakem kvůli nízké spotřebitelské důvěře v důsledku vysoké inflace a nejistého výhledu do budoucnosti. Podrobnější rozklad ale bude k dispozici až v rámci druhého odhadu. Za celý rok 2022 rostlo HDP o 2,5 %, v souladu s naší neměněnou prognózou z loňského jara.
  • Česká ekonomika před příchodem koronaviru zažívala skvělé časy
    „V případě, že restriktivní opatření proti šíření koronaviru budou dusit naši ekonomiku po celé druhé čtvrtletí letošního roku, odhadujeme, že za celý letošní rok dojde k propadu hrubého domácího produktu o 7,5 procenta,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká ekonomika překvapila odolností
    Podle předběžného odhadu ČSÚ vykázal český hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí letošního roku meziroční pokles o 10,7 %, což odpovídá snížení o 8,4 % oproti předchozímu kvartálu. Ačkoliv se jedná o bezpečně nejhorší výsledek v tuzemské historii, výsledek přesto pozitivně předčil očekávání. Podle statistiků se na výsledku negativně podílela spotřeba domácností, pokles zahraniční poptávky i utlumená investiční aktivita. Lze předpokládat, že nejpozitivnějším faktorem pravděpodobně byly výdaje veřejného sektoru. Pokud jde o jednotlivé sektory, pokles vykázaly téměř všechny, speciálně pak průmysl, obchod, doprava, ubytování a pohostinství.
  • Česká ekonomika roste díky steroidům. Po jejich vysazení může přijít recese
    „Vysoká zaměstnanost podporuje spotřebu domácností. Ta v kombinaci s vysokými vládními výdaji napomáhá růstu naší ekonomiky. Vládní výdaje jsou však financovány na dluh, takže se jedná o růst vyhnaný steroidy. Skutečný stav naší ekonomiky není dobrý a v krajním případě se můžeme vrátit do recese,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká ekonomika roste historicky rekordně, i když se čekalo více. Lepší výkon zhatila mezinárodní přepravní krize, výpadky průmyslové výroby a růst cen materiálů
    Česká ekonomika má dnes velký den. Statistický úřad totiž zveřejnil její meziroční míru růstu v letošním druhém čtvrtletí, který je historicky rekordní – 7,8 procenta. Čekalo se ovšem o něco více. Neoptimističtější prognózy počítaly až takřka s desetiprocentním růstem. Například největší americká banka, JP Morgan, prognózovala růst 9,6 procenta. Prakticky všechny prognózující instituce – zpravidla domácí či zahraniční banky – předpokládaly růst převyšující úroveň osmi procent. V historii ČR dosud ekonomika rostla nejvýrazněji o 7,5 procenta, a to ve druhém čtvrtletí roku 2006.
  • Česká ekonomika roste ve druhém čtvrtletí o 4,7 %
    ČSÚ uvedl, že Česká ekonomika vzrostla ve 2. čtvrtletí letošního roku meziročně o 4,7 %. Proti předchozímu kvartálu s...
  • Česká ekonomika roste výrazně rychleji než německá
    „Česká ekonomika se pohybuje blízko svého potenciálního růstu, což je vzhledem k rostoucím rizikům přicházejícím ze zahraničí velmi dobrá zpráva. V druhé pololetí však hrozí, že naše hospodářství bude postupně přicházet o imunitu a nakazí se německou chřipkou, která bude umocňována brexitem,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Česká ekonomika rostla v Q3 14 rychleji, než ukazoval rychlý odhad
    Kurzový vývoj středoevropských měn nebyl v minulém týdnu jednoznačný. Zatímco polský zlotý si o půl procenta polepšil, naopak maďarský...
  • Česká ekonomika se ještě vyhnula poklesu
    Český statistický úřad vydal předběžný odhad vývoje české ekonomiky v Q2´22, podle něhož reálný HDP vzrostl o 0,2 % oproti předchozímu kvartálu. Medián tržního odhadu počítal s poklesem o 0,4 %, náš byl optimističtější na +0,5 %. V meziročním srovnání, ovlivněném efektem pandemických lockdownů, ekonomika vzrostla o 3,6 %.
  • Česká ekonomika se kvůli covidu propadla o takřka třetinu méně než EU jako celek. Španělsko se zhroutilo více než dvojnásobně, nejvíce v dějinách Evropy
    Česká ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí propadla méně než drtivá většina dalších zemí Evropské unie. Vyplývá to ze zatím jen dílčích dat za jednotlivé členské země, která k dnešnímu dni publikoval Eurostat.
  • Česká ekonomika se loni propadla teprve pošesté v celé novodobé historii země od roku 1993. Letos opět nelze vyloučit pokles, byť pravděpodobnější je mírný růst
    Česká ekonomika loni klesla, a to reálně o 0,4 procenta. Loňský rok tak představuje teprve šestý rok historie novodobé České republiky od roku 1993, kdy její hospodářství vykázalo pokles. Předtím se tak stalo v letech 1997 a 1998, v důsledku tehdejších finančních otřesů, dále pak v letech 2009 a 2012, vlivem nejprve světové finanční krize a následně evropské dluhové krize, resp. reakcí Česka a jeho vlád na ně. Naposledy se pak česká ekonomika propadla v roce 2020, a to kvůli covidové pandemii a souvisejícím restrikcím a omezením mezinárodního obchodu.
  • Česká ekonomika se minulý rok propadla
    „Je to černé na bílém – česká ekonomika se v loňském roce propadala. Potvrzuje to první odhad hrubého domácího produktu (HDP) od Českého statistického úřadu. Podle něj pokleslo české hospodářství za celý rok 2023 o 0,4 %. Jako jediná země EU se tak Česká republika stále nevrátila na úroveň z doby před pandemií covid, nicméně výsledky za poslední čtvrtletí roku 2023 naznačují první známky oživení, které by se mělo výrazněji projevit v letošním roce.
  • Česká ekonomika se nad vodou neudržela
    Podle předběžného odhadu ČSÚ český HDP v Q3´22 poklesl o 0,4 % po růstu o 0,5 % v Q2´22 a 0,6 % v Q1´22. Že česká ekonomika pod tíhou inflace a energetické krize může sklouznout ve druhé polovině roku do kontrakce se očekávalo a dnešní výsledek tak nepředstavuje pro finanční trh překvapení. Nedostavil se ale pozitivnější vývoj jako například v Německu, kde se ekonomika ještě dokázala vyhnout poklesu a rostla o 0,3 % k/k.
  • Česká ekonomika se ponořila do recese, teď je to oficiální
    Tuzemská ekonomika se loni ve druhém pololetí pomořila do recese. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle nich se loni v posledních třech měsících roku propadla v porovnání s obdobím července až září o 0,3 procenta. Vzhledem k tomu, že mezičtvrtletní pokles zaznamenala už právě ve druhém loňském čtvrtletí, je tak nyní splněna definice recese. Tedy mezičtvrtletní pokles výkonu ekonomiky alespoň ve dvou po sobě následujících čtvrtletích.
  • Česká ekonomika se po výraznějším letním útlumu ve čtvrtém kvartále 2023 opět vrátila k růstu
    Ekonomika se ve čtvrtém kvartále 2023 po výraznějším letním útlumu opět vrátila k růstu. HDP mezikvartálně vzrostl o 0,2 % (versus odhad ČNB 0,0 %). Za celý rok 2023 však i tak české hospodářství pokleslo o 0,4 %.
  • Česká ekonomika se probouzí, co na to ČNB?
    Česká ekonomika se “bohudík” na konci roku 2023 zvládla oklepat z prudkého poklesu ve třetím kvartále a vzrostla o 0,2 % (meziročně zmírnila pokles na -0,2 %). To je v souladu s naším (minulý týden) aktualizovaným odhadem, který předpokládá po poklesu ekonomiky o 0,4 % v roce 2023 s letošním růstem o 1,4 %. I když ještě neznáme detaily HDP za čtvrtý kvartál 2023 (jedná se o první odhad) - z doprovodného komentáře vyplývá, že za stabilizací domácí ekonomiky stála především zahraniční poptávka.
  • Česká ekonomika se propadá více, než jsme se obávali. Hrozí jí celoroční pokles
    Tuzemské ekonomice se v letošním třetím čtvrtletí nedařilo. Podle dnes zveřejněných předběžných odhadů ČSÚ se propadla více, než se prakticky všichni ekonomové domnívali ve svých prognózách. Meziročně ztratila 0,6 procenta, zatímco konsensus ekonomů mínil, že to bude jen 0,3 procenta. Mezičtvrtletně pak měla stagnovat, tedy vykázat nulový růst, ve skutečnosti se ale propadla o 0,3 procenta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook