Úterý 19. březen 2024 09:58
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex ebook

IPO Airbnb můžeme očekávat v roce 2020

18.09.2019 10:00  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Airbnb je americká společnost se sídlem v San Franciscu, která provozuje on-line služby pro zprostředkování ubytování. Firma plánuje vstup na burzu jako IPO Airbnb. Přesné datum IPO Airbnb zatím není oficiálně známo, ovšem firma Airbnb napsala v krátké tiskové zprávě dne 19.9.2019, že v průběhu roku 2020 hodlá vstoupit na burzu.

IPO Airbnb

 
 

Co je Airbnb a jak funguje?

Airbnb provozuje komunitní web, kde se uživatelé zaregistrují, vytvoří profil a mohou nabízet nebo vyhledávat ubytování a pronájem. Služba Airbnb je přístupná online nebo prostřednictvím mobilních aplikací pro iOS, Apple Watch a Android. Airbnb má kolem 150 milionů uživatelů a působí ve více než 65 tisících městech.

Hosté mohou vyhledávat ubytování pomocí filtrů, jako je typ ubytování, data, umístění a cena. Před objednáním musí uživatel vždy poskytnout osobní a platební údaje a někteří hosté vyžadují kopie identifikačních údajů ještě před přijetím rezervace.

Hostitelé na druhou stranu poskytují ceny a další podrobnosti týkající se jejich nabízeného pronájmu. Ceny jsou stanoveny hostitelem, ale s doporučeními společnosti Airbnb. V USA, kde má firma největší dosah, využívají majitelé domů platformu Airbnb až do té míry, že jsou schopni započítat budoucí příjmy, které vydělávají z pronájmů, do svých žádostí o refinancování hypoték. Podle údajů Airbnb je průměrný příjem z pronájmu v USA kolem 4000 USD ročně.

Na platformě Airbnb se tedy potkávají dvě skupiny – cestovatelé hledající vhodný podnájem a hostitelé, kteří nabízejí k pronájmu své nemovitosti. Jejich osobní profily jsou doplněné o reference, hodnocení a doporučení od těch, kteří tuto konkrétní nemovitost dříve využili. Poté, co host dokončí svůj pobyt, může o zařízení napsat referenci, která je viditelná online pro všechny další členy.

Stejně tak může napsat referenci i pronajímatel. Obě skupiny si tak vzájemně „dělají reklamu“,  kontrolují a korigují se.

Spory a kontroverze kolem Airbnb

Podobně jako Uber i Airbnb sleduje prozatím těžko vymezitelný byznys model, který se označuje jako spoluspotřebitelství. I z toho důvodů se objevuje řada nejasností, překážek a sporů.

Čtěte také >> IPO Uber – Proč se o akcie Uber zajímá i Warren Buffett?

Airbnb je svou činností přirozeným konkurentem hotelových zařízení a Americká asociace hotelů a ubytovacích kapacit lobovala za to, že hotelový průmysl podléhá nekalé soutěži právě díky společnosti Airbnb. To nakonec vedlo k uložení dalších předpisů, které Airbnb musel zapracovat.

Některé města ve Spojených státech omezují nabízení pronájmu na krátké časové období. Není tedy možné si pronajmout pokoj jen na několik dnů či týdnů, což je určitě překážkou, protože Airbnb se primárně zaměřuje právě na krátkodobé pronájmy pro cestovatele. Některá města dokonce vyžadují, aby majitelé nemovitostí byli registrováni u vlády a získali povolení nebo licenci k pronájmu svých prostor.

Podobným problémům a výzvám společnost čelí i v Evropě hlavně díky regulacím EU. Na jedné straně sice přibývá počet turistů, kteří si službu objednají (za poslední rok je nárůst až o 50 %), na straně druhé ale přibývá i počet stížností. Stěžují si jak úřady, tak sousedé pronajímaných nemovitostí.

Společnost Airbnb čelí také kritice, že může za růst cen nemovitostí.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

V Česku (a jiných státech EU) je forma sdíleného bydlení tak, jak je nabízená platformou Airbnb zcela nezákonná, a sdružení nájemníků chce, aby byly prováděny kontroly a Airbnb bylo omezeno. Protiargumentem k tomu je, že díky Airbnb do cizích zemí proudí více turistů, kteří jsou zdrojem nových příjmů.

Další velkou otázkou, kterou Airbnb musel a musí řešit stále, je otázka bezpečnosti a úkol vytvořit dostatečnou úroveň důvěry mezi hosty a hostiteli. Prozatím existuje několik bezpečnostních opatření  — platforma Airbnb vyžaduje, aby každý člen vyplnil profil a nahrál své fotografie a identifikační průkaz tak, aby se o sobě mohli účastníci dozvědět dostatečnou dobu dopředu. Hostům je vždy doporučeno pojistit si dům, chatu, či nabízenou nemovitost a zabránit tak škodám způsobeným hosty.

Airbnb zároveň nabízí sekundární pojištění hostů proti vandalismu až do výše 1 000 000 USD. A nakonec, webová stránka Airbnb nabízí možnost využít systému referencí a osobních zpráv, kterým uživatelé mohou (a měli by) navzájem komunikovat ještě před příjezdem.

Komplikací a kontroverzí je více, Airbnb čelila mnoha stížnostem souvisejícím s rasismem, kde byla prokázána rozšířená diskriminace hostitelů vůči hostům, jejichž jména naznačovala, že byly černošského původu. I systém osobního hodnocení hostů či nemovitostí má své stinné stránky a kritiky, protože může být neobjektivní a záměrně poškozovat určité subjekty.

LYNX TIP: Zajímá vás téma IPO? Objevte IPO kalendář na rok 2019.

Financování Airbnb

I přes řadu sporů a slabých míst se Airbnb během několik let dokázal z malého startupu propracovat na globální firmu, která operuje na třech kontinentech, kanceláře má ve dvaceti zemích a aktuální hodnota společnosti přesahuje 30 miliard USD.

IPO Airbnb už v roce 2019?

Airbnb začínala v roce 2009 s investicí 20 000 USD. O rok později získala venture kapitál ve výši 7,2 milionů USD od Greylock Partners a v roce 2011 dalších 112 milionů USD. V dubnu 2014 společnost získala investice ve výši 450 milionů USD od společností TPG Capital a její kapitalizace se přiblížila k 10 miliardám USD. Dalších 1,5 miliard USD přišlo v roce 2015 v rámci financování vedené společností General Atlantic.

Mezi hlavní investory (krom výše zmíněných) patří Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Dragoneer Investment Group, T. Rowe Price a Sherpa Capital.

Dnes je společnost jednou z nejrychleji rostoucích firem podle kapitalizace, provozní výkonnost společnosti je dobrá, firma je zisková (měřeno podle EBITDA – zisk před započtením úroků, daní a odpisů), má pozitivní cashflow, rozvahu s 5,5 miliard USD a dynamicky expanduje na trhy po celém světě.

V druhém čtvrtletí roku 2019 příjmy společnosti podruhé od jejího vzniku překonaly 1 miliardu USD.

VIDEO: Airbnb oznamilo plán vstoupit na burzu v roce 2020. Zdroj: FoxBusiness.

IPO Airbnb

I přes dřívější nejasnosti kolem vstupu na burzu a oficiální zdrženlivost vedení společnosti ohledně výroků na IPO konečně prolomilo ledy a v krátké tiskové zprávě ze dne 19.9.2020 uvedlo, že v průběhu roku 2020 hodlá vstoupit na burzu. Z toho vyplývá, že Airbnb budev průběhu roku 2020 další veřejně obchodovanou firmou. Vedení firmy je zřejmě ujištěno, že tento krok bude prospěšný jak pro firmu samotnou, tak i pro investory.

Podle generálního ředitele Briana Chaskyho má Airbnb zatím investory, kteří „jsou skutečně trpěliví“ a to, na co chce soustředit své síly nyní, je vybudovat silný manažerský tým. Společnost je podle něj nyní natolik velká, že cokoliv, co on sám udělá, nemá už prakticky žádný význam ani vliv.

Briana Chasky dokonce přiznal, že o vstupu jeho firmy na burzu mluvil s dalšími lidmi, kteří dovedli své společnosti do veřejně obchodované sféry. Jedním z nich byl údajně i generální ředitel Facebooku M. Zuckerberg, který je velký zastánce IPO Airbnb.

Akcie Airbnb

Akcie Airbnb se po veřejném úpisu v roce 2020 budou obchodovat s největší pravděpodobností na burze Nasdaq za americké dolary. Upisovací cenu, jejich počet ani detaily zatím nevíme, ale jakmile budou tato data k dispozici, budeme o nich informovat.

Obchodujte akcie s LYNX

S LYNX je jednoduché vytvořit si diverzifikované portfolio. Pomůže Vám k tomu přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa. Zároveň máte možnost sledovat aktuální akciové tipy od LYNX , které mohou sloužit jako inspirace pro Vaše portfolio.

Investujte do akcií s LYNX
Investiční produkty
IPO Airbnb už v roce 2019?

IPO Airbnb můžeme očekávat v roce 2020

18. září 2019 | IPO

Co je Airbnb a jak funguje? Dočkáme se IPO Airbnb v roce 2020? Věděli jste, že velký zastánce Airbnb je i generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg?

Číst dále
IPO Pinterest

IPO Pinterest – akcie Pinterest (PINS) se začínají obchodovat na NYSE

18. dubna 2019 | IPO

IPO Pinterest proběhlo 18.4.2019. Objevte, za jakou budou upisovací cenu se akcie Pinterest obchodovaly.

Číst dále
IPO v roce 2019

9 nejzajímavějších IPO v roce 2019

11. dubna 2019 | IPO

Co to znamená IPO a jak se obchoduje? Objevte 9 nejzajímavějších IPO, které proběhnou v roce 2019.

Číst dále


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • IOT / USD – 6. 11. 2019
    IOT/USD zvyšuje zisky po třetí sobě jdoucí seanci, výhled je mírně býčí. Pár se obchodoval o 2,42% vyš na úrovni 0,28148 (0820 gmt) po uzavření o +0,67% v úterý. Technické ukazatele na denním grafu jsou mírně býčí. RSI je nyní nad 50 body a roste na výšší úrovně.
  • IPG Photonics Corporation
    Společnost IPG Photonics Corporation je vývojářem a výrobcem řady fiber lasers, zesilovačů vláken, diodových laserů, laserových systémů a optických doplňků, které se používají pro různé aplikace. Společnost nabízí řadu laserů a zesilovačů, které se používají při zpracování materiálů, komunikaci a v lékařských aplikacích. které prodává po celém světě výrobcům originálního vybavení (OEM), systémovým integrátorům a koncovým uživatelům. Výrobní závody společnosti se nacházejí ve Spojených státech, Německu a Rusku. Společnost nabízí laserové systémy pro určité trhy a aplikace. Její výrobky jsou navrženy tak, aby byly použity jako zdroje energie pro všeobecné účely nebo světelné zdroje. Její produktová řada zahrnuje vysokorychlostní Ytterbium CW (100 až 100 000 W), polovodičové Ytterbium CW (100 až 99 W), impulsní Ytterbium (0,1 až 200 W), impulsní a CW, Quasi-CW Ytterbium (100-400 Watt ), Erbium zesilovače a vysílače.
  • iPhone – o koľko bude drahší?
    Prečo rastú inflačné očakávania na dlhoročné maximá? Z jednoduchého dôvodu – Trump chce zastaviť globalizáciu. Poradí sa mu to? Aké to bude mať následky? Spoločnosť Apple začala vyčísľovať...
  • iPhone 15, IPO společnosti Arm a hospodářské výsledky Adobe
    Tento týden bude na akciových trzích hodně zajímavý. Dnes uvádí Apple na trh nový iPhone 15, středeční IPO společnosti Arm bude největší od konce roku 2021 a čtvrteční hospodářské výsledky Adobe ukážou, nakolik bylo nadšení kolem AI oprávněné. Na postoji k akciím Applu se ještě před uvedením iPhonu 15 podepsal čínský zákaz používat iPhony v různých vládních institucích, který tak zvýšil riziko pro akcionáře. Společnost Arm je vzhledem k čínským rizikům a nerůstu z poslední doby v rámci své IPO naceněna až moc vysoko a všechny naděje na nový růst se upínají k AI. Zveřejnění hospodářských výsledků Adobe je dalším testem toho, zda lze generativní AI v tomto okamžiku komerčně využít.
  • iPhone 5 väčším stimulom než QE
    Lepšie výsledky banky Citigroup, silnejšie ako očakávané maloobchodné tržby z US a obrat na...
  • Iphone 8 uvidíme už tento týždeň, vysoká cena však možno zníži dopyt
    Dlho očakávaná premiéra nového telefónu Iphone 8 by mala by už tento utorok a Apple dúfa, že o nový model bude rekordný záujem. Koniec koncov, cena akcie Apple sa vyšplhala na nové historické maximá práve vďaka očakávaniam revolučného modelu. Čínske predaje v posledných šiestich kvartáloch klesali a nový model by to mohol zmeniť. Ale..
  • IPO FlixBus: Konkurent RegioJetu se chystá na burzu 
    Německá společnost FlixMobility koncem roku avizovala potenciální IPO v průběhu roku 2019 za účelem expanze. FlixMobility provozuje meziměstského autobusového přepravce FlixBus a železničního přepravce FlixTrain.
  • IPO Airbnb bude pravděpodobně přece jen ještě v roce 2020
    IPO Airbnb mělo být nejžhavější veřejnou nabídkou roku 2020. Místo toho gigant krátkodobých pronájmů ubytování propustil 25 % svých zaměstnanců a očekává, že příjmy budou letos o polovinu menší než v roce 2019. Přesto to vypadá, že plány na IPO Airbnb nakonec ještě v letošním roce uskuteční.
  • IPO Airbnb by mohlo přijít už v létě roku 2019
    Airbnb je americká společnost se sídlem v San Franciscu, která provozuje on-line služby pro zprostředkování ubytování. Firma plánuje vstup na burzu jako IPO Airbnb, k němuž by mělo dojít v polovině roku 2019.
  • IPO Airbnb můžeme očekávat v roce 2020
    Airbnb je americká společnost se sídlem v San Franciscu, která provozuje on-line služby pro zprostředkování ubytování. Firma plánuje vstup na burzu jako IPO Airbnb. Přesné datum IPO Airbnb zatím není oficiálně známo, ovšem firma Airbnb napsala v krátké tiskové zprávě dne 19.9.2019, že v průběhu roku 2020 hodlá vstoupit na burzu.
  • IPO Airbnb: Vstup na burzu bude ještě v prosinci 2020!
    Dlouho očekáváné a odkládané Airbnb IPO se přeci jen uskuteční ještě tento rok. V prosinci 2020 vstoupí Airbnb na burzu NASDAQ a akcie se budou obchodovat pod symbolem „ABNB“. Regulační orgán SEC (Securities and Exchange Comission) obdržel potřebné dokumenty a IPO již nic nestojí v cestě.
  • IPO Alibaba se blíží! Bude největším IPO historie?
    Jestli byl loni Wall Street vzhůru nohama kvůli IPO Twitter, letos je stejný efekt u akcií Alibaba. Ještě se nestalo, ...
  • IPO Alibaba: Sekundární IPO v HK bude největší IPO roku 2019
    V letošním největším IPO je čínský e-commerce gigant Alibaba připraven získat až $12,9 miliard na burze v Hongkongu, čímž se posílí finanční trh města zasaženého politickými nepokoji.
  • IPO Alibaby je velkou sázkou na Čínu a světový elektronický obchod
    IPO Alibaby je velkou sázkou na Čínu a světový elektronický obchod Primární úpis akcií společnosti Alibaba byl minulý ...
  • IPO Ant Group: Dvojité IPO finančního giganta skupiny Alibaba
    Ant Group, přidružená společnost skupiny Alibaba, nedávno oznámila plány na své dlouho očekávané duální IPO v Šanghaji a Hongkongu. Společnost je známá zejména provozováním svého produktu Alipay, jednoho z nejpopulárnějších čínských mobilních platebních systémů.
  • IPO Aston Martin: Akcie Aston Martin vstoupí na burzu v Londýně
    Britský výrobce automobilů Aston Martin plánuje vstup na Londýnskou burzu cenných papírů. Při svém debutu cílí na tržní kapitalizaci v hodnotě 5,1 miliardy liber. IPO Aston Martin by mělo proběhnout začátkem října 2018.
  • IPO Avast: největší technologické IPO ve Velké Británii
    Pražská společnost Avast specializující se na kybernetickou bezpečnost potvrdila svůj záměr vstoupit na Londýnskou burzu cenných papírů. Management firmy uvedl, že akcie Avast by měly býk k dispozici již na začátku května 2018. Firma plánuje zvýšit svou kapitalizaci na 4 miliardy dolarů a IPO Avast se velmi pravděpodobně stane největší veřejnou nabídkou akcií ve Spojeném království.
  • IPO BEST Inc.
    BEST Inc. je čínská logistická firma podporovaná Alibabou (BBA). Na konci revizního obdob ocenila svoji primární emisi (IPO) na 10-11 dolarů za akcii, což je nejnižší hodnota z možné škály ocenění. Důvody takto nízkého primárního úpisu BEST nekomentovala. ADS jsou registrovány v tomto intervalu a první veřejné obchodování by mělo být za cenu 13-15USD za akcii, podle NASDAQ. Akcie se obchodují na NYSE. Celkový objem nabídnutých akcií je 450 mio USD.
  • IPO Budweiser v Asii. Nejdříve šílenství, pak stopka
    Obchod s pivem v globálním měřítku stagnuje. Ne nadarmo se ale říká, že výjimka někdy potvrzuje pravidlo. Některé části Asie k této výjimce patří, protože u nich je prodej chmelového nápoje na vzestupu. A právě tento potenciál lokálního trhu chtěl využít i největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev, který plánoval vstup své divize Budweiser Brewing Company APAC na hongkongskou burzu na 19. července 2019. V pátek však firma překvapila trhy oznámením, že se potenciálně největší IPO letošního roku konat nebude.
  • IPO Citizens – Největší bankovní IPO za 15 let
    Dnes se na parketu newyorské burzy NYSE budou poprvé obchodovat akcie Citizens Financial Group (CFG). IPO Citizen je největším bankovním primárním úpisem od IPO Goldman Sachs, které přineslo $3,7 miliardy v roce 1999. Máme se na co těšit?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank