Úterý 19. březen 2024 12:03
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex krypto ebook

Na krachu Thomase Cooka někteří vydělali miliardy. Podle papeže Františka je to ale nemravné

23.09.2019 16:34  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Krach takřka 180let staré cestovky Thomas Cook je ránou pro její akcionáře a také věřitele, byť jejich pohledávky budou částečně uspokojeny z nuceně rozprodaného majetku. Tíživá je situace pochopitelně také pro více než dvacet tisíc zaměstnanců cestovky a statisíce jejích nynějších klientů. Nicméně některé firmy na krachu také dobře vydělají.

Šampaňská nyní bouchají třeba ve fondech, které na bankrot Thomase Cooka spekulovaly. Činily tak prostřednictvím investic do takzvaných swapů úvěrového selhání. Fondy jako mnichovský XAIA Investment nebo londýnský Sona Asset Management si dohromady rozdělí kořist v objemu v přepočtu bezmála šesti miliard korun. Swapy úvěrového selhání totiž představují druh derivátového kontraktu, který zaznamenává výnos tehdy, když daná firma – v tomto případě tedy Thomas Cook – padne do insolvence. Thomas Cook se však ocitl rovnou v likvidaci, což právě znamená, že držitelé příslušných swapů vydělali miliardy korun a mohou teď slavit.

Minulý týden cestovka Thomas Cook požádala v USA o soudní ochranu před věřiteli. Tehdy ještě uvažovala o své reorganizaci, která dnešní krach a likvidaci mohla odvrátit. Před víkendem žili držitelé swapů úvěrového selhání cestovky Thomas Cook v nejistotě. Ohledně toho, zda zmíněná žádost o ochranu před věřiteli představuje, či nepředstavuje „pojistnou událost“, při které již mají jakožto držitelé swapů – jakéhosi pojištění před bankrotem – nárok na vyplacení „pojistného plnění“. Toto „pojistné plnění“ odpovídá v souhrnu až oněm takřka šesti miliardám korun, které nyní jmenovaným a dalším fondům vyplatí prodejci daných swapů, tedy jacísi „pojistitelé“. Právníci Thomase Cooka se při žádosti o ochranu před věřiteli v USA ještě důsledně vyhýbali slovu „insolvence“, aby nárokování „pojistného plnění“ držitelům swapů neulehčili.

Derivátové kontrakty typu swapů úvěrového selhání jsou často terčem kritiky. I v případě krachu Thomase Cooka se projevuje jejich jistá problematičnost, neboť držitelé swapů měli z pochopitelných důvodů zřetelný zájem na bankrotu ikonické cestovky. Derivátové kontrakty v loňském roce kritizoval sám papež František, jenž je označil, za tikající časovanou bombu. Vatikán je obecně považuje za nemravné. Investor Warren Buffett o nich už před lety hovořil jako o „zbrani hromadného ničení.“

Pokud by se Thomase Cooka podařilo zachránit, držitelé swapů by z oněch šesti miliard korun pravděpodobně neviděli ani haléř. Čínská společnost Fosun Tourism Group, dcera šanghajské matky Fosun International držící v Thomasi Cookovi před jeho bankrotem takřka pětinu akcií, navrhovala sanaci letité cestovky převodem jejího dluhu na akcie. Fondy držící swapy úvěrového selhání by se v takovém případě ocitly v prekérní situaci, neboť by tím zanikl dluh, právě na jehož selhání drží kontrakty. Proto měli v plánu úsilí Číňanů o záchranu cestovky tak jako tak blokovat. I to přispělo k dnešnímu bankrotu Thomase Cooka.

Profesní motto výkonného šéfa zmíněného fondu XAIA, jednoho z držitelů swapů úvěrového selhání cestovky Thomas Cook, je výmluvné. „Regulace, nekryté peníze a sanace nejsou řešením, nýbrž problémem!“, má Wolfgang Klopfer uvedeno na svém profilu ve finančním terminálu Bloomberg. Měl to tam uvedeno už před dnešním pádem Thomase Cooka a je to příznačné. Pokud by se Číňanům sanace cestovky podařila, Klopferův fond XAIA by ze swapů úvěrového selhání vskutku nekasíroval ani haléř. Opravdu, sanace jsou někdy problém, jejž je tedy třeba blokovat. 

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Naklání se Spojené státy přes okraj fiskálního útesu?
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank Pokud se americký Kongres a prezident Obama do konce roku neshodn...
  • Na kolik by státní kasu vyšlo „druhé rouškovné“ neboli „respirátorovné“? Třeba i na 23 miliard, vyplácet se bude zřejmě, až se volby přiblíží
    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová vypustila balonek takzvaného „druhého rouškovného.“ V rámci toho prvního dostali důchodci koncem loňského roku na ruku 5000 korun. Státní rozpočet to vyšlo na 15 miliard korun, což je mimochodem více, než jej v souhrnu stály kompenzační bonusy pro OSVČ. To ilustruje priority vlády.
  • Na komodity působí geopolitické starosti a silná ekonomická data
    Růstová série na globálních akciových trzích pokračuje a to především v sektoru energetiky a základních materiálů, které rostou díky silné rally, kterou zažívají cyklické komodity.
  • Na konci roku dlouhé sbohem jednomu z největších experimentů historie
    Začínáme dávat dlouhé sbohem kvantitativnímu uvolňování, které bylo jedním z největších experimentů v ekonomické histo...
  • Na konferencii o tradingu v Bratislave vystúpia svetovo uznávaní špičkoví odborníci
    Trading (obchodovanie na burze) je fenoménom doby. Cieľom traderov je zisk, prostriedkom na jeho dosiahnutie ich vlastné schopnosti a zručnosti.
  • Na konferenci v Praze se bude mluvit o vlivu blockchainu na trh práce
    19. května v Praze proběhne největší konference věnovaná kryptoměnám a technologii blochchain ve Východní Evropě: Blockchain & Bitcoin Conference Prague. Jedním z témat konference se stane optimalizace trhu práce pomocí blochchainu.
  • Nakopne ECB korunu?
    Česká měna zahajovala minulý týden na hodnotě EUR/CZK 25,95, tedy nejslabší od konce listopadu 2018. V průběhu týdne postupně posilovala a to jak vlivem vesměs pozitivních zpráv z domova (slušné PMI, růst mezd, maloobchodu i průmyslu), tak i ze Spojeného království. Tamním poslancům se totiž podařilo dosáhnout dílčích vítězství proti premiéru Johnsonovi, když prozatím alespoň zdánlivě snížili pravděpodobnost divokého brexitu. Toto uklidnění ovšem není trvalé a navíc zprávy z německé ekonomiky byly spíše horšího vyznění. Koruna tak stihla posílit pouze do blízkosti EUR/CZK 25,86.
  • Na koruně minulý týden dozníval efekt verbálních intervencí
    Kurz koruny atakoval ve druhé polovině minulého pracovního týdne úroveň 26,10 CZK/EUR, když na počátku týdne...
  • Na korunu i region doléhá růst výnosů a ochlazení optimismu ve světě
    Nadšení, které jsme sledovali na trzích včera a jemuž daly záminku příznivé zprávy z Itálie, je pryč. Evropské akcie se podobně jako Asie noří do červeného. Ztrácí také periferní dluhopisy, ale vedle nich se prodávají také ty jádrové, respektive bezpečné. Eurodolar se po včerejším propadu, který nabral na intenzitě v americkém obchodování, lehce zvedá na 1,1490.
  • Nakousnuté jablko je nejhodnotnější značkou na světě. Huawei obsadil 97. místo
    „Na území Spojených států vznikla řada silných technologických společností, které hrají významnou roli v americké ekonomice. Hospodářství Evropské unie se více spoléhá na automobilový průmysl, v rámci kterého vzniká řada nových technologií. Společnosti jako Apple, Google či Microsoft nám však chybí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Na kryptotrhu prevláda strach. Bitcoin prerazil pod kľúčovú podporu
    Počas dnešnej seansy, populárny „Index strachu a chamtivosti“ ukázal hodnotu 12 bodov, čo potvrdzuje, že momentálne máme do činenia s extrémne negatívnym sentimentom a averzia voči riziku na trhu s kryptomenami zostáva vysoká aj po totálnom kolapse kryptomeny Luna.
  • Na ktorých menách sa oplatí špekulovať na trend a na ktorých na návrat k priemeru?
    Tá časť obchodníkov, ktorá sa zaujíma o držanie pozícií na dlhšie obdobie, stojí pred dilemou. Short alebo long? Pri a...
  • Nákup akcií se slevou zajistí vyšší zisky
    Určitě znáte ten pocit, když nakoupíte akcie a jejich cena se nepohybuje výše dle vašich představ, či dokonce klesá. Co se vám v takových chvílích honí hlavou? Kdybych jen chvíli počkal, pak bych koupil levněji; kdybych jen koupil méně akcií, také bych teď dokoupil levněji; kdybych? a tak dál. Nic si z toho nedělejte, stává se to většině investorů.
  • Nákup evropských státních dluhopisů dostal zelenou, Draghi slibuje QE, komodity dále pod prodejním tlakem; analýza EUR/USD, EUR/GBP, ZLATA
    Výprodej na komoditním trhu pokračuje. Cena mědi se propadla na 6letá minima, stejně jako cena železné rudy, což ...
  • Nákup evropských státních dluhopisů dostal zelenou, Draghi slibuje QE, komodity dále pod prodejním tlakem; analýza EUR/USD, EUR/GBP, ZLATA (pinbar)
    Výprodej na komoditním trhu pokračuje. Cena mědi se propadla na 6letá minima (2,4223), stejně jako cena železné r...
  • Nákupná horúčka na dlhopisoch periférie
    Dnes je od rána na trhoch pozitívna nálada, ktorá začala už v noci zverejnením dát čínskej obchodnej bilancie. Táto sk...
  • Nákupní apetit investorů podpořen lepšími makrodaty
    Pozitivní nálada se rozlila prakticky na všech akciových trzích včetně ČR a parketu pražské burzy. Hlavní index PX posílil o téměř +2 % (krátce před koncem obchodování). Všechny hlavní tituly předvedly dnes pozitivní seanci, s jedinou výjimkou. Energetická společnost ČEZ se dnes první den obchoduje bez práva na dividendu (34 CZK) ze zisku minulého roku. Je obvyklé, že cena akcií v tento den, tzv. ex-dividend, klesne právě o výši dividendy. ČEZ dnes oslabil o 4,7 %. Pokles je ale nižší než zmíněná dividenda. A tak je i dnešní výkon ČEZu vlastně pozitivní. Nezpochybnitelnými lídry dnešního obchodování byly finanční domy. Erste (+5,1 %), Komerční banka (+5,1 %), Moneta (+4,8 %) a VIG (+3,2 %) následovaly evropský finanční sektor, který dnes posiluje nejvíce. Bez „technického“ poklesu akcií ČEZu by index PX pravděpodobně dosáhl stejného zhodnocení jako ostatní evropské indikátory (cca +2 %).
  • Nákupní apetit po riziku roste, akcie posilují; analýza USD/CAD, EUR/CAD, GBP/USD
    Americké akciové burzy po pondělní odmlce, kdy byly zavřeny kvůli státnímu svátku, v úterý získaly přes 2 procenta zisku, čímž umazaly...
  • Nákupní horečka na rozdíl od pandemie nepropuká
    Nové výsledky maloobchodu opět potvrzují, že se žádný přehnaný boom spotřebitelské poptávky v ČR zatím neodehrává. Podle dnes zveřejněných výsledků statistického úřadu, které jsou očištěné o sezónní a kalendářní vlivy, se tržby maloobchodu v září meziměsíčně snížily o 0,3 %, meziročně jsou vyšší o 4,5 %. Po započtení motoristického segmentu trpícího omezenou nabídkou dostupných vozů jsou výsledky celého maloobchodu ještě slabší, a sice oproti loňskému září je maloobchod v plusu jen o 1,5 % a přibližuje se tak předcovidovému roku 2019.
  • Nákupní manažeři potěšili i nepotěšili
    Poté, co si trhy přebraly výsledky bankovních stres-testů, přišla v pondělí na řadu nová měkká data a to jak v Evropě a Asii, tak v USA. Po překvapivě dobrém výsledku indexu nákupních manažerů (PMI) v Číně, který se opět vrátil nad hranici 50 bodů a překonal i odhady trhů, přišly na řadu podrobnější údaje o PMI v zemích EU. Celkově tyto údaje většinou předčily očekávání trhů (eurozóna, Německo, Francie), na druhé straně ovšem byly červencové údaje horší než ty červnové. Do jisté míry to můžeme svést na nervozitu po britském referendu, které znejistilo pozici Velké Británie na společném evropském trhu, a tak reprezentativnější budou až údaje za srpen. Přesto i v rámci PMI můžeme najít určitá nadějná pozitiva, například v podobě růstu nových i exportních zakázek.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
CapXmaster