Úterý 19. březen 2024 10:30
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Petr Čermák (investor) o value investování, určení vnitřní hodnoty akcií a chování při výprodejích akcií

09.09.2019 11:30  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hrozba recese a obchodních válek dále ovládá trhy. Úrokové sazby dluhopisů padají a investoři alokují svůj kapitál do hotovosti nebo hodnotových akcií. Existují ještě příležitosti na nákup akcií? Jak poznat, jaká je jejich správná cena a kdy jsou podhodnocené?

 

Přihlaste se k odběru, ať vám neunikne žádná další epizoda: Apple | Spotify | Google | RSS

Třetí díl podcastu LYNX je věnován value neboli hodnotovému investování. Hlavní myšlenkou tohoto investičního přístupu je hledání a nákup podhodnocených akcií veřejně obchodovaných firem. Známý je především díky Warrenu Buffetovi, ze kterého udělal druhého nejbohatšího muže planety.

Jak začít s value investováním a kde čerpat informace? Pro jakou typologii investorů je vhodný a jaké základní poučky je třeba znát? Na to jsme se zeptali Petra Čermáka* správce webu investicedoakcii.cz a autora knihy Investice do akcií – základy value investování. Petr je také soukromým investorem a odborníkem na value investování.

Kromě toho se s Petrem věnujeme i fenoménům, které ovlivňují celý finanční systém – rostoucí obliba pasivních ETF a jejich vliv na cenotvorbu na trzích, prostředí záporných sazeb, rostoucímu zadlužení světa nebo aktivistickým investorům jako protipólu index-tracking ETF.

Představení value investování od člověka, který se mu úspěšně a s vášní věnuje několik let. To je nový díl podcastu LYNX s Petrem Čermákem.

Co se v rozhovoru vše dozvíte?

  • Je vhodné value investování i pro běžného investora?
  • Lze aplikovat value investování na indexová ETF?
  • Jak poznat vnitřní hodnotu (správnou cenu) akcie.
  • Jak poznat, kdy je na první pohled podhodnocená akcie tzv. „value trap“.
  • Co sledovat a jak hledat podhodnocené akcie na trhu.
  • Jak se dívat na situaci nízkých nebo záporných úrokových sazeb z pohledu investora.
  • Co je to „zombie firma“ a jak se dívat na firmu, která si půjčuje na výplatu dividend.
  • Jak se chovat jako value investor při výprodejích na trzích.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Krátký prodej - short selling

Prodej na krátko neboli short selling – co to znamená?

29. srpna 2019 | Burzovní průvodce

Co to znamená short selling neboli prodej na krátko? Objevte, co to znamená otevřít krátkou pozici a jakými instrumenty lze shortovat.

Číst dále
20 knih o investování, které by měl znát každý trader

20 knih o investování, které by měl znát každý investor

21. srpna 2019 | Burzovní průvodce

Víte, že většina úspěšných investorů radí číst knihy o investování? Objevte 20 knih, které by vám rohodně neměly chybět v knihovně.

Číst dále
Maržové obchodování

Maržové obchodování – jaké má výhody a rizika?

02. srpna 2019 | Burzovní průvodce

Co je maržový účet, proč by to pro Vás mohlo být zajímavé a jaká rizika jsou s ním spojená? Zjistěte jak funguje měnové zajištění či finanční páka.

Číst dále

The post Petr Čermák (investor) o value investování, určení vnitřní hodnoty akcií a chování při výprodejích akcií appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Pětidenní volno v Číně ukáže, nakolik se lidé vrátí k cestování
    Pětidenní volno v Číně u příležitosti nadcházejícího květnového Svátku práce představuje první větší příležitost pro čínské turisty, aby se po uvolnění koronavirových opatření vrátili k cestování, píše dnes agentura Reuters. Nakolik se Číňané rozhodnou svátky strávit mimo své domovy a navštívit oblíbené destinace, památky a atrakce, bude jakýmsi ukazatelem pro sektor turistického ruchu, který je v době koronavirové krize jedním z nejhůře zasažených odvětví.
  • Pětiletý vývoj ceny zlata a ropy
    V dobách krize investoři často obracejí svou pozornost (a peníze) ke komoditám, které považují za jistotu, tedy ke zlatu a ropě. Jenže jejich přesvědčení je postaveno na dojmech a nikoli na faktech. Zlato vnímané jako bezpečnostní pojistka patří k volatilním investicím a stabilitu ceny ropy pak velmi tvrdě pověřila loňská koronakrize.
  • Pětina Čechů si nemůže finančně dovolit ani týdenní dovolenou jednou ročně
    Týdenní dovolenou si v Česku nemůže finančně dovolit 18,7 procenta lidí. Vyplývá to z údajů, které za loňský rok nově zveřejnil Český statistický úřad. Na první poslech je pětina osob, co nemají ani na týdenní dovolenou, vysoké číslo. Ovšem příznivý je nepochybně alespoň trend. A také mezinárodní srovnání.
  • Pětina Čechů si nemůže finančně dovolit ani týdenní dovolenou jednou ročně. Zní to zle, ale jsme na tom lépe než Francouzi, Belgičané, Irové, Španělé či Slováci
    Bezmála třetina obyvatel Evropské unie si nemůže dovolit ani jednu týdenní dovolenou mimo domov ročně. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Eurostat. Pozitivní je, že dlouhodobým trendem je pokles tohoto podílu, který loni činil přesně 29 procent. Ještě v roce 2010 to přitom bylo 39 procent. Nejedná se přitom nutně jen o zahraniční dovolenou, nýbrž i tu vnitrozemskou.
  • Pětkrát více Čechů euro určitě nechce, než kolik jich jej rozhodně chce. Z lednového průzkumu Medianu je zřejmé, že stoupenci eura musí přijít s novými argumenty v jeho prospěch; otázkou je, zda je ještě mají kde brát
    Letošní kolo debaty o přijetí eura a argumenty jeho příznivců zatím nechávají Čechy chladnými. Jejich podpora přijetí jednotné evropské měny se oproti minulosti příliš nemění. O osobním prospěchu z přijetí eura je totiž přesvědčeno jen 21 % z nich, z toho pouze 8 % to tvrdí s určitostí.
  • Pět let trhu START, novinky a připravované změny
    Před pěti lety, konkrétně 2. května 2018 v 15:37 hod., byla přijata historicky první objednávka v rámci úpisu nových firem mířících na trh START. Šlo o objednávku 1 250 ks akcií společnosti Prabos Plus. Úpis byl úspěšně završen 15. května 2018. Spolu se společností Prabos na trh vstoupila i společnost Fillamentum. Tyto dvě firmy se staly historicky prvními emisemi obchodovanými na trhu START. Doposud na trh vstoupilo 14 firem, kterým se od více než 10 000 investorů podařilo získat přes 2 mld. Kč. V rámci primárních úpisů bylo podáno přes 10 000 pokynů, z nichž bylo spárováno téměř 8 000 objednávek. Momentálně se na trhu obchoduje 13 firem a v letošním roce se na vstup připravuje několik dalších emitentů.
  • Pět nejčastějších dotazů, které nám kladou obchodníci k nové regulaci trhů ESMA
    Ještě nám zbývají 3 týdny do zavedení nové regulace finančních trhů ESMA. Už od 1. srpna se dramaticky mění podmínky obchodování pro investory i brokery. Denně dostáváme desítky dotazů k novým podmínkám a rozhodli jsme se, že odpovědi na ty nejčastější zveřejníme.
  • Pět neotřelých rad, jak bojovat se zdražováním potravin
    Ceny potravin rostou citelně a jejich růst ještě zrychlí. Letos se tak dočkáme nejvýraznější zdražení potravin od 90. let. Jak se mu bránit?
  • Pět otázek pro Johna Hardyho k situaci v Turecku
    Turecká vláda a zejména turecký soukromý sektor si napůjčovali obrovské finanční částky v zahraničních měnách – částečně na podporu Erdoganových ambiciózních projektů infrastruktury. Země si vybudovala obrovský schodek, který představuje strukturální základ této krize. Skutečný spouštěč není jasně daný, ale z velké části za to může signál vyslaný prezidentem Erdoganem, že hodlá zakročit vůči nastavené politice centrální banky, protože turecká centrální banka potřebovala další zvyšování sazeb, aby se ubránila oslabování měny.
  • Pět politicky korektních ekonomických mýtů
    V současné době můžeme najít několik politicky korektních a obecně přijímaných ekonomických názorů, které ovšem mají pochybný základ. Vybrali jsme z nich pět následujících:
  • Petr Kellner zemřel
    Český miliardář a podnikatel Petr Kellner v sobotu zemřel při nehodě vrtulníku v aljašských horách. Informaci zahraničních médií o tragickém úmrtí šestapadesátiletého podnikatele ČTK potvrdila mluvčí investiční skupiny PPF Jitka Tkadlecová. Pohřeb se bude konat v úzkém rodinném kruhu. Mluvčí zároveň požádala, aby všichni respektovali soukromí Kellnerovy rodiny.
  • Petrof – firma, kterou řídí ekonomická poradkyně Fialovy vlády – přesunuje část výroby do Asie. Klíčovým důvodem jsou drahé energie
    Petrof přesunuje část výroby do Asie, konkrétně do Indonésie. Největší evropský výrobce akustických klavírů a pianin tak „využívá příležitost“, kterou nabízí Green Deal EU. Z něj tedy ovšem těží indonéský výrobní partner, který od královehradecké legendy se 160letou tradicí získává nejen pracovní místa, ale hlavně cenné know-how, akumulované od poloviny 19. století.
  • Petrof kvůli nákladům přesune výrobu levnějších nástrojů do Indonésie
    Královéhradecký výrobce klavírů a pianin Petrof přesune část výroby do zahraničí. Levnější typy nástrojů pro něj bude produkovat indonéská společnost. Prezidentka a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová to řekla deníku e15. Výroba v Indonésii začne ve druhé polovině letošního roku. Důvodem přesunu jsou vysoké náklady na pracovní sílu v Česku, drahá energie či rostoucí cena materiálu.
  • PetroChina – Blízká podpora
    Akcie společnosti PetroChina (PTR) se od letošního 26. ledna pohybují ve velmi silném klesajícím trendu. Ovšem pokles v tomto týdnu způsobil, že se míra PTR přiblížila blízko důležité podpory, která se nachází kolem hodnoty z 10. července 2017 (? 60,69 – ? 60,75). V případě jejího průlomu budou mít obchodníci otevřenou cestu k otestování jamky z 11. února 2016 (? 55,1 – 55,20 ?). Nejbližší rezistencí je vrchol z 16. srpna 2017 ($ 62,45 – $ 62,53). Další překážkou pro obchodníky je vrchol ze dne 4. srpna 2017 ($ 64,6 – $ 64,72). Další dny na burze budou proto pro vývoj cen akcií PetroChina (PTR) klíčové. Mohou totiž určit budoucnost celé společnosti. Nadále vás proto budeme informovat.
  • Petro-meny sa odpútali od ropy
    V posledných mesiacoch (resp. aj dlhšie obdobie) sme boli svedkami tesných korelácií medzi vývojom ceny ropy a ropných mien. V posledných dňoch to však úplne neplatí. Najkrajšie to je vidieť na nórskej korune (NOKEUR), ktorá v minulom týždni výrazne odskočila od ropy. Prispel k tomu jastrabí komentár centrálnej banky:
  • Petr Otava a MTX Group investuje do zpracování hliníku
    Miliardář Petr Otava a majitel skupiny MTX Group plánuje obrovskou investici v řádu několika miliard korun do zpracování hliníku. Vzniknou i nová pracovní místa.
  • Pět růstových akcií hodných pozornosti: Krása na prodej a globální gigant
    Ulta Salon, Cosmetics & Fragrance je společnost s dlouhým názvem a také již dlouhou řadu měsíců i s výjimečnou návratností. Od ledna 2014 si totiž připisuje více než 100 % (v grafu vyznačeno zeleně) a je tedy v tomto smyslu protipólem první růstové akcii, které jsme se věnovali včera:
  • Pět zemí a politiků, kteří by měli těžit z Trumpova vítězství
    Pravicoví i levicoví experti předpovídali, že pokud v amerických prezidentských volbách zvítězí Donald Trump, dojde ke katastrofě. Diplomaté od Mexika až po Jižní Koreu vyjadřovali „znepokojení“. Trump skutečně zvítězil, ale nezdá se, že by všichni čekali další světovou válku. Z pragmatických i cynických důvodů s ním pravděpodobně bude jednat řada světových vůdců a někteří z nich jej i uvítají. Které země a kteří politici by z jeho zvolení mohli těžit nejvíce?
  • Pevný postoj Fedu tlačí výnosy nahoru, akcie pod tlakem
    Neel Kashkari platil za jednu z velkých holubic v měnovém výboru Fedu, ale poslední dobou je všechno jinak. Také dnes. Kashkari přímo říká, že Fed je docela hodně daleko od přestávky ve zvyšování sazeb a ke změně současného postoje by musel dostat opravdu velmi silný důvod. Stále podle něj chybí důkazy, že by inflační tlaky dosáhly vrcholu. Loretta Mesterová, zastupující dlouhodobě jestřábí tábor, dodává, že se Spojené státy nacházejí v prostředí nepřijatelně vysoké inflace. Krom toho dnes vyšly počty žádostí o dávky v nezaměstnanosti, které sice byly vyšší než odhady, ale absolutně jde stále o velmi nízké číslo svědčící o utaženém trhu práce. Oficiální měsíční data o zaměstnanosti jsou na programu hned zítra.
  • PFC získala 55 % v portálu Aukro.cz
    Investiční skupina Pale Fire Capital nyní koupila 55 % v obchodním portálu Aukro.cz. Zbylých 45 % vlastní společnost Leverage Technology.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points