Úterý 19. březen 2024 04:14
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Akcie týdne: Duke Energy

29.08.2019 16:59  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí

  • Cena akcií Duke Energy (DUK.US) vystoupala na historické rekordy
  • Elektrické rozvody zůstávají klíčovým segmentem
  • Společnost zvyšuje investice do obnovitelných zdrojů
  • Duku Energy má za sebou 93 let bez výplaty dividend
  • Po výborných výsledcích v Q2 se zlepšil celoroční výhled

Obavy o stav globální ekonomiky směruje investory do segmentů, kterým se v časech zvýšeného napětí daří lépe než ostatním. Akcie společnosti Duke Energy zapadají do tohoto konceptu. Zájem obchodníků dokonce zvýšil cenu akcií na historické maximum. V této krátké analýze se podíváme na investiční plán společnosti, dividendovou politiku a celoroční výhled.

Energetická společnost s velku kapitalizací

Duke Energy (DUK.US) distributorská společnost z indexu S&P 500 z pohledu tržní kapitalizace. Společnost je rozdělena do 3 rozdílných segmentů - Distribuce elektřiny & Infrastruktura, Distribuce plynu & Infrastruktura a Komerční obnovitelné zdroje. První z těchto segmentů je s přehledem tím nejdůležitějším a stál za 90 % všech zisků v druhém kvartálu tohoto roku. Tento segment je důležitý převážně v šesti státech jihovýchodního a středozápadního regionu. Distribuce plynu & Infrastruktura operuje převážně v Jižní a Severní Karolíně, kde obsluhuje více než 1,6 milionu lidí. A poslední zmíněný segment se zaměřuje na akvizici a vývoj solární a větrné energie. Společnost vlastní 21 větrných elektráren a 100 slunečních elektráren v celkem 19 státech USA. Tento segment se však podílel na tržbách méně než 6 % v druhém kvartálu 2019.

Marže Duke Energy (DUK.US) byla v poslední dekádě docela volatilní. Je ovšem důležité, že se postupně zvyšují a rostly také v posledních čtvrtletích. Zdroj: Bloomberg, XTB Research

Investice jsou v plném proudu

Důležitost segmentu obnovitelných zdrojů bude pravděpodobně v Duke Energy dále růst. Společnost chce výrazně zvýšit investice, které by měly do roku 2023 ročně dosáhnout až na 10 miliard dolarů. V plánu je zvýšení výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů, kterému jde na ruku regulace sektoru výroby energií. Stále více a více států přijímá opatření, které pod hrozbou pokut nutí výrobce energií zvyšovat jejich podíl z obnovitelných zdrojů. Společnost také investuje do nabíjecích stojanů pro elektrická auta. Přestože se zatím nejedná o podstatný business, tak má velký potenciál do budoucna s rostoucím dopadem na tržby. Duke Energy však nepodceňuje ani investice do stávajících rozvodných sítí elektřiny a plynu.

Po značnou část doby tohoto tisíciletí měla společnost Duke Energy stabilní kapitálové výdaje v rozmezí 20 - 30 % tržeb. Nicméně investice akcelerovaly v posledních letech a poměr dosáhl na 39 % v roce 2018. Zdroj: Bloomberg, XTB Research
 

Dlouhé záznamy výplaty dividend

Stejně jako u mnoha dalších distribučních společností u Duke Energy platí, že má velký podíl stabilního a predikovatelného cash flow. Díky tomu může společnost vyplácet dividendy už neuvěřitelných 93 let v řadě. Navíc dividenda byla v posledních 13 letech pravidelně každý rok zvyšována. I její další plány hovoří o navyšování dividend, ovšem pomaleji než tomu bylo v předchozích letech. Hlavním důvodem jsou investice již zmíněné v této analýze. Dalším faktorem, který napovídá nižším dividendám, je payout ratio (vyjadřuje kolik procent ze zisku společnosti je vypláceno akcionářům v dividendě). Společnost cíluje dlouhodobé payout ratio na 65 - 75 % a v posledních letech tento cíl společnost překonávala. Kvartální dividenda byla naposledy zvýšena na 0,9450 dolarů, což znamená 12měsíční posuvný dividendový výnos ve výši 4 %.

S příchodem finanční krize se investoři Duke Energy dočkali výrazného snížení dividendy. Větší dopad než krize však měly turbulence v sektoru zemního plynu. Po snížení v roce 2007 však dividendy stabilně rostly. Navíc tempo růstu dividend překračovalo inflaci, takže dividendy rostly také v reálných číslech. Zdroj: Bloomberg, XTB Research

Celoroční výhled se po zveřejnění Q2 výsledků zvýšil

Finanční výsledky ze Q2/2019 byly pro investory příjemným překvapením. Zisk na akcii v období duben - červen dosáhl na 1,12 dolarů oproti očekávání ve výši 0,98 dolarů a 1,12 dolarů v Q2/2018. Zisk dosáhl na 820 mil. dolarů, což znamenalo meziroční nárůst o 3,8 % (medián odhadu ukázal na 706,4 mil. dolarů).  Zlepšení se událo také na poli tržeb, které vzrostly na 5,873 miliard (+4,2 % y/y). Dle očekávání by se celoroční EPS mělo pohybovat v rozmezí 4,80 - 5,20 dolarů. Pokud by se výsledek vyšplhal do středu tohoto pásma - na 5 dolarů, tak by se meziroční růst EPS dostal na 6,1 % y/y - nejrychlejší růst zisku od roku 2014.

Akcie Duke Energy (DUK.US) nedávno narazily na rostoucí trendovou čáru s poskytly tak býkům dobrou příležitost ke vstupu do pozice (díky strachu o globální ekonomiku). Na druhou stranu byla proražena střednědobá zóna rezistence mezi hladinami 90,50 - 91,20 dolarů, kterou definovaly vrcholy z konce roku 2017,2018 a první poloviny tohoto roku. Akcie dokonce vystoupaly na historické maximum a nyní se pohybují na ještě nezmapovaném území. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie týdne - AMD (3.11.2022)
    Akcie společnosti AMD (AMD.US) v úterý vzrostly až o 6 % poté, co výrobce čipů uvedl, že jeho podnikání v oblasti serverových čipů v nadcházejících čtvrtletích poroste, i když výsledky a čtvrtletní předpovědi nesplnily očekávání Wall Street.
  • Akcie týdne: Apple (05.05.2023)
    Společnost Apple (AAPL.US), výrobce iPhonů, včera po skončení seance na Wall Street oznámila zisk za 2. fiskální čtvrtletí 2023 (1. kalendářní čtvrtletí 2023). Výsledky dopadly lépe, než se očekávalo, a to díky lepšímu výsledku v oblasti prodeje iPhonů. Společnost rovněž oznámila navýšení programu zpětného odkupu v hodnotě 90 miliard USD a také zvýšení čtvrtletní dividendy, a to již jedenáctým rokem v řadě! Podívejme se blíže na to, jak se společnosti Apple dařilo v prvním čtvrtletí roku 2023.
  • Akcie týdne - Bed Bath & Beyond (18.08.2022)
    Mnoho investorů a nadšenců do finančních trhů si pamatuje nejznámnější short squeeze na akciích společnosti Gamestop, kdy retailoví investoři sdružení skrze platformu Reddit pod názvem WallStreetBets způsobili "squeeze" krátkých pozic, které držely hedgeové fondy. Nynější dění kolem společnosti Bed Bath & Beyond připomíná, že se historie velmi často ráda opakuje.
  • Akcie týdne - Bunge (15.06.2023)
    Nedávná rally na akciových trzích byla poháněna šílenstvím kolem umělé inteligence a pokrýváním krátkých pozic na meme-akciích. Vzhledem k veškerému rozruchu kolem těchto akcií bylo pro obchodníky snadné přehlédnout jiné pozoruhodné akciové zprávy, jako například jedno z největších oznámení o fúzi zemědělských podniků v historii! Bunge (BG.US), americká zemědělská společnost, toto úterý oznámila, že od Glencore (GLEN.UK) koupí společnost Viterra, která se zabývá manipulací s obilím.
  • Akcie týdne - Caterpillar (03.08.2023)
    Akcie společnosti Caterpillar (CAT.US), amerického výrobce těžkých strojů, začátkem tohoto týdne vzrostly na rekordní hodnoty poté, co společnost vykázala solidní zisk za 2. čtvrtletí 2023. Akcie vyskočily o více než 8 % na nová historická maxima, protože optimistický výhled do budoucna překonal obavy z globálního zpomalení a poměrně špatný obrázek, který vykreslují makroekonomické údaje. Podívejme se na společnost a nedávnou zprávu blíže!
  • Akcie týdne - CD Projekt (22.09.2022)
    Mnoho investorů, hráčů a herních fanoušků si v současnosti klade otázku, co se musí stát, aby se do herního průmyslu vrátil pozitivní sentiment. Hlavním viníkem současného stavu je CD Projekt, a tak není divu, že investoři sledují jakékoli pozitivní známky výskytu první jarní vlaštovky, která z hraní udělá zelený boom. Mohlo by být jedním z nich úspěšné vydání série Edgerunners na Netflixu, zasazené do kyberpunkového světa?
  • Akcie týdne: Coinbase (15.04.2021)
    Coinbase (COIN.US), největší americká kryptoburza, si ve středu na Nasdaqu odbyla svoji premiéru. Výchozí cena byla stanovena na $250, ale silná poptávka způsobila rychlý nárůst až nad úroveň $428 za akcii. Poptávka býků však postupně slábla a burza ukončila svoji první obchodní seanci na $328,28. Pojďme se podrobněji podívat na dosud nejočekávanější akciový debut tohoto roku.
  • Akcie týdne - Credit Suisse (06.10.2022)
    Rostoucí nervozita na akciích Credit Suisse kvůli restrukturalizaci probíhající od konce července a zhoršující se finanční výsledky mohou naznačovat, že investoři se obávají opakování černého scénáře, který nastal u Lehman Brothers.
  • Akcie týdne - C3.ai (13.04.2022)
    Softwarová společnost C3.ai (AI.US) je jedním z největších příjemců zájmu o umělou inteligenci. A jak naznačuje samotný burzovní ticker, je jednou z mála společností, které nabízejí přímou expozici ve vývoji produktů založených na umělé inteligenci. Analytici společnosti DA Davidson označili její technologii za průlomovou a přirovnali ji k raným disruptivním produktům společnosti Microsoft. Společnost má obchodní dohody s technologickými gignaty, jako jsou Amazon Web Services a Google Cloud, s nimiž ve 4. čtvrtletí 2022 identifikovala více než 350 nových obchodních aplikací.
  • Akcie týdne - C3.ai (16.02.2023)
    Akcie C3.ai od začátku roku vyskočily o více než 120 % a mnozí investoři se ptají, zda se jedná o investiční bublinu, nebo je to stále příležitost k nákupu?
  • Akcie týdne - Electronic Arts (02.02.2023)
    Nejdříve Ubisoft, nyní Electronic Arts snížili prognózy tržeb pro rok 2023. V případě EA je to způsobeno zpožděním vydání hry na motivy série "Star Wars'' a nižšími výdaji spotřebitelů za zábavu, včetně videoher. V důsledku toho se akcie společnosti v premarketu propadly o více než 9 %. Pesimistické prognózy tržeb pro rok 2023 zapadají do narativu společnosti Microsoft Corp. Minulý týden výrobce Xboxu představil chmurné prognózy herního průmyslu, což posílilo obavy, že zpomalení herního sektoru se může v roce 2023 prohloubit.
  • Akcie týdne - FedEx (21.06.2023)
    Společnost FedEx (FDX.US) se dnes obchoduje na nižší úrovni poté, co včera večer zveřejnila neuspokojivou prognózu. To si zaslouží pozornost, protože FedEx, jakožto jedna z největších logistických společností ve Spojených státech, je často považován za jednoho z tahounů americké ekonomiky. Podívejme se na nedávné výsledky a prognózy společnosti.
  • Akcie týdne - First Citizens BancShares (11.05.2023)
    Zatímco většina amerických bankovních akcií si stále líže rány po nedávných otřesech v bankovním sektoru, zejména regionálních bank, jedna americká banka právě dosáhla čerstvého historického maxima - First Citizens BancShares (FCNCA.US). Tato banka se těší optimistické náladě od druhé poloviny března, kdy získala úvěry a vklady zkrachovalé Silicon Valley Bank. Akcie First Citizens tento týden opět vyskočily výše poté, co banka zveřejnila zprávu o výsledcích za 1. čtvrtletí, která obsahovala podrobnosti o akvizici SVB.
  • Akcie týdne: First Citizens Bank (30.03.2023)
    First Citizens BancShares, (FCNCA.US) získala od FDIC část banky Silicon Valley. Významné je, že získala slevu ve výši 16,5 miliardy USD. USD, což je obrovská částka, uvážíme-li, že před transakcí měla FCNCA vlastní kapitál ve výši pouhých 8,8 miliardy USD.
  • Akcie týdne - Goldman Sachs (19.01.2023)
    V úterý zveřejnily své čtvrtletní výsledky dvě velké americké banky. Zatímco Morgan Stanley (MS.US) překvapila růstem, Goldman Sachs (GS.US) vykázala největší pokles zisku za posledních deset let, což její akcie srazilo o 6,44 %. Co negativně ovlivnilo poslední čtvrtletní výsledky banky a jsou známkou přicházející recese?
  • Akcie týdne - JP Morgan Chase (20.10.2022)
    Společnost JP Morgan Chase v pátek oznámila výsledky, které překonaly odhady analytiků a pomohly dočasně uklidnit náladu investorů, kteří se obávají o zdraví americké ekonomiky, jejímž lakmusovým papírkem je bankovní sektor. Překvapivě dobré výsledky největší americké banky z hlediska držených aktiv byly ovlivněny zvýšením úrokových sazeb, které pomohlo generovat vyšší úrokové výnosy.
  • Akcie týdne - Micron Technology (25.05.2023)
    Společnost Micron Technology (MU.US) se na začátku týdne dostala na titulní stránky novin poté, co Čína z bezpečnostních důvodů zakázala některé výrobky této společnosti. Jedná se o další kapitolu v technologických válkách mezi USA a Čínou, která může mít vliv na tržby společnosti. Společnost Micron však nedávno oznámila velkou investici v Japonsku, která může pomoci kompenzovat potíže v Číně. Podívejme se na nedávné zprávy o společnosti.
  • Akcie týdne - Moderna (15.12.2022)
    Společnosti Moderna (MRNA.US) a Merck (MRK.US) se chystají zahájit první fázi 3fázového testování vakcíny proti rakovině na bázi mRNA poté, co studie ukázaly, že by mohla být použita k léčbě zhoubného typu rakoviny kůže.
  • Akcie týdne - Nel (15.09.2022)
    Postupující riziko energetické krize v Evropě nutí vlády hledat nové alternativní zdroje energie. O návratu k jaderné energetice uvažuje Japonsko a znovuotevření jaderných elektráren plánuje i Německo. Jak se ukazuje, pro konvenční energii v podobě uhlí, ropy a plynu existují i jiné alternativy než uran nebo obnovitelné zdroje. Jedním z nich je vodík.
  • Akcie týdne- Netflix (21.04.2023)
    Americká společnost Netflix (NFLX.US), která se zabývá streamováním videa, oznámila na začátku tohoto týdne výsledky za 1. čtvrtletí 2023 a ukázalo se, že jsou zklamáním. Zatímco hlavní výsledky byly většinou v souladu s očekáváním, zpomalující se růst počtu předplatitelů vyvolal obavy a způsobil pokles akcií společnosti. Byla však zpráva opravdu tak špatná? Podívejme se na podrobnosti.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
Purple pivot points