Úterý 19. březen 2024 09:29
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Akcie zkorigovaly předchozí zisky

21.08.2019 11:11  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Od textilky PFNonwovens nečekáme zásadní změny v dosavadním hospodaření, důležité budou informace k novým linkám.
  • CFO Monety Jan Friček nakupoval akcie banky.
  • Futures na evropské akcie naznačují mírný vzestup na začátku obchodování.
  • Pozornost dnes na sebe strhne zápis z posledního zasedání Fedu, kdy centrální bankéři snižovali úrokové sazby. Předtím se ještě dočkáme údajů o prodeji stávajících domů. Evropa dnes nic zásadního nenabízí.
  • Výsledky hospodaření reportují například americké společnosti Synopsys nebo L Brands.

Obchodování na zámořských trzích

Po třech dnech růstu americké akcie zamířily do červeného. Index S&P 500 přišel o 0,8 % a uzavřel jen půl bodu nad hranicí 2.900 bodů. Průmyslový Dow Jones a technologický Nasdaq přišly shodně o 0,7 %. Obchodní aktivita byla podprůměrná, když se během včerejška zobchodovalo nejméně akcií v tomto měsíci. Trhy postrádaly nový impuls.

I obchodování v průběhu dnešní ranní seance v asijsko-pacifickém regionu příliš rozruchu nepřineslo. Ve většině případu se zisky či ztráty jednotlivých burzovních indexů pohybovaly do půl procenta. Výjimkou byl australský index, který přišel o téměř jedno procento, když největší brzdou byly akcie australského těžaře BHP kvůli neuspokojivým hospodářským výsledkům. 

PFNonwovens

Textilka PFNonwovens zítra ráno zveřejní výsledky hospodaření za Q2 19. Celková produkce by dle našich odhadů měla oproti loňskému druhému kvartálu mírně vzrůst. Očekáváme ji okolo hranice 28 tis. tun. Ceny polymerů se v meziročním srovnání nijak zásadně nepohnuly. Tržby odhadujeme na úrovni 1,57 mld. CZK, což značí růst oproti loňskému druhému čtvrtletí o 2,7 %. Přenosový mechanismus cen by měl působit neutrálně. Čekáme nárůst mzdových nákladů, který by měl být mírněn pozitivním efektem z přecenění opčního akciového programu. EBITDA by měla dle našich odhadů dosáhnout 345 mil. CZK. Úrokové náklady by měly meziročně klesnout o zhruba 35 %, když ve Q4 18 byla splacena emise dluhopisů v nominální hodnotě 2,3 mld. CZK. Na úrovni kurzových ztrát a zisků očekáváme -10 mil. CZK, zatímco ve Q2 18 vykázala textilka zisk ve výši 11 mil. CZK. Nezdaněný zisk by měl činit 183 mil. CZK (-1,0 %). Velkou neznámou je výše čistého zisku kvůli efektivní dani, která vloni dosáhla pouhých 7 %. Čekáme ji v letošním roce dvakrát vyšší, což by snížilo čistý zisk meziročně o 9 % na 156 mil. CZK. Z pohledu dalšího vývoje firmy bude důležité, zda se daří postupně naplňovat harmonogram investic. Podle posledních zpráv se první komerční dodávky z jihoafrického závodu rozjely již ke konci června, jejich vliv na výsledky za Q2 19 však nečekáme. Ve Q3 19 by pak měla zahájit výrobu dvanáctá linka v České republice. Plný dopad do výsledků hospodaření tak bude patrný až od roku 2020.

MONETA Money Bank

Dle hlášení České národní bance nakoupil dne 16. srpna finanční ředitel banky Jan Friček 3.850 akcií při ceně 75,75 CZK za kus. Jedná se o pozitivní zprávu z pohledu důvěry managementu ve firmu a její budoucí růst. Akcie včerejší obchodování uzavřely s mírnou ztrátou. Dle nás zůstávají nadále velmi podhodnocené.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie zažily dobrý týden
    Riziková aktiva v čele s akciemi zažila relativně dobrý týden. V pátek šly americké akciové trhy vzhůru o více než 3 % (necelých 6,5 % za týden) a to nehledě na slabší čísla, negativní vývoj na Ukrajině (postup ruských vojsk) a další nárůst cen plynu a elektřiny na evropských trzích (za poslední týden).
  • Akcie zažily nejziskovější měsíc za 4 roky
    Říjen přinesl na americké trhy návrat k ziskům. Index Dow Jones si připsal 8,5 % během měsíce a vykázal nejsilnější mě...
  • Akcie zažily výprodejový den
    Americké akcie zažily včera opět výprodejový den. Nejvíce byl postižený technologický sektor, když index Nasdaq odepisoval v závěru téměř tři procenta. Na trh se tak vrací nejistota a volatilita. Největší pokles zaznamenala například společnost Amazon, která skončila níže o 5 %, podobně na tom byly společnosti jako je NVIDIA, Netflix nebo Google. USA závěr: DJIA -1,6 %; S&P -2,0 %; Nasdaq -3,0 %.
  • Akcie zažívají divoký rok 2018. Na FX ale zůstává vše při starém
    Malá připomínka toho, jak rozdílný je zatím rok 2018 na akciích od roku minulého. Níže je graf zachycující velikost in...
  • Akcie zažívají nejdelší býčí trh všech dob
    Američtí investoři 22. srpna oslavili nejdelší býčí trh všech dob. Je to důvod k obavám, anebo to pro investory nic neznamená? Záleží, koho se zeptáte. Lze najít pádné argumenty pro i proti. Dlouhodobé investory by ale měly zajímat zcela jiné faktory.
  • Akcie zbrojaře Raytheon se nacházejí u spodní limity rostoucího kanálu
    Akcie Raytheon (RTX.US) je americký výrobce pokročilých zbraňových systémů a technologií pro vojenský, letecký a kosmický průmysl. Mezi jeho kontraktory patří i soukromé společnosti, což ji odlišuje od společností jako Lockheed Martin (LMT.US), které spoléhají výhradně na státní zakázky.
  • 📣 Akcie zdarma u XTB!
    - Díky rozvoji technologií je investování stále dostupnější a rozšířenější. Prostřednictvím vzdělávání a intenzivní propagace podporujeme individuální klienty, kteří investují své peníze, aby tuto technologii, která jim umožňuje řídit své investice snadno a intuitivně, využívali. -generální ředitel XTB Omar Arnaout
  • Akcie Zendesk rastú v premarkete o 50 %
    Akcie spoločnosti Zendesk (ZEN.US) vzrástli o viac ako 50 % v dnešnom premarkete. Podľa dostupných informácií sa Zendesk približuje k dosiahnutiu dohody s private equity spoločnosťami Hellman & Friedman a Permira. Výsledkom dohody bude, že PE firmy získajú Zendesk. Správa Dow Jones neponúka žiadne podrobnosti, ale hovorí, že dohoda môže byť dokončená v priebehu niekoľkých dní. Prichádza asi 2 týždne po tom, čo Zendesk ukončil neúspešnú ponuku na predaj.
  • Akcie ZIM získaly 30 %, protože nákladní giganti rezignovali na Suezský průplav 🚢
    Akcie společnosti ZIM Integrated Shipping (ZIM.US), izraelského provozovatele komerčních lodí se sídlem v Haifě, přístavu podporovaném Čínou, od minulého pátku vzrostly o více než 30 % a dnes se obchodují výše před zahájením obchodování v USA. Odchod námořních gigantů jako Hapag-Lloyd (HLAG.DE) a Maersk (MAERSKA.DK) ze Suezského průplavu znamenal, že akcie ZIM se nemusí obchodovat se slevou pro evropské společnosti. Analytici z BDO Consulting Israel zdůraznili, že ZIM již není v nevýhodě vůči svým konkurentům a nečelí vyšším rizikům než průmysl v nutnosti obeplout Afriku, což vede trh k nápravě pesimistického sentimentu. Vzhledem k tomu, že zhruba 24 % volně obchodovaných akcií společnosti je v současnosti půjčováno na prodej nakrátko, s možným oživením v sektoru lodních společností, by akcie ZIM mohly čelit scénáři krátkého stlačení.
  • Akcie zisky neudržely, dolar se odpoledne dostává pod tlak
    Dnešek pro akcie příliš dobře nezačal, ale kondice hlavních trhů se postupně zlepšila. Stále se řeší jednání o obchodn...
  • Akcie z Metaverse mají za sebou vynikající rok. Nejvíce rostly akcie Coinbase
    Akcie v indexu Metaverse mají za sebou vynikající rok. Po postupném odeznění inflace a dalších problémů, které postihly ekonomiku, byl na akciovém trhu prostor pro růst, z něhož těžily zejména technologické akcie. Několik akcií v indexu Metaverse dosáhlo historických maxim a hodnota celého indexu výrazně vzrostla. Navzdory negativnímu roku 2022, v němž akcie klesly o desítky procent, a proto mnozí považovali témata umělé inteligence, virtuální reality nebo světa digitálních technologií za vzdálenou minulost, rok 2023 nakonec překonal očekávání i těch nejhorlivějších fanoušků.
  • Akcie: Zmiešané obchodovanie bez väčších výpredajov a rast po lepších výsledkoch
    Piatkové obchodovanie sa na svetových akciových trhoch nieslo v zmiešanom...
  • Akcie: Zmiešaný záver týždňa na akciových trhoch
    Štvrtková obchodná seansa pre akciové trhy v USA bola úspešná, ind...
  • Akcie: Zmiešaný záver týždňa pre akciové trhy
    V závere minulého týždňa sa na akciových trhoch obchodovalo zmiešane. Eur...
  • Akcie znají jen jeden směr
    Zámořské indexy hned od začátku obchodování silně rostou a přidávají téměř procento. Důvodem je domluva USA a Číny o zrušení některých vzájemně zavedených cel a víra v dosažení obchodní dohody. Pravidelná data z trhu práce byla podle očekávání. Pozitivní náladu na trzích navíc podpořily kvartální reporty doznívající výsledkové sezóny. Dnes zveřejněné čtvrtletní výsledky (např. Ralph Lauren, NRG Energy) byly lepší ve srovnání s odhady trhu. Je možné, že indexy dnes opět pokoří maxima.
  • Akcie znovu jen přešlapují na místě, NZD konečně zahájil korekci srpnových ztrát
    Úterní seance zatím na finančních trzích probíhá v poměrně dobré náladě. Po včerejším výplachu na kryptoměnách se dnes situace stabilizuje a bitcoin (i zbytek kryptoměn) část svých ztrát pozvolna umazává. Na tradičních aktivech pak investoři spíše přešlapují na místě a čekají na důležitější fundamenty, které přinese až druhá polovina týdne. Jedním z hlavních témat zůstává i nadále Severní Korea. Na tu po víkendovém jaderném testu chtějí Spojené státy uvalit ještě přísnější mezinárodní sankce, které ale velmi pravděpodobně budou vetovat Čína s Ruskem. Akcie se ale s rizikem Severní Koreje v poslední době docela sžívají a evropské indexy tak po korekci ze začátku týdne dnes své ceny drží.
  • Akcie znovu ve víru optimismu, dluhopisy bez jasného směru
    Dohoda USA s Čínou je znovu za rohem a na finančních trzích se znovu rozprostírá optimismus. Příspěvek ke klíčovému tématu tentokrát dodal čínský tisk, podle něhož je dohoda velmi blízko a obě strany v zásadě dosáhly konsensu. Má dojít k odbourání některých cel, ačkoli ještě není dohodnuto, jak velká tato akce nakonec bude. Navíc podle nás zprávy, které v poslední době přicházejí, mohou naznačovat i větší americkou motivaci kývnout konečně na dohodu.
  • Akcie znovu v zeleném, USD i JPY dál doplácí na zlepšení nálady na trzích
    Pondělní seance zatím podle všeho plynule navazuje na konec minulého týdne. Nálada na trzích zůstává pozitivní, úroveň rizikových přirážek dál pomalu klesá a obchodníci opatrně odsouvají stranou stále nevyřešené téma obchodní války, které v posledních dnech nenabídlo žádné dodatečné kroky ze strany USA, Číny, nebo Evropy. Trhy se tak začínají soustředit znovu spíše na makro a také na začínající výsledkovou sezónu, což jsou fundamenty, které mají za současné „konstelace hvězd“ ve světové ekonomice potenciál nabízet spíše pozitivní překvapení. Indexy v Evropě tak pokračují v opatrném růstu a na nízkých pondělních objemech přidávají dalších několik desetin procenta. Stejné platí také pro futures na indexy v USA.
  • Akcie znovu v zelených číslech, dolar navázal na růst ze začátku měsíce
    Úterní seance zatím plynule navazuje na tu včerejší, a to hlavně na akciových trzích, kde po nervózním konci minulého týdne pokračuje včerejší stabilizace. Volatilita dál postupně klesá a evropské burzy a přidávají okolo půl procenta. Na trhy se přitom znovu vrátily nízké objemy, takže spekulativní aktivita a snaha přeskupit ze strachu portfolia pozvolna polevuje.
  • Akcie znovu v zelených číslech, dolar tentokrát silnější na všech měnových párech
    Evropské indexy dnes plynule navázaly na včerejší americkou seanci a po ranním otevření jednoprocentním gapem si své zisky zatím bez problémů udržují. Evropa tak reaguje na mírnící se obavy ohledně dalšího růstu napětí mezi USA a Čínou a zdá se, že v dobrém rozpoložení dnes budou také obchodníci v USA, když se v zelených číslech drží i futures na americké indexy. Korekce ztrát z konce minulého týdne tedy na akciích pokračuje.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook