Úterý 19. březen 2024 09:03
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní nadhoz finančních trhů 21.8.2019

21.08.2019 10:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,78

USD/CZK

23,24

EUR/USD

 

1,109

USD/PLN

3,927

Ropa Brent

USD/barel

60,36

Zlato

USD/unce

1500

Aktualizováno

8:56

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Včera ve večerních hodinách přijal italský prezident S. Mattarella demisi premiér G. Conteho a pověřil ho vedením dočasné vlády. Pokud se strany nedomluví na nové koalici, případně pokud stávající koalice (Liga, Hnutí pěti hvězd) nenajdou znovu společnou řeč, hrozí předčasné volby. Rozpad vlády přitom může ohrozit nyní probíhající jednání s EU ohledně rozpočtu na příští rok.

Výnosy italských státních dluhopisů v průběhu včerejšího odpoledne vzrostly o 1,4 %. Podobně německé výnosy se ze včerejších -0,7 k dnešnímu ránu vyhouply na -0,67 i nadále však setrvávají na velmi nízkých úrovních. O tom svědčí také fakt, že Německo dnes bude poprvé v aukci prodávat 30letý dluhopis s nulovým výnosem.

Zatímco uzavření dohody mezi USA a Čínou nadále není na pořadu dne, s Japonskem se Americe daří nalézt společnou řeč při jednání o dílčí dohodě. Ta by měla zahrnovat závazek Japonska k přijetí většího množství amerických zemědělských produktů. Výměnou za to Japonsko požaduje redukci některých cel (především na průmyslové zboží). Zároveň Japonci očekávají, že pokud dojde k uvalení cla na dovoz automobilů do USA, budou mít v tomto ohledu jistou imunitu a cla se jich týkat vůbec nebudou. Detaily se ještě ladí a již několikrát jsme byli svědky Trumpovy změny nálady. Zda a kdy finální dohoda bude podepsána tak v tuto chvíli není zřejmé.

Dolar na dnešek nepatrně oslabil vůči euru a v současné chvíli se pohybuje okolo hodnoty EUR/USD 1,109, tedy zhruba na hodnotě ze začátku tohoto týdne.

Koruna je od pondělí jak přikovaná těsně pod hranicí EUR/CZK 25,8 a nezaznamenává praktický žádné výkyvy ani k dnešnímu ránu.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes bude zveřejněn zápis z nedávného zasedání americké centrální banky. Na následné tiskové konferenci prezident Fedu J. Powell mírnil tržní očekávání ohledně budoucího snížení sazeb slovy, že červencové uvolnění měnové politiky nezahajuje cyklus snižování sazeb. Očekávání trhu se však nedávno vrátilo do původních kolejí, když do konce roku počítá s až trojím snížením sazeb (tedy až o 75 bazických bodů). Zasedání Fedu ovšem probíhalo jen pár dnů před vyostřením sporů mezi USA a Čínou, proto umírněnější vyznění zápisu nemusí být pro trhy relevantní. Pohledy všech se proto budou upírat spíše na páteční projev Powella na výroční konferenci v Jackson Hole, který by měl reflektovat nejnovější data i aktuální denní.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

20:00

USA

Zápis ze zasedání FOMC

-

-

-

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: CA Immobilien, Analog Devices

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: EUR, USA, SRN PMI, EUR spotřebitelská důvěra

Autor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.12.2018
    Bankovní rada ČNB včera rozhodla o zachování sazeb na současné úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na úrovni 1,75 %, lombardní na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %. Dle očekávání si tak ČNB dává pauzu před dalším zvyšováním sazeb, které dle našich odhadů přijde hned z kraje příštího roku.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.1.2019
    Americký prezident D. Trump pozval lídry obou stran do Bílého domu na jednání ohledně ukončení vládního „shutdownu“. Ten už trvá jedenáct dní, ačkoli část připadla na svátky a víkendové dny. Demokraté však od nového roku převzali většinu v dolní komoře a mají tak větší páku proti administrativě D. Trumpa.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.2.2019
    Člen bankovní rady V. Benda včera opět zopakoval, že slabší koruna otevírá prostor pro zvyšování úrokových sazeb. Jeho názor však pro trhy nebyl překvapením, neboť byl jedním ze dvou členů rady, kteří opakovaně hlasují pro zvyšování úrokových sazeb.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.3.2018
    Dnes proběhne jednání měnověpolitické rady Fedu. Tým RBI i většina trhu očekává navýšení klíčové úrokové sazby do pásma 1,5 % - 1,75 %. Otázka je s jakou rétorikou centrální bankéři přijdou. My očekáváme příklon k o něco více jestřábí strategii, což by znamenalo celkem čtyři navýšení úrokových sazeb za rok 2018.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.3.2019
    Na včerejším večerním zasedání FOMC vedení Fedu již letos neočekává žádné další zvýšení úroků. Navíc politika redukce bilance se květnu začne omezovat a velmi pravděpodobně skončí již 30. září (původně se očekávalo konec roku). Hlavním důvodem dalšího posunu Fedu holubičím směrem jsou dle vyjádření FOMC stále zřetelnější rizika oslabování globálního ekonomického růstu. I v důsledku toho americká centrální banka v nově zveřejněné prognóze snížila výhled inflace o jednu desetinu na 1,8% a růst ekonomiky z 2,3 % na 2,1 % v roce 2019 a o další desetinku v obou případech i pro rok 2020. Fed tedy bude dále vyčkávat a pouze změna cenového růstu nebo inflačních očekávání ho může rozhoupat k nějaké akci. Americký dolar reagoval oslabením vůči všem měnám, proti euru ztratil 0,8 % a nyní se pohybuje okolo úrovně 1,143. Naši kolegové vzhledem k výraznému názorovému obratu již nepředpokládají další růst základních sazeb v USA. Naopak v roce 2020 prognózují jejich snížení.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.5.2018
    Obchodní válka mezi USA a Čínou se prozatím odkládá. Obě země se předběžně dohodly na smíru. USA neuvalí cla na zboží z Číny a ta naopak slíbila navýšit nákup amerického zboží.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.5.2019
    Meziměsíčně vzrostly ceny průmyslových výrobců v dubnu o 0,7 %, meziročně se zvýšily o 4,3 %, což je nejvyšší hodnota od prosince 2011. Největší měrou se na tom podílely ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry a ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. I ve zbytku letošního roku bude dynamika produkčních cen urychlována slabší úrovní kurzu koruny společně s vyššími cenami materiálových a zejména energetických vstupů.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.6.2018
    Evropská unie oznámila, že v pátek zavede odvetná cla na některé americké zboží. Komisařka C. Malmstrom, která má agendu zahraničního obchodu na starosti, potvrdila, že mezi produkty jsou např. džíny, motorky či whiskey.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.6.2019
    Červnový index spotřebitelské důvěry v Eurozóně vykázal oproti květnu pokles o 0,7 bodu a zastavil se na hodnotě -7,2. Evropané tak optimismem sice neoplývají, nicméně v dlouhodobém srovnání se nejedná o nijak varovné hodnoty a oproti posledním měsícům lze hovořit o stagnaci.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.8.2018
    Po včerejším projevu D. Trumpa výrazně oslabil americký dolar. Prezident v rozhovoru zkritizoval Fed za rychlé zvyšování úrokových sazeb a obvinil Čínu a Evropu z manipulací s jejich měnou. Dolar vůči euru oslabil na 1,152 a je tak nejslabší za posledních jedenáct dní.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 21.9.2018
    Dnes jsou na pořadu dne PMI v Německu, eurozóně, USA a dalších zemí. Zatímco v Evropě očekává tým RBI společně s trhem víceméně stagnaci současných hodnot nebo jen zanedbatelný pokles, v USA očekáváme mírný nárůst.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.10.2018
    Britská premiérka T. May by dnes měla přednést zprávu v parlamentu o průběhu vyjednávání dohody o Brexitu. Podle předběžných informací by dohoda měla být hotova z 95 % a premiérka je připravena akceptovat podmínky EU. Na jedné straně se jedná o překvapivý pokrok ve vyjednávání, na druhé však může vést k rebelii ve vlastní straně a vládní krizi. Část konzervativců totiž nesouhlasí s podmínkami EU.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.11.2018
    Evropská komise navrhla zahájení sankčního řízení s Itálií. Důvodem je nedodržení unijních fiskálních podmínek při tvorbě rozpočtu. Nyní běží dvoutýdenní lhůta, kdy se k zahájení sankčního řízení musí vyjádřit ostatní země eurozóny. Itálie pak získá dalších tři až šest měsíců čas na přepracování návrhu, k čemuž se prozatím staví negativně.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.1.2019
    Premiérka Terese Mayová včera představila další plán na vystoupení Británie z EU. Usiluje o získání větší podpory pro svůj návrh a v následujícím týdnu chce jednat o dílčích úpravách, o kterých by se mělo hlasovat příští úterý. Podle komentátorů šance na jeho přijetí je velmi malá. Premiérka ve svém vystoupení znovu odmítla nové referendum a vyjádřila se i proti odložení Brexitu. Klíčová zůstává dohoda o režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.2.2019
    Německé PMI ve výrobě za únor kleslo na 47,6 bodu, nejnižších hodnot za více než šest let. Oproti předchozímu měsíci si pohoršilo o více než dva body. Na indexu se negativně podepsal především objem nových objednávek. Naopak pozitivní dopad na výši indexu měla tvorba nových pracovních míst.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.3.2018
    Americká centrální banka podle očekávání zvýšila svou úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,75 %. Prognóza Fedu i nadále poukazuje na celkově tři zvýšení tento rok. Rozložení názorů v radě je však velmi těsné a shoda ohledně čtvrtého navýšení je podle našeho názoru jen otázkou času.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.3.2019
    Americký předstihový ukazatel Philadelphia Fed index v březnu výrazně vzrostl z únorových -4,8 na 13,7 bodů. Za značným nárůstem stojí především zlepšení přepravy a zásob. Naopak si pohoršily nevyřízené objednávky či dodací lhůty.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.5.2018
    Chicago Fed index ekonomické aktivity, který agreguje vývoj všech hlavních makroekonomických statistik v USA, v dubnu narostl na 0,34 b., čímž překonal odhad trhu o 0,04 b. Předchozí hodnota za březen byla ale revidována na 0,32 b., takže se nejedná o tak výrazný nárůst.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.5.2019
    Podle včera zveřejněného ekonomického výhledu organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by česká ekonomika v tomto roce měla dosáhnout růstu 2,6 %. Přispět by měla především spotřeba domácností podporována nadále silným zvyšováním mezd. Výkon ekonomiky bude brzděn především nedostatkem pracovní síly na trhu práce a slabší zahraniční poptávkou. Pro eurozónu OECD předpokládá v letošním roce zpomalení ekonomiky o šest desetin procenta na 1,2 %, v roce 2020 pak očekává mírné oživení na 1,4 %.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 22.6.2018
    Bank of England ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 0,5 %. Hlasování ale nebylo jednomyslné, tři členové rady z devíti hlasovali proti. Výsledek příštího jednání v srpnu je tak téměř jistý – rada BoE navýší klíčovou sazbu na 0,75 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank