Úterý 19. březen 2024 08:37
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Rozbřesk: Italská vláda padla, trhům to však zatím nevadí

21.08.2019 09:31  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Italská vláda včera podle očekávání padla. V zemi, která po druhé světové válce vystřídala již šedesát jedna vlád, se ovšem nejedná o nic zcela mimořádného. Na politickou nejistotu jsou trhy v zásadě zvyklé. Potíž je dnes ovšem v tom, že italská ekonomika může v druhé polovině roku opět spadnout do recese a její veřejné finance se tak automaticky dostávají pod větší tlak. Příprava italského rozpočtu na rok 2020 je proto v Bruselu ostře sledovaná. Současná dohoda zní jasně, pokud Italové nenajdou v rozpočtu na příští rok dostatečné úspory, dojde automaticky k navýšení DPH. To by mohlo poškodit již tak slabou spotřebu italských domácností. 

Pokud by tedy na podzim došlo k předčasným volbám, trhy by to vystrašilo. Jednak by byl proces přípravy rozpočtu narušen - Itálie by nestihla poslat do 15. října návrh rozpočtu do Bruselu. Navíc by v případě vítězství extrémně pravicové Ligy Mattea Salviniho mohl převzít otěže premiér, který se programově s Bruselem vůbec nebude chtít bavit. V takovém případě by se italské dluhopisy pravděpodobně dostaly pod opětovný tlak. 

Dobrou zprávou pro Itálii ovšem je, že není jasné kdy a zda vůbec dojde na předčasné volby. To bude záležet především na prezidentu Sergiu Mattarellovi a dalších politických stranách. Teoreticky připadá v úvahu koalice Hnutí pěti hvězd (stávající koalice) se středovou stranou bývalého premiéra Mattea Renziho. Takové uskupení by ale nemělo většinu v senátu a bylo by z podstaty nestabilní. Většina politických komentátorů proto předpokládá, že dříve nebo později k předčasným volbám dojde. Pro Itálii a její trhy by ovšem bylo lepší, kdyby to bylo až po přípravě rozpočtu na rok 2020.

Druhým plusem pro Itálii je v tuto chvíli bezesporu politika Evropské centrální banky. Ta podle slov svého hlavního ekonoma Olliho Rehna připravuje na září něco “velkého”. Slabá čísla z Německa a z Itálie (Španělsko i Francie vypadají o poznání lépe) pravděpodobně povedou k poklesu sazeb a opětovnému rozjezdu QE. A to tlačí všechny výnosy vládních dluhopisů směrem dolů - italský desetiletý výnos se tak oproti konci minulého roku obchoduje skoro o 2 procentní body níže. To přinese italské vládě úspory v řádu miliard eur ročně, a to i kdyby politické napětí situaci na trzích zhoršilo.


TRHY

CZK a dluhopisy
Česká koruna dál relativně věrně kopíruje náladu na globálních trzích. Včerejší oznámení Donalda Trumpa, že není připraven s Čínou uzavřít dohodu, nejistota před Jackson Hole a pád italské vlády - to vše poslalo akcie v americkém obchodování do defenzivy. A koruna na to reagovala lehkými ztrátami do okolí 25,80 EUR/CZK. Pro zbytek týdne zůstáváme naladěni bez výrazných domácích impulsů lehce negativně. 


Zahraniční forex
Dolar včera mírně ztrácel a sesunul se zpět k 1,11 EUR/USD s tím, jak opět padaly výnosy dluhopisů před jednáním centrálních bankéřů v Jackson Hole. Nejistotu z budoucí razance Fedu však může ještě před pátečními projevy rozčeřit dnešní zveřejnění zápisu z posledního FOMC. Naproti tomu však ani euro nemá na své straně žádnou oporu. Konec italské vlády znamená jen další růst politické nejistoty v jižním křídle eurozóny, k níž se může už zítra – po zveřejnění PMI – přidat další růst ekonomické nejistoty přímo v centru této měnové unie. V každém případě zatím, pokud Fed skutečně nepřekvapí silným holubičím tónem, jsou karty rozdány ve prospěch dolaru. Minimálně z krátkodobého pohledu. 


 
 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: iPhony zlevní, plyn a elektřina zdraží, aneb debata o inflaci pokračuje
    Představení nového iPhonu a požár energetického výměníku v Británii jsou dvě 48 hodin staré události, které dokreslují současnou globální debatu o povaze inflace. Aneb nejen ekonomové se nyní přou o tom, zdali aktuálně vysoká inflační čísla jsou trvalejšího či dočasného charakteru.
  • Rozbřesk – I přes spokojenost OPECu a spol. je na posouzení dodržování dohody producentů brzy
    Máme za sebou první schůzku komise, jež by měla dohlížet na dodržování loňských dohod producentů ropy na omezení její těžby. Zástupci pěti států v čele s předsedajícím Katarem se shodli na tom, že vše prozatím probíhá podle plánu.
  • Rozbřesk: Írán vrací úder a útočí na americké základny. Ropa a zlato zdražují
    Bezpečnostní situace na Blízkém východě se v průběhu včerejší noci opět výrazně zhoršila v reakci na íránský raketový útok proti americkým vojenským základnám v Iráku. Ten přišel jako odplata za zabití elitního generála Sulejmáního a na globálních trzích se okamžitě projevil nárůstem nejistoty a útěkem do bezpečných přístavů (cena zlata je tak například nejvýše od roku 2013). Prudkým růstem o více než pět procent reagovala na útok také ropa, aby dnes ráno část zisků odmazala a vrátila se zpět pod 70 USD/barel.
  • Rozbřesk: Itálie straší trhy trojnásobným deficitem rozpočtu
    Italská vláda představila v hrubých obrysech své první představy o rozpočtu na příští rok. A není to pěkné čtení. Italský desetiletý výnos vyskočil v reakci jako bodnutý včelou k 3,26 % a i když se později trochu uklidnil, vstup do nového týdne pravděpodobně bude velice nervózní.
  • Rozbřesk: Itálie v novém kabátě - přehled hlavních “třecích ploch”
    Vzestup italských anti-evropských stran není pro Brusel ničím příjemným. V nejbližších kvartálech může přinést EU problém hned v několika rovinách:
  • Rozbřesk: Itálie v pasti pravidel?
    Rostoucí napětí mezi Itálií a Bruselem ohledně italského rozpočtu na příští rok trhům sice klidu nepřidá, v mezičase může dokonce pobavit, nicméně s jakým rozpočtem bude nakonec Itálie hospodařit, se zatím neví. Stejně tak není jisté, jestli tato druhá nejzadluženější země dostane pokutu v případě, že bude trvat dál na svém a rozpočtové úsilí nenasměřuje tak, aby uspokojila požadavky Bruselu. Jedno je téměř jisté, že pokud půjde dál svou cestou a třeba ani žádnou penalizaci ze strany EU nevyfasuje, tak ji nakonec mohou potrestat právě finanční trhy. Někdo totiž naplánovaný schodek rozpočtů profinancovat nakonec bude muset. A je téměř jisté, že to nebude ECB, která hodlá už velmi brzy ukončit program kvantitativního uvolňování. Díky němu už ve své bilanci na konci září držela dluhopisy za více než 2 biliony eur, z nichž necelých 362 mld. eur tvoří italské dluhopisy. Mají sice průměrnou splatnost 7,6 let, nicméně přijde doba, kdy některé budou splatné, a ECB bude zvažovat, zda za získané peníze reinvestovat znovu do italských papírů.
  • Rozbřesk: Italská ekonomika - před volbami těžko věřit v pozitivní obrat
    Před deseti lety šéf italského svazu průmyslu a bývalý generální ředitel automobilky Fiat, Luca di Montezemolo, naservíroval italským politikům desetibodový plán nezbytných reforem, které italský byznys urgentně potřebuje. V čele figurovala štíhlejší a efektivnější byrokracie a také nižší daně. Dnes po deseti letech Montezemolo říká, že by mohl svoji výzvu zopakovat a v zásadě by nic nemusel měnit. Stejně jako velká část italských podnikatelů i on vnímá nejdelší poválečnou ekonomickou krizi Itálie jednoduše jako “promarněné období”. A po blížících se italských volbách jen těžko svitne naděje na změnu.
  • Rozbřesk: Italská koaliční krize a německé HDP rozhodnou o náladě v Evropě
    Jako by nejistoty na trzích nebylo málo, a tak ke konci týdne přišel nový zásah z Itálie. Liga severu chce konec koalice a předčasné volby. Pokud to potvrdí parlament, můžeme mít v horším případě v Itálii předčasné volby již v říjnu (v lepším až v Q1 2020), a to by se trhům vůbec nemuselo líbit. Jednak proto, že nemusí být dost času na schválení rozpočtu pro rok 2020, který je v případě Itálie v posledních letech vždy velice pečlivě prověřován v Bruselu. Současně také proto, že by se italské předčasné volby trefily prakticky přesně do plánovaného odchodu Británie z EU (31. října).
  • Rozbřesk: Italská politická krize končí, španělská začíná…
    Napětí v třetí největší ekonomice eurozóny zvolna polevuje. President Mattarella se rozhodl, že nakonec jmenuje vládu dvou “populistických” stran - Ligy severu a Hnutí pěti hvězd. Obě strany přitom nabídly pouze drobný ústupek. Pro prezidenta nepřijatelný ekonom Paulo Savona (kriticky se vyjadřující k euru) nakonec nebude ministrem financí, ve vládě ovšem bude zastávat pozici ministra pro EU.
  • Rozbřesk: Italská vláda dnes pod tlakem odhalí předpoklady rozpočtu
    Italská vláda by dnes měla předložit odhady růstu, na kterých zakládá rozpočtové plány na roky 2019-2021. Pravděpodobně budou počítat s výrazným zrychlením hospodářského růstu, který nominálně (včetně růstu cen) zůstával v posledních letech pod úrovní 2 %. Jinak si lze těžko představit, že by mohla italská vláda počítat při deficitech (2,4 %, 2,1 % a 1,8 %) s poklesem veřejného zadlužení. To dnes přesahuje 130 % HDP, což je po Řecku druhá největší hodnota. My počítáme s pokračováním nominálního růstu okolo 2 %, což by mělo v následujících třech letech udržet italský veřejný dluh relativně stabilní v okolí 130 % HDP. Tedy na první pohled “žádná tragédie”, ovšem ani “žádné vítězství”. Otázkou ale je, zda snížení odhadů růstu nakonec nepovede ještě k horším odhadům deficitů a dalšímu zhoršení dluhové trajektorie. To vše budeme moct říct až ve chvíli, kdy vláda zveřejní bližší detaily rozpočtu.
  • Rozbřesk: Italská vláda v recesi těžko splní rozpočtové cíle
    Podnikatelská nálada v eurozóně se v únoru pravděpodobně odrazila od svého dna. Má to ovšem svá ale. Za prvé nálada v průmyslu, který je zdrojem největších obav, šla dál dolů. A za druhé, první čísla naznačují, že situace v Itálii se dál zhoršuje (index bez zahrnutí Francie a Itálie dál padá). To dříve nebo později může Itálii vrátit do centra vyostřených bruselských debat.
  • Rozbřesk: Italské ceny nemovitostí dále padají… jako jediné v Evropě
    Italské volby budou jednou z hlavních politických událostí tohoto roku. A do jejich konání již chybí méně než dva měsíce (4. března). I proto každé nové číslo z Itálie přitahuje v tuto chvíli dvojnásobnou pozornost. Demokratická strana bývalého premiéra Mattea Renziho se snaží voliče přesvědčit o tom, že ekonomická situace se (i díky reformám jeho vlády) vylepšuje. Není to však jednoduchý úkol, protože podle posledního výsledku eurobarometru si více jak 80 % Italů myslí, že jejich ekonomická situace je špatná.
  • Rozbřesk: Italské napětí roste. Koruna stále nedotčena
    Zpráva, že italský prezident nejmenuje vládu Ligy severu a Hnutí pěti hvězd, skutečně neuklidnila trhy na dlouho. Ve včerejším obchodování šly tak italské výnosy nakonec neomylně vzhůru. V tuto chvíli je desetiletý italský výnos poblíž čtyřletých maxim okolo 2,70 % - o více než 2,3 procentního bodu výše než výnos německý.
  • Rozbřesk: Italské trhy čeká další perný týden…
    Italská přestřelka s Evropskou komisí pokračuje. V uplynulém díle (týdnu) Evropská komise ostře odmítla rozpočtové plány italské vlády, které se podle ní výrazně odchylují od dohodnutého scénáře (nárůst výdajů o 2,7 % namísto 0,1 % a deficit 2,4 % namísto 0,8 % HDP). V reakci na to italské výnosy vyskočily na úroveň pětiletých maxim a agentura Moody’s v pátek snížila rating na nejnižší investiční stupeň.
  • Rozbřesk: Italské volby, nízká inflace a referendum o německé koalici
    Tento týden euro pravděpodobně nebude “úplně ve své kůži”…, čeká nás únorová inflace v eurozóně, a především na konci týdne italské volby. Oboje přidělává ECB vrásky na čele a i euru to spíše vezme vítr z plachet, než aby se jednalo o záminku k novému útoku na silnější úrovně.
  • Rozbřesk: Jackson Hole aneb ostře sledovaná diskuse o rušení měnového dopingu
    Více jak dvacet měsíců po startu pandemie začne tento týden klíčové setkání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Tématem číslo jedna bude ústup z mimořádných pandemických stimulů ve světle sílící inflace. A nejostřeji sledované bude bezesporu vystoupení guvernéra Fedu Powella. I když většina centrálních bankéřů pravděpodobně podporuje obrat v měnové politice (tapering - tj. snižování nákupů dluhopisů do bilance Fedu) ke konci tohoto roku, poslední zápis ze zasedání Fedu odkryl nesoulad mezi hlasujícími bankéři. Obavy z Jackson Hole znejišťovaly akciové trhy a udržovaly dolar na silných úrovních.
  • Rozbřesk: Jackson Hole + nejistota před zářijovou ECB = silné euro
    Eurodolar sledoval ke konci týdne s napětím slovní přestřelky v Jackson Hole. Výroční setkání centrálních bankéřů je pro eurodolar vždy velkou událostí - dochází na něm k oznámení zásadních změn v měnové politice, nových iniciativ a směrů (například QE). Zpráva, že se letošního setkání zúčastní jak šéfka Fedu Janet Yellenová, tak president ECB Mario Draghi jenom zvýšila očekávání. Od roku 2014 totiž dvě největší centrální banky na světě míří každá opačným směrem - americký Fed postupně opatrně utahuje měnovou politiku, zatímco ECB srazila sazby do záporu a od roku 2015 provádí až do dnes politiku QE. Setkání v Jackson Hole mohlo být příležitostí oznámit “nalodění zpět na společnou loď?.
  • Rozbřesk: Jaká jsou úskalí hospodářské strategie do roku 2030?
    Česká vláda chce připravit hospodářskou strategii do roku 2030. To na jedné straně dává smysl. Je dobré přesunout pozornost od okamžitého hašení pandemického požáru k “chytřejší” podpoře ekonomiky. Nemělo by jít už jen o to, likviditními záplatami a kurzarbeity lepit díry do zatékající lodi. S rozvolněním opatření jde čím dál víc o to, loď co nejlépe dostat do pohybu - nasadit chytré stimuly k restartu poptávky a možná i využít příležitosti k podpoře strukturálních změn v ekonomice. A to by právě měla řešit strategie 2030.
  • Rozbřesk – Jak číst komunikaci Fedu?
    Rok se s rokem sešel a jedním z hlavních faktorů pro utváření si názoru na možný ekonomický vývoj v roce 2017 je tradičně očekávaná politika americké centrální banky, respektive vývoj amerických úrokových sazeb. Připomeňme, že Fed na posledním letošním zasedání trhy překvapil tím, že nová agregovaná projekce pro vývoj oficiálních sazeb pro rok 2017 ukazuje jejich trojí zvýšení namísto dvojího, které ukazoval tzv. Souhrn ekonomických projekcí (SEP) ještě v září. Po dlouhé době jsme se tak dočkali toho, že “tečky? v proslulém “tečkovém? grafu, jenž agreguje mediánové projekce jednotlivých členů FOMC, naznačují vyšší sazby, než předchozí prognózy.
  • Rozbřesk: Jak daleko jsme od vrcholu inflace? Eurodolar u parity přes výprodej akcií i dluhopisů
    Inflace nás v posledních dvou měsících překvapovala vesměs nižšími výsledky - v srpnu meziroční dynamika dokonce lehce poklesla ze 17,5 na 17,2 %. Do značné míry je to ovšem důsledek pozdějšího navyšování ceníků energetických společností, než jsme očekávali my i celý trh. I proto jsme jen v čase posouvali dosažení inflačního vrcholu směrem ke konci roku. Co teď ovšem udělá s inflací zavedení stropů na ceny plynu (3 Kč za KWh) a elektřiny (6 Kč za KWh) od listopadu tohoto roku?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024