Úterý 19. březen 2024 05:40
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní komentář: Rozpad italské koalice euro nepoškodil, Merkelová pomohla libře

21.08.2019 07:02  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové indexy ukončily třídenní růst a úterní seanci zakončily v červených číslech. Důvod výprodejů však nebyl jednoznačný. Trhy si spíše řekly o vybírání zisků po několika růstových seancích, než že by za poklesem stály zásadní novinky z americko-čínského obchodu nebo centrálních bank.

Zvýšená riziková averze se projevila také na poklesu výnosů z dluhopisů. Dařilo se také americkému dolaru a zlatu. V mírném růstu pokračovala ropa. Úterní seance byla také bez výrazných makrodat. Prodeje ve výrobě v Kanadě skončily nad očekávání, ovšem vliv na CAD byl velmi omezený.

Za zmínku ovšem stojí vyjádření amerického ministra zahraničí Mika Pompea, který pro stanici CNBC uvedl, že Huawei není jedinou čínskou společností představující riziko. Na blacklist by tak brzy mohly přibýt další významné čínské společnosti. Na evropská aktiva měl dopad rozpad italské koalice a hrozící předčasné volby. Premiér Giuseppe Conte podal rezignaci. Trhy však po prvotním úleku začaly být brzy optimistické. Situace totiž nemusí vyústit v  předčasné volby. Premiér může být pověřen sestavením nové koalice. Další postup však bude záležet na italském prezidentovi Sergiu Mattarellovi.

Německý index DAX 30 ztratil 0,55 % a seanci zakončil na 11651 bodech. Newyorský S&P 500 vykázal ještě vyšší ztrátu - o 0,79 % a tak tak udržel úroveň 2900 bodů. Díky vysokému pondělnímu růstu se hlavní akciové indexy v tomto týdnu drží v pozitivním teritoriu. Ranní výsledky z Asie už tak pesimistické nebyly, když hlavně šanghajský a hongkongský index vykázaly mírné zisky. Futures na evropské a americké indexy vykazovaly krátce přes osmou hodinou ranní mírné zisky v řádu jednotek desetin procenta.

Poslední vývoj hlavních světových indexů. Zdroj: Bloomberg

Pohyby na forexu byly velmi malé. Pohyby hlavních měnových párů se nejčastěji pohybovaly v jednotkách desetin procenta. Měnový pár EURUSD si prošel mírným zvýšením volatility v souvislosti s děním v Itálii. Dobré šance na sestavení nové koalice místo předčasných voleb vytáhly euro vzhůru a pár se tak opět dostal na důležitou úroveň 1,11 EURUSD, v jejíž blízkosti se obchoduje také ve středu ráno.

Vývoj měnového páru EURUSD,H1. Zdroj: xStation5

Situace na libře byla ještě zajímavější. Ta přes poledne propadla po zamítnutí požadavku britského premiéra Borise Johnsona o zrušení irské pojistky ze strany předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Rychlý obrat nálady přinesla odpoledne německá kancléřka Angela Merkelová, která řekla, že se budou zvažovat praktická řešení Brexitu. V reakci vzrostl pár GBPUSD až o 80 pips během jedné minuty (15:55) a libra se nakonec stala nejsilnější z hlavních světových měn. Na páru s dolarem však po všech peripetiích nakonec přidala pouze 0,3 %.

Vývoj měnového páru GBPUSD,H1. Zdroj: xStation5

Trhy dnes budou čekat až do večera na zápis z posledního (červencového) zasedání Fedu (20:00). Kvůli poklesu sazeb a plánům na další snížení by tentokrát mohly být Minutes velmi zajímavé. Z nedávných vyjádření některých členů FOMC je zřejmé, že další snížení sazeb Fedu nemá jednoznačnou podporu. Pokud by se ukázalo, že existují větší pochyby o dalším uvolňování měnové politiky, tak by to mohlo znamenat game changer pro finanční trhy. Ty se stále spoléhají na výraznou bazuku nejen ze strany Fedu, ale také ECB a některých dalších centrálních bank. Z důležitých fundamentů ještě nezapomeňme na kanadskou inflaci (CPI), která bude zveřejněná ve 14:30. A zajímat nás bude také další vývoj okolo italské politické krize.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Ropa (WTI) nad 72 USD, dnes zasedání Fedu
    Akciové trhy včera mírně korigovaly. Index S&P 500 odepsal 0.20 %, Dow Jones 0.27 % a Nasdaq klesl o 0.71 %. Ke korekci přispěly slabší výsledky z USA, kde byly zveřejněny horší než očekávané maloobchdoní prodeje, které navíc byly doprovázeny výraznějším než očekávaným růstem PPI. Ten meziměsíčně vyskočil o 0.8 %, což přispělo k meziročnímu růstu indexu o 6.6 %.
  • Ranní komentář: Ropa WTI na $94, rozpačitá reakce na Meta Connect a v USA se zase řeší rozpočet
    Akciové trhy včerejší seanci zakončily bez výraznější změny. V růstu ale pokračovala cena ropy, která se dostala na WTI až na $94, což samozřejmě výrazně pomáhá hlavně ropným společnostem. V růstu pokračuje také americký dolar, který vůči euru zpevnil na 1.05 EURUSD.
  • Ranní komentář: Ropa WTI v záporných cenách, k výprodeji zřejmě pomohly spekulace se skladovými kapacitami
    Včerejší seance přinesla naprosto mimořádnou situaci na ropě, která se na brzy exportujícím květnovém kontraktu v jednu chvíli dostala až do záporných hodnot na téměř -40 dolarů za barel. Chaos na květnovém kontraktu souvisel s nedostatečnými skladovacími kapacitami, které by se mohly v USA zcela zaplnit už v horizontu několika málo týdnů. Více viz dnešní videokomentář. Dění na ropě tak bude i nadále velmi volatilní a zdá se, že nevyhnutelně povede k výraznému omezení americké produkce.
  • Ranní komentář: Ropa začíná znovu ztrácet, akciové indexy se zatím drží
    Včerejší seance přinesla další vlnu výprodejů na americké ropě WTI, která se na červnovém kontraktu vrací pod 11 dolarů za barel. Prodejnímu tlaku včera určitě pomohla skutečnost, že největší ropné ETF (USO) prodalo všechny své červnové kontrakty, aby se vyhnulo podobnému scénáři, který panoval minulý týden na květnových futures. Fundamentálně ale výprodej souvisí především s vysokým převisem nabídky nad poptávkou, který vede k rychlému vyčerpání volných skladovacích kapacit v USA.
  • Ranní komentář: Ropa znovu výrazně klesla, trh se bojí výstupu zasedání OPEC
    Závěr minulého týdne se na akciových trzích nesl v poklidném duchu, a to hlavně díky nízkým objemům, které na burzách panovaly kvůli Černému pátku. Akcie sice zamířily do červených čísel, korekce ale proběhla na výrazně podprůměrných objemech a dnes ráno už futures na indexy signalizují opětovný růst. K tomu mj. pomáhají i lepší data z Číny, kde dnes překvapily výsledky PMI.
  • Ranní komentář: Ropa zpět nad 100 USD, indexy korigují dřívější ztráty
    Americké indexy včera pokračovaly v likvidaci dřívějších ztrát. Nálada na trzích se mírně zlepšuje, i když díky dění na Ukrajině zůstává i nadále velmi napjatá. I tak jsme ale na většině aktiv svědky mírného risk-on vývoje. O tom svědčí i slábnoucí dolar, který na většině měnových párů odevzdává své dřívější zisky.
  • Ranní komentář: Ropa zpět na úrovních z konce minulého týdne, dnes německý ZEW
    Včerejší seance začala v nervózním duchu a skončila na vlně optimismu, když se akciové indexy i ropa po nepříjemném ra...
  • Ranní komentář: Ropa zůstává v centru pozornosti, indexy se navzdory ztrátám zatím drží
    Včerejší seance byla na trzích hlavně o ropě, jejíž cena, po prudkém růstu a následné korekci, nakonec zakončila seanci na ještě vyšších úrovních a vzrostla tak během jednoho dne o téměř 15 %. Na vině byly zprávy, které v průběhu dne ze Saudské Arábie přicházely a také spekulace o tom, jak rychle se bude země schopna vypořádat s výpadkem ve výši poloviny dosavadní produkce.
  • Ranní komentář: Rostoucí výnosy drtí utilities a renewable sektory
    Na akciové trhy doléhá pokračující růst dluhopisových výnosů. Některé sektory jej ale pociťují více než jiné. Silný prodejní tlak registrujeme například v segmentu elektráren a obnovitelných zdrojů. Prudce klesá také cena zlata, zatímco se daří naopak dolaru, který zpevňuje na většině měnových párů.
  • Ranní komentář: Rozpačitá reakce na americké CPI, dnes zasedá Fed
    Včerejší seance přinesla výsledky americké inflace, která překvapila nižším než očekávaným růstem. Okamžitá reakce na trzích byla pozitivní, ale indexy navzdory prvotnímu růstu své zisky začaly rychle odevzdávat. Seanci pak zakončily na stejných úrovních, na jakých byly futures před zveřejněním inflace. Dnes pozor na další klíčový fundament, kterým bude zasedání Fedu. Trh čeká zvýšení sazeb o 50bp. a důležitý bude i následný dot chart a projev šéfa Fedu J. Powella.
  • Ranní komentář: Rusko a Ukrajina budou dál jednat. Po BP odchází z Ruska i Shell
    Nálada na trzích je po včerejšku stabilizovaná, i když některé instrumenty zahájily týden veli volatilně. Pod prudkým tlakem byly samozřejmě hlavně rubl a ruské akcie obchodované v londýně. Rostly naopak například některé zemědělské komodity (pšenice) a výrazného růstu se včera dočkal také bitcoin. Z Ruska mezitím odcházejí další západní společnosti a po BP v zemi ukončí své aktivity také Shell.
  • Ranní komentář: Rusko omezí vojenské operace u Kyjeva, indexy navyšují zisky z minulých dnů
    Akciové indexy v Evropě i v USA včera pokračovaly v růstu. Dařilo se hlavně menším růstovým akciím, ale třeba i Applu, který rostl už 11 seancí v řadě. K pozitivní náladě pomohl hlavně výstup z jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, kde Ukrajina nabídla možnost vyjednávat o statusu Krymu výměnou za garance, že Rusko nebude útočit na jim neokupovaná území. Rusko naopak uvedlo, že hodlá výrazně omezit své operace kolem Kyjeva a Černigova.
  • Ranní komentář: Rusko podle USA jednotky na hranici navyšuje, trhy dnes opět mírně nervózní
    Po včerejší klidné seanci se nervozita ze situace na rusko-ukrajinské hranici opět vrací na trhy. Podle USA rusko přidalo na hranici 7 tis. nových vojáků a žádné nestahuje. Přes noc pak ruská média informovala o tom, že Ukrajinci porušili příměří a s stříleli na proruské separatisty. Situace zůstává i nadále nepřehledná a může kdykoliv dostat finanční trhy znovu pod značný prodejní tlak. Dnes ráno futures na americké i evropské indexy ztrácejí okolo půl procenta.
  • Ranní komentář: Rusko přeskupuje jednotky na Ukrajině, USA chtějí rozpouštět strategické rezervy ropy
    Akciové trhy včera korigovaly část svých dřívějších zisků. Pomohly k tomu i zprávy z Ukrajiny o tom, že Rusko přeskupuje své jednotky ve snaze o úplnou kontrolu Donbasu. Nálada na trzích je však stabilizovaná a stejné platí i o dnešní seanci, kdy většina indexů mírně roste.
  • Ranní komentář: Rusko zaútočilo na Ukrajinu, trhy výrazně ztrácejí
    Rusko dnes ráno zahájilo invazi na Ukrajinu. Prezident Putin v projevu uvedl, že se jedná o snahu demilitarizovat zemi. Raketové útoky byly hlášeny z několika ukrajinských měst a v zemi už mají operovat i ruské vojenské jednotky. Západ Ruské kroky odsoudil a chystá další sankce. Americký prezident na dnešek svolal zasedání představitelů G7.
  • Ranní komentář: Ruský zákaz exportu paliv, Cisco kupuje Splunk, Apple vs Qualcomm a Microsoft Copilot
    Akciové trhy včera zamířily po delší době výrazněji do červených čísel a například S&P500 se propadl o 1.6 %. Na indexy doléhají rostoucí výnosy, které poslalo nahoru středeční zasedání Fedu a nepomáhá ani růst cen pohonných hmot, ke kterému zřejmě přispěje i včerejší zákaz jejich exportu ze strany Ruska.
  • Ranní komentář: Růst akcií a dalších rizikových aktiv pokračuje. Pomohl i komentář Dimona
    Včerejší seance přinesla na americké indexy silné rally, které dostalo index S&P500 až nad hranici 3 tis. dolarů. Akciím hodně pomáhá optimismus ohledně postupného otevírání americké a evropské ekonomiky. Růst S&P500 byl včera tažen ale i akciemi bank, kterým pomohl komentář šéfa JP Morgan Jamie Dimona, podle kterého banky v druhé polovině roku nebudou muset budovat příliš vysoké rezervy ke krytí ztrát spojených s pandemií.
  • Ranní komentář: Růst akcií podepřen vysokou M&A aktivitou, sentiment zůstává opatrně pozitivní
    Začátek týdne se na finančních trzích vydařil a indexy v USA korigovaly část z vysokých ztrát, které nabraly začátkem tohoto měsíce. V růstu akciím pomohlo celkové zklidnění sentimentu, v kombinaci se zprávami o vysoké M&A aktivitě a nákupech ze strany Nvidie, Verizou, nebo Mercku. S&P500 tak přidal 1.87 %, zatímco Dow Jones a Nasdaq rostly o 1.18 % a 1.87 %.
  • Ranní komentář: Růst americké inflace se konečně zastavil. Dolar mírně ztrácí, akcie stabilní
    Akciové trhy včera opět až na výjimky pokračovaly v pozvolném růstu. Klíčovým fundamentem byla americká inflace, která podle očekávání na meziroční bázi přestala růst, což konečně dodalo argument zastáncům její dočasnosti. Z fedu se pak včera ozývaly další hlasy (Esther Gore), které volaly po zahájení diskuse nad utahováním kvantitativního uvolňování.
  • Ranní komentář: Růst inflace investory zatím netrápí, výnosy znovu klesly
    Včerejší seance přinesla americko inflaci a zasedání ECB. Zatímco ECB ničím moc nepřekvapila, inflace v USA vystoupala překvapivě až na 5 % a je nejvyšší za posledních 13 let. Jádrová inflace na 3.8 % je pak nejvyšší od roku 1992. Přestože trh s takto vysokou inflací nepočítal, trhy se s ní vypořádaly bez větších komplikací a desetileté americké výnosy dokonce klesly až na 1.43 %. To pomohlo akciím, které si připsaly další růstovou seanci. Trh je tak zdá se přesvědčen o tom, že je inflace dočasná a nečeká, že její růst přispěje k vyššímu tlaku na to, aby Fed začal s utahováním měnové politiky dříve než momentálně zamýšlí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
Swissquote Bank