Úterý 19. březen 2024 12:49
reklama
Instaforex Dakar
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Politická krize v Hong Kongu přerůstá v krizi ekonomickou. Ohroženy jsou i plány PPF na vstup na tamní burzu

13.08.2019 10:11  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Již deset týdnů trvající masivní protesty v Hong Kongu nabývají bezprecedentní povahy. Území kvůli demonstracím hrozí závažné ekonomické zpomalení. Politická krize tam zkrátka může v krajním případě vyvolat dokonce i krizi ekonomickou. To by kromě jiného ohrozilo plány tuzemské skupiny PPF na primární úpis akcií Home Creditu právě na hongkongské burze.

Protesty zašly tak daleko, že dnes musely být zrušeny stovky letů z hongkongského letiště. Protestující v uplynulých dnes pronikly do letištního areálu a včera zaplavili jeho terminály. Úřady se tak rozhodly provoz na letišti omezit a zmíněné lety zrušit. Kanadský či australský premiér vyjádřili značné znepokojení se situací a vyzvali Čínu, pod jejíž správu Hong Kong spadá, aby k situaci přistupovala uvážlivě. Čína protestující přirovnává k teroristům, což australský premiér explicitně odmítl.  

Hongkongské letiště má klíčový význam pro celou ekonomiku teritoria. V loňském roce odbavilo takřka 428 tisíc letů. Jedná se o nejrušnější letiště v Asii a o největší světové letiště z hlediska nákladní přepravy. Na hrubém domácím produktu Hong Kongu se přímo či nepřímo podílí zhruba pěti procenty. Hong Kong představuje hlavní bránu pro investory z celého světa, kteří touží chtějí dělat obchod s Čínou. Je „domovem“ mimopevninské varianty čínské měny, renminbi, kterou Peking svazuje mnohem méně než variantu pevninskou.

Ve druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt teritoria propadl mezikvartálně o 0,3 procenta. Hong Kongu vážně hrozí recese. V červenci hongkongský index nákupních manažerů, klíčový předstihový ukazatel, klesl nejníže od března 2009, kdy vrcholila světová finanční krize. Padá objem nemovitostních transakcí a pět měsíců v řadě se propadají maloobchodní tržby.

Důvodem je primárně obchodní válka mezi USA a Čínou a hrozba vážného celosvětového zpomalení, nemalou roli ale hrají právě i probíhající protesty. Třeba horší spotřebitelská nálada v Hong Kongu, daná obchodní válkou, umocňuje nespokojenost tamního obyvatelstva se správou teritoria a s Pekingem samotným. V začarovaném kruhu tak tato nespokojenost ústí v demonstrace, které dále stahují hongkongskou ekonomiku. Investoři se obávají zejména toho, že Peking nakonec použije hrubé síly, aby nastolil pořádek.  Stahují se burzy, která tak podává nejhorší výkon od první poloviny 80. let, kdy se rozhodlo, že teritorium vejde z britské správy pod správou čínskou. Propad burzy zřejmě povede k tom, že některé plánované primární emise akcií budou zrušeny nebo odloženy. Může to postihnout i primární úpis akcií Home Creditu, jenž plánuje získat na hongkongské burze až 1,5 miliardy dolarů. 

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Politbyro: Globální šíření viru je nová výzva pro ekonomiku Číny
    Globální šíření nového typu koronaviru znamená novou výzvu pro čínskou kontrolu a prevenci nemocí a pro čínský ekonomický rozvoj. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo politbyro ústředního výboru Komunistické strany Číny. Čínská ekonomika čelí podle něj kvůli epidemii stále většímu tlaku.
  • Po lithiu je poptávka
    Růst trhu s lithiem na historická maxima může v roce 2022 trochu zpomalit. Bank of America se však domnívá, že se jedná pouze o začátek většího pohybu v dlouhodobém horizontu.
  • Politici čakajú na zázrak, kapitál zatiaľ uniká
    Obchodovanie v posledných dňoch naďalej prebieha v atmosfére strachu, pretože...
  • Politici nechtějí slyšet, že musíme omezit dotace a vrátit se k privatizacím
    Ačkoli si to mnoho lidí nechce přiznat, včera zveřejněná zpráva ukazuje, že jsou veřejné finance v rozkladu. Deficit státní pokladny ve výši 166 mld. Kč během pouhých tří měsíců je alarmující. Mnozí se předhánějí s návrhy, ve kterých skoro vždy to skončí nějakým zvýšením daní. Já osobně jsem odpůrce vyšších daní, protože odrazují od aktivity, jež je přitom cestou k růstu. Bez růstu nás Asie ekonomicky ušlape. Osobně jsem proto zastánce nižších vládních výdajů.
  • Politici sa pri ultra-nízkych výnosoch zo štátnych dlhopisov chvália cudzím perím
    Vlády majú tendenciu chváliť sa cudzím perím. V posledných rokoch sú tým perím ultra-nízke výnosy zo štátnych dlhopiso...
  • Politici si na konec roku nechali k jednání pěkně těžká témata
    Poslední letošní zasedání Fedu Celý svět dnes čeká na prohlášení americké centrální b...
  • Politici sú zlí obchodníci
    Globálne akciové trhy v piatok ukončili obchodovanie v&amp...
  • Politici švindlují, byznys jde do kytek. 99% je připraveno na změnu.
    Hlavním tématem roku 2013 bude překlenutí obrovské propasti mezi zlepšujícími se podmínkami finančního systému a klopýtající reálnou ekonomikou. Tento úkol je mnohem složitější než je většina lidí ochotna připustit, říká Saxo Bank ve svém výhledu na první čtvrtletí roku 2013.
  • Politická horúčka
    Indexy Dow Jones ako aj S&P 500 včera opäť dosiahli nové historické maximá. Pomohli hlavne lepšie makroekonomic...
  • Politická kríza v Taliansku: európske akciové trhy reagujú
    Keďže Taliansko padá do krízy, európske trhy sa obávajú neistoty, ktorá je prítomná v krajine už niekoľko týždňov. Zatiaľ čo Taliansko ešte nemá žiadnu vládu a prepadá vo vážnu politickú a inštitucionálnu krízu, európske akciové trhy sa obávajú situácie a klesajú. Na konci dňa, v utorok 29. mája, CAC 40 stratil 1,29% a Dax klesol o 1,53 %.
  • Politická neistota v Británii výrazne zhoršuje podnikateľské prostredie v krajine
    Pokračovanie politickej neistoty po Britských parlamentných voľbách sa prejavilo na výraznom znížení podnikateľskej dôvery, keďže lídri firiem nemajú jasnú predstavu o tom, aký politický vývoj bude v krajine po voľbách a ako sa budú vyvíjať rokovania o Brexite.
  • Politická nejistota podporuje pokulhávající zlato
    Ačkoli oživení zlata, které vidíme od poloviny prosince, je dále podporováno politickou nejistotou, setkává se jeho vývoj s výraznějším odporem. Výnosy dluhopisů a silný dolar jsou na vzestupu a téměř každý den slyšíme o nových maximech dosažených na akciových trzích.
  • Politická nejistota ve Španělsku po parlamentních volbách zatěžuje Ibex35 (SPA35)
    Lidová strana (PP) ve volbách zvítězila, i když zdaleka nedosáhla na absolutní většinu a její vítězství v komunálních a regionálních volbách 28. března bylo mnohem menší, než se očekávalo. Naopak PSOE silně odolala, a dokonce si oproti výsledku před čtyřmi lety polepšila.
  • Politická rizika jsou časovanou bombou
    Sociální napětí, a z toho pramenící riziko občanských nepokojů, se může ve světě – včetně Evropy – zvýšit až desetinásobně. Dopady pandemie na světovou ekonomiku načas odsunuly do pozadí politická rizika – zejména pak zvýšený protekcionismus a dopady Brexitu – nebo rizika spojená se sociálními nepokoji, vnitřními konflikty či nebezpečím terorismus. Tato rizika však nezmizela. „Vliv nestabilními politického prostředí na ekonomiku se stal velmi zásadním. Pandemie Covid-19 sice odsunula politická rizika do pozadí. To neznamená, že přestala existovat. Naopak vinou koronavirové krize se mohou ještě prohloubit. Podle analýzy Coface se například riziko občanských nepokojů může zvýšit až desetinásobně,“ upozorňuje Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro Českou republiku a Slovensko.
  • Politická situace v Itálii znovu doléhá na indexy i na euro
    Pondělí seance sice přinesla absenci nového makra a svátek v USA a Británii, ale i tak se zdá, že mají obchodníci o zábavu postaráno. Téma pondělní seance je totiž jednoznačné a je jím politická situace v Itálii. Ta se začala znovu vyhrocovat o víkendu, kdy italský prezident Mattarella odmítl vládního kandidáta na post ministra financí a na pozici premiéra jmenoval svého kandidáta a bývalého člena MMF Carlo Cotarellliho. Ten je pověřen sestavením úřednické vlády, která ale téměř jistě nezíská podporu v parlamentu, což znamená, že země směřuje k předčasným volbám, které by se mohly konat už letos na podzim. Krize na italské politické scéně se tak prohlubuje, na což dnes doplácí především italské dluhopisové výnosy, které rostou u 10letých splatností o 20bp. až na 2,65 %.
  • Politické napětí kazí náladu na trzích: Akcie s dolarem klesají
    Narůstající napětí v Hongkongu se dnes připojilo k obavám z dalšího vývoje americko-čínské obchodní války a kazí odpoledne náladu na trzích. Wall Street otevřela v červeném, evropský index Index Euro Stoxx 600 přišel o ranní až 1% nárůst, dolar na páru s eurem umazal zisky a odpoledne lehce ztrácí a desetileté americké dluhopisy se zlatem jsou opět v kurzu.
  • Politické nejistoty nechávají trh bez jasného směru
    Finanční trhy si minulý týden užily jízdu na horské dráze, protože investoři zažívali těžké chvíle, když si měli vybrat mezi výprodejem akcií a dluhopisů. Americké státní dluhopisy zažily neklidný týden, protože Fed zveřejnil zprávu o zářijovém zasedání. Dolaru se podařilo konsolidovat zisk proti jednotné měně, protože plán italských výdajů na rok 2019 stále budí obavy. Zasedání ECB bude v příštím týdnu ve středu zájmu, neboť političtí stratégové by si mohli udržet holubičí postoj. Očekává se, že patová situace ohledně brexitu se v krátké době nevyřeší. Budou probíhat další jednání, jelikož přechodné období musí být schváleno parlamentem EU i Spojeného království. Od bruselského jednání minulý týden nedošlo k žádnému průlomu.
  • Politické otřesy v Turecku stojí za nejvyšším propadem liry od roku 2008
    Poslední vývoj na turecké politické scéně straší investory. Premiér Ahnet Davutoglu by mohl v nejbližší době odstoupit...
  • Politické zkoušky v Evropě
    ÚLEVA?: Už tak významný měsíc pro evropskou politiku se právě stal ještě důležitějším: starý kontinent přivítal novou konzervativní premiérku Spojeného království, tento víkend také proběhly velmi těsné volby ve Švédsku a 25. září se konají volby v Itálii. Když k tomu přidáme energetickou krizi a krizi životních nákladů, která vrcholí po zastavení Nord Streamu, a nemáme k dispozici žádné dobré politické vyhlídky, mohou být nadcházející plány velkých výdajů úlevou pro některé trhy čelící silným tlakům. Mechanicky to sníží inflaci, zabrání hluboké recesi a pravděpodobně jsme už viděli vrchol cen plynu v EU.
  • Politické zprávy z periferie spouštějí korekci, eurodolar zamířil dolů, koruna je na páteční úrovni
    Při absenci důležitějších makrodat se na začátku týdne trhy zaměřily na politická rizika na periferii eurozóny. Otazní...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024