Úterý 19. březen 2024 11:59
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Růst objemu úvěrů český bank je převážně znakem prosperity, ale zrcadlí i stinné stránky

09.08.2019 18:06  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Prakticky všechny tuzemské velké banky hlásí růstu objem úvěrů za letošní první pololetí. 

Růst objemu úvěrů je obecně příznakem prosperující ekonomiky. Domácnosti a firmy jsou optimistické ohledně budoucnosti, takže neváhají pomocí úvěru investovat třeba do bydlení nebo do nových strojů. Z toho je patrné, že částečně odráží růst objemu úvěrů i jiné příčiny než vlastní prosperitu. Například růst objemů úvěrů v oblasti rezidenčního bydlení může být dán jeho citelným zdražováním. K němu dochází nyní i v ČR, alespoň v některých městech, a je důsledkem špatné, nepružné legislativy v oblasti stavebních a povolovacích řízení. Pokud by tato legislativa byla dlouhodobě kvalitnější, pružnější, budou ceny nemovitostí nižší, a tedy tím pádem také objem potřebných úvěrů. Zrovna tak investice do nových strojů, na něž si firmy berou úvěr, značí potenciální problém do budoucna. Firmy totiž mohou stroji nahradit pracovní sílu z masa a kostí, což alespoň přechodně může způsobit růst nezaměstnanosti vyšší, než jaký by nastal při nižší míře nahrazování lidí stroji, tedy při nižším objemu příslušných úvěrů. Takže rostoucí objem úvěrů je dobrou zprávou pro banky, které na nich vydělávají (podíl problémových úvěrů je v ČR z mezinárodního hlediska nízký) a z velké části i pro ekonomiku jako celek, avšak odráží také stinné stránky ekonomiky, případně signalizuje některé hrozby, které na ni číhají.   

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Růst mezd v USA zrychluje, česká dynamika obchodu taky
    Růst mezd v USA neustále zrychluje. Statistika z trhu práce ve Spojených státech amerických by tak mohla výrazně omezit také dolarové ztráty na trhu s eurem. Díky dost příznivému růstu mezd by tak mohlo dojít k omezení ztrát na trhu s eurem. Jestliže dynamika výdělků zklame, dolar by pak mohl prorazit i hladinu 1,190 USD/EUR. České maloobchodní tržby stvrzují vysokou spotřebitelskou poptávku, což je příznivá zpráva pro korunu.
  • Růst mezd v 1Q 23 zrychlil, za dynamikou cen ale zaostal
    Průměrná nominální mzda v letošním prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,6 % po růstu o 6,6 % zaznamenaném v loňském čtvrtém čtvrtletí. Zrychlila i mezičtvrtletní mzdová dynamika, která podle nás dosáhla 2,9 % q/q (po sezónním očištění) po 2,0 % o čtvrtletí dříve. Napětí na trhu práce v kombinaci se stále solidní finanční situací firem přispívá k pokračujícímu vzestupu nominálních mezd v podnikatelské sféře. V nepodnikatelské sféře na meziroční dynamiku nadále působilo navýšení tabulek pro část pracovníků veřejné správy od loňského září a nově také nárůst platů zaměstnanců bezpečnostních složek od začátku letošního roku.
  • Růst mezd zpomalil, reálně mzdy dále klesají
    Průměrná mzda v Česku v druhém čtvrtletí letošního roku rostla nominálně o 7,7 %, což vzhledem k více jak 11% inflaci odpovídá reálnému poklesu o 3,1 %. Výsledek je v souladu s naším odhadem, proti předpokladu trhu a ČNB růst mezd mírně zaostal. Okamžitá reakce na finančních trzích byla jen vlažná v podobě oslabení koruny o několik haléřů, kdy slabší růst mezd představuje argument pro množnou uvolněnější měnovou politiku ČNB. V následujících čtvrtletích by se nominální růst mezd měl srovnávat s mírou inflace a v Q3’23 se reálný růst již těsně může dostat do kladných čísel.
  • Růst mezd zpomaluje, ale zůstává solidní
    Růst mezd ve třetím čtvrtletí zpomalil více, než se čekalo. Výsledek je pod prognózou ČNB a tudíž argumentem proti zvyšování úrokových sazeb. V dalších čtvrtletích s ohledem na ochlazení ekonomiky čekáme postupné zpomalování mzdového růstu.
  • Růst nabírá na síle, podporou výsledky. V čele kráčí Nasdaq
    Akcie na hlavních světových trzích navyšují své zisky, podpořeny jak novými výsledky, tak výhledem masivního fiskálního stimulu v USA. Stoxx Europe 600 aktuálně přidává 0,7 procenta, zámořský S&P 500 je výš o 1,1 pct a Nasdaq znovu trochu s odstupem roste o 1,4 pct. Svými čísly včera potěšil Netflix, navázalo ASML a po výsledcích roste také Morgan Stanley, jíž stejně jako jiným bankám hodně pomáhaly silné objemy akciových obchodů.
  • Růst nájmů v řadě evropských metropolí zrychlil
    Nájmy v Evropě jako by se na řadě míst “utrhly ze řetězu”. Kombinace vysokých cen nemovitostí, vyšších úrokových sazeb a padajících reálných příjmů v hlavních evropských metropolích vedla ke stejnému efektu - výrazně oživil zájem o nájemní bydlení. Problémem je, že nabídka častokrát nedrží s výrazným nárůstem poptávky po nájemním bydlení (podpořeným oživením trhu s krátkodobými pronájmy) krok.
  • Růst napětí mezi USA a Tureckem dnes citelně oslabuje korunu, turecká cla na dovoz z USA jsou však spíše symbolická
    Koruna dnes ráno oslabila na své více než roční minimum vůči americkému dolaru. Dolar stál přechodně i více než 22,70 koruny. Česká měna byla vůči té americké slabší naposledy loni v červenci. Bezprostředním důvodem slábnutí koruny je znehodnocování eura vůči dolaru. Euro je vůči dolaru taktéž nejslabší od loňského července. Euro ztrácí svoji hodnotu také vůči dalším měnám, které představují takzvaná bezpečná útočiště pro časy ekonomických otřesů, jako je švýcarský frank nebo japonský jen. Vůči franku je euro nejslabší od loňského července, vůči jenu pak prakticky za celé období od června 2017.
  • Růst na začátku a na konci týdne vymazal propad ve zbylých seancích
    Na začátku tohoto týdne ještě akciové indexy slušně posilovaly a navázaly na pozitivní sentiment minulého týdne, který byl podpořen zejména lepšími makrodaty, objevily se také větší M&A transakce a zaznamenaly jsme progres ve vývoji vakcíny. To bylo ale na začátku týdne (pondělí), ve zbytku týdne indexy své zisky korigovaly. Zveřejněná makrodata nebyla zdaleka tak příznivá jako v předchozím týdnu. Navíc se opět zvyšuje počet nakažených nemocí covid-19. A to může znamenat opatření na zamezení šíření virové infekce. S tím spojené restriktivní kroky mohou znamenat utlumení ekonomické aktivity a s tím i poptávky. To je přímo magické slovo a na hospodaření společností má rozhodující vliv.
  • Růst nominálních mezd nestíhá držet krok s vysokou inflací
    Růst průměrné mzdy v ČR podle dnes zveřejněných dat na začátku letošního roku výrazně zrychlil. V meziročním vyjádření v prvním čtvrtletí průměrná mzda vzrostla o 7,2 % (na 37 929 CZK) po růstu o 2,9 % v loňském čtvrtém čtvrtletí. Za zrychlením meziroční dynamiky stál především efekt nízké srovnávací základny loňského roku. První čtvrtletí 2021 totiž bylo významně negativně ovlivněno odezněním mimořádných odměn ve veřejném sektoru souvisejících s pandemií a také významnou uzávěrou ekonomiky.
  • Růst nominálních mezd nestíhá držet krok s vysokou inflací
    Růst průměrné mzdy v ČR podle dnes zveřejněných dat na začátku letošního roku výrazně zrychlil. V meziročním vyjádření v prvním čtvrtletí činil 7,2 % po 2,9 % v loňském čtvrtém čtvrtletí. Za zrychlením meziroční dynamiky stál především efekt nízké srovnávací základny loňského roku. První čtvrtletí 2021 totiž bylo významně negativně ovlivněno odezněním mimořádných odměn ve veřejném sektoru souvisejících s pandemií a také významnou uzávěrou ekonomiky. Částečně se však na zrychlení meziročního růstu mezd na začátku letošního roku podepsalo i jejich zvýšení oproti konci loňského roku v soukromém sektoru.
  • Růstová nálada ve světě vyprchává, koruna si však mírně polepšila
    Eurodolar se během dne pokoušel posunout ještě výš, ale neuspěl a z maxima 1,338...
  • Růstová nálada vyprchala a Amerika míří do červeného
    Pátek začal pro západní trhy dobře, když sentiment podpořila hlavně zpráva o volnějším nastavení politiky čínské centrální banky. Během dne pak nebyly na programu žádné zásadní události, které by mohly náladu případně zkazit. Jenže odpoledne ukazuje, že takových událostí možná nebude třeba.
  • Růstová reakce eura na jestřábí rétoriku ECB, ale tato párty nebude trvat dlouho
    Euro v úterý prudce vzrostlo o 0,3 % na 1,0578 USD. Odrazovým můstkem byla očekávání dnešního projevu prezidentky ECB Christine Lagardeové.
  • Růstová série na pražské burze pokračuje
    Dnešní makrodata z našeho pohledu na světové burzy vetší vliv neměla. Obchodování tak pokračuje na pozitivní vlně z konce minulého týdne (sice lepší data z US trhu práce, ale zejména nižší dynamika mezd). Spolu s otevíráním čínských hranic to bylo vidět na asijském zahájení týdne.
  • Růstové ráno pro akcie a dolar
    Ačkoli se občas vracejí zmínky o problémech s koronavirem varianty delta, investoři se více zaměřují na dobré firemní výsledky. Mírně pozitivně může působit hlas z ECB, podle něhož by vysílání signálu o změnách v programu PEPP bylo v září ještě předčasné. To koresponduje s předpokladem déle trvající podpory. Naproti tomu byly dopoledne revidovány směrem dolů indexy nákupních manažerů ve službách v eurozóně, což je ovšem málo podstatná informace. .
  • „Růstový plán“ se velkolepě zvrtl a spotřebitelům přinesl další bolesti s hypotékami a cenami benzínu
    „Růstový plán britské vlády, oznámený v pátek, velkolepě narazil na již tak nervózní měnové a dluhopisové trhy. Podpora energetických účtů a snížení daní pomůže mnohým, protože ekonomika balancuje na hraně recese, ale propad trhů dnes mnoha spotřebitelům zvyšuje značné náklady a úřadu zbývají jen omezené možnosti řešení.
  • Růstový trend z předchozích dnů dnes burza neudržela
    Pražská burza dnes po předchozích třech dnech růstu oslabila. Index PX klesl o 0,32 procenta na 1090,42 bodu. Dolů ho táhly především akcie Komerční banky. Nedařilo se ale ani emisím Avastu nebo pojišťovny VIG. Vyplývá to z údajů na burzovním webu.
  • Růstový závěr klidného dne v Evropě. Ropou ale cloumá hádka klíčových producentů
    Evropské akcie dnes rostly, index 600 předních evropských firem přidával 0,3 procenta. Náladu zlepšila data, podle kterých podnikatelská aktivita v eurozóně rostla v červnu nejrychleji za 15 let, ale také novinky na poli akvizic. O 11 procent na maxima od roku 2018 zpevnily akcie britského řetězce Morrisons, o který se vede intenzivní akviziční válka Obchodní aktivita je ale dnes v Evropě slabá, protože na Wall Street se kvůli svátku dnes neobchoduje. Také pražská burze je dnes kvůli svátku zavřená, obchodování se na ní znovu rozběhne až ve středu.
  • Růstový závěr týdne s Nasdaqem v čele
    Poslední obchodní den tohoto týdne se odehrává podle velice podobného scénáře jako ty předchozí. Akcií se drží nákupní zájem investorů a po opatrnějším začátku jejich zisky narůstají, přičemž důležitou roli hraje rozjezd Ameriky. Nasdaq si připisuje skoro 2,5 procenta, na ostatních trzích jsou zisky sice skromnější, ale také slušné.
  • Růst počtu pracovních míst v USA zpomalil, vyšší růst mezd ale situaci zachránil a dolar posiluje
    Únorové statistiky z amerického trhu práce nedopadly úplně jednoznačně. Nových pracovních míst NFP v USA přibylo v led...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
CapXmaster