Čtvrtek 28. březen 2024 11:43
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Čína v reakci na americká cla oslabuje jüan a zastavuje zemědělský dovoz z USA

06.08.2019 08:19  Autor: BidAskBit  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Peking reaguje na plán Washingtonu uvalit na čínské zboží další cla. Čína nechala domácí měnu jüan oslabit na nejnižší hodnotu za více než 10 let.

Čínské podniky podle ministerstva obchodu zastavily nákupy amerických zemědělských produktů. Prezident Donald Trump Čínu obvinil z měnové manipulace. Obchodní konflikt mezi USA a Čínou vedl k poklesu na akciových trzích a globální ekonomický růst je ohrožen.

Odpověď Číny

Čínské ministerstvo obchodu v prohlášení nevyloučilo ani uvalení cla na americké zemědělské produkty nakoupené po 3. srpnu. Čínská státní plánovací komise uvedla, že dovoz zemědělských produktů USA do Číny nebyl zastaven a mezi 19. červencem a 2. srpnem koupila americkou sóju, čirok, pšenici, vepřové a bavlnu. Čínské firmy požádaly o výjimku z placení cel u jmenovaných produktů. V srpnu je v plánu dovoz sojových bobů z USA.

Sankce USA

Americký prezident Donald Trump oznámil uvalení cel 10 % na zboží z Číny od 1. září. Roční hodnota dovozu do USA činí 300 miliard USD, tedy 7 bilionů korun. Nově bude cly zatížený téměř všechen dovoz z Číny. Oznámení šokovalo Peking a slíbil odplatu. To Trump kritizuje jako nepoctivé ovlivňování kurzu měny kvůli pomoci vývozcům a nedodržení slibu, že bude Čína kupovat více amerických plodin.

Situace na burze

Akcie v Asii a měny rozvíjejících se zemí klesly. Investoři kupovali japonský jen, americké státní dluhopisy a zlato. Čína po 11 let nechala prolomit 7 jüanů za dolar a mohla by využít devalvaci jako zbraň v obchodní válce s Washingtonem. Jüan oslabil na 7,0267 za dolar a je nejníže od února 2008, navíc je poprvé od prosince slabší než 6,9 za dolar. Takzvaný offshore jüan, se kterým se volně obchoduje v zahraničí, oslabil o 2 % na rekordní minimum. Manipulace s měnou Čínu podle Trumpa oslabí. Kritizoval americkou centrální banku Fed, že nereagovala na měnovou politiku Číny a Evropy a nesnížila dostatečně úrokové sazby. Dolar vůči jüanu zpevnil o 2,2 %.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čína utažením regulace pokazila start do nového týdne
    Rozjezd finančních trhů do nového týdne pokazily nové zprávy z Číny. Opět jde o regulaci a její utahování, které by tentokrát mělo dolehnout nejvíce na sektor realit a vzdělávání. I tentokrát se trhy z nových zpráv otřepou, ale série utahování regulačních šroubů v Číně spolu s postupem amerických úřadů vůči čínským firmám se už staly systémovým rizikem, které bude udržovat určitý diskont na valuacích čínských akcií.
  • Čína útočí na americkou ropu, co odpoví Trump? Trhy začínají týden s obavami
    Evropské obchodování se do nového týdne rozjíždí převážně v negativním duchu. Hlavní akciové trhy citelně klesají, jádrové dluhopisy se naopak těží lehce zvýšenému zájmu, periferie je na tom smíšeně. Eurodolar zhruba drží pozice, když se mu nakonec nepodařilo podstatným způsobem korigovat ztráty utrpěné po ECB. Nyní se obchoduje na 1,1585. Britská libra ráno ztrácí, japonský jen nenachází směr. Na dalších trzích sledujeme mírný růst cen zlata a naopak propad cen ropy.
  • Čína váhá s dalším jednáním se Spojenými státy
    Americké akcie včera zkorigovaly část ztrát z předchozích dnů. Průmyslový Dow Jones si polepšil o 0,8 %, S&P 500 vzrostl o 0,9 % a technologický Nasdaq přidal 1,0 %. Optimismus na trhy přivál Donald Trump, který zmírnil svoji ostrou rétoriku ohledně obchodní politiky, když oznámil záměř, že pozdrží zavedení dovozních cel na auta o šest měsíců. Dařilo se tak všem sektorům. Přes jedno procento si polepšili těžaři a zpracovatelé komodit, finanční domy nebo prodejci spotřebního zboží.
  • Čína varovala USA před důsledky vměšování se do vnitřních záležitostí, trh mírně ztrácí
    Přestože se včerejší seance na trzích vydařila, dnešní ráno je opět spíše lehce nervózní. Mohou za to hlavně zprávy z Číny, kde tamní ministr zahraničních věcí vydal prohlášení, ve kterém varoval USA před vážnými (blíže nespecifikovanými) následky toho, pokud se budou vměšovat do citlivých vnitřních otázek celistvosti Číny. Narážel tím na včerejší rozhodnutí Sněmovny reprezentantů, která schválila návrh zákona, podle kterého mají USA na roční bázi přezkoumávat, zda je Hong Kong dostatečně autonomní a pole toho následně posuzovat jeho speciální obchodní status, který má s USA uzavřený.
  • Čína ve hře o globální fragmentaci
    Článek se zabývá čínskou strategií, která usiluje o vytváření aliancí a bloků a zároveň se snaží o globalizaci, aby si zajistila přístup na trhy a ke zdrojům. Čína se aktivně snaží uzavírat dvoustranné dohody a regionální ekosystémy, aby rozšířila svou sféru vlivu a pojistila si své postavení.
  • Čína velmi těžce restartuje ekonomiku
    Čína se zvolna snaží opět nastartovat ekonomiku. Miliony lidí se ale bojí utrácet nebo vůbec nechtějí vycházet ven. Uzavřené továrny a obchody jsou v zemi od ledna.
  • Čína verzus GrExit. Kde hledat větší riziko pro trhy?
    Trochu perspektivy k porovnání témat GrExitu a paniky na čínském akciovém trhu. Když v letech 2010 - 2012 hrozilo, že Řecko zbankrotuje...
  • Čína vítá podporu, Japonsko zklamala ekonomika. Evropa v lehce pozitivní náladě
    Vstup do nového týdne se povedl čínskému trhu. Pozitivně je vnímáno stále zpomalující rozšiřování nákazy koronavirem a investory naladily i zprávy z čínské vlády, která plánuje začít s cíleným snížením daní či poplatků v zájmu podpory ekonomiky. Naproti tomu restriktivní opatření v nejpostiženější provincii Hubei se dál utáhly.
  • Čína v jednání s USA prozatím pokračovat nehodlá
    Spor mezi USA a Čínou zůstává i nadále v centru všeho dění. Nejnověji si pozornost médií v této otázce získalo vyjádření Čínské strany, která nehodlá pokračovat v jednáních, a to minimálně do doby, než USA přestanou vyhrožovat dalším navyšováním cel v případě, že jednání nedopadnou podle představ Spojených států. Tato zpráva dnes ráno zvýšila rizikovou averzi na trzích a dostala pod tlak čínské akciové indexy, které tak nedokázaly zareagovat na včerejší růst na Wall Street. Vzhledem k tomu, že podle Stevena Mnuchina USA nemá naplánována žádná další jednání s Čínou, zdá se, že obě země za pár týdnů skutečně pocítí plný dopad nedávno zavedených cel.
  • Čína v obchodní válce s USA vytahuje dosud nepoužité zbraně, burzy se hroutí
    Peking v obchodní válce s USA řádně přitvrzuje. Poprvé od roku 2008 nechává čínskou měnu, renminbi, oslabit nad úroveň jejích sedmi jednotek za jeden americký dolar.
  • Čína vsádza na EURo
    Čínsky premiér Wen cez víkend potvrdil záujme čínskej strany o podporu európskeho vládneho dlh...
  • Čína vyděsila finanční trhy. Panika zatím ale není na místě
    Po krátké pauze se v Číně znovu zbláznily akciové trhy. Zatímco ale červnový výprodej evropské a americké burzy blahos...
  • Čína vyhlásila vojnu komoditným menám
    Po tom ako minulý týždeň čínska strana opätovne navŕšila povinné minimálne rezervy veľkým bankám o 50 b...
  • Čína vylekala dolarové býky i trh s dluhopisy, na celkově pozitivním klima se na trzích ale ani dnes nic nemění
    Po dvou velmi klidných seancích se dnes začíná na finančních trzích znovu něco dít. Nemůže za to ale klasické makro, nýbrž dopolední zpráva agentury Bloomberg, která přišla se zajímavým komentářem podle kterého zástupci Číny uvažují i snížení objemu nakupovaných amerických státních dluhopisů, nebo dokonce o jejich úplnému zastavení. Důvodem má být skutečnost, že již nejsou tak atraktivní jako v minulosti. Komentář není oficiálním vyjádřením čínské strany a Bloomberg cituje pouze nejmenované zdroje z řad čínských úředníků. Reakce na trzích na sebe ale i tak nenechala dlouho čekat a dnešní price action je prakticky na všech finančních aktivech touto zprávou ovlivněna přinejmenším skrze slábnoucí dolar. Ten se dostal po zveřejnění této zprávy pod prodejní tlak a přiblížil se zpět ke hranici 1,20 EURUSD. Mírnou korekcí si pak prošly také americké dluhopisové výnosy, které v případě desetiletých splatností rostou na 2,58 %.
  • Čína vylepšuje náladu na trzích. Je otevřena dohodě i po posledních amerických sankcích
    Dopoledne sledujeme v Evropě růst akcií, který nyní nabírá na obrátkách. Nejzřetelnější je to v Německu, kde index DAX přidává 1,3 procenta. Naopak dluhopisy ztrácejí při růstu výnosů do 3 bodů a zestrmování křivek. Euro se zvedá na 1,0980, poté co včera odpoledne spadlo. Zlato se drží mírně výš než včera s podporou slabšího dolaru.
  • Čína vyrába na sklad
    MMF včera konečne zverejnil nižší výhľad rastu svetového HDP na rok 2013, hoci ako to už býva, všetci ma...
  • Čína začala protimonopolné vyšetrovanie spoločnosti Alibaba Group
    Akcie spoločnosti Alibaba (BABA.US) sa prepadli o viac ako 8,00% po tom, čo čínsky regulátor trhu začal s vyšetrovaním údajných protisúťažných praktík vo firme zaoberajúcej sa elektronickým obchodom. Štátna správa pre reguláciu trhu dnes oznámila, že vyšetruje Alibabu kvôli jej politike „výberu jednej z dvoch“, v rámci ktorej sú obchodníci nútení predávať výhradne na Alibabe a preskočiť konkurenčné platformy JD.com a Pinduoduo.
  • Čína začala umelo posilňovať menu. Aktuálne je na sedemmesačnom maxime
    Nie je to však prirodzeným trhovým vývojom. Čínska centrálna banka (ďalej PBOC) aktuálne fixuje juan na kôš 21 mien, v ktorom majú hlavné slovo dolár (22,4%), euro (16,3%), jen (11,5%) a kórejský won (10,8%). Tieto štyri meny, plus meny naviazané na dolár, tvoria zhruba dve tretiny z koša, voči ktorému PBOC fixuje kurz juana. A za posledný týždeň z týchto štyroch mien voči juanu posilnil jedine jen, a aj to len mierne (o 0,12%). Čiže aktuálne pohyby na juane nie sú výsledkom pohybov mien v „juanovom“ koši.
  • Čína začíná být znovu miláčkem býků na komoditním trhu
    Duben sice ještě neskončil, ale zatím to vypadá, že bude pro akciové indexy velmi úspěšný. Situaci výrazně pomáhají ne...
  • Čína zahájila výstavbu největšího projektu obnovitelné energie v poušti
    Čína zahájila v poušti ve své autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko výstavbu projektu obnovitelných zdrojů energie za 80 miliard jüanů (261 miliard Kč). Projekt je celosvětově největším v oblasti obnovitelných zdrojů v poušti a má Číně pomoci dosáhnout ambiciózních klimatických cílů. Oznámila to dnes společnosti China Three Gorges Group, která je jedním ze dvou stavitelů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader