Čtvrtek 28. březen 2024 10:34
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Klíčové události ve světě: Přehled vývoje na finančních trzích v červenci

06.08.2019 07:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Klíčové události ve světě

· Evropská centrální banka zasedala 25. července. Výstupy byly v souladu s očekáváním investorů. ECB jednak ponechala úrokové sazby beze změny a jednak nepřímo indikovala, že kvůli perzistentně slabé inflaci pod inflačním cílem, slabému ekonomickému růstu a zhoršujícímu se výhledu by mohla úrokové sazby snížit ještě více do záporu. Většina investorů se domnívá, že ke snížení úrokových sazeb by mohlo dojít už na příštím zasedání v září. ECB rovněž nepřímo indikovala, že by mohla znovuobnovit program kvantitativního uvolňování (QE), tedy nákupy vládních a korporátních dluhopisů. K jeho oznámení by mohlo podle tržních odhadů dojít na zasedání v říjnu.

· Růst ekonomiky USA překonal očekávání investorů, když HDP ve druhém čtvrtletí vzrostlo o 2,1 %. Tržní konsenzus byl na úrovni 1,8 % (mezikvartálně a anualizovaně). Nicméně i tak se jednalo o výrazné zpomalení oproti prvnímu čtvrtletí, kdy růst činil 3,1 %.

· Růst ekonomiky eurozóny ve druhém čtvrtletí zpomalil z 0,4 % mezikvartálně na 0,2 %. Toto zpomalení podporuje holubičí postoj ECB.

· Americká centrální banka Fed zasedala 31. července a v souladu s očekáváním investorů snížila základní úrokovou sazbu, fed funds rate, o 0,25 % na cílové pásmo 2,00 až 2,25 %. Fed své rozhodnutí zdůvodnil známými faktory jako mírně slabší inflace, mírně zpomalující americká ekonomika a především globální nejistoty, především v podobě obchodní války s Čínou. Fed zároveň zastavil „vyfukování“ své bilance, nebude tedy již dále snižovat objem dluhových cenných papírů ve svém portfoliu.

· ČNB 1. srpna dle očekávání úrokové sazby ponechala na stávající úrovni, klíčová dvoutýdenní reposazba tak zůstala na úrovni 2,0 %. Guvernér Rusnok potvrdil, že nejpravděpodobnější scénář je nyní dlouhodobější stabilita sazeb. Důvod pro snižování sazeb, které trh částečně již očekává, nevidí.

· Pokračující holubičí postoj klíčových centrálních bank měl za následek další výrazný růst cen dluhopisů, resp. pokles výnosů do doby splatnosti. Aktuální situace na globálním dluhopisovém trhu je bezprecedentní. Přibližně čtvrtina všech dluhopisů momentálně nese záporný výnos, ceny jsou tak na historických maximech. Celá německá výnosová křivka je nyní v záporu. Dokonce několik eurových korporátních dluhopisů se spekulativním ratingem (high yield) nyní nese záporný výnos. Vzhledem k pravděpodobnému pokračování uvolněných měnových politik klíčových centrálních bank, včetně možného znovuobnovení programu kvantitativního uvolňování ze strany ECB, tedy nákupy dluhopisů, je pravděpodobné, že dluhopisové výnosy budou dále klesat, resp. ceny budou dosahovat nových maxim.

Vývoj na finančních trzích

· Dolarový index DXY, jenž měří výkonnost dolaru vůči koši hlavních světových měn, posílil o 2,5 %. Vůči euru dolar posílil o 2,6 % na úroveň 1,108 dolaru za euro.

· Koruně posilující dolar neprospíval. Ve výsledku koruna vůči euru oslabila o 0,8 % a vůči dolaru o 2,9 %, a měsíc zakončila na úrovni 25,66 CZK/EUR, resp. 23,01 CZK/USD.

· Akcie se celkově pohybovaly kolem nuly. Nejširší globální akciový index MSCI All Country World si připsal nepatrné zhodnocení 0,2 %. Z regionálního pohledu se mírně dařilo akciovým trhům rozvinutých zemí (MSCI World 0,4 %), naopak akciové trhy rozvíjejících se zemí ztrácely (MSCI Emerging Markets -1,7 %). Od začátku roku jsou přitom globální akciové trhy silnější o 15 %.

· Z konkrétních zemí se mimořádně dařilo akciím v Turecku (BIST 100 +5,8 %) a Rumunsku (BET +4,4 %). Naopak výraznější ztráty zaznamenaly z hlavních trhů indické akcie (Sensex -4,9 %).

· Pražská burza dle indexu PX připsala mírně nadprůměrný zisk 1,4 %. Index PX měsíc zakončil na úrovni 1057 bodů.

· Dluhopisy pokračovaly v růstu. České vládní dluhopisy připsaly dle indexu českých vládních dluhopisů Bloomberg Barclays další velice slušný zisk 1,7 %. Výnos do doby splatnosti vládního dluhopisu s krátkou dvouletou splatností poklesl o 0,44 % na úroveň 1,13 %. Výnos do doby splatnosti vládního dluhopisu s dlouhou 10letou splatností poklesl o 0,30 % poklesl na úroveň 1,22 %.

· Dařilo se i dalším dluhopisům v regionu. Polské vládní dluhopisy připsaly zisk 0,9 % a maďarské vládní dluhopisy připsaly zisk 1,3 %. Turecké vládní dluhopisy zaznamenaly dokonce zisk ve výši 6,3 % a od začátku roku připisují zhodnocení 15,0 %.

·  Pozitivně na tom byly také korporátní dluhopisy. Eurový index korporátních dluhopisů investičního stupně posílil o 1,4 % a eurový index korporátních dluhopisů neinvestičního spekulativního stupně (high-yield) posílil o 0,8 %.

·  Cena ropy Brent poklesla o 2,1 % na úroveň 65 dolarů za barel.

 

Zdroj: Bloomberg


Zdroj: Bloomberg

Co jsme dělali v našich investičních portfoliích?

· V rámci asset alokace investičních portfolií jsme v průběhu července žádné významné investiční akce neprováděli. Celkově máme v rámci asset alokace investičních portfolií vůči srovnávacím indexům (benchmarkům) i nadále neutrální váhu v akciích, podvážení v dluhopisech a naopak nadvážení v alternativních investicích a hotovosti.

·  U českých vládních dluhopisů stále udržujeme defenzivní nastavení u úrokového rizika prostřednictvím podvážené durace.

Asset alokace

Akcie

=

Neutrál

Dluhopisy

-

Podvážení

Alternativy

+

Nadvážení

Hotovost

+

Nadvážení

 

Jaký je náš investiční výhled na následující období?

·Naše očekávání pro zbytek roku 2019 jsou v rámci našeho základního scénáře očekávaného budoucího vývoje opatrně pozitivní.

· Světová ekonomika dosáhla v rámci aktuálního hospodářského cyklu vrcholu na konci roku 2017 a od začátku roku 2018 postupně mírně zpomaluje. Údaje o HDP z klíčových ekonomik – USA, eurozóna a Čína – za první dvě letošní čtvrtletí toto mírně zpomalování potvrdily a dle předstihových indikátorů, jako indexy nákupních manažerů PMI, bude toto zpomalování pokračovat i v druhém pololetí.

· Aktuální konsensus společnosti FocusEconomics přitom odhaduje růst světové ekonomiky za celý rok 2019 na úrovni solidních 2,8 %, byť se tento odhad v průběhu času posouvá mírně dolů. V každém případě ale platí, že globální hospodářskou recesi momentálně ekonomický konsensus rozhodně neočekává. Hlavními tahouny globálního růstu budou i nadále rozvíjející se ekonomiky v Asii v čele s Čínou a Indií.

· Inflace je v USA a eurozóně o něco slabší, než by se centrálním bankéřům líbilo. Nicméně celkově inflační vývoj pro globální finanční trhy stále nepředstavuje zásadní problém. Inflace by se měla i nadále pohybovat kolem 2% inflačních cílů. Výrazný nárůst inflace, zdá se, rozhodně není na pořadu dne.

· Co se týče klíčových centrálních bank, Fed a ECB se posunuly dále k ještě uvolněnější měnové politice. Fed úrokové sazby v červenci snížil a je možné, že další snížení budou následovat. ECB na zářijovém zasedání pravděpodobně úrokové sazby sníží ještě více do záporu a ve hře je také znovuobnovení programu kvantitativního uvolňování, tedy nákupu dluhopisů. Naopak u japonské centrální banka jsme se v posledním období žádné změny nedočkali. Bank of Japan bude i nadále udržovat nulové sazby a nákupy vládních dluhopisů po ještě velice dlouhou dobu, neboť míra inflace se v Japonsku stále pohybuje velice hluboko pod 2% inflačním cílem.

· Co se globálního akciového výhledu týče, globální akciové trhy jsou od začátku roku ke konci července o 15 % silnější. Výrazná změna rétoriky Fedu a ECB v posledním období pro ně představovala velice silný pozitivní impuls. Domníváme se, že je již tento pozitivní faktor v cenách akcií již zaceněn. Klíčovým faktorem pro následující období tak patrně opět bude obchodní válka mezi USA a Čínou, která bude velice pravděpodobně pokračovat ještě dlouho. Myslíme si nicméně, že tento faktor lze jen stěží predikovat. Pravděpodobně bude i další vývoj dosti nervózní a dovedeme si představit všechny tržní scénáře: pokračování (mírného) růstu, konsolidaci na stávající úrovni nebo i pokles, pokud by se situace znovu rozjitřila. Celkově máme proto i nadále na akcie neutrální názor. Tento názor navíc podporují tři fundamentální faktory. Zaprvé, makroekonomický obrázek se proti konci loňského roku, kdy trhy prošly rapidními poklesy, příliš nezměnil. Světová ekonomika dále mírně zpomaluje. Zadruhé, z historického srovnání jsou valuace jako P/E, P/B či P/S přibližně na úrovních historických průměrů, což značí neutrální, resp. férové akciové ocenění. Akcie tak nejsou ani vyloženě levné, ani vyloženě drahé. A zatřetí, globální dynamika korporátních zisků prudce zpomaluje. Zatímco v druhé polovině loňského roku se pohybovala enormně vysoko kolem 25 % meziročně, dle aktuálních dat dynamika zpomalila na nulu, od které by se mohla v následujících kvartálech dle konsenzu analytiků odrazit mírně výše.

· Z hlediska regionální akciové alokace stále silně preferujeme rozvíjející se trhy (emerging markets) oproti trhům rozvinutým (developed markets) zejména na základě 1) příznivějších valuací, 2) výrazně vyšší dynamiky HDP, 3) vyššího očekávaného tempa růstu korporátních zisků a 4) výrazně horší výkonnosti za poslední rok, když rozdíl činí 6 % ve prospěch rozvinutých trhů.

· Na trh českých vládních dluhopisů máme i nadále poměrně opatrný výhled, neboť výnosy do doby splatnosti jsou z historického srovnání stále poměrně hodně nízko, přičemž v červenci dále výrazně poklesly.

· Co se týče korporátních dluhopisů investičního i neinvestičního stupně, domníváme se, že po výrazném cenovém růstu od začátku roku již pravděpodobně mají to nejlepší za sebou. Klíčový indikátor atraktivity korporátních dluhopisů, kreditní marže, se totiž nyní pohybují na historických minimech.

· V každém případě musíme i nadále počítat se zvýšenou krátkodobou volatilitou neboli kolísavostí tržní cen všech rizikových aktiv v čele s akciemi.

· Mezi aktuální klíčová rizika našeho opatrně pozitivního základního scénáře očekávaného vývoje globálních finančních trhů patří 1) další zásadní vyostření situace v mezinárodním obchodě ve vztahu mezi USA a Čínou, případně EU, 2) rychlejší než aktuálně očekávané postupné zpomalování globální ekonomiky v čele s Čínou a 3) tvrdý Brexit bez dohody.

Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment Management a.s.

Klíčová slova: Klíčové události ve světě | Asset alokace | Brexit bez dohody | MSCI Emerging Markets | Růst ekonomiky USA | Michal Stupavský | Inflační vývoj | MSCI All Country World | Index MSCI All Country World | Globální akciový index | Tvrdý brexit | Dluhopisové výnosy | Dolarový index DXY | Vývoj na finančních trzích | Události ve světě | Obchodní válka | Očekávání investorů | Developed markets | Obchodní války | Conseq Investment Management | FocusEconomics | Očekávání | Program kvantitativního uvolňování | Růst ekonomiky | Konsenzus | Výnosy | Snížení úrokových sazeb | Investiční stratég | Konsensus | Investiční výhled | Výhled | Pokles výnosů | Ztráty | Guvernér | Globální finanční trhy | Vládní dluhopisy | Globální ekonomiky | Fundamentální faktory | Přehled | Globální akciové trhy | Výnosová křivka | Nákupy dluhopisů | Růst ekonomiky eurozóny | Snižování sazeb | MSCI | Slušný zisk | Investment | Světové ekonomiky | QE | P/S | DXY | Fed Funds Rate | Trh | Ropy | Míra inflace | Markets | Management | Korporátní dluhopisy | Investiční | Dolar | CZK | Cena ropy brent | Cena | Brent | Banka | Americká centrální banka FED | Americká centrální banka | Index | Rozvíjející se trhy | Conseq | CZK/USD | CZK/EUR | Zisk | EU | Indexy | Cena ropy | Index MSCI | Dluhopisy | Barclays | USD | EUR | Úrokové sazby | ČNB | Yield | Výnos | Výkonnost | P/E | Marže | Indikátor | Index PX | High Yield | High | Finanční trhy | Fed | Evropská centrální banka | Eurozóna | Euro | Emerging markets | Ekonomika | ECB | Durace | Dolarový index | Centrální banka | Burza | Bloomberg | Bank of Japan | Zhodnocení | Alokace | Akcie | Sazby | Akciové trhy | Rizika | Americká ekonomika | Světová ekonomika | Pražská burza | HDP | Koruna | USA | Inflace | Akciový index | Čína | Brexit |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Klíčové centrální banky tisknou peníze jako o závod
    Jak názorně ukazuje graf, klíčové centrální banky tisknou nové peníze od začátku pandemie jako o závod. Celkový objem bilanční sumy Evropské centrální banky nyní činí 8,9 bilionu dolarů, amerického Fedu 7,6 bilionu dolarů, japonské centrální banky (BOJ) 6,8 bilionu dolarů a čínské centrální banky (PBOC) 5,9 bilionu. Na grafu je taky dobře vidět, jakým zásadním způsobem tištění peněz zrychlilo při začátku globální pandemie na začátku loňského roku.
  • Klíčové dny pro Španělsko: Hrozba regionů odtržením doprovází reformy a zátěžové testy. Pomoc jen při úrocích příliš vysoko po neúnosně dlouho...
    Záchranný program pro Španělsko vyhledáme pouze v tom případě, že náklady na financování španělského dluh...
  • Klíčové důvody, proč BTC klesl na 42 tisíc dolarů
    Cena primární kryptoměny, Bitcoinu znamenala na burze Bitstamp 7,5% denní pokles. Kryptoměna se snaží vzpamatovat, momentálně se obchoduje za 42 927 $.
  • Klíčové kryptoměny stabilně rostou
    Bitcoin zahájil úterní ráno prudkým skokem, v době psaní článku se jeho hodnota pohybovala kolem 19 755 USD. Během pondělka cena této kryptoměny vzrostla jen o 0,58 %. Na konci pondělka činila celková nabídka mincí na trhu 379,17 mld. USD a denní objem transakcí 31,61 mld. USD.
  • Klíčové na dnešním Fedu není 75 bodů, ale jestli se Powell lekne recese
    Americká centrální banka dnes večer našeho času končí dvoudenní zasedání, po němž jako vždy následuje oznámení o nastavení politiky s tiskovou konferencí. Co se týče první záležitosti, dojde s vysokou pravděpodobností k dalšímu zvednutí základní sazby o 75 bazických bodů, takže na 2,5 procenta.
  • Klíčové obchodní rozhovory mezi USA a Čínou začínají, co můžeme čekat?
    V minulém týdnu patřily mezi důležité fundamenty hlavně makrodata. Tento týden je zaměřen více na politické faktory, které mohou určit směr finančních trhů na mnoho týdnů dopředu. Ve Washingtonu se ve čtvrtek setká čínská a americká obchodní delegace s cílem vyřešit dlouhodobé obchodní spory. Informace z jednání budou pod drobnohledem finančního světa.
  • Klíčové otázky v zápisu z červencového zasedání Fedu
    Euro a libra včera klesly v reakci na červencový zápis z jednání Fedu. Jeho členové se obávali inflace a toho, zda by mohla v blízké budoucnosti pokračovat v poklesu. Vzhledem k tomu je jasné, že může být potřeba další zvyšování úrokových sazeb. Přesto ne všichni členové Federálního rezervního systému jsou jestřábí. Zápis uvádí, že "většina představitelů Federálního rezervního systému stále vnímá inflační rizika a potenciální potřebu vyšších sazeb". Dva představitelé Fedu však argumentovali pro ponechání sazeb beze změny namísto zvýšení, které na konci zasedání nakonec schválil Federální výbor pro volný trh.
  • Klíčové projekty z Národního investičního plánu je vhodné realizovat na úvěr s nízkým úrokem
    „Díky Národnímu investičnímu plánu může naše země dosáhnout velkého ekonomického pokroku. Při rozumném řízení státního dluhu bychom se neměli bát půjčit si na realizaci klíčových investičních projektů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Klíčové údaje Burzy cenných papírů Praha v roce 2020
    Objem akciových obchodů meziročně vzrostl o 15 %, při celkové hodnotě 125,3 mld. Kč. Mezi nejobchodovanější emise patřil ČEZ (31,5 mld. Kč), Komerční banka (28,6 mld. Kč) a Erste Bank (24,2 mld. Kč). Hlavní index pražské burzy PX-TR, který započítává dividendový výnos v roce 2020 ztratil 4,97 %. Nejvíce rostoucí indexovou emisí se stal Stock Spirits s meziročním ziskem 25,81 %. Lídry neregulovaného trhu START se stali dva letošní nováčci Pilulka Lékárny (37,97 %) a eMan (19,61 %).
  • Klíčové události tohoto týdne
    Americký sektor služeb se v srpnu urychlil a index nestátního indexu ISM vzrostl na 55,3. Obchodní mezera se v červenci zvýšila méně než se předpokládalo, na 43,7 miliardy dolarů v důsledku rostoucí spotřeby energie a vývozu letadel. Beige Book (béžová kniha) FEDu prokázala omezené mzdové tlaky navzdory zpřísnění trhu práce, zatímco růst popisovala jako „mírný“.
  • Klíčové události 1. února: fundamentální analýza pro začátečníky
    Na čtvrtek je naplánována celá řada makroekonomických událostí, ale pohyb obou měnových párů bude do značné míry závislý na fundamentálních událostech – zasedání Federálního rezervního systému a Bank of England. Začněme ale ekonomickými zprávami. Ve čtvrtek budou zveřejněny výrobní indexy PMI a údaje o inflaci, obojí pro eurozónu. Podobné indexy zveřejní i Německo a Velká Británie. Jsou druhořadého významu a budou nepochybně ve stínu významnějších událostí.
  • Klíčové události 10. ledna: fundamentální analýza pro začátečníky
    Na středu nejsou naplánovány žádné makroekonomické události. V průběhu dne nebudou mít obchodníci příliš čemu věnovat pozornost. Jelikož je euro očividně ve flatu, je vysoce pravděpodobné, že se cena udrží mezi úrovněmi 1,0904 a 1,0971. Situace libry je složitější, protože tam je flat mnohem širší. Vše bude záviset na krátkodobé vzestupné trendové linii. Pokud ji cena překoná, očekávejte pokles. Pokud se od ní odrazí, očekávejte další růst.
  • Klíčové události 10. listopadu: fundamentální analýza pro začátečníky
    Na úterý je naplánováno několik makroekonomických událostí. Začněme Spojeným královstvím, odkud přijdou dvě zprávy, které nejsou klíčové, mají ale aspoň druhořadý význam. Míra nezaměstnanosti může být bohužel přehlédnuta, ale výše mezd může britskou libru ovlivnit, protože na ní závisí inflace, která přímo ovlivňuje měnovou politiku Bank of England. Dále, v Německu bude zveřejněn index ekonomického sentimentu ZEW. To je také zajímavá zpráva, ale silnou reakci nečekáme.
  • Klíčové události 10. listopadu: fundamentální analýza pro začátečníky
    V pátek nás čeká několik makroekonomických událostí, přičemž ty nejdůležitější budou ze Spojeného království, které zveřejnění zprávy o čtvrtletním HDP a průmyslové výrobě za září. Zpráva o průmyslové výrobě není klíčová, ale na případnou výraznou odchylku skutečné hodnoty od prognózy může trh zareagovat. Totéž platí pro zprávu o HDP. Pokud bude hodnota odpovídat prognóze, neočekává se navzdory významu této zprávy žádná reakce. Spojené státy zveřejní index spotřebitelského sentimentu Michiganské univerzity, který je také druhořadého významu.
  • Klíčové události 10. října: fundamentální analýza pro začátečníky
    Na úterý nejsou naplánovány žádné ekonomické události, což nejspíš připraví půdu pro další relativně nezajímavý obchodní den. Vzestupná korekce proti dvouměsíčnímu poklesu by – jak věříme – měla u obou párů pokračovat a po ní by se měl obnovit primární pohyb k jihu. Euro i libra v současnosti prorazily klesající trendové linie, takže nejpravděpodobnějším scénářem bude růst.
  • Klíčové události 11. března: fundamentální analýza pro začátečníky
    Ekonomický kalendář je v pondělí prázdný. Po poměrně aktivním týdnu, během kterého euro i libra výrazně posílily pozice, si trh v pondělí může udělat přestávku a oba páry mohou korigovat směrem dolů. Zároveň si musíme pamatovat, že se drží býčí směr, takže obchodníci si mohou najít důvod k nákupu při "nudném pondělku".
  • Klíčové události 11. ledna: fundamentální analýza pro začátečníky
    Na čtvrtek jsou naplánovány jen dvě makroekonomické události. Spojené státy zveřejní zprávy o prosincové inflaci a žádostech o podporu v nezaměstnanosti. Druhá zpráva je druhořadá, zatímco první je poměrně zásadní. Prognózy očekávají zrychlení prosincové inflace na 3,2 %. Pokud inflace skutečně zrychlí, odsune podle nás první snížení sazeb Federálního rezervního systému na pozdější dobu. To by pak mělo poskytnout podporu americkému dolaru.
  • Klíčové události 11. prosince: fundamentální analýza pro začátečníky
    Na pondělí nejsou naplánovány žádné makroekonomické události. Očekáváme klidné pohyby bez výraznějších změn kurzu na obou měnových párech. Všechny zajímavé události ve Velké Británii, USA i eurozóně jsou naplánovány na další dny v týdnu. Pokud tedy trh zůstane klidný, není třeba spěchat se vstupem na něj. Flat trh je vysoce pravděpodobný.
  • Klíčové události 12. března: fundamentální analýza pro začátečníky
    Na úterý je naplánováno poměrně hodně makroekonomických událostí. Většina z nich má druhořadý význam, ale celkově mohou vzbudit zájem investorů. Den začne závěrečným hodnocením inflační zprávy z Německa za únor. Neočekáváme silnou reakci trhu na tuto zprávu, protože druhé hodnocení se zřídkakdy liší od prvního. Navíc se tato zpráva týká jen jedné země Evropské unie a o zpomalení růstu už všichni vědí. Pokles inflace naznačuje, že Evropská centrální banka může brzy snížit úrokové sazby, což by mělo vyvinout tlak na euro. V současné době ale nic takového nevidíme.
  • Klíčové události 12. prosince: fundamentální analýza pro začátečníky
    Na úterý je naplánována celá řada makroekonomických událostí a téměř všechny si zaslouží pozornost. Zaprvé, Spojené království zveřejní zprávu o míře nezaměstnanosti, počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a změnách průměrné mzdy. Domníváme se, že největší váhu bude mít druhá a třetí zpráva. Pohyb britské libry mohou tyto zprávy ovlivnit jen v případě výrazné odchylky reálné hodnoty od hodnoty prognózované.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
Axiory Europe
Beam FX
reklama
Swissquote Bank