Čtvrtek 28. březen 2024 09:18
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook

Ranní komentář: Horší makrodata zvýšila šance na zásah ECB, Wall Street zakončila seanci na rekordech

25.07.2019 06:47  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nálada na finančních trzích zůstala také během středeční seance pozitivní. Investoři se nenechali rozrušit horšími makrodaty a také některými negativními zprávami z korporátního sektoru. Dle některých hlasů zvýšilo negativní makro pravděpodobnost rychlejšího uvolňování měnové politiky, což navýšilo očekávání na dnešní zasedání Evropské centrální banky.

Wall Street rostla už třetí seanci v řadě. Index S&P 500 přidal 0,47 % na 3019,56 bodů. To znamenalo nový historický rekord. Stejný zářez se povedl také technologickému indexu NASDAQ, který přidal dokonce 0,85 %. Naopak Dow Jones ztratil tři desetiny procenta. Stáhly jej dolů problémy společností Boeing a Caterpillar.

Včerejší vývoj akciových indexů v USA a v Evropě. Zdroj: Bloomberg

Na rozdíl od předchozích seancí hrály včera výraznou roli makrodata. Výrobní index PMI v Německu klesl až na 43,1 bodů, což znamenalo nejnižší úrovně od roku 2012. Pouhé 2 desetiny bodu ho dělily od nejhoršího výsledku od krizového roku 2009. Horší než očekávaná data přišla také z Francie i celé eurozóny. Investoři začali okamžitě spekulovat na rychlejší uvolňování měnové politiky ze strany ECB. Jedním z přímých důsledků byl propad dluhopisových výnosů do blízkosti historických minim. Výnosy z německých desetiletých dluhopisů poklesly až na -0,39 %.

Vývoj výnosů německých desetiletých dluhopisů. Zdroj: Bloomberg

Dalším z důsledků byl pokles eura. Pár EURUSD se dostal až na 1,1127. Jednalo se o nejnižší hodnotu od 30. května. Opačným směrem se vydala britská libra. Ve Velké Británii se po volbách premiéra "pročistil vzduch". Na páru s eurem se britská měna dostala dokonce na nejlepší úrovně za poslední měsíc.

Vývoj páru EURGBP - dosáhl včera nejnižších hodnot za poslední měsíc.

Nedařilo se naopak komoditním měnám, když pár AUDUSD poklesl na nejnižší úrovně za poslední 2 týdny a nedařilo se ani na Kanaďanovi, kterému nepomohl pokles cen ropy. Ta si v průběhu seance dlouho držela svoje úrovně a pozitivně reagovala na masivní pokles zásob v USA (o 10,96 mb zveřejněno v 16:30), nicméně v závěru seance přišly zprávy o posunu v dohodě mezi Saúdskou Arábií a Kuwajtem o obnovení těžby z neutrálního území mezi oběma zeměmi. O aktuální připravenosti k těžbě se mnoho neví, ovšem spekuluje se, že potenciál území je 500 tis. barelů ropy denně. Brent se ráno obchodoval v blízkosti úrovně 63,20 USD/bbl.

Makrokalendář

Dnešní událostí číslo jedna je zasedání Evropské centrální banky. Očekává se, že centrální bankéři minimálně potvrdí připravenost ke snižování sazeb a obnovení programu kvantitativního uvolňování nejpozději na zářijovém zasedání. Po včerejšku však také narostly šance na nové stimulu už na aktuálním zasedání. Zveřejnění výše sazeb proběhne v 13:45 a tisková konference guvernéra Draghiho začne ve 14:30. Očekáváme zvýšenou volatilitu na eurových párech a důležitých evropských indexech (DAX).

Co se týká dalších fundamentů, tak ve 14:30 budou v USA zveřejněny objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a už dopoledne (v 10:00) nesmíme zapomenout na německý index Ifo. Pokud by byl zveřejněný výsledek výrazně mimo předpovědi (hlavně směrem dolů), mohl by těsně před zasedáním ECB zamávat s očekáváním dalšího vývoje měnové politiky.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Futures zahajují týden opatrným růstem, Pelosi je připravena dál jednat s republikány
    Akciové indexy si v minulém týdnu opět prošly spíše nervózním obchodováním. Zatímco v USA indexy nakonec své pozice podržely, v Evropě se dostaly znovu do červených čísel a ztrácely okolo jednoho procenta. Trhy dál trápí především téma covidu a jeho pokračující se šíření v USA a hlavně v Evropě, kde tamní vlády dál zpřísňují již přijatá opatření. Tématem pak zůstává i politická situace v USA a neúspěšná snaha dosáhnout dohody před blížícími se volbami o přijetí dalšího fiskálního stimulu.
  • Ranní komentář GBP/USD
    Maloobchodní tržby ve Velké Británii  - Maloobchodní tržby zklamaly a nedokázaly v listopadu růst dle předpokl...
  • Ranní komentář: GM zrychluje odkup akcií na úkor EV, růst amerického HDP a pokles německé inflace
    Včerejší seance se opět obešla bez výraznějších výkyvů. Akcie si své ocenění udržují, zatímco výnosy dále mírně klesají. To se včera týkalo hlavně evropských dluhopisů, kterým pomohly výsledky německé a španělské inflace. Dnešní den přinese výsledky inflace pro celou eurozónu a také se dočkáme několika makroekonomických dat ze Spojených států. Na FX trhu je americký dolar nadále pod mírným tlakem, zatímco zlato pokračuje v růstu a již překonalo hranici 2 tisíc dolarů.
  • Ranní komentář: GOOG a MSFT nezklamaly, po včerejší korekci ráno trhy opět rostou. Dnes zasedá Fed
    Akcie v Evropě i v USA včera zamířily do červených čísel a největší ztráty utrpěl opět hlavně americký technologický sektor a růstové akce. Po uzavření burz se však karta otočila. Své výsledy za 2Q nabídly Alphabet a Microsoft a jejich solidní čísla a následný růst akcií o 4 % dnes ráno pomáhá i zbytku trhu.
  • Ranní komentář: Google a Amazon reportovaly skvělé výsledky, ethereum na novém ATH
    Také úterní seance se na finančních trzích nesla v pozitivní náladě. Akciové indexy v Evropě i v USA rostly a jejich růst byl ještě v after-market obchodování umocněn skvělými výsledky společností Amazon a Google, které reportovaly velmi silná čísla za 4Q. Dnes ráno tak futures na americké i evropské indexy v růstu zatím pokračují.
  • Ranní komentář: Google a AMD po výsledcích +10 %, PayPal -17 %
    Akciové indexy včera pokračovaly ve svém růstu a likvidaci dřívějších ztrát. Jejich růst pak ještě akcelerovaly v after-market hodinách další korporátní výsledky v čele s Googlem a AMD, které rostly v reakci na čísla z 4Q o 10 %. Velmi slušná čísla včera nabídl, ale také Exxon Mobil, zatímco pod silný prodejní tlak se v after-market hodinách dostal PayPal, který klesl o 17 %.
  • Ranní komentář: Google +5% po představení Gemini, JPY prudce roste a retail znovu ve velkém kupuje akcie
    Americké akcie včera dokázaly růst. Indexům výrazně pomohl například Google, který po představení svého AI modelu Gemini přidal 5 %. Nálada na trzích zůstává i nadále pozitivní a volatilita nízká. Výnosy postupně klesají, což jen zesiluje spekulace na to, že se dočkáme ve světové ekonomice hladkého přistání. Na FX trhu včera výrazně rostl japonský jen, který reagoval na komentáře několika představitelů BoJ a na spekulace o tom, že by banka mohla ukončit svou politiku záporných úrokových sazeb. Dnes pozor na důležité výsledky z amerického trhu práce.
  • Ranní komentář: GSA formálně uznala vítězství Bidena ve volbách, Trump bude spolupracovat
    Akciové trhy v USA včera pokračovaly v růstu, když zároveň pokračoval příliv kapitálu do cyklických a covid akcií, zatímco znovu mírně zaostávaly technologie. Dow Jones a S&P500 rostly o 1.12 % a 0.56 %. Nasdaq pak přidával pouze 0.22 %. Sentimentu na trzích pomohla především zpráva o další účinné vakcíně, na které spolupracují Oxfordská univerzita se společností AstraZeneca.
  • Ranní komentář: Guvernér RBA Lowe poslal AUDUSD pod 0,72. Kvůli brexitu zaostává také libra
    I dnes ráno je zatím v centru dění na FX hlavně AUD. Po včerejším zasedání australské centrální banky dnes ráno ještě promluvil její guvernér, který připustil, že díky rizikům pro světovou a australskou ekonomiku jsou nyní šance na snížení sazeb stejné, jako šance na jejich zvýšení. Trh sice s možností snížení sazeb počítal už dlouho, po dnešním projevu si je ale tímto krokem jistější než dříve a AUD se tak ráno dostal pod silný prodejní tlak.
  • Ranní komentář: Hlavním strašákem zůstávají zatím politická rizika, EURUSD na dosah silného supportu
    Máme za sebou týden, který přinesl několik důležitých fundamentů, v čele se zasedáním britské a americké centrální banky. Obě centrální banky nabídly spíše lehce jestřábí výstup ze zasedání, ale zatímco dolaru tato skutečnost pomohla, libra se dál utápí ve ztrátách, které má na svědomí především strašák brexitu. Nálada na akciových trzích jinak zůstává poměrně stabilizovaná, i když i zde jsou patrná značná rizika, v čele s další eskalací obchodní války mezi USA a Čínou. V minulém týdnu se navíc připomněla i politická krize v Itálii, díky které v zemi začaly znovu výrazně stoupat výnosy z dluhopisů, což následně mělo neblahý opad i na evropskou měnu. Právě tato témata mohou být klíčová i do tohoto týdne, který jinak bude na důležité fundamenty spíše chudší.
  • Ranní komentář: Chaos v Rusku, britské sazby a další slabé makro z Evropy
    Víkend přinesl pokus o převrat v Rusku, který ale skončil stejně náhle jako začal. Finanční a komoditní trhy dopad celé situace dnes ráno výrazněji nepociťují a například ropa se obchoduje na úrovních z konce minulého týdne. Akciové trhy minulý týden ztrácely. Ke korekci pomáhají hlavně stále rostoucí úrokové sazby, by měly růst podle vyjádření centrálních bankéřů ještě jak v Evropě tak i v USA.
  • Ranní komentář: Charter vs Disney, Čína vs Apple a pár dalších postřehů
    Včera se těsně před začátkem NFL podařil vyřešit spor mezi Charter Communication a Disney. Ve videu jsme se ohlédli ještě za problémy Applu a v Číně a probrali pár dalších témat z minulého a tohoto týdne.
  • Ranní komentář: Chevron kupuje Hess, levné čínské akcie, americké automobilky a bitcoin na $35 tis.
    Akciové trhy za sebou mají klidný start do nového týdne. Zajímavá situace panovala na bondech, kde výnosy na desetiletých splatnostech nejprve překonaly hranici 5 %, aby následně rychle klesly na 4.85 %. To částečně podrželo akcie a dostalo pod mírný tlak americký dolar. Prudkého růstu se naopak v noci ze včerejška na dnešek dočkal bitcoin, který vyskočil na úroveň 35 tis. dolarů. Dnes pozor na důležité výsledky PMI z Evropy a z USA. Úterý nabídne také několik velmi silných korporátních výsledků, když budou svá čísla reportovat Coca-Cola, Verizon, GE, Microsoft, Alphabet a další.
  • Ranní komentář: Indexy a měny stabilní, obchodníci čekají na nové info ohledně jednání mezi USA a Čínou
    Začátek týdne na finanční trhy žádné větší změny nepřinesl. Indexy si své vysoké ocenění podržely a podobně na tom byla také většina ostatních finančních aktiv. Pod mírným tlakem byl americký dolar, který navázal na korekci z konce minulého týdne, což pomohlo k mírnému růstu také cenám drahých kovů. Obchodníci ale spíše jen přešlapují na místě a čekají na další informace týkající se případného podpisu obchodní dohody mezi USA a Čínou. To bude klíčovým tématem také dnes, kdy nás z Evropy a USA opět čeká jen minimum tradičních makrodat.
  • Ranní komentář: Indexy dál opatrně rostou, Binance kupuje FTX, krypto pod tlakem
    Včerejší seance mnoho nových makrodat nepřinesla. Za pozornost stály zprávy ze světa kryptoměn, kde došlo k náhlému oznámení akvizice FTX, kterou kvůli problémům s likviditou převezme Binance. Run na FTX mezitím vyvolal výprodej na většině kryptoměn a například bitcoin se včera krátce dostal zpět pod hranici 17 tis. dolarů. Z velkých korporátních jmen včera reportovala své výsledky společnost Disney, která se v after-market hodinách propadla o více než 7 %.
  • Ranní komentář: Indexy i měny pokračují v konsolidaci, dnes americký maloobchod
    Včerejší seance probíhala v klidu a na podprůměrných objemech, což nakonec dostalo akciové indexy v Evropě i v USA ve většině případů pod mírný prodejní tlak. Ztráty ale nebyly vysoké a většina finančních aktiv si své ocenění drží. Platí to i o drahých kovech, které dokonce mírně rostly navzdory dalšímu růstu amerických dluhopisových výnosů. Na FX je situace stabilní a bez větší změny probíhalo obchodování také na trhu s ropou.
  • Ranní komentář: Indexy i měny zatím zůstávají v klidu, dnes zasedá Fed
    Včerejší seance se na většině finančních aktiv nesla v poklidném duchu, když trh vyčkával především na to, co přinese středeční a čtvrteční obchodování. Dnešek bude z hlediska fundamentů velmi zajímavý hlavně pro americký dolar, když nás odpoledne čekají výsledky americké inflace a večer pak zasedání americké centrální banky. Ta by měla ponechat sazby beze změny, takže dění na dolaru bude čistě v režii doprovodného komentáře a výhledu Fedu pro další vývoj úrokových sazeb.
  • Ranní komentář: Indexy jako na houpačce, dolar pokračuje v růstu. Dnes výsledky NFP
    Akciové trhy si včera prošly volatilní seancí. Americké indexy i přes prvotní výprodeje dokázaly růst a investoři se odpoledne opět pustili do nákupů rizikových aktiv. V propadu pokračují ceny elektřiny v Evropě. Na FX naopak zpevňuje dolar na většině měnových párů.
  • Ranní komentář: Indexy konečně zpět v zelených číslech, dolar dál ztrácí
    Akciové trhy včera konečně dokázaly růst, a to i navzdory dalším slabým výsledkům v podobě amerického ISM pro sektor služeb. To že indexy rostly slabému fundamentu navzdory, je tak ve finále dobrá zpráva, která naznačuje, že ochota medvědů tlačit indexy ještě níže zatím není až tak velká, jak by se mohlo zdát díky price action z posledních několika dnů. U dolaru je však situace o něco jiná, když ten, právě díky horšímu makru, pokračoval v postupném slábnutí.
  • Ranní komentář: Indexy korigují úterní výprodej. Dolar mírně ztrácí
    Sentiment na trzích se po úterním výprodeji včera zase mírně zlepšil. K tomu pomohly zprávy, že se demokraté s republikány pravděpodobně dohodnou na pomoci aerolinkám a že prezident, Trump po kolapsu jednání s demokraty, tlačí na to, aby byl schválen alespoň jednorázový šek pro všechny Američany ve výši 1 200 dolarů. S&P500 tak včera přidal 1.74 % a podobné zisky si připsal i Dow Jones a Nadaq.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new