Pátek 29. březen 2024 00:18
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

3 nejlepší ropné akcie roku 2019

18.07.2019 17:20  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nejlepší ropné akcie v roce 2019

Obchod s ropou je v současné době opět trochu hrbolatý. Poté, co americko-čínský konflikt po určitou dobu zasáhl cenu ropy, eskalující konflikt v Íránu způsobil částečné oživení.

Pro investory by stále relativně levná cenová hladina ropy mohla nabídnout dlouhodobé možnosti vstupu pro vybrané ropné akcie.

V tomto článku naleznete nejlepší ropné akcie, které mohou těžit z nárůstu ceny černého zlata.

 

V následujícím článku se dočtete:

  1. Obchodní spor mezi USA a Čínou má negativní vliv na cenu ropy
  2. Napětí na Blízkém východě vyvolává nejistotu a obavy
  3. Trump vyvíjí tlak země OPEC
  4. Dlouhodobě dobré vyhlídky na cenu ropy
  5. Nejlepší ropné akcie v roce 2019
  6. Ropné akcie u LYNX
 

Obchodní spor mezi USA a Čínou má negativní vliv na cenu ropy

Po prudkém poklesu hodnoty ze 110 USD za barel v roce 2014 na 30 USD za barel v roce 2016, prošla ropa brent silnou korekcí, během které se cena vzrostla o více než 150 % na cenu 85 USD.

Ropa West Texas Intermediate (WTI) se na podzim roku 2018 zdvojnásobila na více než 75 USD za barel. Po prudkém zpomalení na konci roku 2018 se ropa opět ocitla pod silným tlakem.

Obchodní spor mezi USA a Čínou neustále eskaluje, takže stále více účastníků trhu se obává negativních důsledků pro globální ekonomiku, a tím slábne poptávka po ropě.

Napětí na Blízkém východě vyvolává nejistotu a obavy z nabídky


Eskalující íránský konflikt způsobil částečné oživení cen. Po sabotáži a útocích na ropné tankery v Hormuzském průlivu posílily USA svou přítomnost vojsk v regionu. Zhruba pětina světové ropy pochází právě z tohoto regionu.

V íránsko-irácké válce od roku 1980 do roku 1988 bylo v Hormuzském průlivu napadeno přibližně 450 lodí.

Sestřelení průzkumného dronu USA, který byl sestřelen Íránem, způsobil silné politické turbulence ze strany USA. Trump okamžitě nařídil sérii protiútoků ze strany USA, které byly na poslední chvíli odvolány. Rostoucí nebezpečí vojenského konfliktu mělo přímý dopad na cenu ropy, která výrazně vzrostla.

Trump vyvíjí tlak na země OPEC

Americká vláda Donalda Trumpa se chce vyhnout růstu cen ropy, protože rostoucí ceny benzínu snižují disponibilní příjem amerických voličů. V loňském roce se Donald Trump ostře opřel o členy OPEC, jelikož se mu zdála cena ropy příliš vysoká.

Trump také vyhrožoval, že spojeneckým státům, kteří jsou členy OPEC bude v budoucnosti účtovat peníze za vojenskou ochranu.

To, zda by taková ohrožující gesta měla v dlouhodobém horizontu dosáhnout žádoucího efektu, je sporné, protože organizace zemí vyvážejících ropu, která spolu s Ruskem dodává přibližně 40 % světové ropy, nedávno snížila produkci na 5leté minimum.

Jinde se však nabídka rozšiřuje, neboť země, které nejsou členy OPEC, zejména USA, významně rozšiřují svou produkci. Například americká těžba ropy se díky novým těžebním technikám (břidlicový olej, štěpení) v posledních deseti letech více než zdvojnásobila.

Členské státy OPEC

Dlouhodobě dobré vyhlídky na cenu ropy

Celkově by poptávka po ropě měla v následujících letech vzrůst. Především rostoucí průmyslové státy jako Čína, Indie nebo Brazílie jsou zodpovědné za rostoucí poptávku po černém zlatě. Ropa bezesporu v nejbližších letech zůstane nejvýznamnější komoditou na světovém trhu

Nejen vysoké ceny ropy zvyšují zisk ropných společností. Masivní snížení nákladů v důsledku poklesu cen ropy v roce 2016 také přispěly k vynikajícímu zisku energetických gigantů.

Podle společnosti Morgan Stanley pět největších ropných společností Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell a Total snížilo kapitálové výdaje o 40 % a snížilo provozní náklady v průměru o 20 %.

To nyní zvyšuje volný peněžní tok, takže ropný průmysl jako celek nyní prožívá zlaté období. Není divu, že společnosti jako BP a Royal Dutch Shell hýčkají své akcionáře zpětným odkupem akcií a vysokými dividendovými výnosy.  V následujícím textu Vám představíme 3 nejlepší ropné akcie v roce 2019.

Nejlepší ropné akcie v roce 2019

Existuje několik způsobů, jak mohou investoři těžit z vyšších cen černého zlata: ropné fondy, ropné ETF, opce, warranty, futures nebo certifikáty. Nejlepší volbou je však nakoupit 2 nebo 3 silné ropné akcie, které těží z dobré situace a ropném trhu.

Následující tři vybrané ropné společnosti mají v roce 2019 velký potenciál k tomu, aby patřily mezi vítězné tituly:

3. Akcie Diamondback Energy

Diamondback Energy (Symbol: FANG – ISIN: US25278X1090 – Měna: USD) je nezávislá ropná a plynárenská společnost zaměřená na vývoj a výrobu nekonvenčních zásob ropy a zemního plynu ve Spojených státech, jako jsou například ropné břidlice v Texasu.

Působivé výsledky společnosti začaly v roce 2007 akvizicí počátečních výrobních licencí. V následujících letech společnost zvýšila tržby z 13 milionů USD v roce 2009 na 2,2 miliardy USD v loňském roce. Společnost dosáhla zisku 846 milionů USD, což představuje obrovské ziskové rozpětí ve výši 39 %.

IPO proběhlo v roce 2012 za cenu 17,50 USD. S aktuální tržní hodnotou 18 miliard USD a cenou akcií 107 USD zažila společnost impozantní růst. Akcie však mohou být i nadále cennou investicí.

Graf FANG; zdroj: https://www.tradingview.com

Diamondback Energy je specifická především stabilním a silným růstem produkce ropy a plynu. Spolu s růstem cen ropy to vede k silnému nárůstu tržeb i zisků. Například v uplynulých třech letech dokázala společnost zvýšit tržby v průměru o 94 % a zisk o 86 %.

Analytici předpokládají, že společnost může v běžném účetním období zvýšit zisk o dalších 30 %.  S rostoucí cenou ropy je zde stále prostor pro zlepšení.

Společnost momentálně vyplácí dividendu ve výši 0,75 USD na akcii. Program zpětného odkupu akcií ve výši 2 miliard USD rovněž vrátí dostupné finanční prostředky investorům. Je třeba poznamenat, že společnost má nejnižší poměr dluhu ke kapitálu a nejvyšší ziskové rozpětí před zdaněním v průmyslu.

Zatímco mnoho menších konkurentů nepřežilo krizi cen ropy, Diamondback Energy je prosperující. Podle investiční banky UBS společnost za poslední dva roky snížila své peněžní náklady o 11 %. Pokud se to ukáže jako pravdivé, vzestupný trend akcie by měl zůstat i v roce 2019 nedotčen.

Akcie jsou však poněkud spekulativnějšího charakteru než následující 2 zástupci v našem seznamu.

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Chci se zdarma přihlásit k odběru

2. Akcie ConocoPhillips

Třetí největší americká ropná společnost ConocoPhillips (symbol: COP – ISIN: US20825C1045 – měna: USD) se sídlem v Houstonu v Texasu se zaměřuje výhradně na průzkum a těžbu ropy.

ConocoPhillips se velmi těžko vypořádala s kolapsem cen ropy od roku 2014. Drastické snížení nákladů, odprodej a snížení dividend byly jediným způsobem, jak byla společnost schopná v krátkodobém horizontu přežít. Úsporná opatření mezitím přinášejí ovoce, což tlačí čisté výrobní náklady na barel až na 35 USD.

Obnovený růst cen ropy se postará o to, aby se společnost vrátila zpět. Mezitím je ConocoPhillips rentabilní i při ceně ropy 50 USD a od druhého čtvrtletí roku 2017 zisky pomalu rostou.

Graf COP; zdroj: https://www.tradingview.com

Na konci roku 2017 vydala společnost, která má v současné době na burze hodnotu zhruba 69 miliard USD, tříletý obchodní plán. Americká nadnárodní ropná společnost chce po konsolidaci opět mírně růst a investovat zhruba 5,5 miliardy USD ročně.

Cílem je dosáhnout ročního zvýšení výroby o 5 %, zatímco peněžní tok by měl zároveň vzrůst nejméně o 10 %.

Dokud bude cena ropy minimálně 50 USD, chce společnost odkoupit své vlastní akcie v hodnotě 1,5 až 2 miliardy dolarů ročně a snížit dluh o 5 miliard USD ročně. Celkově je cílem společnosti každoročně vrátit 20 % až 30 % svého volného peněžního toku akcionářům.

Ve fiskálním roce 2018 dosáhla společnost tržeb ve výši 6,3 mld. USD. Analytici v běžném finančním roce 2019 v současné době očekávají zisk na úrovni předchozího roku. Stejně jako u ostatních ropných společností přispělo snížení nákladů i růst cen ropy od roku 2016 k výraznému zlepšení výkonnosti.

Energetická společnost svým akcionářům od začátku roku 2019 vyplácí čtvrtletní dividendu ve výši 0,305 USD, což meziročně zvyšuje její výplatu o 7 %. Pokud se však podnikání bude i nadále vyvíjet pozitivně, dividenda by měla být postupně dále zvyšována.

Tvrdé škrty, na které byla ConocoPhillips nucena přistoupit kvůli krizi cen ropy, osvobodily společnost z nákladové zátěže a opět z ní učinily konkurenčního hráče. Společnost by nyní měla mít nepoměrný prospěch z rostoucích cen ropy.

1. Akcie Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell (Symbol: RDSB – ISIN: GB00B03MM408 – Měna: EUR) je jednou z největších energetických společností na světě v odvětví ropy a plynu. Shell se podílí na výzkumných a vývojových projektech ve více než 70 státech a je jedním z největších distributorů paliv a maziv na světě.

V roce 2016 navíc společnost koupila britského producenta plynu BG Group za 47 miliard GBP.

Poslední 2 roky byly pro společnost excelentní. Po zdvojnásobení zisku v roce 2017 vzrostly tržby v roce 2018 o dalších 80 % z 13 miliard na 23,4 miliardy USD. Zisk na akcii vzrostl z 1,56 na 2,80 USD. Tržby také vzrostly o 27 % na 388 miliard USD z 305 miliard USD před rokem.

Skutečnost, že cena ropy v posledních dvou letech prudce vzrostla, byla jednoznačně přínosem pro britsko-holandskou ropnou a plynárenskou společnost.

Graf RDSB; zdroj: https://www.tradingview.com

Pozitivní vývoj bude pravděpodobně pokračovat. Díky několika zahájeným projektům v letošním i příštím roce by měl peněžní tok v letech 2018 až 2020 vzrůst nejméně o dalších 5 miliard USD. Analytici očekávají v běžném roce nárůst zisku o 8 %. Podíl vlastního kapitálu je nyní více než 50 %.

Největší evropská ropná společnost vyplácí dividendu nepřetržitě od roku 1945 a nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl změnit. Společnost v současné době vyplácí čtvrtletní dividendu ve výši 0,47 USD na akcii. Dividendový výnos je momentálně 5,6 %.

Největší evropská ropná společnost navíc realizuje od roku 2017 rozsáhlý program odkupu akcií ve výši 25 miliard USD, který by měl být v roce 2020 ukončen.

Akcie je relativně dobře chráněna proti cenovým výkyvům silnou bilancí, spolehlivě vysokou dividendou a enormním programem zpětného odkupu akcií. S dalším růstem cen ropy však stále existuje značný růstový potenciál.

S dividendovým výnosem 5,6 % je tento podíl v současné době hodnocen velmi příznivě a je vhodný pro konzervativní investory i pro lovce dividend.

Ropné akcie u LYNX

LYNX nabízí obchodování s ropnými akciemi přímo na domácích burzách. Můžete těžit z vysokého objemu obchodování a z úzkého spreadu.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn.

Obchodujte akcie s LYNX

S LYNX je jednoduché vytvořit si diverzifikované portfolio. Pomůže Vám k tomu přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa. Zároveň máte možnost sledovat aktuální akciové tipy od LYNX , které mohou sloužit jako inspirace pro Vaše portfolio.

Investujte do akcií s LYNX
Investiční produkty
  • Investice do kobaltu – 3 nejlepší kobaltové akcie 2019
  • 3 nejlepší světové dividendové akcie v roce 2019
  • Investice do akcií: 11 cenných rad k obchodování s akciemi

The post 3 nejlepší ropné akcie roku 2019 appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 3 kryptoměny, které musíte vlastnit před půlením bitcoinu
    Zatímco trh s kryptoměnami očekává nadcházející událost v podobě půlení bitcoinu, Cathie Woodová ze společnosti Ark Invest upozorňuje na jeho jedinečnou kvalitu: půlení sníží tempo růstu nabídky bitcoinu na méně než 1 % ročně, což je méně než průměrný roční nárůst zlata.
  • 3 kryptoměny, které překonávají cenu ETH díky Ethereum Merge
    Po letech čekání je Ethereum konečně připraveno stát se plnohodnotným proof-of-stake (PoS) blockchainem. Kromě nativního tokenu Ether (ETH) společnosti Ethereum bylo zhodnocení několika dalších tokenů nejen velmi přínosné, ale mohlo by také po sloučení udržet lepší výkon než ETH.
  • 3 nejčastější chyby při výběru dividendových titulů
    „Kvalitní dividendové portfolio je spolehlivou cestou k pravidelným příjmům. Velká sektorová koncentrace, past likvidity, nebo nedostatek mezinárodní expozice jsou typickými nástrahami dividendového investování,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • 3 nejlepší akcie big data a umělé inteligence v roce 2020
    Objem dat, které lidstvo generuje a zpracovává roste raketovým tempem. Globální objem dat se za pouhé 2 roky více než zdvojnásobil. Nové technologie v oblasti získávání, zpracování a vyhodnocování dat pomáhají společnostem ve všech průmyslových odvětvích získat větší ekonomické výhody z této obrovské záplavy informací.
  • 3 nejlepší akcie herních vývojářů v roce 2019
    Herní průmysl je každým rokem stále důležitější. Počet aktivních uživatelů digitálních her roste raketovým tempem. Z řady počítačových her se stal regulérní sport, který má své celebrity, šampionáty s cenami v řádech milionů USD a miliony fanoušků po celém světě.
  • 3 nejlepší alternativní možnosti jak vybudovat majetek v roce 2024
    V době kdy světovou ekonomiku potkávají různé krize a inflace roste lidé vyhledávají nové způsoby jak vybudovat majetek a ten stávající ochránit proti inflaci. Investoři hledají alternativy k tradičním způsobům, a proto se zaměřují na nově vznikající příležitosti, které využívají sílu inovací. V roce 2024 se prostředí pro budování bohatství vyvíjí a objevují se nové příležitosti různých investic pro budování majetku. Mimo dnešní metody si samozřejmě můžete pořídit stále populární akcie online a vydělávat tak z pohodlí domova.
  • 3 nejlepší anticyklické a defenzivní akcie roku 2019
    V dobách, kdy ceny akcií prudce kolísají a akciové indexy mají tendenci klesat, se investoři zaměřují na stabilní, antiticyklické akcie stabilních společností. Cyklické růstové akcie, jako jsou například akcie společností v polovodičovém sektoru nebo sektoru cloudového softwaru naopak investoři často opouštějí v chaotických fázích trhu, což zpravidla přinese dlouhou spirálu směrem dolů u hodnoty těchto akcií.
  • 3 nejlepší biotechnologické akcie roku 2019
    Akcie sektoru biotech jsou mezi investory nesmírně populární. Velké potenciální výnosy v blízké budoucnosti lákají mnoho investorů. Populární u investorů LYNX jsou zejména akcie Biogen a Galapagos.
  • 3 nejlepší farmaceutické akcie pro rok 2019
    Globální trendy jsou hnacím motorem růstu ve farmaceutickém průmyslu. Farmaceutický průmysl za posledních deset let zaznamenal příkladný triumf. Jedním z důvodů je úspěch biotechnologie. Aplikace výsledků výzkumu genomu, jakož i zvyšující se znalosti o fungování mnoha patogenů vedly k obrovskému posílení inovací pro vývojáře léčiv. Onemocnění jako je například AIDS, hepatitida C a některé druhy rakoviny bude již pravděpodobně možné efektivně léčit během několika let.
  • 3 nejlepší internetové akcie současnosti
    Od roku 2018 se řada internetových akcií vyvíjela skvěle. Akcie u společností jako Twitter se od konce léta 2018 navýšily o + 99 %, akcie Match Group dokonce o + 218 % a akcie Grubhub zaznamenaly nárůst o + 114 %. Všechny tři akcie jsou stále vzrušujícími investicemi s obrovským potenciálem.
  • 3 nejlepší světové dividendové akcie 2019
    V dobách přetrvávajících nízkých úrokových sazeb nejsou dluhopisy a jiné podkladová aktiva s fixním příjmem velkým přínosem pro vaše investiční portfolio.
  • 3 nejlepší vanadiové akcie roku 2019
    Vanad je relativně neznámá surovina. Mnoho investorů však netuší, že se cena vanadia mezi lety 2016 a 2018 desetkrát zvýšila. Poslední dobou však cena vanadu značně propadla. Podívejte se blíže na tuto komoditu a zjistěte, jakým způsobem lze do vanadu investovat. V následujícím článku objevíte 3 nejlepší vanadiové akcie v roce 2019.
  • 3 nejlevnější akcie z indexu Dow Jones
    Jestli nejste krátkodobými prodejci, nebo investory velkých prostředků do energetických akcií, minulý rok pro vás nebyl nejspíš nijak výjimečný. Všechny 3 hlavní americké akciové indexy klesly do medvědího trhu, čímž se dostaly do nejhorších jednoletých výnosů za posledních 14 let.
  • 3 nejzajímavější příběhy z Jackson Hole
    Jackson Hole je hlavní událostí léta pro centrální bankéře z celého světa. Sjezd samotný je plný několika zajímavých p...
  • 3 povzbuzení pro akciové trhy
    Akciové trhy slaví dobré dny a směrem nahoru je pohání několik faktorů. Nejdříve v neděli guvernér čínské lidové ...
  • 3Q GDP USA
    Třetí odhad ekonomického růstu třetího čtvrtletí v USA zaznamenal downgrade o 0,1 procentního bodu směrem dolů a ekonomika rostla v meziročním srovnání o 3,2 procenta oproti druhému odhadu 3,3 procenta.
  • 3Q očekávané výsledky firem USA
    Máme ještě pár dní do konce září, ale zářijová sezóna firemních kvartálních výsledků se již dostala do pohybu. Společnost CarMax (KMX), prodejce ojetých automobilů, obchodovaná širším v indexu S & P 500, v pátek zveřejnila čtvrtletní výsledky.
  • 3 scénáře CS pro americké hádky: Až -5 % HDP a -30 % akcie. Útěk do Philip Morris a farmacie?
    Odhadem o až 5procentním poklesu americké ekonomiky a třetinovém výklesu akciových trhů přispívají do diskus...
  • 3 scénáře, které je třeba zvážit při virálním šíření inovací
    Tento blog se zabývá novinkami v oblasti obchodování a investování pro začátečníky a hodnotou filtrování informací na základě vašich finančních cílů. Co se stane, když se objeví záplava informací o novince, která zaujala trh? I ti nejzkušenější obchodníci a investoři mohou zjistit, že jejich filtry a moudrý úsudek přehlušilo vzrušení.
  • 📜 3 scénáře pro zasedání ECB 🕑
    Rozhodnutí o sazbách ECB (13:45) a tisková konference guvernérky Lagardové (14:30) patří mezi nejvíce očekávané události v tomto týdnu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank