Úterý 19. březen 2024 12:11
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex Dakar

Home Credit má se vstupem na burzu nejvyšší čas. Varováním je mu rozhodnutí pivovaru AB InBev, matky budějovického Samsona

15.07.2019 10:24  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Skupina Home Credit, jeden z největších světových poskytovatelů spotřebitelských půjček, se chystá na burzu. Ráda by akcie své stoprocentní dcery HCBV upsala na hongkongské burze, a získala tak od investorů v přepočtu minimálně takřka 23 miliard korun. Má to však háček. Podmínky na globálních akciových trzích nejsou bez mráčku. A může se hodně rychle zatáhnout. Však sama Home Credit, většinově vlastněná skupinou PPF, upozorňuje, že rozhodnutí jít na burzu ještě může změnit, právě i z důvodu zhoršených tržních podmínek.

Bezprostředním varováním je páteční rozhodnutí největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev, který v Česku vlastní ztrátový budějovický pivovar Samson. Pivovarnický gigant, celosvětově známý svými značkami jako Stella Artois nebo Corona, se rozhodl odložit primární úpis akcií vlastní asijsko-tichomořské divize, Budweiser Brewing Company APAC. K ní mělo dojít právě na hongkongské burze. Plán počítal s tím, že vstupem na burzu získá Budweiser Brewing Company APAC bezmála deset miliard dolarů, což by z něj dělalo celosvětově největší letošní primární úpis. Byl by to zhruba desetkrát větší primární úpis, než jaký plánuje Home Credit. Největším letošním primárním úpisem akcií tak zůstává ten, který v květnu podnikl Uber, který od investorů získal 8,1 miliardy dolarů.

Tempo primárních úpisů zpomaluje. Zatím se jich podle dat Bloombergu letos celosvětově uskutečnilo 654, přičemž upisované firmy získaly od investorů zhruba 83 miliard dolarů. To je méně než polovina sumy získané v rámci primárních úpisů za celý rok 2018 a rovněž 2017. Anheuser-Busch InBev zdůvodnil rozhodnutí zatím svoji asijskou dceru na burzu nevyslat „převažujícími podmínkami na trhu“.

Globální ekonomika letos zpomaluje z důvodu obchodní války Spojených států s Čínou či kvůli zpomalování čínské ekonomiky. Světově významné centrální banky chystají uvolnění měnových podmínek. Pivovar Anheuser-Busch InBev se zřejmě rozhodl vyčkat, zda měnověpolitické uvolnění v režii nejvýznamnějších centrálních bank poskytne trhům trvalejší vzpruhu. Pokud ne, zůstává vstup jeho dcery na burzu dále ohrožen, stejně jako vstup dcery Home Creditu na stejný parket.

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Holubičí komentáře Powella a Williamse poslaly USD dolů. V případě potřeby je RBA připravena zasáhnout.
    Po propuštění guvernéra turecké centrální banky oznámil v pondělí turecký prezident Erdogan, že dojde ze strany CBRT k razantnímu snížení sazeb. Dal tak najevo, kdo je opravdový šéf tamní centrální banky.
  • Holubičí komentáře Yellenové. EURUSD mírně posiluje 💵
    Po dnešním údaji o inflaci v USA se americká ministryně financí Janet Yellenová podělila s trhem o několik spíše holubičích komentářů. Dolar se dnes obchoduje s poklesem, přičemž index USDIDX ztrácí 0,25 % a EUR/USD získává 0,29 %, ačkoli tento růst probíhá při poměrně nízkém objemu, což klade otazník nad sentimentem na hlavním měnovém páru před zítřejším Powellovým projevem (20:30).
  • Holubičí komentáře ze strany ČNB
    Koruna včera vůči euru ztratila necelé dvě desetiny procenta. Nejdražší obchod s eurem se uskutečnil dokonce...
  • Holubičí postoj Fedu zvyšuje optimismus na trzích
    Dříve trhy diskutovaly o tom, o kolik centrální banka letos v březnu zvýší své sazby, k čemuž přispěla především silná inflace v USA. Kvůli konfliktu na Ukrajině však v poslední době prudce vzrostly ceny energií, takže výsledek zasedání Fedu byl mírnější, než se očekávalo. Přesto mnozí stále očekávají, že letos dojde ke zvýšení sazeb o 175 bb.
  • Holubičí rétorika FEDu a Coronavirus - medvědí očekávání USDJPY
    Vezměte prosím na vědomí, že: Zisk z předchozího období není spolehlivý indikátor budoucích zisků nebo pohybu ceny. V roce 2015 se hodnota USDJPY zvýšila o 0.5%, v roce 2016 se snížila o 2.8%, v roce 2017 se snížila o 3.6%, v roce 2018 se snížila o 2.7%, v roce 2019 se snížila o 0.85%, což znamená, že po pěti letech se celková hodnota USDJPY snížila o 9.2%.
  • Holubičí stanovisko Fedu by mohlo vést k růstu EUR/USD a poklesu zlata
    Dnes začíná dvoudenní měnověpolitické zasedání Fedu, které se bude konat na pozadí pokračující inflace v USA a geopolitického napětí na Ukrajině.
  • Holubičí vzkaz z ECB dnes prospěl dluhopisům i akciím
    Evropská centrální banka mírně snížila tempo nákupů v rámci PEPP a doprovodila to holubičím komentářem. V zásadě jsme tedy dostali očekávaný výsledek, který vyhovuje dluhopisům, nechává celkem v klidu euro a pomohl akciím při jejich vzestupu z ranních minim.
  • Holubičí zápis ze zasedání FOMC americkému dolaru nepřinesl zisky
    V pondělí proběhla zpráva v čínských mediích, že PBOC má prostor pro další snížení RRR (reserve requirement ratio). Vypadá to, že pokud i nadále bude oslabovat čínská ekonomika, tak PBOC nebude váhat použít tento nástroj.
  • Home Credit hodlá vstoupit na burzu v Hongkongu
    Společnost Home Credit chystá na podzim svůj vstup na burzu v Hongkongu. Kellnerova finanční skupina PPF tak chce posílit dominantní pozici na asijských trzích.
  • Home Credit má povolení vstoupit na burzu
    Kotační výbor hongkongské burzy záměr skupiny Home Credit vydat v Hongkongu akcie minulý týden schválil. Souhlas s pokračováním příprav na vstup na burzu vyplývá z regulatorních informací publikovaných právě hongkongskou burzou. O tuto možnost požádala letos v červenci dceřiná firma Home Credit B.V. – HCBV, zaměřená na spotřebitelské úvěry, kterou společnost Home Credit plně vlastní.
  • Home Credit nebude pokračovat ve vstupu na hongkongskou burzu
    Skupina Home Credit nebude kvůli tržním podmínkám pokračovat v přípravě vstupu na hlavní trh burzy v Hongkongu se svými akciemi. ČTK to dnes bez dalších podrobností oznámila firma. Stoprocentně vlastněná dceřiná firma Home Credit B.V. (HCBV), která se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, požádala o povolení obchodovat s akciemi v Hongkongu v červenci. Server E15.cz začátkem září informoval, že koncem srpna kotační výbor tamní burzy záměr skupiny Home Credit schválil.
  • Home Credit není jediný, kdo aktuálně stáhl záměr vstoupit na burzu v Hong Kongu. Souvisí to i se situací v čínském maloobchodním segmentu
    Skupina Home Credit podle svého dnešního oznámení nebude pokračovat v procesu vstupu její stoprocentní dcery, Home Credit NV, na hongkongskou burzu. Jako důvod skupina uvádí nepříznivé tržní podmínky.
  • Home Credit oznámil podpis rámcové dohody o prodeji aktiv firmy ve Vietnamu
    Skupina Home Credit, divize PPF pro spotřebitelské financování, dnes oznámila podpis rámcové dohody o prodeji aktiv Home Creditu ve Vietnamu. Plnění transakce dosahuje přibližně 800 milionů eur, tedy asi dvacet miliard Kč. Vyplývá to z tiskové zprávy PPF. Kupující stranou je banka Siam Commercial Bank Public Company Limited (SCB), která je součástí thajské skupiny SCBX Public Company Limited.
  • Home Credit prodává aktiva na Filipínách a v Indonésii za téměř 15 mld. Kč
    Poskytovatel spotřebitelských půjček Home Credit z české finanční skupiny PPF prodává svá aktiva na Filipínách a v Indonésii za přibližně 615 milionů eur (v přepočtu asi 14,98 miliardy korun). Kupujícím je konsorcium dceřiných společností japonské finanční skupiny Mitsubishi UFJ Financial Group - MUFG Bank, thajské Krungsri Bank a indonéského poskytovatele spotřebitelských půjček Adira. PPF to oznámila dnes v tiskové zprávě.
  • Home Credit vstoupí na hongkongskou burzu již zřejmě příští měsíc, Bloomberg označuje načasování za „strašné“
    Vstup úvěrové společnosti Home Credit na hongkongskou burzu je podle všeho na spadnutí. Home Credit, většinově vlastněný skupinou PPF, jeden z největších světových poskytovatelů spotřebitelských půjček, by primární emisí akcií své stoprocentní dcery, HCBV, rád od investorů získal až 1,5 miliardy dolarů. V současnosti testuje zájem investorů. Agentura Dow Jones Newswires dále uvádí, že chce na parket vstoupit na začátku čtvrtého čtvrtletí letošního roku, zřejmě tedy již příští měsíc.
  • Home Depot hlásí největší nepřekonání odhadu tržeb za posledních 20 let
    Home Depot (HD.US) zahájil dnešní peněžní seanci na Wall Street poklesem poté, co oznámil výsledky za 1. fiskální čtvrtletí 2024 (kalendářní únor-duben 2023). Report se ukázal jako zklamání, když společnost výrazně zaostala za odhady tržeb. Slabší meziroční výsledky se sice očekávaly, rozsah však analytiky překvapil. Nedosažení čistých tržeb ve výši 1,08 miliardy dolarů bylo největším nedosažením tržeb, které společnost vykázala za posledních 20 let!
  • Home Depot klesá v premarketu kvůli špatnému výhledu
    Akcie Home Depot Inc. (HD.US) klesly před otevřením o více než 4,0 % poté, co maloobchodní gigant pro domácí kutily zveřejnil neuspokojivé údaje o prodejích a vydal opatrný výhled.
  • Home office stojí pracujícího Čecha průměrně skoro 1400 korun měsíčně. Na dojíždění ušetří jen část pracovníků
    V současné době se intenzivně diskutuje větší zapojení Čechů do home officu, tedy do práce z domova. V Česku může být na práci z domova převedena zhruba třetina všech pracovních míst, z tohoto počtu je však home office nyní uplatněn jen zhruba na polovině. Existuje tedy značná rezerva pro přechod dalších pracovníků na práci z domova, což by snížilo celkovou mobilitu obyvatelstva, a přispělo tak ke stlačení intenzity šíření nákazy onemocněním covid-19.
  • Home office využívají v EU spíše ženy a starší lidé, Češi jsou podprůměrní. Kvůli koronaviru se to změní, boom ale nenastane všude, jelikož při lidi je důležitá i „chemie“ a náhoda
    Jedním z důsledků koronavirové krize bude rozšíření fenoménu „práce z domova“, tedy na bázi „home office“. Před úderem koronaviru, v loňském roce, vykazovalo Česko v rámci EU podprůměrný podíl zaměstnaných osob pracujících obvykle právě z domova. Podíl odpovídal jen 4,6 procenta osob. Vyplývá to z dubnových údajů Eurostatu.
  • Home office využívají v EU spíše ženy a starší lidé, Češi jsou podprůměrní. Po koronavirové krizi zřejmě nastane boom
    Jedním z důsledků koronavirové krize pravděpodobně bude rozšíření fenoménu „práce z domova“, tedy na bázi „home office“. Před úderem koronaviru, v loňském roce, vykazovalo Česko v rámci EU podprůměrný podíl zaměstnaných osob pracujících obvykle právě z domova. Podíl odpovídal jen 4,6 procenta osob. Vyplývá to z údajů, které nově zveřejnil Eurostat (zde).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
Purple Trading
Windsor
reklama
Purple MT4 platforma nova