Čtvrtek 28. březen 2024 13:26
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani

Ranní nadhoz finančních trhů 12.7.2019

12.07.2019 09:10  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,60

USD/CZK

22,71

EUR/USD

 

1,127

PLN/USD

3,786

Ropa Brent

USD/barel

67,05

Zlato

USD/unce

1409

Aktualizováno

9:06

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Francouzský Senát včera schválil daň pro velké technologické firmy, což se mimo jiné dotkne amerických firem (Google, Facebook, Amazon). Americký prezident D. Trump nechal zahájit vyšetřování, zda daň nediskriminuje americké firmy. To by mohlo mít za následek nové kolo celních válek, které by tentokrát byly mířené proti eurozóně. Na snadě jsou cla na automobily, kterými Trump eurozóně před nedávnem hrozil a jejichž zavedení odložil do podzimu.

Tuzemská meziroční inflace v červnu zpomalila na 2,7 %, což bylo dáno primárně poklesem ceny pohonných hmot. Pomalejší růst cen byl zaznamenán také u elektřiny a potravin. V souladu s očekáváními inflace nabrala sestupnou tendenci a přibližuje se k cíli ČNB.

Inflace z eurozóny i z USA zaznamenaly silnější hodnoty, než bylo očekáváno. Německá červnová harmonizovaná inflace zaznamenala meziroční růst 1,5 %, v Americe mají o desetinku rychlejší růst cen. Nepředpokládá se, že by včerejší výsledky mohly změnit holubičí přístup jak Fedu, tak ECB. Trh očekává jedno snížení amerických sazeb na konci tohoto měsíce, u evropských sazeb trh očekává snížení depozitní sazby o 20 bb v horizontu jednoho roku.

Koruna v průběhu včerejšího dne překonala hranici EUR/CZK 25,6, a na této úrovni setrvává i k dnešnímu ránu.

Dolar na výsledky včerejší americké inflace reagoval mírným posílením vůči euru, zisky však začal záhy umazávat a v současné chvíli se pohybuje okolo úrovně EUR/USD 1,127.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes se dozvíme výslednou průmyslovou výrobu z eurozóny za měsíc květen. Očekáváme, že by mělo dojít k meziměsíčnímu nárůstu o 0,5 %, což po dubnovém záporu přináší jistou míru optimizmu. Na tento výsledek poukazují dílčí statistiky jednotlivých zemí. Avšak Německý průmysl, který byl zveřejněný zkraje týdne, dopadnul hůře, než se předpokládalo, což by mohlo mít negativní dopad na výsledek celé eurozóny.

Růst amerického indexu průmyslových výrobců by měl po vzoru spotřebitelských cen meziročně o dvě desetinky procentního bodu zpomalit na 1,6 % především zásluhou snižujících se cen ropy na globálních trzích. Jádrová složka by však měla zpomalit výrazněji na 1,8 % z květnových 2,3 %.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

11:00

EUR

Průmyslová produkce (červen, m/m v %)

0,5

0,2

-0,5

 

 

 

 

14:30

USA

Ceny průmyslových výrobců (červen, r/r v %)

-

1,6

1,8

 

 

 

 

Hospodářské výsledky:

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 12.11.2018
    Týden začne pozvolna. Prvních statistik se dočkáme až v úterý, kdy bude zveřejněn běžný účet platební bilance ČR za měsíc září. Ten by podle našich odhadů měl skončit s vyrovnanou bilancí. Výrazně se na tom podílel vyšší přebytek zahraničního obchodu. Na druhou stranu stále počítáme s pokračujícím odlivem dividend do zahraničí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 12.12.2018
    Guvernér ČNB J. Rusnok v rozhovoru řekl, že vidí prostor pro vícero zvýšení sazeb v příštím roce v případě, že koruna neposílí podle očekávání centrální banky. Zároveň se také přiklání k pauze ve zvyšování sazeb na prosincovém jednání z důvodu dočasného negativního efektu Rezolučního fondu na kurz koruny, což je i v souladu s naší prognózou.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 1.2.2019
    Ve čtvrtém čtvrtletí se zvýšil HDP eurozóny oproti předchozím třem měsícům o 0,2 %. Dynamika meziročního růstu dále zpomalila na 1,2 %, což byla nejnižší hodnota od roku 2014. V souhrnu za celý loňský rok pak tempo růstu eurozóny dosáhlo 1,8 %. V recesi se ocitla Itálie, jejíž hospodářský výkon poklesl již druhé čtvrtletí v řadě.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 12.2.2019
    Růst britské ekonomiky loni zpomalil na 1,4 %, což je nejslabší tempo růstu od roku 2012. V samotném čtvrtém čtvrtletí se zvýšil HDP ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 % a tempo růstu tak výrazně zpomalilo z 0,6 % v předchozím kvartále. Ani vyhlídky směrem do budoucnosti nejsou příznivé vzhledem k Brexitu a zpomalování globálního ekonomického růstu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 12.3.2019
    Premiérce T. Mayové se podařilo vyjednat s EU právně závazné doplňky brexitové dohody. EU a Velká Británie se zavázaly, že učiní vše, aby do konce roku 2020 našly řešení za spornou irskou pojistku. Podle T. Mayové doplněk zajišťuje, že se EU nebude snažit uplatňovat pojistku neomezeně dlouhou dobu. Byly tak podle jejího názoru splněny požadavky poslanců, kteří by díky tomu mohli v úterním hlasování změnit názor a podpořit dohodu o vystoupení.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 12.4.2018
    Záznam z posledního měnověpolitického jednání Fedu naznačil vůli rychleji navyšovat sazby. Zvyšuje se tak šance, že americká centrální banka letos navýší sazby ještě třikrát, s čímž původně počítá prognóza týmu RBI. Velká většina členů měnověpolitické rady také vyjádřila znepokojení z hrozící obchodní války USA s Čínou.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 12.4.2019
    Unijní státy pověřily na včerejším summitu Evropskou komisi vyjednáváním o obchodní dohodě s USA. V současné chvíli však není jisté, zda se americký prezident s vyhlídkou na dlouhá a složitá jednání o zrušení obchodních bariér pro průmyslové zboží nechá přesvědčit, aby v polovině května neuvalil cla na dovoz automobilů z EU. Očekáváme, že po vzoru předchozích jednání bude prezident zprvu konflikt eskalovat, než se uchýlí ke konstruktivnímu vyjednávání.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 12.6.2018
    Spotřebitelská inflace v květnu výrazně zrychlila na 2,2 % r/r a překonala tak téměř všechny odhady na trhu. Za zrychlením růstu spotřebitelských cen stojí hlavně vyšší ceny potravin a alkoholu. Svůj podíl na tom má i výrazný nárůst cen pohonných hmot.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 12.6.2019
    Květnová inflace v ČR překonala meziroční hodnotou 2,9 % očekávání trhů i samotné České národní banky o dvě desetiny procentního bodu. Ačkoliv se toto tempo růstu cen – poháněné primárně cenami potravin, pohonných hmot a služeb – nachází na horní hranici rozpětí, které ČNB toleruje, neočekává se obrat v měnové politice směrem ke zvýšení sazeb. Panuje totiž přesvědčení, že po zbytek roku vlivem ekonomického ochlazování zpomalí i růst cen.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 12.7.2018
    V červnu spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 2,6 %. Výsledek je tak o desetinu nad očekáváním trhu a výrazně nad prognózou centrální banky. Současné zrychlení podle našeho názoru zvyšuje pravděpodobnost dalšího zvýšení úrokových sazeb už na nejbližším srpnovém jednání ČNB.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 12.8.2019
    Minulý týden naplno vyjevil, jaké škody může globálně napáchat politická nejistota. Nekonečné odcházení Spojeného království z Evropské unie pomalu vstupuje do dalšího dějství a nikdo pořádně neví, jaký je scénář. Premiér Johnson tvrdošíjně opakuje, že země odejde k 31. říjnu klidně i bez dohody, ale v dohodu prý věří. Přitom na ní nikdo nepracuje. Zároveň se množí spekulace o tom, že již odstartoval kampaň pro předčasné volby, aby posílil svou pozici v parlamentu. Britská ekonomika mezitím mezikvartálně poklesla o 0,2 % a libra spadla proti americkému dolaru na nejnižší hodnotu od roku 1985. Podobně i souboj mezi Čínou a USA si vybírá svou daň na nejrůznějších místech. Poslední obětí byl v minulém týdnu německý průmysl i export, které vykázaly nevalné výsledky. Historická zkušenost říká, že v takových případech nemá důvod k radosti ani česká ekonomika.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 12.9.2018
    Německý ZEW index očekávání investorů ukázal překvapivý nárůst o více než tři body na -10,6 b. Index už druhý měsíc dohání ztráty ze začátku roku. Společně s ifo indexem tak potvrzují, že obavy z obchodních válek a dalších geopolitických konfliktů mizí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 13.11.2018
    Podle T. Mayové se dohoda o Brexitu blíží do finále. Zástupci obou stran se snaží dospět k dohodě a to nejpozději do zítřka. V opačném případě by nebylo možné finální verzi dohody schválit na summitu, který se má konat v druhé části tohoto měsíce a bylo ohroženo datum výstupu Británie z EU, případně hrozí, že Británie odejde bez jakéhokoliv smluvního ujednání
  • Ranní nadhoz finančních trhů 13.12.2018
    Členové konzervativní strany včera získali dostatečné množství podpisů k vyvolání hlasování o nedůvěře premiérce T. Mayové. To proběhlo již včera ve večerních hodinách. Pro odvolání premiérky hlasovalo celkem 117 konzervativců, tedy nebyl získán požadovaný minimální počet 148 hlasů. Celkem 200 spolustraníků premiérku podpořilo, což svědčí o rozpolcenosti strany. Premiérka nyní odjela do Bruselu na jednání Evropské rady, kde se pokusí vyjednat přijatelnější podmínky Brexitu.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 1.3.2019
    Růst HDP ve Spojených státech lehce zpomalil v posledním čtvrtletí loňského roku na 2,6 % anualizovaně mezičtvrtletně. Opožděné publikování tohoto ukazatele bylo zaviněno vládním „shutdownem“. V souladu s očekáváními došlo ke zpomalení dynamiky růstu HDP oproti předchozím kvartálům, což naznačovaly již dříve publikované měsíční indikátory.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 13.2.2019
    Americký prezident D. Trump řekl, že může ještě odložit datum pro zavedení vyšších cel vůči importu z Číny, pokud uvidí, že je nová vzájemná dohoda na dosah. Na druhou stranu ale také potvrdil, že doposud není naplánovaná schůzka na nejvyšší úrovni s čínským prezidentem. Mezitím probíhají hovory v Pekingu, ke kterým se nově připojil i americký ministr financí.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 13.3.2019
    Americká inflace za měsíc únor meziročně nepatrně zpomalila o jednu desetinku na 1,5 %. Totéž platí o jádrové inflaci, která je nyní na úrovni 2,1 %. Celková inflace dosáhla nejnižší meziroční hodnoty od poloviny roku 2016. Na vině je především pokles cen automobilů a farmaceutických výrobků.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 13.4.2018
    Ceny nemovitostí v eurozóně v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostly o 4,2 % meziročně. V celé EU růst cen domů dosáhl 4,5 %. Nejrychleji rostly ceny v Irsku (téměř 12%), Portugalsku a Slovinsku (v obou kolem 10 %). Ceny nemovitostí v České republice vzrostly meziročně o 8,4 % a z členských států tak tuzemské tempo růstu cen zaujímá páté místo.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 13.5.2019
    Další kolo obchodních jednání mezi Čínou a Spojenými státy skončilo v pátek bez výsledku. Prezident Trump, který koncem minulého týdnem znatelně zvýšil dovozní cla na čínské zboží, vývoj jednání zhodnotil tak, že současná situace jeho zemi vyhovuje. Zároveň zaúkoloval svou administrativu, aby připravila další zvýšení a vyjádřil přesvědčení, že případná čínská protiopatření americká ekonomika bez větších problémů ustojí. Obě strany konfliktu vyjadřují vůli v rozhovorech pokračovat, nicméně datum příštího setkání zatím stanoveno nebylo. Příležitost k osobnímu setkání ovšem prezidenti USA a Číny budou mít na summitu G20 na konci června.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 13.6.2018
    Nová opatření ČNB zabraňují, aby splátky nových hypoték přesáhly 45 % čistého měsíčního příjmu a celkové zadlužení devítinásobek čistého ročního platu. Výše poskytnuté hypotéky může činit maximálně 80 % hodnoty nemovitosti. Proticyklická kapitálová rezerva byla navýšena na 1,5 % od 1. července 2019.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
KeyStock
NORD FX
Alpari UK
reklama
Purple pivot points