Čtvrtek 28. březen 2024 20:15
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Rusko a Saudská Arábia podporia predĺženie dohody o obmedzení produkcie ropy krajín OPEC+

01.07.2019 09:30  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Minulý týždeň sa udiali dve zásadné udalosti, ktoré budú v najbližších týždňoch vytvárať tlak na rast ceny ropy. Prvou bolo stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínskych prezidentom Xi Jinpingom na samite krajín G20 v Japonsku. Obe hlavy štátov sa dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach ohľadom dosiahnutia obchodnej dohody. Trump odložil zavedenie dodatočných ciel na dovoz čínskych produktov v ročnom objeme vo výške 300 miliárd dolárov. Čínsky prezident prisľúbil, že Čína sa bude snažiť znižovať obchodný prebytok s USA a to tak, že bude nakupovať veľké množstvá poľnohospodárskych produktov. Trump taktiež povolil americkým firmám spolupracovať s čínskou spoločnosťou Huawei, ktorú pred niekoľkými týždňami zaradil na tzv. „blacklist“. Najdôležitejšie ale je, že trhy vo všeobecnosti neočakávali takýto pozitívny scenár stretnutia medzi Trumpom a Xi, pretože v posledných týždňoch bola situácia medzi oboma krajinami veľmi napätá, takže tento výsledok je veľmi pozitívny pre trhy. V prípade dosiahnutia obchodnej dohody, klesá riziko spomaľovania globálneho hospodárskeho rastu, pretože dohoda by mala viesť k odstráneniu ciel medzi oboma krajinami, čo povedie k zvýšeniu kúpyschopnosti obyvateľstva, a teda krajiny budú dovážať a spotrebovávať viac, čo sa prejaví aj na raste dopytu po rope, a teda aj na raste jej ceny.

Druhou zásadnou udalosťou bolo stretnutie saudskoarabského korunného princa Mohammeda Bin Salmana s ruským prezidentom Vladimírom Putinom na samite krajín G20. Oba lídri podporili dohodu o znížení produkcie krajín OPEC + , pričom skupina by mala obmedzovať ťažbu ropy minimálne do konca tohto roka, resp. do začiatku roka 2020 (predĺženie dohody o 6 až 9 mesiacov). Rusko a Saudská Arábia sú najdôležitejší členovia spoločenstva OPEC +, keďže len tieto dve krajiny ťažia približne polovicu celkovej produkcie celého spoločenstva. Správy o predĺžení dohody podporujú nárast ceny ropy, pretože sa na trh dostáva nižšie množstvo suroviny a dochádza k nárastu jej ceny. Tento týždeň nás ešte čaká stretnutie krajín OPEC + vo Viedni, kde by sa mala táto dohoda ešte potvrdiť.

Americké zásoby ropy minulý týždeň výrazne podporili rast cien čierneho zalta. Zásoby ropy v USA zaznamenali najvýraznejší pokles od roku 2016 (-12,788 milióna barelov). Za týmto poklesom stál silný nárast exportu krajiny. Zásoby benzínu klesli o 994 tisíc barelov, destilátov o 2,443 milióna barelov a kerozínu o 655 tisíc barelov. Využitie rafinérií vzrástlo o 0,3%. Produkcia ropy v krajine klesla o 100 tisíc barelov denne, dovoz klesol o 811 tisíc a vývoz vzrástol o 311 tisíc barelov ropy denne. Celkovo tieto dáta podporujú nárast ceny ropy, keďže ropa, ako aj všetky hlavné ropné produkty, zaznamenali výrazný pokles zásob.

Ropa WTI testuje psychologickú hranicu 60USD/bbl. V prípade, ak denná sviečka uzavrie nad úrovňou 60,50 USD/bbl, rastový trend by mohol pokračovať až k najvyšším úrovniam z roku 2019. Zdroj: xStation5

Z dlhodobého hľadiska ovplyvňujú cenu ropy aj ďalšie faktory. Napätie medzi USA a Iránom môže prispieť k rastu ceny ropy. V prípade, ak USA pristúpia k znižovaniu úrokových sadzieb, podporia hospodársku aktivitu v krajine, čo povedie k rastu dopytu po rope, a teda aj jej ceny. Americká centrálna banka naznačila, že v tomto roku by mohlo dôjsť k zníženiu úrokových sadzieb o 0,5 percentuálneho bodu. Obchodné napätie medzi USA a Mexikom prispieva k spomaľovaniu globálneho hospodárskeho rastu, čo vedie k poklesu ceny ropy. Predstihové ukazovatele USA poukazujú na spomaľovanie hospodárskej aktivity v krajine, čo je primárne ovplyvňované obchodnou vojnou. Obchodná vojna vyvoláva riziko spomalenia globálneho hospodárskeho rastu, čo povedie k zníženiu dopytu po rope. : Amerika nepredĺžila výnimku krajinám dovážajúcim ropu z Iránu. Produkcia ropy je ohrozená aj v Lýbii, kvôli nestabilite v krajine. Predseda štátnej energetickej spoločnosti uviedol, že v prípade pretrvávajúcich ozbrojených konfliktov v krajine, môže produkcia ropy poklesnúť až o 95%. Rast ceny podporujú aj nižšie úrokové sadzby v USA a v Európe, čo podporuje nárast spotreby, a to sa prirodzene pretaví do rastu dopytu po rope. Cenu podporuje aj znižovanie produkcie čierneho zlata v krajinách OPEC. Americké sankcie voči Iránu a Venezuele taktiež podporujú rast ceny. Na druhej strane, spomaľovanie globálneho hospodárskeho rastu vytvára riziko zníženia dopytu po rope. Medzinárodný menový fond znížil výhľad globálneho hospodárskeho rastu na najnižšiu úroveň za posledných 10 rokov a EIA znížila výhľad dopytu po rope z rovnakého dôvodu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ruské akcie kvůli invazi ztratily 13,2 bilionu korun hodnoty, což je výkon české ekonomiky za více než dva roky. Rusko vojensky destruuje Ukrajinu, svět hospodářsky destruuje Rusko
    Akcie ruských firem, které se obchodují na londýnské burze, přišly za poslední dva týdny o 98 procent své tržní hodnoty.
  • Ruské akcie po přestávce otevřely silným růstem, Evropa jen přešlapuje
    Dnes došlo k ohlášenému otevření moskevské burzy, která na předchozí propad a měsíční přestávku navázala silným odrazem vzhůru. Zisky oproti předchozímu závěru sahaly k 13 procentům, načež ale začaly vyprchávat a už jsou ani ne 5procentní.
  • 📈 Ruské akcie vedou v Evropě zisky
    Ruské akcie dnes patří v Evropě k nejúspěšnějším. Index RUS50 roste o téměř 1,5 % a vede zisky napříč indexy na starém kontinentu. Ruský index v poslední době podporují rostoucí ceny ropy, protože má silnou expozici na ropný trh. Nicméně ropa dnes klesá, ale RUS50 pokračuje v pozitivním výkonu až na nejvyšší úrovně od 20. února 2020. Z technického pohledu je zřetelné, že index v minulém týdnu prorazil nad důležitou rezistenci na 1 500 bodech. Nejbližší zóna rezistence se nachází v blízkosti 1 650 bodů. Je definována maximy z let 2020 a 2013.
  • Ruské plynárenské firmě Gazprom loni prudce klesl zisk, firma ruší dividendu
    Ruské plynárenské společnosti Gazprom loni klesl čistý zisk o více než 40 procent na 1,226 bilionu rublů (zhruba 336 miliard Kč). Firma pokles zisku zdůvodnila vyšším zdaněním ve druhé polovině roku. Uvedla také, že nevyplatí celoroční dividendu, informuje dnes agentura Reuters. Akcie společnosti Gazprom reagovaly na zprávu zhruba čtyřprocentním poklesem. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je ruská vláda, už loni vyplatila rekordní pololetní dividendu v celkovém objemu 1,2 bilionu rublů.
  • Ruské rakety dopadnou v Polsku💥
    Při raketových útocích na Ukrajinu jedna z raket zasáhla Polsko a podle nepotvrzených zpráv médií způsobila škody na majetku a smrt dvou lidí. Není jasné, zda rakety pocházejí z dnešního ruského hromadného bombardování ukrajinských měst. Uvádí se, že bylo vypuštěno přes 100 raket. Akcie po zprávě prudce klesly. Ruské jednotky provádějí na Ukrajině masivní ofenzivu. Polská vláda svolala mimořádnou bezpečnostní schůzku a v současné době čekáme na oficiální potvrzení.
  • Ruské tajné jaderné středisko a superpočítač k těžbě bitcoinů
    Inženýři z přísně střeženého jaderného střediska s názvem Sarov využili pracovní superpočítač k těžbě bitcoinů. Přišla si pro ně tajná služba.
  • Ruské válčení na Ukrajině výrazně platí i čeští řidiči, Česko totiž letos dováží nejvíce ruské ropy za posledních 13 let. Platí čeští řidiči vedle toho i extrémně nízké ceny pohonných hmot svých polských kolegů?
    Rusko a Saúdská Arábie v posledních měsících vydělávají miliardy dolarů navíc díky tomu, že výrazně omezují svoji těžbu ropy a až minimálně do prosince ji budou dále koordinovaně škrtit, vypočítává dnes list Wall Street Journal. Úspěšná sázka navíc podle zdrojů listu může obě země namlsat a svoji těžbu pak omezí ještě vydatněji. Což by samozřejmě dále zesílilo inflační tlaky ve světě, zejména na Západě.
  • Ruské železnice bankrotují, jde o první bankrot velkého ruského podniku od uvalení západních sankcí. Zhoršení dopravní situace zasáhne desítky milionů Rusů
    Ruské železnice bankrotují. V březnu totiž nesplatily všechny své závazky věřitelům, jak se smluvně zavázaly. Příslušná částka byla splatná ke 14. březnu. Podniku, který je stoprocentně ve vlastnictví Ruské federace, pak běžela desetidenní lhůta, kdy mohl věc napravit. Věřitelé však své peníze během této lhůty nedostali. Mezinárodní výbor pro posuzování daných záležitostí podle dnešní zprávy agentury Bloomberg na základě uvedeného vývoje vyhodnotil finanční situaci Ruských železnic jako platební neschopnost, tedy bankrot.
  • Rusko a Čína jsou připravené vyhnout se finančním sankcím
    Minulý týden se objevila zpráva, že ruský prezident Vladimir Putin poslal čínskému lidu dopis, ve kterém podrobně popisuje probíhající obchod mezi Čínou a Ruskem. Čínská prezident Si Ťin-pching se s Putinem setkal před začátkem olympijských her v Pekingu. Na to v návaznosti vydali společné prohlášení, v němž potvrdili podporu Ruska ve sporech Číny a Tchaj-wanem.
  • Rusko a Čína v roce 2018? Technologie vedou ke změně paradigmatu
    Říjen mě přinesl zpět do jednoho z mých nejoblíbenějších míst k obchodování – do Ruska. Rusko bylo vždy vlídné k Saxo Bank i ke mně, ale tentokrát jsem pocítil trochu nejistoty až nedůvěry…a byl to silnější a znepokojivější dojem než jindy. Bylo to trochu zvláštní, protože ekonomická data Ruska se zlepšují. Rubl byl dokonce během posledních osmnácti měsíců ve špičkové formě.
  • Rusko a Ukrajina - poslední události
    Není snadné říci, zda se v posledních dnech výrazně změnila situace mezi Ukrajinou a Ruskem. Napětí však v posledních hodinách nejvíce zvyšují malé konflikty v Donbasu. Ještě na počátku tohoto týdne trhy doufaly v rychlou deeskalaci, což se však velmi rychle ukázalo jako nereálné. Naopak karta Donbasu je zmiňována stále častěji.
  • Rusko by si prodejem plynu a ropy za bitcoiny nepomohlo, vždyť bitcoin za poslední dobu propadl podobně jako rubl. Moskva zmiňováním bitcoinu buď blufuje, nebo je zoufalá
    Bitcoin dnes výrazněji nereaguje na zprávu světových médií v čele s BBC, že by Rusko mohlo při obchodování s ropou a plynem využít právě nejstarší a nejrozšířenější světovou kryptoměnu. Podle dat Bloombergu dnes ráno (9:00 SEČ) bitcoin vůči dolaru dokonce mírně ztrácí, 0,1 procenta. Jeho cena se sice včera vyhoupla nad úroveň 44 tisíc dolarů, poprvé od začátku března, avšak je stále citelně níže v porovnání s loňskou maximální cenovou úrovní. Loni v listopadu se bitcoin prodával takřka za 69 tisíc dolarů.
  • Rusko definitivně bankrotuje, poprvé od nástupu Lenina v roce 1918. Místo dolarů totiž vyplatí věřitele v rublech
    Rusko podle všeho definitivně bankrotuje. Americké ministerstvo financí totiž dnes těsně po půlnoci newyorského času zakázalo přijímat americkým bankám a jednotlivcům splátky od ruské vlády. Dosud platila výjimka, takže američtí věřitelé Ruska mohli i po uvalení sankcí nadále přechodně přijímat ruské splátky. Dneškem ale tato výjimka končí, v souladu s plánem nastíněným v době uvádění sankcí letos v zimě, po únorové invazi Ruska na Ukrajinu.
  • Rusko dnes nakročilo do bankrotu. Ten může být již jen otázkou hodin
    Ruské ministerstvo financí dnes uvedlo, že banky, které využívá, odmítly zpracovat dolarovou splátku věřitelům. Držitelé ruských státních dluhopisů mají v souhrnu obdržet 649,2 milionu dolarů.
  • Rusko dnes po 104 letech zbankrotovalo – jak se teď zahraniční věřitelé dostanou ke svým penězům? Někteří se chtějí „zahojit“ z majetku ruských oligarchů či ze zmrazených ruských rezerv
    Dnes časně ráno středoevropského času Rusko poprvé od začátku roku 1918 nenaplnilo své závazky vůči zahraničním věřitelům. Poprvé za více než 104 let tudíž zbankrotovalo na svůj zahraniční dluh. Jedná se o bankrot technického rázu, protože Rusko má peníze i ochotu dlužné částky nadále řádně hradit. Neumožňují mu to však západní sankce.
  • Rusko dnes vypnulo plyn Itálii. Je to výhrůžka nové italské vládě, nebo jen důsledek nových přepravních podmínek v Rakousku?
    Ruský plynárenský gigant Gazprom dnes nečekaně pozastavil dvé dodávky plynu Itálii. Dále se tak stupňuje energetická krize EU.
  • Rusko dnes začíná bankrotovat. Česká národní banka asi bude muset intervenovat na podporu koruny
    Rusko podle všeho začíná dnes vykazovat známky platební neschopnosti, takže už směřuje k bankrotu. Dnes má totiž vyplácet úrok na svém dluhu, ale cizinci zřejmě žádné peníze neuvidí. Od pondělí platí v Rusku zákaz výplaty peněz pro ně. To je ovšem částečná platební neschopnost, ať už je zdůvodněná jakkoli. Rusko tedy míří ke krachu.
  • Rusko do sedmi let zvýší produkci LNG na 100 milionů tun ročně, řekl premiér
    Rusko bude schopno do sedmi let zvýšit produkci zkapalněného zemního plynu (LNG) na 100 milionů tun ročně, řekl na zasedání vlády ruský premiér Michail Mišustin. Pomůže k tomu podle něj rozšíření seznamu polí, z nichž se může LNG vyvážet. Rusko plánuje do roku 2035 dosáhnout pětinového podílu na světovém trhu s LNG, roční produkci chce do té doby zvýšit na 120 až 140 milionů tun ze současných více než 30 milionů tun, uvedla agentura Reuters.
  • Rusko chce za plyn rubly
    Ruský prezident Putin včera dále vyostřil vztahy se Západem, když oznámil, že všechny nepřátelské státy (celkem jich seznam čítá 47) budou muset za dodávky ruského plynu platit v rublech. Trh se zemním plynem zareagoval na oznámení skokovým růstem cen v obavách, že by eskalující napětí mohlo vyústit až v narušení ruských dodávek na trhy. Velkoobchodní cena plynu v Evropě (nizozemský benchmark TTF) zůstává nad hranicí 100 EUR/MWh, tedy více než pětinásobku loňských cen.
  • Rusko i Ukrajina mají výtky k dohodě o Nord Stream 2
    Rusko a Ukrajina mají výhrady k dohodě, kterou spolu kvůli plynovodu Nord Stream 2 uzavřely Spojené státy a Německo. Kreml dnes uvedl, že nesouhlasí s některými prohlášeními v dohodě, a zdůraznil, že Rusko nikdy nepoužívalo energetiku jako nástroj politického tlaku. Ukrajinský ministr zahraniční Dmytro Kuleba řekl, že Ukrajina má mnoho otázek k tomu, jak může dohoda zmírnit bezpečnostní hrozbu, kterou podle Ukrajiny plynovod představuje. Evropská unie zopakovala, že plynovod není ve společném zájmu EU, ale bude o dohodě jednat. Mluvčí polského prezidenta označil dohodu za vítězství Ruska a obvinil Německo z porušení evropské solidarity v energetice.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Fintokei ProTrader