Čtvrtek 28. březen 2024 09:11
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Ebook

Ranní nadhoz finančních trhů 25.6.2019

25.06.2019 10:30  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK

 

25,57

USD/CZK

22,44

EUR/USD

 

1,140

PLN/USD

3,732

Ropa Brent

USD/barel

64,63

Zlato

USD/unce

1430

Aktualizováno

9:04

Zdroj: Thomson Reuters

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cena ropy i nadále klesá již druhý den v souvislosti s americko-iránskými neshodami, které se nadále vyostřují, když americký prezident D. Trump uvalil na Irán dodatečné sankce. To má za následek propad některých světových akciových indexů (S&P 500, Topix, FTSE). Vzniklá nejistota nejen ohledně iránských sankcí má naopak příznivý vliv na cenu zlata, která dosáhla svého šestiletého maxima.

Tuzemský indikátor ekonomického sentimentu v červnu poklesl na hodnotu 95,2 bodů, přičemž se zhoršil především indikátor důvěry podnikatelů, spotřebitelům se nálada oproti minulému měsíci nezměnila. V průmyslu se snížilo hodnocení celkové poptávky a to především té zahraniční. Zároveň průmyslníci zhoršili výhled, předpokládají zpomalení výrobní činnosti i omezení zaměstnanosti.

Koruna na zveřejněná data nereagovala a celý včerejší den se pohybovala stabilně na hodnotě EUR/CZK 25,6. K večeru však nepatrně vůči euru posílila k hodnotě 25,57, poblíž které se pohybuje i dnes.

Naopak dolar v průběhu včerejšího dne postupně oslaboval (zhruba o 0,2 %). K dnešnímu ránu se pohybuje okolo hodnoty EUR/USD 1,14.

Vláda včera schválila rámec rozpočtu pro rok 2020. Schodek rozpočtu by měl být shodný s tím letošním, tedy 40 mld. Kč. Hlavními prioritami je zvýšení důchodů či platů učitelů. Počítá se také s rušením pracovních pozic ve veřejné správě, kde by k největším škrtům mělo dojít na samotných ministerstvech a to o 10 %. Pokud by však vláda měla problém s dodržením letošního schodku a s financováním rozpočtu příští rok, bude nucena zvýšit objem emise státních dluhopisů.

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes nás čeká americká statistika spotřebitelské důvěry. Očekává se, že sentiment spotřebitelů nepatrně klesne. Americká ekonomika začíná zpomalovat a to se postupně propisuje i do jednotlivých statistik a ukazatelů (inflace, ISM index, Empire state index, zaměstnanost). Spotřebitelská důvěra naopak minulý měsíc překvapila silným výsledkem blížícím se maximu za posledních deset let. Očekává se proto korekce směrem dolů.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

16:00

USA

Spotřebitelská důvěra (červen, v b.)

-

131,0

134,1

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: FedEx, Micron Technology

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: ČR zasedání ČNB, USA objednávky
ČT: EUR ekonomická důvěra, SRN CPI
PÁ: USA PCE deflátor, EUR CPI

Autor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.1.2019
    Rada ECB na včerejším měnověpolitickém zasedání rozhodla o zachování základní sazby na současné úrovni 0,0 %. Rada guvernérů zopakovala záměr držet sazby na této úrovni minimálně do léta 2019. Zároveň připouští možnost, že sazby zůstanou na současné úrovni i déle, bude-li to nezbytně nutné pro udržení inflace eurozóny blízko pod dvěma procenty. Riziko pro ekonomiku eurozóny bylo přehodnoceno směrem dolů především kvůli geopolitickým faktorům. ECB bude i nadále reinvestovat jistiny ze splatných cenných papírů, které nakoupila v rámci programu kvantitativního uvolňování.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.5.2018
    ISM index ve výrobě pro USA v dubnu poklesl o 2 body na 57,3 bodů. Jedná se o druhý meziměsíční pokles v řadě od únorového více než čtrnáctiletého maxima. Přestože realizovaná hodnota leží o více než bod pod odhadem trhu, složka indexu měřící počet nových objednávek ukazuje stále solidní nárůst.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 2.5.2019
    Na včerejším zasedání amerického FOMC nedošlo k žádnému překvapení a Fed ponechal stávající nastavení základních úrokových sazeb. Prezident Fedu J. Powell opět zmínil potřebu trpělivosti a ani z jeho komentáře nebylo zřejmé, jakým směrem bude vést následující pohyb sazeb. Nicméně celková i jádrová inflace poklesly pod dvouprocentní inflační cíl a tržní očekávání tak ve stále větší míře předpokládají nejbližší pohyb sazeb směrem dolů.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.2.2019
    Během víkendu došlo ke značnému pokroku v americko-čínském jednání o nové obchodní dohodě. Americký prezident D. Trump proto potvrdil, že znovuuvalení cel na čínský dovoz odloží. Na jak dlouho budou cla odložena, nebylo stanoveno. Obě strany se však snaží dosáhnout shody, proto by cla už nemusela být znovu zavedena.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.3.2019
    Týden začneme předstihovými indikátory důvěry za březen. Aktivita v průmyslu i nadále klesá, což potvrdily koncem minulého týdne indexy PMI. Proto i v případě průmyslové důvěry eurozóny očekáváme mírný pokles. Naopak sektoru služeb, stavebnictví či spotřebě a maloobchodu by se mělo i nadále dařit, což by se mělo propsat jak do spotřebitelské důvěry eurozóny tak do německého ifo indexu, kde očekáváme mírně zlepšení.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.3.2020
    Kompozitní index nákupních manažerů za březen zaznamenal významný propad a to jak v Německu, tak také v eurozóně či USA. Výrazně předčil již tak negativní odhady trhu. Propadl se přitom zejména index ve službách, který v Německu odepsal 18 bodů na 34,5 bodů, ve výrobě si pak pohoršil jen o 2,3 bodu na 45,7. V celé eurozóně a v USA je pak příběh obdobný. Všechny indexy ze sektoru služeb si sáhly na historické dno, v eurozóně a USA pak zaznamenal i kompozitní index nejnižší naměřenou hodnotu. Lze přitom očekávat, že do budoucna indexy zaznamenají další pokles, jelikož průzkumy probíhaly v době, kdy mnohá vládní omezení ještě vůbec nebyla v platnosti.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.4.2018
    Dolar přes noc znovu mírně posiloval a dnes ráno dosáhl EUR/USD 1,2209. Výnosy na desetiletých amerických vládních dluhopisech se včera na krátkou chvíli dostaly přes 3% hranici. Naposledy podobné úrovně dosáhly v roce 2014.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.4.2019
    Guvernér ČNB Jiří Rusnok ve svém vyjádření zhodnotil současnou situaci jako křehkou, pohybující se na hraně mezi jedním zvýšením sazeb a zachováním stávající úrovně. Proti zvyšování jsou nejistoty spojené se zahraničním vývojem, naopak ve prospěch hovoří přetrvávající domácí inflační tlaky. Člen bankovní rady Vojtěch Benda naopak vidí prostor pro další zpřísnění měnové politiky zejména proto, že neočekává zpomalení mzdového růstu v letošním roce a inflační tlaky tak i nadále zůstanou silné.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.5.2018
    Záznam z měnového jednání ECB nepřinesl nic převratného. Zazněly však názory, že rychlejší zpomalování ekonomiky měnové unie by mohlo znamenat odložení prvního zvýšení úrokových sazeb.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.6.2018
    Německý PMI ve výrobě v červnu klesl o bod na 55,9 b., což překvapilo trh. Naopak index ve službách vzrostl. PMI ve výrobě v eurozóně také klesl, ale v souladu s očekáváním trhu na 55,0 b.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.7.2018
    Koruna od včerejška posílila pod EUR/CZK 25,65. Vůči dolaru je kurz těsně pod 21,93. K posilování ji konečně postrčila série jestřábích vyjádření od členů bankovní rady, M. Hampla a V. Bendy, a od šéfa měnové sekce T. Holuba.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.7.2019
    Podle včera zveřejněného konjukturálního průzkum zůstala důvěra v českou ekonomiku v červenci prakticky neměnná, když dosáhla 95,1 bodu, tedy jen o 0,1 bodu nižší než v předchozím měsíci. Kladně se na tomto výsledku přičinili spotřebitelé. Oproti červnu se zlepšilo hlavně jejich hodnocení výhledu ekonomické situace pro příštích dvanáct měsíců. Naproti tomu důvěra mezi podnikateli poklesla. Optimismus se zvýšil mezi obchodníky a naopak mírně se snížil ve stavebnictví.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.9.2018
    Spotřebitelská důvěra za září podle konjunkturálního průzkumu zaznamenala růst o 1,5 b., čímž dosáhla na 8,5 bodů. Obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace se téměř nezměnily.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 25.9.2019
    Indikátor ekonomické důvěry, zveřejněný Českým statistickým úřadem, v souhrnném vyjádření vykázal za měsíc září pokles o 1 bod na úroveň 94,6, což je nejnižší hodnota za posledních pět let. Na tomto snížení se podílely obě jeho složky, tedy důvěra mezi podnikateli i mezi spotřebiteli.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 26.10.2018
    Jednání ECB podle očekávání nepřineslo nic nového. Bankovní rada i nadále očekává, že kvantitativní uvolňování bude ukončeno v prosinci tohoto roku. Centrální banka zároveň nepochybuje o naplnění současné prognózy inflace, která bude poháněna hlavně domácími tlaky. Celkové vyznění jednání tak bylo spíše neutrální a připravilo půdu pro prosinec, kdy by mělo dojít ke zveřejnění nové prognózy banky a ukončení kvantitativního uvolňování.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 26.11.2018
    Na včerejším summitu EU byl zástupci členských zemí schválen návrh dohody o Brexitu. Nyní T. Mayová, britská premiérka, zahajuje dvoutýdenní kampaň, aby si naklonila členy parlamentu. V současné chvíli nemá návrh dostatečnou podporu a parlamentem by tak nebyl schválen.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 26.2.2019
    Ceny průmyslových výrobců v lednu meziměsíčně vzrostly o 1,0 %, v meziročním srovnání pak jejich dynamika zrychlila na 2,9 %. Největší měrou se na vyšším růstu podílely ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry, které vzrostly o 7,2 %. I v letošním roce bude ve směru rychlejšího růstu cen působit slabší úroveň kurzu koruny společně s přetrvávajícími vyššími cenami materiálových a energetických vstupů.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 26.3.2018
    Šarvátky ohledně volného obchodu způsobené americkou administrativu dál znejišťují trh. Drtivá většina nejvýznamnějších akciových indexů skončila v červených číslech, přičemž S&P 500 zaznamenal největší týdenní ztrátu za poslední dva roky.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 26.3.2019
    Podle konjunkturálního průzkumu za měsíc březen se celková důvěra v ekonomiku snížila. Souhrnný indikátor ekonomického sentimentu poklesl oproti únoru o 1,2 b. Přitom indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně snížil o jeden bod, kdy si dále pohoršil zejména průmysl, zatímco ve stavebnictví naopak podniky očekávají nárůst výroby. Výraznější pokles o 1,8 b. pak zaznamenala spotřebitelská důvěra.
  • Ranní nadhoz finančních trhů 26.4.2019
    Do dnešního dne využili jen čtyři členové bankovní rady možnosti vyjádřit své aktuální postoje ohledně dalšího měnověpolitického rozhodnutí. Vesměs se shodli na tom, že tuzemská ekonomika nabízí prostor pro další zvýšení sazeb. Přesto i nadále v radě vládně obava ze zahraničního vývoje.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI