Úterý 19. březen 2024 03:46
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Rozbřesk: Evropský trh s auty se snad už začíná stabilizovat

18.06.2019 09:05  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nad očekávání dobře se v letošním roce vede tuzemskému průmyslu. Jeho výsledky v pozitivním duchu kontrastují s velmi slabými indexy nákupních manažerů a prozatím dokazují, že realita je mnohem příznivější, než vlastní pocity či nálady. Solidními čísly se navíc může chlubit i automobilový průmysl, jemuž se navzdory slabší poptávce na většině zahraničních trhů podařilo umazat skluz z úvodu roku.

Zatímco ještě v lednu se počet vyrobených a exportovaných osobních vozidel a LUV propadal o jedenáct a více procent, výsledky za první čtyři měsíce jsou již ve znamení jednoprocentního poklesu výroby a v podstatě totožném exportu jako ve stejném období loňského roku. Slibné jsou navíc i nové zakázky v automobilovém průmyslu, které za první čtyři měsíce vzrostly o téměř 6 % a jen v dubnu vyskočily dokonce o 15 %. Při pohledu na to, jak se vyvíjí poptávka po osobních vozidlech v zemích EU nebo jak klesá produkce aut v Německu, jsou to opravdu velmi slušná čísla.

Evropský trh, kam směřuje naprostá většina tuzemské produkce osobních automobilů, přitom už od září klesal. Svoji roli samozřejmě sehrála nová regulace emisí, která rozmlžila měsíční výsledky odbytu automobilek v letních a podzimních měsících. Nevšimnout si ovšem nešlo ani cyklického zpomalování a následně i útlumu celkové poptávky, která přišla celkem logicky po necelých šesti letech předchozího v podstatě soustavného růstu. A slovo „útlum“ je rozhodně na místě, protože zatím šlo jen o drobný pokles prodejů (registrací), který byl nesrovnatelně menší, než vývoj mezi lety 2009 a 2013. Navíc šlo o pokles, který postupně ztrácel na síle, což potvrdila dubnová stejně jako právě dnes zveřejněné květnová data. Podle nich už v posledním měsíci registrace nových vozů (jako proxy prodejů) v meziročním srovnání stagnovaly a propad trhu od začátku roku se tak zmenšil na 2,1 %. Od historického maxima se trh zmenšil o cca 740 tis. vozů, nicméně stále jde celkově o více než 15 mil. aut. Vzhledem k cyklickému chování poptávky, současným i budoucím přísným regulacím emisí, nebo k „zeleným“ vizím ovlivňujícím chování spotřebitelů i firem už nyní, lze považovat výsledek prvních pěti měsíců za velmi dobrý. Navíc naznačuje, že celkový letošní pokles trhu osobních vozů bude někde mezi nulou a dvěma procenty. Výzvou pro automobilky tak nemusí být ani tak evropská jako spíše mimoevropská poptávka, s níž se musí vyrovnávat v době rostoucích tlaků na zavádění „ekologických“ řešení. 

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna se během včerejška dostala těsně nad 25,55 EUR/CZK a mírně se tak vzdálila hranici, s níž počítala ČNB podle svého modelu pro druhé čtvrtletí letošního roku. Podporu jí rozhodně nedodal umírněný komentář jednoho z členů bankovní rady, který v podstatě nevidí důvod pro zvýšení úrokových sazeb na červnovém zasedání. Současně dodal, že bankéři zatím neprodiskutovali obnovení praxe prodeje výnosů devizových rezerv, kterou ČNB praktikovala až do podzimu 2012. Tehdy šlo částky až do 92 mil. EUR měsíčně, nicméně dnes, kdy jsou devizové rezervy téměř čtyřnásobné, by eur šlo na trh nepochybně více.

Zahraniční forex
Eurodolar vcelku v klidu vyčkává na středeční výstupy ze zasedání Fedu. Trh si může čekání zkrátit poslechem vystoupení prezidenta ECB Draghiho, které je naplánované na dnes dopoledne. Uvidíme, zdali Draghi poví trhům něco zásadně nového v porovnání s jeho poslední tiskovou konferencí.
Mezi hlavními měnami aktuálně slábne libra, která si stále více všímá boje křeslo Konzervativní strany a tím i premiéra Británie.

Ropa
Ropa Brent si připisuje mírné ztráty, které posílají její cenu do těsné blízkosti 60 dolarů za barel. Zatímco státy OPEC debatují, kdy se vlastně bude konat jednání o těžebních škrtech (konec června, nebo začátek července), trh se zdá čím dál nervóznější ze slábnoucí dynamiky růstu na straně poptávky. Tu koneckonců včera potvrdila i slabá produkční data z čínské ekonomiky, která je (nejen) pro ropný trh klíčovým trhem. 

Dnes bude pozornost upřena v prvé řadě na čísla k zásobám z dílny Amerického petrolejářského institutu, předskokana zítřejších oficiálních dat americké EIA. 

Akcie
Wall Street započala tento týden růstovou seancí, kdy všechny 3 hlavní indexy posílily: Dow Jones o +0,1, S&P 500 o +0,1% a technologický Nasdaq o +0,6%. V popředí zájmu investorů byly zejména akcie Facebooku, který má tento týden představit vlastní digitální měnu Libra, která by se měla stát platidlem mezi uživateli všech aplikací v jeho ekosystému. Akcie přidaly přes 4%.

 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Evropský automobilový trh se opět rozjíždí
    Už březnové statistiky ukázaly, že se prodeje automobilů v EU skutečně odrazily ode dna. Ty dubnové to jen potvrdily. Meziroční růst registrací nových osobních automobilů totiž tentokrát dosáhl úctyhodných 219 %. Už na první pohled je zřejmé, že zde hlavní roli sehrál velmi nízký srovnávací základ, neboť právě loni v dubnu – kdy už Evropa fungovala v rámci prvního lockdownu a automobilky tam dobrovolně odstavily výrobu – prodeje aut propadly o více než tři čtvrtiny. A proto ani oněch více než 200 % zatím nestačilo na to, dostat se na úroveň prodejů roku 2019.
  • Rozbřesk: Evropský automobilový trh se po čase vzpamatoval
    Dobrých zpráv v poslední době přichází z ekonomiky spíše méně než více, a tak tady je jedna z nich. Prodeje osobních automobilů na evropském trhu po delší době opět vzrostly. Podle dnes zveřejněných výsledků se zářijové registrace nových osobních vozů v EU27 meziročně zvýšily o 3,1 %, a to především díky růstu německého a italského trhu.
  • Rozbřesk: Evropský automobilový trh se vzpamatovává. Zatím
    Růst české ekonomiky stojí a padá s průmyslem, především tím automobilovým, který se díky své expanzi stal největším tuzemským oborem s téměř desetiprocentním podílem na HDP. Sice z pohledu počtu vyrobených aut na obyvatele ČR zaostává za Slovenskem, nicméně to nijak nesnižuje význam automobilek pro současný ani budoucí vývoj tuzemského hospodářství. Jde přitom o průmysl orientovaný především na export do zemí EU, a proto každé nové číslo o prodejích, respektive registracích osobních automobilů v Evropě zaslouží pozornost. O to více, že boom evropského automobilového trhu trvá už od roku 2013 a stále více se na mysl vkrádá otázka, jak dlouho to ještě může vydržet poté, co domácnosti začaly realizovat dříve odkládané nákupy aut a firmy obnovu svých vozových parků.
  • Rozbřesk: Evropský plán na boj s drahými energiemi? Minimum možného
    Ministři energetiky EU se v pátek dohodli na základních obrysech řešení energetické krize. I když české předsednictví podle všeho odvádí velmi dobrou práci, zatím se jedná o “minimum možného” a velkou část odpovědí na energetickou krizi “šijí” národní státy stále málo koordinovaně “domácí jehlou”.
  • Rozbřesk: Evropský plán na boj s drahými energiemi zatím přináší víc otázek než odpovědí
    Evropská unie má plán, jak bojovat s drahými energiemi. Shoda ovšem panuje jen v obecné rovině, v detailech zatím evropský plán hodně “drhne”. Ministři pro energetiku se shodli na tom, že omezí spotřebu elektřiny ve spotřebních špičkách, uvalí mimořádné daně na ne-plynové výrobce energie, zavede strop na ceny plynu a zajistí dostatek likvidity producentům energií, pro které je při vysoké volatilitě velmi obtížné uzavírat obchody na burze. Nejvíce otazníků visí nad zastropováním cen plynu a nad mimořádným zdaněním energetických společností.
  • Rozbřesk: Evropský PMI na patnáctiletém maximu
    Zatímco jsme si v ČR mohli užít díky státním svátkům prodlouženého víkendu, finanční trhy dostaly další sadu nových ekonomických dat. Týden odstartovaly nové zakázky německého průmyslu za květen, které nedopadly zrovna povzbudivě. Zatímco ty domácí pokračovaly v růstu, zahraniční objednávky byly tentokrát slabší. A to jak v případě zemí EU, tak zejména těch neunijních. Výrazný pokles zakázek zaznamenal i německý automobilový a elektrotechnický průmysl, které se navíc potýkají s přetrvávajícím globálním nedostatkem komponent.
  • Rozbřesk: Evropský PMI odkryje náladu firem na začátku koronavirové krize
    Čísla, která budou ještě nějaký čas chodit z ekonomiky – a samozřejmě nejen té naší – budou sice zajímavá, avšak vlastně budou v podstatě nic neříkající. O to více se trhy budou muset spoléhat na měkké ukazatele, které sice nejsou přesnými přehledy výsledků podnikového účetnictví, ale o to jsou zase rychlejší.
  • Rozbřesk: Evropský průmysl se odrazil ode dna
    To nejhorší mají průmyslové firmy za sebou, avšak rizika a nejistoty zdaleka ještě nepominuly. Asi tak by se daly jednoduše hodnotit výsledky průmyslové výroby ve většině zemí EU za květen, kdy už docházelo k odstraňování nejvíce restriktivních opatření a končily i dobrovolné odstávky v automobilovém průmyslu.
  • Rozbřesk: Evropský průmysl se odrazil ode dna
    Červnové výsledky evropského průmyslu sice nepřekonaly optimistická očekávání trhů, nicméně více než devítiprocentní růst ve srovnání s květnem znamená další umazání alespoň části předchozích ztrát výstupu, jak to ostatně již naznačoval index nákupních manažerů PMI. V dubnu, kdy v eurozóně vrcholily odstávky se zpracovatelský průmysl oproti únoru propadl o 30 %. Nyní na únorovou hodnotu ztrácí už jen 12 %. Základní otázkou však zůstává, nakolik jde o nový business či zda tento „návrat“ probíhá pouze na vrub zásoby starších objednávek, zatímco průmysl stejně jako služby dál čelí poptávkovému šoku.
  • Rozbřesk: Evropský průmysl ukazuje na silný třetí kvartál, druhá vlna pandemie ale může Evropu zchladit
    Evropský průmysl se v červenci dál zotavoval z masivního propadu v druhém kvartále. Zejména ve Španělsku a v Itálii šla výroba skutečně prudce vzhůru (9,4 a7,4%), ale i v průmyslovém srdci Evropy - v Německu a střední Evropě - výroba dál zrychlovala. Dosavadní čísla tak zatím ukazují na relativně svižný růst ekonomiky eurozóny ve 3Q - když je dáme dohromady s dobrým maloobchodem, tak až na plus 9 % mezikvartálně.
  • Rozbřesk – Exit z intervencí - domácí inflace versus ECB?
    Dnešní inflační čísla pravděpodobně ukáží výrazný skok směrem vzhůru - počítáme s tím, že inflace vzroste po téměř třech letech nazpátek do tolerančního pásma ČNB (na 1,4 %). A již na začátku roku by nás měl čekat další růst inflace do těsné blízkosti cíle centrální banky, který bychom mohli překonat načas již během dubna 2017. A samotná inflace není jedinou zprávou z poslední doby, která svědčí o maturujícím hospodářském cyklu a postupně sílících inflačních tlacích v Česku. Pozitivně ČNB překvapuje i další pokles nezaměstnanosti a akcelerace mezd, které rostou nejrychleji od roku 2009. Zdá se tedy, že domácí faktory jednoznačně nahrávají plánovanému ukončení intervencí v příštím roce.
  • Rozbřesk: Extrémní nejistota spojená s koronavirem vyhání investory z akcií
    Nejistota spojená s nástupem koronaviru zůstává extrémní. I když přírůstky infikovaných v Číně zpomalují, alarmující je rychlý nárůst nakažených ve zbytku světa, kde přírůstky nakažených zrychlují a jejich celkový počet přesáhl 2000. Vzhledem k dlouhé inkubační době je navíc pravděpodobné, že počet nakažených dál poroste.
  • Rozbřesk: Fed a ECB určí trhům směr do nového roku
    Nastává poslední skutečně rušný týden před koncem roku. Nejenže v něm dojde na zasedání Fedu i ECB, ale nejprve se ve Spojených státech (v úterý) dozvíme výsledky listopadové inflace. Tu českou čerstvě známe, meziměsíčních +1,2 % při konsensu trhu +0,7 % dle Refinitiv. Americká říjnová čísla byla slabší a v kombinaci s uvolněnější náladou na komoditních trzích přispěla velkou měrou k odbourání sázek na agresivnější růst úrokových sazeb v USA i v eurozóně. I proto v tuto chvíli valná část trhů čeká od Fedu i ECB podobně jako my zvýšení sazeb “jenom” o 50bps. A i proto se dalo v posledních týdnech na globálních trzích daleko “uvolněněji” dýchat.
  • Rozbřesk: Fed bude nadělovat před Vánoci, ropa vstoupila do medvědího trhu
    Americká centrální banka hodlá i nadále postupně zvyšovat úrokové sazby, což znamená, že pár dní před Vánoci bude Fed nadělovat další zvýšení úrokových sazeb. Alespoň tak vyznívá včerejší komentář ze zasedání Fedu, který se mimochodem od toho zářijového změnil jen zcela kosmeticky.
  • Rozbřesk: Fed čeká oživení U, co nového dnes představí ECB?
    Jak se dalo očekávat, tak Fed svou politiku na dubnovém zasedání nikterak nezměnil, neboť již během března prakticky vystřílel celou svoji munici. Oficiální úrokové sazby v USA tedy zůstávají na technické nule a Fed bude nakupovat vládní a hypoteční dluhopisy tak, jak to bude potřebovat. Americká centrální banka je však připravena dělat více, byť si je dobře vědoma svých limitů, a proto ústy svého šéfa J. Powella vybízí Kongres, aby byl fiskálně ještě agresivnější. Fed je přitom evidentně připraven rozpočtovou robustní expanzi podporovat svou uvolněnou politikou, přičemž má v záloze i další úvěrové programy. Alespoň tak v kostce vyzněla první tisková videokonference šéfa FOMC, kterou zorganizovala pandemie.
  • Rozbřesk: Fed dnes sníží úrokové sazby, ty na trhu jsou však o dost výše
    Sešlo se to docela hezky: v okamžiku kdy Fed musel provést největší likviditní intervenci na peněžním trhu od dob finanční krize, aby zkrotil krátkodobé úrokové sazby, jednají američtí centrální bankéři o tom, kterak upravit měnovou politiku. Od Fedu se každopádně dnes očekává snížení oficiální úrokové sazby (o dalších 25 bps), takže pokud se tak stane, nemělo by to trhy výrazněji rozhodit.
  • Rozbřesk: Fed dnes zvedne úroky, ale jinak dá sbohem postupnému zvyšování sazeb
    Globální akciové trhy, jež si lížou rány po posledním výplachu, vzhlížejí k dnešnímu zasedání Fedu ve Washingtonu jako k poslední instanci, která by mohla korigovat celkově mizerný konec roku. Pravda je taková, že dnešní zasedání Fedu bude tím nejdůležitějším za posledních několik let. Bude to mimo jiné proto, že tentokrát trh se zvýšením úrokům ne zcela počítá, resp. existuje podle něj zhruba 30% pravděpodobnost, že Fed dnes sazby nezmění.
  • Rozbřesk: Fed dnes zvýší úroky - ty faktické, ale i ty na papíře ve své prognóze
    Po delší době nás čeká akce ze strany vlivné americké centrální banky, a tak je třeba být ve střehu. Připomeňme, že dnešní zasedání Fedu bude zajímavé nejen proto, že zde dojde ke zvýšení úrokových sazeb či že se poprvé v nové roli na tiskovce ukáže nový šéf J. Powell, ale také bude odtajněna nová prognóza.
  • Rozbřesk: Fed chce inflaci nad 2%, ale v prognóze to vidět není. A tak dolar posiluje
    Americká centrální banka pokračuje v jasné signalizaci, jež říká: abychom dosáhli svých cílů, nebojíme sešlápnout měnové pedály až na podlahu. To v praxi znamená, že Fed nehodlá zvednout úrokové sazby z nuly až do doby, než míra míra nezaměstnanosti klesne zpět ke 4 % a inflace bude v průměru lehce nad 2 %. Kromě toho ovšem Fed slibuje, že bude ekonomiku podporovat masivními nákupy dluhopisů do své bilance, a to současným ďábelským tempem - tj. přibližně 120 mld. dolarů měsíčně.
  • Rozbřesk – Fed nechce zůstat "za křivkou" a tak přitvrzuje a vidí rychlejší růst úroků
    Celý rok nás američtí centrální bankéři kolébali, resp. tlumili tržní očekávání ohledně toho, jak rychle mají růst úroky v USA. Stačily však jedny volby a vše je přesně naopak. Podle nové prognózy Fedu by měly vzrůst úrokové sazby v roce 2017 o 75 bazických bodů a nikoliv “jen? o 50 bodů, jak nedávno slibovala předvolební prognóza.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader