Pátek 29. březen 2024 08:05
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ropa roste po útoku na tankery; vytvořilo se na Brentu dvojité dno?

13.06.2019 12:30  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Ropa přidává 3 % po útoku na dva tankery v Ománském zálivu
  • Zvyšuje se pravděpodobnost další eskalace napětí v oblasti
  • Potenciál dvojitého dna na Brentu na 59,50 USD/bbl

Ve čtvrtek ráno jsme byli svědky prudkého růstu ceny ropy po zprávách o útoku na dva tankery v Ománském zálivu. Existuje reálná hrozba, že napětí bude mít hlubší geopolitické dopady.

Rostoucí napětí na Středním východě hrozí nabídkovým šokem

V posledních měsících jsme byli svědky výrazných pohybů na trhu s ropou. V závěru minulého roku se jednalo o masivní pokles, který byl následován nevídaným růstem v prvních měsících tohoto roku. V posledních týdnech jsme se dočkali významné korekce na trhu s ropou. Brent klesl přibližně o 13 dolarů (téměř 20 %) za poslední měsíc. Poslední korekce podobného charakteru v říjnu a dubnu 2018 měly spojitost s nabídkovou stranou - americkými sankcemi na Írán. Nakonec se ukázalo, že obavy byly přehnané. Poslední vývoj událostí je připomínkou toho, že strach obchodníků z výpadků produkce/exportů je významným kurzotvorným faktorem.

Cena ropy klesla o více pětinu za poslední měsíc. Korigovala tak výrazný nárůst z prvních měsíců roku. Zdroj: xStation5

 

Hormuzský průplav je úzkým hrdlem v cestě ropy na globální trhy

Incident ze čtvrtečního rána přichází v době zvýšeného geopolitického napětí v regionu. Vztahy mezi USA a Íránem jsou po zavedení embarga na íránskou ropu na bodu mrazu. Nový útok přichází přibližně měsíc po útoku na tankery u pobřeží Saúdské Arábie. Dění v regionu je stěžejní pro globální obchod s ropou. Hormuzský průplav je úzkým hrdlem dopravy v oblasti Perského zálivu. Nejistota v této části světa by mohla výrazně omezit exporty ropy až v řádu milionu barelů ropy denně. Existují spekulace, že by americký prezident Trump mohl vyprovokovat konflikt s Íránem kvůli prezidentským volbám v roce 2020. Válečný stav by mu prý mohl přihrát dodatečnou podporu Američanů. Podobné dohady a spekulace však "zatím" nemají reálný základ.

Zásoby ropy v USA nerespektují sezónní schéma a rostou

Přestože útok na pár tankerů nevypadá z pohledu globální nabídky ropy dramaticky, tak důležitý bude další vývoj neklidné situace na Středním východě. Pro vývoj na celém trhu bude také podstatný vývoj zásob ropy a ropných produktů v USA. Ve středu jsme byli svědky už čtvrtého nárůstu zásob EIA z posledních pěti týdnů. Tentokrát zásoby vzrostly o 2,2 mil. barelů. Dopad na ceny ropy byly ovšem zmírněny poklesem produkce ropy v USA a také snížením zásob destilátů ropy.

Zásoby ropy v USA se v současnosti nacházejí nad svým pětiletým průměrem. V posledních týdnech zásoby významně rostou, přestože v předcházejících letech převažoval v tomto období pokles. Zdroj: XTB Marcrobond

Dvojité dno na 59,50?

Včerejší data zásob byla příčinou dalšího poklesu cen ropy na nejnižší úroveň od ledna. Celkem se pokles vyšplhal na 3 % a výrazně se přiblížil minimům z minulého týdne na úrovni 59,50 USD/bbl. Tento support podržel poslední pokles cen ropy a zpráva o útoku na tankery ze čtvrtečního rána vrátila ceny ropy Brent bezpečně nad šedesátidolarovou hranici. Poslední cenový vývoj by mohl obchodníky přesvědčit o vytvoření formace dvojitého dna. Pokud support nepovolí, tak má trh šanci k dalšímu růstu. Aktuálně cena testuje Ichimoku mrak na H1 časovém intervalu. Průraz nad toto pásmo by mohl být vnímán jako signál býčího vývoje ve střednědobém horizontu. Další rezistenci vidíme v blízkosti úrovně 63,85.

Na ropě Brent se mohla vytvořit formace dvojitého dna na úrovni 59,50. Cena se nyní snaží dostat nad Ichimoku mrak na H1. Průraz by mohl být vnímán jako zvýšení pravděpodobnosti růstu ceny ve střednědobém horizontu. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa roste o více než 2,20 % 💲
    Ceny ropy v pondělí vzrostly přibližně o 2,2 %, když investoři zvažovali dopad válek na Blízkém východě a na Ukrajině. O víkendu údajně ukrajinská strana zaútočila na hlavní ruský palivový terminál (nepotvrzeno), což znovu vyvolalo obavy z přerušení dodávek. Jedná se o jeden z klíčových závodů na zpracování ropy nedaleko Petrohradu, konkrétně v Ust-Luze. Důležité je, že závod vlastněný společností Novatek zpracovává také plynové kondenzáty pro letecká paliva a topné oleje.
  • ⛽ Ropa roste o 1,3%!
    Saúdská Arábie a Rusko oznámily na srpen snížení těžby v celkovém objemu 1,5 milionu barelů denně a Alžírsko navíc oznámilo dobrovolné snížení těžby o 20 tisíc barelů denně. Zatímco na začátku nového týdne se ropa navzdory těmto zprávám obchodovala na nižší úrovni, dnes se ceny ropy začaly v rámci obchodování s omezenou likviditou na pozadí amerického svátku zvyšovat.
  • 🛢Ropa roste o 2,5 %
    Ropa roste už druhý den v řadě po ubránění klíčového supportu na $39,30. Včera jsme upozorňovali, že by kupci mohli zastavit výprodej právě na této úrovni. Večer komoditě pomohly zveřejněné zásoby ropy organizace API, které ukázaly na prudký pokles zásob v USA. Na grafu vidíme formaci dvojitého dna s již proraženou úrovní "neckline" (červený obdélník). Dokončení formace by mohlo přinést růst až k úrovni $43,20. Dnešní seance je o Fedu, který ve 20:00 rozhodne o sazbách. Holubičí vyznění zasedání by mohlo ropě dále pomoci. Ještě předtím (v 16:30) se však dočkáme zveřejnění oficiálních zásob ropy DoE.
  • ⛽ Ropa roste o 3%
    Ceny ropy zahájily obchodování tento týden s velkým býčím cenovým rozdílem v reakci na překvapivý víkendový útok Hamasu na Izrael. Protože několik příštích dní ukázalo, že konflikt bude pravděpodobně omezen na Izrael a pásmo Gazy a nezpůsobí nestabilitu v širším regionu Středního východu, který představuje přibližně třetinu globálních dodávek ropy, ceny ropy začaly mazat pondělní zisky.
  • 🛢Ropa roste o 3 %
    Ropa WTI a Brent rostou během dnešní seance o přibližně 3 % poté, co data OPEC ukazují propad v produkci ve srovnání s květnovými údaji o cca 100 000 barelů denně. Nynější produkce dosahuje 28,52 milionů barelů denně. Plnění dohody OPEC+ o snížení těžby na červen v současnosti činí 253 %, což je nárůst ze 178 %. Znamená to tedy, že nwní možné zvýšit produkci o přibližně 400 000 barelů denně, jak se původně očekávalo.
  • 🛢Ropa roste o 3 %📈
    Ceny ropy prudce vzrostly poté, co agentura Reuters s odvoláním na anonymní zdroje uvedla, že Rusko na příštím zasedání OPEC+, které se bude konat 5. října, navrhne ještě větší snížení produkce ropy až o 1 milion barelů denně.
  • 📈 Ropa roste o 3% díky Trumpovi 🔼
    Na finančních trzích vládne na počátku týdne pozitivní nálada. Média píšou o zlepšujících se zdravotních vyhlídkách amerického prezidenta, který by mohl brzy opustit nemocnici. Trump byl hospitalizován kvůli koronaviru. Jedním z nejvíce rostoucích aktiv je dnes ropa. Benchmarky Brent i WTI přidávají více než 3 %. Brentu se podařilo vzrůst zpět nad 40 dolarovou úroveň. Ropa WTI se obchoduje nad 38 dolary za barel.
  • Ropa roste o 3,5 % na nejvyšší úrovně od března
    Ropě se dnes daří po včera zveřejněných zásobách ropy API z USA. Oba hlavní ropné benchmarky Brent (OIL) a WTI (OIL.WTI) rostou o několik procent. Růstu pomáhá také oslabující americký dolar. Brent prorazil úroveň 45 dolarů za barel a obchoduje se na nejvyšších úrovních od března. Hladina 45 dolarů je tak nyní hlavní rezistencí před zveřejněním zásob ropy a ropných produktů v USA (16:30). Žádná důležitá rezistence není v dohledu.
  • Ropa roste po návrhu EU na embargo na ruských dodávek
    Ceny ropy se dnes po návrhu Evropské unie na podmíněné embargo na ruskou ropu a rafinované produkty obchodují o více než 2,5 procenta výše. Nejnovější sankce navržené EU mají během příštích šesti měsíců postupně vyřadit ruskou ropu.
  • ⛽Ropa roste po rozhodnutí OPEC+ 📈
    Oba ropné benchmarky ropy - Brent a WTI - dnes přidávají více než 2 % po rozhodnutí OPEC+ o kvótách pro rok 2021. Ropní producenti se dohodli na růstu produkce od ledna o 500 tis. barelů ropy denně. Rozhodovat o dalším postupu se bude každý měsíc. Další revize strategie bude pravděpodobně na programu na konci prvního kvartálu 2021. Trh očekával, že OPEC+ prodlouží současné kvóty ve výši 7,7 mil. barelů ropy denně. Dubnová dohoda hovořila o poklesu těžebních kvót na 5,7 mil. barelů ropy denně.
  • Ropa roste v reakci na snížení kvót OPEC
    Ropa Brent vzrostla v Londýně až o 5,4 % nad 63 dolarů za barelů v reakci na chválené snížení těžby organizace OPEC a Ruska. Celkem by se měla produkce snížit o 1,2 milionu barelů denně včetně podílu Ruska, které sníží produkci o 400 tis. barelů ropy denně. Většina trhu počítala s celkovým snížením o pouze 1,0 milionu barelů. Ropa WTI vzrostla až o 4,3 % k úrovni 54 dolarů za barel.
  • Ropa roste vzdor silnému dolaru
    Listopadový futures kontrakt ropy WTI zpevňuje 0,4% d/d na 94,8. Trh dnes posbírá důležité informace odpoledne, kdy...
  • Ropa rostla šestý měsíc v řadě díky zákazu EU a opětovné otevření trhu v Číně
    Ropa zaznamenala nejdelší měsíční růst za více než deset let, jelikož představitelé Evropské unie souhlasili s pokračováním částečného zákazu dovážení ruské ropy, mezitím co Čína dále uvolnila antivirová omezení, čímž zajistila poptávku.
  • Ropa. Rovnovážna cena a vplyv na banky v EÚ
    Jednou z najdôležitejších tém na finančných trhoch je cena ropy. Energetický sektor trpí jej prepadom (pri krajinách a...
  • Ropa rozšiřuje zisky po prognózách OPEC
    Ceny ropy v úterý vzrostly přibližně o 3 %, když mírnější než očekávané údaje o indexu spotřebitelských cen a rostoucí optimismus ohledně opětovného otevření čínské ekonomiky zastínily rostoucí počet nových případů kovidů v druhé největší světové ekonomice. Zároveň zůstal uzavřen ropovod Keystone, který spojuje pole v Kanadě s rafineriemi na pobřeží Mexického zálivu v USA, zatímco zpráva OPEC ukázala, že kartel očekává růst světové poptávky po ropě v roce 2022 na úrovni 2,5 mil. barelů denně. OPEC předpokládá růst světové poptávky v roce 2023 o 2,2 mil. bpd na průměrných 101,8 mil. bpd, což však bude záviset na úspěšném omezení COVID-19 v Číně. Na druhou stranu kartel varoval: "S blížícím se koncem roku 2022 začíná být zcela zřejmé nedávné zpomalení globálního hospodářského růstu se všemi jeho dalekosáhlými důsledky. Očekává se, že rok 2023 bude i nadále obklopen mnoha nejistotami, které nařizují ostražitost a opatrnost".
  • Ropa: růstový trend trvá
    Aktuální vývoj:  Červnový futures kontrakt ropy WTI dnes roste vůči závěru pondělního obchodování 0,3 % na 4...
  • Ropa sa blíži k zaujímavému supportu
    Na rope sa to v poslednom čase veľa nedeje. Keď nepočítame krátky rast spred dvoch týždňov, za ktorým stála správa o t...
  • Ropa sa dostala na dostrel okrúhleho supportu a spodnej hranice rasového trendu (TA, D1)
    Ropa Brent sa blíži k hneď dvom zaujímavým technickým úrovniam. To prvou je okrúhla hranica 50 USD za barel, ktorá zastavila jej marcový pokles, ktorý prišiel po prudkom raste jej zásob v USA. Tou druhou je spodná hrana rastového trendu, ktorá viacnásobne odrazila jej rast v poslednom roku:
  • Ropa sa môže ocitnúť pod tlakom
    Krajiny OPEC sa na štvrtkovom zasadaní dohodli, že budú systematicky dodržiavať dohodu o znížení produkcie do konca roka 2019, no diskusie o ďalšom plánovanom znížení boli chabé. OPEC by síce mohol pristúpiť k ďalšiemu zníženiu produkcie čierneho zlata o 400 000 barelov ropy denne, no treba mať na pamäti, že prípadné obnovenie rokovaní medzi USA a Iránom by mohlo viesť k uvoľneniu sankcií zo strany USA na Irán, čo by prinieslo ďalšiu záplavu ropy na trh, keďže zásoby Iránu sú takmer na historicky najvyšších úrovniach. Irán by teda mohol uvoľniť 700 000 barelov ropy na trh denne. OPEC taktiež znížil už druhý mesiac po sebe prognózu dopytu po rope pre rok 2019.
  • Ropa sa po amerických zásobách odrazila od supportu pri úrovni 75,5
    Zásoby rástli o 3,2 mil. barelov. Po dlhých týždňoch dopadli o niečo horšie ako sa čakalo (3,6 mil). Aj naďalej však rastú pre posledné kvartály málo vídaným tempom. Za posledných šesť týždňov vzrástli o 32 mil. barelov, to sa naposledy stalo koncom zimy 2017 (takisto v tom čase naposledy rástli šesť týždňov po sebe). Ich medziročný pokles sa znížil na 6,4%. Naposledy bol tak nízko pred 11. mesiacmi. Čiže trend pribúdania zásob v USA naďalej pokračuje, čo nie je pre ropu práve najlepšia správa.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader