Čtvrtek 28. březen 2024 20:54
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster srovnani

Rozbřesk: Lagardová a Draghi varují před zranitelností Česka

13.06.2019 09:19  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Šéf ECB Mario Draghi a šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová vyslali včera společné varování: obchodní války výrazně ohrožují globální růst a jako první “na ráně” jsou země střední a východní Evropy, včetně Česka. Lagardová dokonce specificky zmiňovala Českou republiku jako příklad ekonomiky, která je na otevřeném globálním obchodě životně závislá. Podle MMF patří i proto Česko v Evropě k nejzranitelnějším vůči eventuálnímu zavádění cel na vývoz aut do USA. To potvrzují i naše analýzy.

Vývoz aut do USA je sice sám o sobě malý. V Česku ale řada odvětví i mimo automobilky dodává vstupy zahraničním výrobcům vyvážejícím auta do USA. Proto jsou sice samotné domácí automobilky vůči zavádění amerických cel relativně imunní (13. nejhorší dopad v EU), celá ekonomika ale nakonec překvapivě méně - čtvrtý nejhorší dopad v EU po Německu, Maďarsku a Slovensku.

I kdyby se nakonec žádná cla na evropská auta nezaváděla, neznamená to, že je Česko mimo nebezpečí. Ba naopak. Tou největší hrozbou je podle našich zátěžových scénářů prudší zpomalení Německa. To nese již dnes z velkých ekonomik nejhůře globální válčení Ameriky a Číny, které se promítá do zpomalování globálního obchodu a investic. Se skoro polovičním podílem exportů na HDP v Německu (v USA je to jen desetina) není divu. Stačí tedy, pokud se bude dál prohlubovat spor mezi USA a Čínou a německý průmysl bude mít problém dostat se ze současné recese. Čím delší negativní šok, tím menší pravděpodobnost, že ho Němci ustojí a domácí útraty vykompenzují slabý výkon exportně zaměřeného průmyslu. To by byl pro Česko o poznání větší problém než samotná cla na vývoz aut do USA.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna proplula pod 25,60 poprvé od dubna tohoto roku. Letos se tam ovšem nikdy na dlouho “neohřála”. Je třeba si uvědomit, že i tentokrát je úleva především dílem slabšího dolaru a nemusí mít dlouhého trvání. Uvidíme, co se sázkami na pokles amerických sazeb udělá zasedání Fedu příští týden.

Zahraniční forex
Americká spotřebitelská inflace byla v květnu nižší než se čekalo (1,8 % meziročně), což trh dále utvrdilo, že Fed brzy zahájí cestu snižování úrokových sazeb. To samozřejmě dolaru nemusí prospívat, avšak v paritě s eurem americká měna nakonec včera lehce zpevnila. To, co euru mohlo ublížit, byly pohrůžky amerického prezidenta Trumpa vůči evropským (převážně německým) firmám, že je bude sankcionovat za zapojení do kontroverzního ruského plynovodu Nord Stream 2. Dodejme, že Trump jednal včera s polským prezidentem Dudou, přičemž Polsku přislíbil trvalé umístění amerických vojáků, kteří budou částečně přemístěni právě z Německa. Taková slova se možná nelíbí euru, zato zlotý je s nimi evidentně spokojen.

Výhledově je potenciálně nebezpečné pro euro dosažení smíru v italské vládní koalici, která se nyní může soustředit na implementaci rozpočtové expanze, za kterou ji Brusel hodlá penalizovat. To by mohlo tlačit rizikové prémie u italského vládního dluhu opět výše.

Ropa
Ropa si připisuje další těžké ztráty, když se včera její cena propadla o 4 % až pod hranici 60 USD/barel. Takto výrazný pokles má na svědomí překvapivý nárůst zásob surové ropy ve Spojených státech (+2,2 mil. barelů). Celkově jsou americké zásoby nejvyšší od července 2017 a pohodlně nad pětiletým průměrem, který je jednou z metrik, jimž věnuje zvýšenou pozornost OPEC.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Koruně chybí motivace a stát si potřebuje půjčit 352 miliard korun
    Těsně před vánočními svátky konečně spatřila světlo světa tolik očekávaná Strategie financování a řízení státního dluhu ČR na rok 2018, podle které bude Ministerstvo financí ČR potřebovat v příštím roce sehnat na finančních trzích až 352 mld. korun. Tato úctyhodná částka má především pokrýt státní dluhopisy a pokladniční poukázky splatné právě v roce 2018, stejně jako vykrýt i plánovaný schodek rozpočtu ve výši -50 mld. korun.
  • Rozbřesk: Korunu čekají těžké týdny, druhá vlna pandemie sílí napříč Evropou
    Druhá vlna bude korunu v nejbližších týdnech dál dusit. A nijak jí nepomůže ani skutečnost, že nákaza zesiluje i v ostatních evropských zemích a pravděpodobně bude sílit globální nejistota před americkými prezidentskými volbami.
  • Rozbřesk: Korunu nerozhýbalo Česko mezi tygry. Dokáží to jestřábí slova Hampla?
    I třetí čtvrtletí bylo pro českou ekonomiku ve znamení velmi dobrých výsledků. I když oproti předchozímu kvartálu, kdy HDP doslova poskočil o 1,5 %, tentokrát ekonomický růst „polevil“ na 0,5 %, v meziročním srovnání to i tak znamenalo zrychlení na rovných pět procent a prozatím pomyslnou bronzovou příčku v rámci celé EU. Sice podrobnosti o tom, co přesně stojí za výkonem tuzemského hospodářství, nebo jak se dařilo investicím či jak se vyvíjela ziskovost firem, přijdou na řadu až v průběhu následujících dvou měsíců, je velmi pravděpodobné, že i tentokrát si nemalou zásluhu na růstu HDP připsal průmysl. Nakonec je to největší tuzemské odvětví jak z pohledu podílu na přidané hodnotě, tak i zaměstnanosti, a ekonomiku pohání vzhůru už čtvrtým rokem. Přitom se mu daří stále nad očekávání dobře navzdory sílící koruně i stále většímu nedostatku zaměstnanců vedoucímu ke zrychlování nominálních i reálných mezd.
  • Rozbřesk: Korunu táhnou dolů padající rozvíjející se trhy
    Koruna je pod tlakem, a je to opět primárně dílo eskalujícího napětí na rozvíjejících se trzích, které drží v “šachu” celý region. A zatím se nezdá, že by se mělo blýskat na lepší časy.
  • Rozbřesk: Krach jednání o brexitu ohrožuje libru…
    Brexit začíná být reálným rizikem. Shoda na rozvodovém účtu mezi Británií a EU je sice v zájmu obou stran, především pak samotného Spojeného království. Některé body, a v prvé řadě otázka Severního Irska, jako by neměly rozumné kompromisní řešení. V ostatních bodech, jako je finanční vypořádání, uznání občanských práv nebo nastavení přechodného období pro sjednání nové obchodní dohody, už bylo dostatečné dohody dosaženo. Garance oddělení trhu Severního Irska je ale natolik citlivá, že ji na rozhádané britské politické scéně jednoduše Theresa Mayová zatím prosadit nedokáže. Co bude dál? Pokud středeční summit EU potvrdí, že pokrok v jednání je zatím malý a není se od čeho odrazit, má Británie problém. Čas ubíhá a listopadový summit může kvůli nedostatku času spíše než samotnou rozvodovou dohodu řešit přípravy na exit Británie bez dohody - do právního vakua, které by bylo pro vzájemný obchod velice bolestivé.
  • Rozbřesk: Krach německých koaličních jednání potápí euro, koruna zatím zůstává bez „šrámů”
    Krach německých jednání o koalici je pro eurozónu nepříjemnou zprávou a na své kůži to také bezprostředně začalo pociťovat i euro. To během ranního obchodování ztratilo více jak půl procenta.
  • Rozbřesk: Krátké shrnutí roku 2021 pro českou ekonomiku
    Rok 2021 je už téměř za námi, a tak se sluší udělat na základě zatím dostupných dat první předběžné shrnutí toho, jak si vedla česká ekonomika v době pokračující pandemie.
  • Rozbřesk: Kurzarbeit v novém kabátě - jednodušší a snad i rychlejší…
    Včera česká vláda schválila další sadu opatření na boj s ekonomickými dopady epidemie COVID-19. Dobrou zprávou je, že definitivní pravidla pro kurzarbeit byla ve finále zjednodušena - k dispozici jsou dva typy podpor. První pro uzavřené provozy a zaměstnance v karanténě (80 % náhrady mzdy do 39 000 CZK) a druhá pro širší paletu podniků v případě výpadku surovin či poptávky (60 % náhrady mzdy a to do 29 000 CZK). Podle našeho průzkumu mezi podniky bude mít právě o druhý typ “plošnějšího” kurzarbeitu zájem velký počet podniků. Klíčové proto je, jak rychle nakonec bude MPSV schopné administrovat elektronické žádosti a zda skutečně peníze od podání žádosti podniky dostanou v řádu několika dní (více informací na https://www.mpsv.cz/web/cz/antivirus).
  • Rozbřesk: Kurz koruny zbrzdí ČNB v rozletu. Zatím koruna zůstává zaparkovaná pod hranicí 26,20
    Bankovní radu ČNB čeká příští týden letos už vlastně páté měnově-politické jednání, a tak pomalu začíná i týden povinného mlčení centrálních bankéřů. V mezičase jsme se dozvěděli, že se ekonomice daří o něco lépe, než ČNB předpokládala, nicméně ne díky utrácivým spotřebitelům, ale především díky excelentnímu výkonu exportérů. Inflace sice zaostává za prognózou, nicméně růst mezd, od kterého si centrální banka stále hodně slibuje, nabral na síle. A tak se zdá, že by zvýšení úrokových sazeb bylo logickým krokem, s nímž by ekonomika neměla mít zásadnější problém. Jenže až tak jednoduché to asi nebude.
  • Rozbřesk: Lagardeová na jestřábí vlně zvyšuje tlak i na ČNB
    Rozkolísanost dluhopisových trhů je extrémní. Včera výnos německého desetiletého bundu po relativně jestřábích výrocích šéfky ECB Christine Lagardeová (odrážejících opravdové obavy z inflace) vyskočil vzhůru o 9 bps - od začátku týdne je tak výše skoro o 20 bps a německé dluhopisy tak prakticky smazaly veškeré zisky (nárůst výnosů) z uplynulého týdne.
  • Rozbřesk: Lednové inflační překvapení
    Včerejší ráno dalo konečně odpověď na otázku, kam až na začátku letošního roku vystoupala nevyzpytatelná (a tentokrát i v podstatě nepredikovatelná) česká inflace. Podle údajů statistického úřadu se meziroční inflace zastavila jen těsně pod hranicí deseti procent, kterou nicméně zdolá už v průběhu února.
  • Rozbřesk: Lehce pozitivní signály z české ekonomiky
    I když jsou indexy nákupních manažerů (PMI) v průmyslu měsíc od měsíce horší a horší a aktuálně dokonce nejnižší za posledních více než šest let, skutečné výsledky tuzemského průmyslu až tak dramaticky nevypadají. V lednu sice průmysl sklouzl do červených čísel, avšak včera zveřejněná únorová data až tak negativně rozhodně nevyznívají. A nejenom díky energetice, jejíž zásluhou finální výsledek vypadal tak, jak vypadal. Nicméně ani celkové číslo za zpracovatelský průmysl nevypadalo rovněž nijak zlověstně.
  • Rozbřesk: Letos poslední zasedání ČNB nebude nezajímavé
    Poslední zasedání ČNB v tomto roce nebude zase tak nezajímavé. I když centrální banka nemá ve zvyku nic zásadního měnit na prosincových zasedáních, toto může patřit k těm zajímavějším.
  • Rozbřesk: Letošní druhé nejnapínavější zasedání ČNB na obzoru
    Sice ještě jen pár dnů zbývá do zahájení oficiálního týdne mlčení ČNB, avšak tentokrát to vypadá, jako by se tak už dávno stalo. Na rozdíl od času před červnovým zasedáním, kdy se téměř celá bankovní rada vyjádřila k měnové politice, se tentokrát ČNB příliš neozývá. Přitom srpnové zasedání je už za dveřmi a nálada na trzích napjatá. Koruna si už otestovala hranici 26 EUR/CZK a rozhodně se jí od ní nechce vůbec vzdalovat.
  • Rozbřesk: Libra - jak hluboko by mohla klesnout, aby se srovnala s tvrdým brexitem?
    Kauza brexitu jde do finále, což je velmi dobře vidět na výrazně vyšší volatilitě britské libry. O tom, zda mezi Británií a EU bude 1. ledna nějaká obchodní dohoda či nikoli, by se mělo rozhodnout v následujících několika dnech. Pro libru, která je navíc zkoušená velmi zhoršenou pandemickou situací na britských ostrovech, představuje hrozba nedohody mezi Londýnem a Bruselem velké riziko. Logicky tak vyvstává otázka, kam až může libra oslabit v situaci, kdy vyjednávání před Silvestrem opravdu selžou a na Nový rok začne na obou stranách kanálu La Manche chaos?
  • Rozbřesk: Libra je letošním rekordmanem v posilování, poslední pozitivní impuls dodala Theresa May
    Libra patří letos k nejrychleji posilujícím měnám, od počátku roku 2019 si připsala přes 4 %. Poslední pozitivní impuls dostala od Theresy Mayové, která připustila možnost odložení brexitu (natažení procesu podle článku 50). To v očích investorů opět o něco snižuje možnost chaotického brexitu bez dohody, který by pravděpodobně výrazněji narušil obchodní vztahy mezi Británií a Evropskou unií.
  • Rozbřesk: Libra made in Facebook a nový globální měnový (ne)pořádek
    Okurková sezóna a absurdně nízké úrovně volatility na finančních trzích si žádají uchopit nějaké nadčasovější atraktivně-odlehčené téma. Přesně takovým se nabízí být libra. Řeč přitom tentokrát není o britské měně a tisíckrát omílaném brexitu, ale o digitální měně, kterou do svého ekosystému hodlá vpustit Facebook. O tom, že se opravdu jedná o žhavé téma svědčí, že na rozdíl jiných digitálních měn, které vznikly nedávno na zelené louce a požírají zcela zbytečně nezanedbatelnou část elektrické energie, libra opravdu zvedla ze židle nejednoho regulátora či tvůrce hospodářské politiky. Proč ale takový poprask kvůli konceptu, který je zatím jen na papíře?
  • Rozbřesk: Libra nejníž za 30 let vyhlíží Mayovou, inflace těží z ropy
    V posledních týdnech jsme konfrontováni s něčím, co jsme již vskutku dlouho nezažili. Řeč je samozřejmě o pozitivních inflačních překvapeních. Ta přitom nejsou aktuální pouze u nás. Prosincová inflace byla vyšší, než se čekalo, i v okolních zemích. Například v Polsku, ale třeba i v eurozóně.
  • Rozbřesk: Libra sleduje boj Theresy Mayové o přežití…
    Tento týden bude v Evropě opět ve znamení politiky. V centru pozornosti bude další vývoj okolo dohody k brexitu na Britských ostrovech. Theresa Mayová se snaží najít podporu pro kompromis, který je kritizován ze všech stran. Její hlas nachází zatím sympatie u byznysu vystrašeného scénářem divokého brexitu bez jakékoliv dohody. I kdyby však premiérka získala větší sympatie veřejnosti, stále naráží ve vlastní straně. Po sérii rezignací uvnitř kabinetu a tlaku některých zbylých ministrů na přepsání dohody, může ve finále lehce čelit vnitrostranickému hlasování o důvěře. To může vyvolat více jak 15 % konzervativních poslanců a pokud by uspěli v hlasování o odvolání Mayové (prostou většinou), celý proces ratifikace dohody by se přerušil volbou nového lídra. A tomu i tak stojí v cestě řada překážek. Klíčovými daty jsou 25. listopad, kdy EU svolala mimořádný summit k brexitu, na němž dohodu členské státy formálně schválí, a začne poměrně komplikovaný ratifikační proces napříč členskými zeměmi. A v případě Británie by bylo dobré, kdyby do 20. prosince došlo ke “smysluplnému” hlasování o připravené dohodě - pak začínají parlamentní prázdniny a rizika divokého brexitu by výrazně narostla.
  • Rozbřesk: Libra v extázi z první vážné dohody o Brexitu, eurodolar se zanořuje
    Brexit se posouvá do druhé fáze. Dnes ráno premiérka Mayová a šéf Evropské komise Juncker oznámili, že v první fázi došlo k dostatečnému pokroku ve třech základních oblastech - právech občanů EU a Velké Británie, finančním “rozvodovém účtu” Británie (příspěvky do rozpočtu EU po Brexitu) a zejména pak v otázce Severního Irska. Zdá se, že EU v mnoha ohledech dosáhla svého a podle Financial Times přiznávají jejich “relativní vítězství” i britští vyjednávači. Británie bude přispívat do evropského rozpočtu ještě dlouho po vystoupení z klubu (v celkovém objemu 40-60 miliard euro) a občanům EU budou v Británii garantována do velké míry stávající práva. Na druhou stranu Británie může být spokojena s tím, že nakonec opouští EU jako jeden celek, včetně Severního Irska, i když za cenu dalších výrazných garancí a ústupků.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Fintokei SwiftTrader