Úterý 19. březen 2024 07:26
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Gradující situace okolo Huawei tlačí trhy dolů

23.05.2019 17:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování v červených číslech. Index Dow Jones oslabuje o 1,5 %, S&P 500 ztrácí 1,4 % a technologický Nasdaq klesá o 1,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nedaří téměř žádným sektorům s výjimkou utilit (+0,3 %). Do nejhlubších ztrát se propadají energetické společnosti, jejich akcie odepisují 3,3 %. Děje se tak v reakci na klesající ceny ropy na světových trzích. Cena ropy Brent dnes klesla o 2,5 USD za barel na 68,4 USD. Za celkovou negativní náladou opět stojí obchodní válka s Čínou, kdy se každým dnem přidávají další společnosti k bojkotu spolupráce s firmou Huawei. Poslední, které k tomuto kroku přistoupily jsou Toshiba a Panasonic.

Evropské trhy se opět připojují ke globální špatné náladě. Hlavní index Stoxx 600 je aktuálně slabší o 1,6 %. Nejhůře jsou na tom energetické společnosti se ztrátou 3,1 %. Na opačné straně se nachází pouze sektor zdravotní péče se ziskem 0,1 %.

Pražská burza dnes za silně podprůměrné obchodní aktivity oslabila o 0,1 %. Nejhůře dopadla pojišťovna VIG (-2,8 %) následovaná textilkou PFNonwovens (-1,9 %). Od větších ztrát indexu bránila Komerční banka (+0,8 %) a Moneta Money Bank (+0,4 %).

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Google začal mazat neaktivní uživatelské účty
    Internetová firma Google začala kvůli bezpečnosti rušit neaktivní uživatelské účty, tedy ty, ke kterým se nikdo nejméně dva roky nepřipojil. Plánované mazání se týká pouze osobních účtů a nedotkne se účtů s aktivním YouTube kanálem, s existujícím peněžním kreditem nebo vlastníků aplikace v obchodě GooglePlay. Uživatelé s neaktivními účty dostanou před samotným smazáním upozornění na e-mail i na záložní e-mailovou adresu pro obnovení. Vyplývá to z informací, které Google poskytl ČTK. Kolik účtů bude v Česku zrušeno, nedokáže firma podle mluvčí Alžběty Houzarové říci.
  • Google zakáže inzerci na kryptoměny
    Každou sekundu se zablokuje 100 reklam. Internetové společnosti přiostřují boj s podvodnou inzercí. Google odstranil každou sekundu asi sto škodlivé a klamavé reklamy.
  • Goolsbee a Bostic zhodnotili měnovou politiku Fedu
    Americký dolar má stále problémy s růstem. Připomínám, že rozložení vln u obou nástrojů umožňuje pokles, ale britská libra se stále více zaměřuje na budování další vzestupné vlny. Vzhledem k tomu, že rozložení vln obou nástrojů se v posledních měsících mírně lišilo, můžeme zaznamenat různé pohyby vůči euru. Americká měna však s růstem nespěchá ani vůči euru.
  • Goolsbee spekuloval, že lednový index spotřebitelských cen byl anomálií; viz další komentáře bankéřů Fedu 🔎
    Waller, Logan a Goolsbee představili pohledy, které se společně přikláněly k opatrnému přístupu k úpravám měnové politiky a naznačovaly obecně holubičí postoj. Celkově výroky bankéřů odrážely preferenci opatrného a rozvážného přístupu k měnové politice, což se shodovalo spíše s holubičími náladami. Níže jsou uvedeny nejdůležitější momenty z jednotlivých projevů:
  • GOP (republikáni) o ratingoch
    Republikáni chcú zrušiť ratingové ho...
  • Gordon Brown o generaci bojující za euro a výhodách USA
    Evropa má tři základní problémy a žádný z nich se doposud neřešil. První z nich ...
  • Grad dňa - ZLATO (02.12.2022)
    Zverejnenie údajov o pracovných miestach v USA za november je kľúčovou makroudalosťou dňa. Správa NFP bude zverejnená o 14:30 a očakáva sa, že ukáže nárast zamestnanosti v USA o 200 000, čo je pokles z 261 000 nárastu v októbri, pričom miera nezamestnanosti zostáva nezmenená na úrovni 3,7 %. Zatiaľ čo investori by sa zvyčajne pozerali na údaje o NFP, aby našli náznaky, či Fed zmení svoj prístup k monetárnej politike, dnes to tak byť nemusí, keďže sme začiatkom tohto týždňa dostali od predsedu Fedu Powella a ďalších členov Fedu nejaké silné náznaky, že v decembri sa môžu zvýšiť sadzby len o 50 bázických bodov, namiesto 75. Tento názor by potvrdila miernejšia hodnota NFP, ako sa očakávalo.
  • Grad dne - USDJPY (23.01.2024)
    Japonská centrální banka (BoJ) zachovala nastavení své mimořádně uvolněné měnové politiky, což se všeobecně očekávalo. Toto rozhodnutí poskytuje více času na posouzení, zda se růst mezd dostatečně rozšíří, aby bylo možné udržitelně udržet 2% inflační cíl. Guvernér BoJ Kazuo Ueda komentoval, že vyšší mzdové vyhlídky postupně ovlivňují prodejní ceny, což vede k pomalému růstu cen služeb. Naznačil, že pokud budou důkazy naznačovat prohlubování pozitivního mzdově-inflačního cyklu, bude prověřena možnost pokračování masivního stimulačního programu. Ueda vyjádřil přesvědčení, že se podaří zabránit výrazným nesrovnalostem při změnách politiky. Poznamenal také, že pravděpodobnost dosažení 2% inflačního cíle se postupně zvyšuje, ale je náročné tento pokrok kvantifikovat.
  • Gra dne: US100 (08.11.2021)
    NASDAQ 100 (US100) futures dnes prochází nejhorším vývojem ve srovnání s ostatními futures indexy na Wall Street. Důvodem jsou poslední tweety Elona Muska. Ředitel Tesly se na Twitteru zeptal, zda má prodat 10 % jeho podílu v Tesle a řekl, že se bude řídit hlasem lidu. Výprodej tak velkého podílu by mohl spustit tlak na pokles cen akcií. Průměrný obchodní objem dosahuje na 21,5 mil. akcií v aktuální hodnotě okolo $26,23 mld. Po akciích Tesly je díky cenové rally velký zájem a trh by měl vcelku pohodlně absorbovat ředitelovy akcie.
  • Gradující napětí v oblasti obchodní politiky tlačí trhy dolů
    Evropské trhy zakončují dnešní obchodování ve ztrátách. Důvodem je přestřelka v oblasti obchodní politiky mezi EU a USA. Americký prezident Donald Trump pohrozil zvýšením dovozních cel na evropská auta až na 20 %. EU vzápětí prohlásila, že připravuje seznam amerického zboží v hodnotě téměř 9 mld. USD, na které by uvalila dovozní cla v případě uvedení v platnost amerických cel na evropská auta. Hlavní index Stoxx 600 klesá o 0,3 %. Nejvíce ztrácí zpracovatelé surovin (-1,1 %) a na druhé straně spektra se nejlépe daří energetickým společnostem (+0,8 %).
  • Graf dňa - ALUMINIUM (07.09.2021)
    Po vojenskom prevrate v Guinei sa hliník obchoduje na najvyššej úrovni od roku 2011. Armáda prevzala kontrolu nad krajinou v západnej Afrike, ktorá je jedným z kľúčových bauxitových baníkov na svete. Po náročnom spracovaní sa z bauxitu stáva hliník, materiál používaný na výrobu automobilov alebo plechoviek na nápoje. Takmer všetky bauxity vyťažené v Guinei sa odosielajú do Číny a Guinea exportuje viac ako polovicu všetkého bauxitu, ktorý sa do Číny dostáva.
  • Graf dňa - AUDCAD (05.04.2022)
    Austrálsky dolár dnes patrí medzi najvýkonnejšie meny G10. AUD zaznamenal nárast po zasadaní Reserve Bank of Australia (RBA). Hoci RBA nezmenila úroveň úrokových sadzieb ani iné nastavenia menovej politiky, vo vyhlásení menovej politiky sa vykonalo niekoľko pozoruhodných zmien. RBA vo svojom predchádzajúcom vyhlásení (z marca) uviedla, že bude trpezlivá a bude sledovať, ako sa bude inflačná situácia vyvíjať. Vo vyhlásení z dnešného stretnutia však odstránila výraz „trpezlivá“ a uviedla, že v priebehu nasledujúcich mesiacov budú zverejnené nové dáta o inflácii a cene práce a RBA bude podľa toho konať. Vo vyhlásení sa však zopakovalo, že RBA nezvýši sadzbu, kým inflácia nebude udržateľne v cieľovom rozmedzí 2 – 3 %.
  • Graf dňa - AUDJPY (14.06.2022)
    Globálne akciové trhy, ako aj kryptomeny zažili včera masívny výpredaj, keďže správa Wall Street Journal vyvolala obavy zo zajtrajšieho zvýšenia sadzieb FOMC o 75 bázických bodov. Zlepšenie rizikových nálad je možné zaznamenať dnes ráno, keď sa indexy z Európy obchodovali vyššie. AUDJPY, FX pár považovaný za barometer rizika, sa tiež obchoduje vyššie a je jedným z najvýkonnejších krížových mien G10 súčasnosti. Obchodníci by však mali očakávať, že trhy zostanú nervózne až do rozhodnutia FOMC zajtra o 20:00. Keď sa očakávania trhu naklonili k zvýšeniu sadzby o 75 základných bodov, priestor na holubičie prekvapenie sa zvýšil.
  • Graf dňa - AUDJPY (16.01.2023)
    AUD/JPY sa dnes obchoduje vyššie, najmä vďaka oslabeniu japonského jenu. JPY je dnes jednou z najhorších mien G10 po tom, čo Bank of Japan uskutočnila operáciu nákupu dlhopisov zameranú na stlačenie výnosov nadol. Bank of Japan bude tento týždeň v centre pozornosti, keďže túto stredu okolo 4:00 ohlási svoje ďalšie rozhodnutie o menovej politike. Hoci sa neočakáva žiadna zmena v úrovni sadzieb, vyskytli sa určité náznaky, že BoJ vykoná revíziu politiky a tiež sa pozrie na vedľajšie účinky svojej uvoľnenej politiky. Tieto mediálne príbehy posilnili trhové nádeje na ďalší jastrabí krok po rozšírení pásma okolo cieľového 10-ročného výnosu. Avšak vzhľadom na neochotu BoJ zvýšiť benchmarkové sadzby a skutočnosť, že naďalej intervenuje pri hornom pásme cieľového výnosu, sa zdá pravdepodobné, že ďalším jastrabím krokom z pásma bude rozšírenie pásma. Aj keď si na rozhodnutie BoJ musíme počkať do stredy, AUDJPY môže zaznamenať určité pohyby aj počas nadchádzajúcej ázijskej seansy, keďže budú zverejnené údaje o čínskej mesačnej aktivite za december a správa o HDP za 4. štvrťrok 2022 (3:00).
  • Graf dňa - AUDJPY (18.05.2023)
    Údaje o austrálskom trhu práce za apríl boli zverejnené počas dnešnej ázijskej obchodnej seansy a boli veľkým sklamaním. Zamestnanosť sa v predchádzajúcom mesiaci znížila o 4,3 tisíc, zatiaľ čo priemerný odhad medzi ekonómami bol 24,5 tisíc pracovných miest. To viedlo ku skokovému nárastu miery nezamestnanosti z 3,5 na 3,7 % (oč. 3,5 %). Navyše zloženie poklesu zamestnanosti je znepokojujúce, keďže bolo spôsobené pracovnými miestami na plný úväzok, ktoré klesli o 27,1 tisíc, zatiaľ čo pracovné miesta na čiastočný úväzok vzrástli o 22,8 tisíc.
  • Graf dňa - AUDJPY (28.09.2022)
    Okrem krátkych chvíľ eufórie a oživenia na globálnych trhoch naďalej dominujú negatívne nálady. USD rastie, zatiaľ čo rizikové aktíva, ako sú akcie alebo kryptomeny, opäť klesajú. Medzi globálnymi akciami a AUDJPY, menovým párom tradične považovaným za barometer rizika, však došlo k určitému nesúladu. Toto odpojenie bolo spôsobené oslabením JPY, ktorý stratil časť svojho bezpečného útočiska v dôsledku problémov v oblasti menovej politiky, alebo presnejšie, nedostatku krokov zo strany Bank of Japan. Napriek tomu sa korelácia medzi AUD/JPY a akciami oživila počas prebiehajúceho výpredaja.
  • Graf dňa - AUDNZD (03.05.2022)
    Pár AUD/NZD rastie a je najvyššie od júla 2018, pričom prerazil vrcholy z augusta 2020. Austrálsky dolár silne rastie voči novozélandskému doláru po rozhodnutí RBA zvýšiť úrokové sadzby viac, ako sa očakávalo. Trh očakával nárast sadzieb o 15 bázických bodov, čo by viedlo k zvýšeniu úrokovej sadzby na 0,25 %. RBA sa však rozhodla zvýšiť sadzbu na 0,35 %. Zaujímavosťou je, že RBNZ zvýšila sadzby už 4-krát za sebou, čím sa hlavná úroková sadzba dostala na 1,5 %. RBA je jednou z posledných bánk vo vyspelých ekonomikách, ktoré sa rozhodli zvýšiť úrokové sadzby. Banka naznačuje, že je viac ako možné vrátiť infláciu späť k cieľu. Austrálsky dolár tiež podporuje silné ceny komodít, najmä železnej rudy.
  • Graf dňa - AUDNZD (04.05.2021)
    AUD/NZD pokračuje v pohybe smerom nahor, ktorý sa začal minulý týždeň po teste oblasti 1.0725. V tejto oblasti možno nájsť kombináciu podpory - kĺzavý priemer s periódou 200, spodnú hranicu rastového kanála a 50% Fibo úroveň. Dvojica dosiahla prvý silný odpor - oblasť 1.080 označenú predchádzajúcimi cenovými reakciami a 61,8% Fibonacciho retracementom.
  • Graf dňa - AUDNZD (04.10.2022)
    Austrálska centrálna banka dnes prekvapila trhy menším než očakávaným zvýšením sadzieb. RBA zvýšila oficiálnu sadzbu o 25 bázických bodov na 2,60 %, pričom trh očakával zvýšenie o 50 bázických bodov na 2,85 %. Žiaľ, vyhlásenie neposkytlo veľa vysvetlení. Banka poznamenala, že hotovostná sadzba sa už v krátkom čase výrazne zvýšila, ale tiež uviedla, že v nasledujúcich mesiacoch plánuje pokračovať vo zvyšovaní sadzieb, aby sa inflácia vrátila na úroveň 2-3 %. Veľkosť budúceho zvýšenia sadzieb však bude závisieť od údajov.
  • Graf dňa - AUDNZD (16.08.2021)
    Aj keď je pozornosť trhu stále viac viazaná na americký dolár, dvojtýždňová zvýšená volatilita sa môže prejaviť na páre AUD/NZD. V utorok bude zverejnený zápis z posledného zasadnutia RBA, zatiaľ čo v stredu rozhodnutie RBNZ, kde sa očakáva zvýšenie úrokových sadzieb! Samotné zvýšenie môže samozrejme viesť k výberu ziskov novozélandského dolára.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
Fintokei SwiftTrader