Úterý 19. březen 2024 10:38
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Panika na finančních trzích sílí

23.05.2019 17:35  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Napětí mezi USA a Čínou se stupňuje a investoři si začínají uvědomovat, že na otevřený konflikt mezi velmocemi nejsou dostatečně připraveni. Nabízíme proto seznam nejvýznamnějších akciových titulů a ETF fondů, které jsou vystaveny riziku obchodní války.

Obchodní válka nabírá každým dnem na obrátkách. Nejpravděpodobnějším důsledkem amerického zákazu Huawei z důvodu národní bezpečnosti USA bude, že globální dodavatelský řetězec zůstane v následujících letech pod tlakem. Pokud soupeření mezi těmito dvěma zeměmi nabere na intenzitě, výsledkem bude pravděpodobně oddělení dodavatelských řetězců. USA i Čína budou usilovat o nezávislost s cílem omezit politické riziko v eskalující obchodní a technologické válce.

Panika společností

BBC dnes ráno oznámilo, že producent počítačových čipů ARM Holding přikázal zaměstnancům zastavit jakýkoli kontakt se společností Huawei, z důvodu respektování nařízeného zákazu. Deník Financial Times pak přinesl informaci, že americké společnosti v reakci na nejnovější vývoj stahují svou produkci z Číny.

Tipy pro investory

Jsme tak svědky masivní rekonfigurace globálního produkčního řetězce. Většina investorů na tento stav není mentálně připravena. Nabízíme proto seznam akcií a ETF fondů, které jsou nejvíce vystaveny riziku obchodní války. Jde zejména o elektrotechnický a automobilový sektor. Dále o čínské průmyslové a dopravní společnosti.

Tato aktiva pravděpodobně zažijí při dalším progresu obchodní války výraznou volatilitu. Je důležité, aby si investoři byli vědomi dynamiky, jíž mohou čelit a rozhodovali se při alokaci aktiv s ohledem na tento fakt. To co zažíváme, se zdá být jako začátek nového výrazného výkyvu na finančních trzích.

Zde je výčet některých ohrožených čínských akcií:

Alibaba, NetEase, Autohome, Tencent, BYD, Baidu, Geely Automobile, JD.com, Weibo, Xiaomi, Lenovo Group

ETF fondy:

iShares TecDAX UCITS ETF (EXS2: xetr) - je zaměřen na německý technologický sektor a zahrnuje elektrotechnické firmy jako Infineon Technologies

Invesco QQQ Trust Series 1 (QQQ: xnas) – sleduje hlavní americký technologický index Nasdaq 100

iShares STOXX Europe 600 Automobiles & Parts ETF UCITS (EXV5: xetr) - zaměřený na index STOXX Europe 600 Automobiles & Parts

Autor: Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Pandemie zdražuje kola i auta, zdražovat budou hospodští i kadeřnictví. Čechy po otevření ekonomiky čeká drahota, na kterou nejsou zvyklí
    Rok pandemie celkově přinesl poměrně značné zdražení. To však nemusí být nic proti tomu, co nás čeká v nadcházející době.
  • Pandemie zdražuje stavební práce. Průmysl roste i přes špatnou epidemiologickou situaci
    „Ceny nemovitostí budou nadále narůstat, což bude mít negativní vliv na dostupnost bydlení. Pro mladé lidi bude stále obtížnější dosáhnout na vlastnické bydlení a mnozí z nich budou muset setrvávat celý život v nájemním bydlení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Pandemie zvýšila zájem o zajišťování se proti kurzovému riziku o více jak 50 %
    Zájem českých firem o zajištění se proti kurzovému riziku výrazně stoupl. Dle dat společnosti SAB Finance, poskytovatele devizových obchodů, vzrostl za posledních 14 měsíců zájem o měnový forward o více než 50 %. Tuzemští exportéři se tak snaží zajistit proti stále posilující koruně, aby mohli zůstat konkurenceschopní. Nejde přitom pouze o fenomén velkých firem – z důvodu významné volatility přistupují k zajištění i menší podniky s cílem ochránit svůj obchod před nepříznivým vývojem, který pro ně může být existenční. Zajištění se proti kurzovému riziku patřilo k tématům online diskuze odborníků vysílané živě z České národní banky, které se zúčastnil viceguvernér ČNB Marek Mora, člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda a za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR Evžen Reitschläger. Hlavním partnerem akce byla společnost SAB Finance.
  • Pandemii navzdory, nezaměstnanost klesá
    Registrovaná míra nezaměstnanosti v Česku podruhé za sebou poklesla a v dubnu tak dosáhla 4,1 %. Počet nezaměstnaných se meziměsíčně snížil o téměř 9 tisíc, zatímco počet volných pracovních míst narostl o 4,5 tisíc. Za tímto vývojem patrně stojí hlavně standardní náběh sezónních prací, který v jarních měsících míru nezaměstnanosti pravidelně snižuje. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je ovšem patrné zhoršení, když se míra nezaměstnanosti zvýšila o 0,7 procentního bodu a počet lidí bez práce narostl o více než 43 tisíc. Na jedno pracovní místo v Česku aktuálně připadá 0,9 uchazeče.
  • Panetta z ECB: doba snížení úrokových sazeb se rychle blíží
    Očekávám, že instrument EUR/USD bude dál klesat, a to nejen proto, že Federální rezervní systém začne snižovat úrokové sazby mnohem později, než trh očekává. Druhým faktorem, který sníží poptávku po společné měně, je ale měnová politika Evropské centrální banky, která je čím dál komplikovanější.
  • Pan Euro do bankovní rady ČNB
    Na středoevropských devizových trzích panoval uprostřed pracovního týdne klid. Polský zlotý i maďarský forint otevřely včera ráno oproti úterku na silnější úrovni, kterou během dne udržely. Kurz koruny byl opět stabilní, když se držel v jednohaléřovém pásmu u 27,02 CZK/EUR. Tuzemský kurzový vývoj tak nijak neovlivnily zprávy z Hradu.
  • 😱Panický výpredaj, US100 výrazne klesol📈
    Technologické akcie vo štvrtok prudko poklesli, keďže Nasdaq poklesol o viac ako 5%. Najväčšie technologické spoločnosti si viedli ešte horšie, keďže spoločnosti ako Amazon a Microsoft stratili viac ako 5% a Apple poklesol o viac ako 6%. Zoom Video a Tesla utrpeli ešte väčšie straty, keď ich akcie klesli o 8,4%, respektíve o 7,8%. Akcie spoločnosti Facebook klesli o 5% po tom, čo vyšla správa, že spoločnosť zakáže politické reklamy vo volebnom týždni. Technologický sektor indexu S&P 500 dnes zaznamenal najhorší deň od 11. júna.
  • 🧨Panický výprodej na Terra (LUNA)❗
    Terra Luna je projekt, který nedávno povzbudil investory vysokými odměnami za staking na síti. Projekt se také chlubil rostoucí TVL (Total Value Locked), což znamená, že stále více lidí zamykalo své tokeny do blockchainu Terra a nehodlalo je prodávat, aby získali pasivní odměny za staking, které by pomohly ověřit transakce v ekosystému. Značný počet investorů těžil také z arbitráže kolem ceny stablecoinů TerraUSD (UST). Cena projektu rychle rostla, ale kryptoměna v posledních dnech zažila masivní výprodej v důsledku ztráty likvidity UST stablecoinu a kontroverze kolem fundamentu projektu:
  • Panika centrálních bank tlačí úrokové sazby dolu
    Stojíme na prahu nového monetárního cyklu. Všichni s napětím očekávají výsledky zasedání ECB a Fedu koncem července, které by mohly potvrdit nové kolo snižování sazeb. Vše naznačuje, že globální růst se bude i nadále zpomalovat. Globální ekonomika se již od začátku minulého roku neustále zhoršuje a v současnosti jsou některé ukazatele na úrovni rizika recese.
  • Panika kolem pádu Silicon Valley Bank se šíří po světě. Takřka dvě stovky technologických firem žádají britského ministra financí, aby odvrátil závažnou krizi, co hrozí propuknout už zítra
    Nadcházející týden by měl ukázat, zda je páteční kolaps šestnácté největší banky v USA, Silicon Valley Bank, pouze izolovanou záležitostí, nebo zda může jít o předzvěst plošnějšího problému, potenciálně dokonce bankovní krize s mezinárodním přesahem.
  • Panika na finančných trhoch? Skôr sa jedná o izolovanú korekciu na akciách.
    Médiá k výpredajom z konca minulého a najmä zo začiatku tohto týždňa radi priraďujú slovo panika. Tá však vyzerá inak. Keď je totiž na trhoch panika, tak sa netýka len akcií, ale aj ostatných aktív. Zvyčajne sa deje minimálne nasledovné:
  • Panika na trzích ustupuje, dolar a Wall Street se zvedají
    Americké a evropské akcie sbírají část ztrát, které utrpěly v předchozích dnech. Po vyhrocení obchodní války dnes přinesla úlevu stabilizace čínské měny. K ní však došlo jenom pár hodin poté, co Spojené státy označily Čínu za měnového manipulátora, což by mohlo umést cestu k novému americkému postihu druhé největší světové ekonomiky. Pořád se ovšem rýsuje zářijová cesta čínských vyjednavačů do USA na jednání o tenzích ve vzájemném obchodu. Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow uvedl, že prezident USA Trump se nebrání nové dohodě, která by zajišťovala flexibilitu v otázce cel.
  • Panika na Wall Street se nekonala
    Americké akciové trhy včera nedokázaly navázat na předchozí rally. Index S&P nakonec zmírnil denní ztráty na 0,34 %. Akcie ropných společností dokázaly po středečním propadu obnovit růst. Akcie ropného giganta Chevron přidaly bezmála 3 %, zatímco akcie jeho většího konkurenta Exxon Mobil rostly ještě o pár desetin rychleji.
  • Panika ovládla po zprávě o inflaci v USA trh s kryptoměnami 📌
    Údaje o americké inflaci, které skončily nad odhady překvapily trhy. Ty očekávaly její zpomalení. Kolem rizikových aktiv zaznamenáváme zhoršení sentimentu:
  • Panika pokračuje, padají rekordy
    Německá míra nezaměstnanosti v souladu s očekáváními zůstala na úrovni 5 %, tedy poblíž svého historického minima. Překvapivou statistikou ovšem bylo, že absolutní počet nezaměstnaných se dále snížil o zhruba 10 tisíc, namísto předpokládaného nárůstu o 4 500 lidí. Stalo se tak navzdory pokračující slabosti německého průmyslu, který se ještě ani neoklepal z dramatického obchodně-válečného roku 2019 a již si musí dělat starosti s dodávkami z/do Číny kvůli virové epidemii, potažmo s jejím možným rozšířením do Evropy. Neslavné vyhlídky německých průmyslníků se již odrazily i v nejvyšších patrech tamní politiky, když prozatím nepotvrzené zprávy z jejího zákulisí naznačují, že si ministr financí a vicepremiér Olaf Scholz pohrává s myšlenkou, že by centrální vláda na sebe mohla převzít závazky některých zadlužených municipalit. Tím by jim rozvázala ruce k investicím do lokální infrastruktury či občanské vybavenosti a dodala tak německé ekonomice fiskální vzpruhu. Jednalo by se ovšem o značně kontroverzní krok, jelikož by vyžadoval přepsání německé ústavy, která vládě zapovídá deficitní rozpočty mimo krizová období. Zda Scholz se svým nápadem uspěje, se teprve ukáže, nicméně jeho konzervativní spolustraníci mu podle všeho nejsou dvakrát nakloněni.
  • Panika před víkendem💥❗
    Americký dolar po začátku americké seance pokračuje v posilování. Jedním z důvodů tohoto pohybu může být report S&P Global PMI, který ukázal na rozšiřující se inflaci v sektoru služeb, a to rozhodně není dobrá zpráva pro Fed. Očekávání ohledně agresivnějšího zpřísnění měnové politiky vytváří tlak na akcie a drahé kovy a udržuje výnosy státních dluhopisů na vyšších úrovních.
  • Panika v Európe na nových vrcholoch
    Kým politici, centrálni bankári a rôzne inštit...
  • Panika z druhé vlny koronaviru způsobuje ztráty na akciových trzích
    Panika nad novými vládními omezeními v boji proti rychlému nárůstu infikovaných Covid-19 se šíří hlavními evropskými indexy, které zaznamenaly prudký pokles během první obchodní hodiny, včetně:
  • Pán prezident Obama, je čas na paniku
    Piatkové výsledky z US trhu práce neskončili v&...
  • Pán prezident Obama, je čas na paniku
    Pán prezident Obama, je čas na panikuPiatkové v&yacute...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader