Úterý 19. březen 2024 11:38
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Ceny pohonných hmot začínají atakovat pětiletá maxima

23.05.2019 10:05  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Slovní přestřelka mezi americkým prezidentem a představiteli íránského režimu prudce zvýšila cenu ropy. Donald Trump přes svůj účet na Twitteru pohrozil Íránu zničením. Islámská republika zas oznámila, že její rakety mohou zasáhnout bitevní lodě v Perském zálivu. Kromě těchto událostí byly zaznamenány útoky na saúdskoarabský ropovod a čtyři ropné tankery poblíž Spojených Arabských emirátů. V průběhu týdne se však napětí na Středním východě začalo snižovat a pozornost investorů se upřela na obchodní válku mezi Spojenými státy a Čínou. Investoři se obávají, že by obchodní válka mohla vést k dlouhodobému poklesu poptávky po ropě, což se na trzích projevilo výrazným poklesem ceny ropy. Ropa Brent se aktuálně obchoduje kolem 70 dolarů za barel. Ropa WTI je o 9 dolarů za barel levnější.

Na čerpacích stanicích v České republice se dál zdražuje. Průměrná cena litru benzínu se již vyšplhala na 33,39 koruny. Nafta je v průměru o 82 haléřů za litr levnější. Současné ceny jsou nejvyšší od roku 2014 s výjimkou krátkého období od září do listopadu loňského roku. Za vysoké ceny na čerpacích stanicích však nemůže jen cena ropy, která je oproti loňsku levnější. Hlavní příčinou vysokých cen pohonných hmot v České republice je slabý kurz koruny vůči dolaru. Ten se aktuálně pohybuje na úrovni 23,09 CZK/USD. Koruna je tak vůči dolaru přibližně o 6 procent slabší než před rokem, což výrazně ovlivňuje cenu dováženého zboží včetně ropy a ropných produktů.

Zdroj: BHS

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ceny pohonných hmot sice klesají, ale zdražit je může nezdar Ficovy vlády při vyjednávání v Bruselu. Slovensko lobuje za možnost vyvážet ruská paliva do Česka, a pokud neuspěje, pohonné hmoty v ČR zdraží až na cenu kolem 45 korun za litr
    Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zrychlily tempo svého zlevňování. Průměrná cena benzínu v ČR klesla o 47 haléřů na litr, takže se benzín prodává průměrně celorepublikově za 37,48 koruny za litr. Nafta pak zlevnila o 57 haléřů na litr, na 37,63 koruny za litr. Benzín je nejlevnější od konce července, nafta pak od poloviny srpna.
  • Ceny pohonných hmot stagnují, možné zmírnění napětí mezi USA a Íránem by je snížilo
    Benzín v uplynulém týdnu zlevnil, cena nafty stagnovala. Litr benzínu je o šest haléřů levnější než před sedmi dny, stojí 32,63 koruny, a je tak nejlevnější od dubna. Nafta v průměru vyjde na 31,81 koruny, stejně jako před týdnem.
  • Ceny pohonných hmot v Česku letí ke 40 korunám za litr, a to nejrychlejším tempem za posledních 12 let. Už v nadcházejícím týdnu zřejmě překročí úroveň 40 korun za litr a budou nejdražší v historii
    Průměrná cena benzínu Natural 95 v ČR včera ze dne na den vyskočila o takřka 43 haléřů na litr. Zatímco ještě v pátek litr benzínu vyšel na 37,78 koruny, včera už to bylo 38,30 koruny. Přes noc tak litr benzínu podražil o 43 haléřů na litr. Výraznější zdražení „přes noc“ zaznamenal benzín naposledy 7. prosince 2010, vyplývá z dat CCS. Nafta včera podražila dokonce ještě výrazněji než benzín, o 65 haléřů na litr, a to na 37,51 koruny litr. V jejím případě však jde o nejvýraznější jednodenní zdražení jen za období od začátku dubna 2021, kdy nastal ojedinělý, mimořádný výkyv v její ceně, jenž však byl spíše statistickou anomálií.
  • Ceny pohonných hmot v ČR jsou poblíž svého dna, benzín podraží již tento týden. OPEC a Rusko totiž ve středu zřejmě rozhodnou razantně omezit těžbu ropy; delegáti se poprvé za 2,5 roku nečekaně sejdou osobně
    Od včerejška je zrušeno snížení spotřební daně z benzínu. Ta se tak zvedá o 1,50 Kč/l. Když 1. 1. 2010 stoupla v rámci Janotova balíčku spotřební daň o 1 Kč/l, benzín v dalším týdnu rychle zdražil o 1,80 Kč/l. Ropa ale tehdy zdražovala; během prosince 2009 stoupla korunová cena barelu ropy Brent o 4,5 procenta.
  • Ceny pohonných hmot v ČR nadále rostou, nafta zdražuje rychleji
    Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic nadále rostou. Litr Naturalu 95 stojí průměrně 42,77 koruny, litr nafty 44,15 Kč. Nafta zdražuje rychleji, v porovnání s pátkem jsou její ceny vyšší o 1,83 koruny, benzin zdražil za stejnou dobu o 1,19 Kč. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která průměrné ceny paliv sleduje od začátku roku 2005.
  • Ceny pohonných hmot v ČR padají. Propad ještě zrychlí, a to i kvůli nynějšímu Trumpovu zákazu cest Evropanů do USA
    Pohonné hmoty v ČR zrychlují tempo svého cenového poklesu. Za uplynulé dva dny zlevnil jak benzín, tak nafta o více než dvacet haléřů na litr. V uplynulém týdnu zlevnil benzín o 55 haléřů na litr, nafta pak o 53 haléřů.
  • Ceny pohonných hmot v ČR rostou. Lidem se vyplatí vyrazit do Polska
    „Čerpací stanice v českém pohraničí zapláčou, protože lidé budou jezdit tankovat do Polska, kde jsou pohonné hmoty přibližně o 8 korun za litr levnější než u nás. Nákupem paliv to však nekončí. Lidem se vyplatí zajet si i pro potraviny, dětské potřeby, hnojiva či cigarety,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ceny pohonných hmot v ČR se „hroutí k zemi“. Tempo zlevňování je rekordní v historii – a pád cen nekončí
    Ceny benzínu i nafty v ČR se „hroutí k zemi“ historicky rekordní rychlostí. Pohonné hmoty v Česku totiž včera ještě zrychlily obrátky svého již tak extrémního tempa zlevňování. Průměrná cena benzínu Natural 95 se z pondělí na úterý propadla o 82 haléřů na litr, na hodnotu 45,72 koruny. Za dva uplynulé dny – od neděle do úterý – tak benzín zlevnil o 1,36 koruny. Jedná se o nejvýraznější dvoudenní zlevnění benzínu v historii sledování od začátku roku 2005. (Výjimkou je pouze jediný cenový výkyv – jež je ovšem jen statistickou anomálií – v únoru 2010, kdy cena benzínu nejprve jeden den vzrostla o více než 2,50 koruny na litr, aby hned poté zase o více než 2,50 koruny zlevnila.)
  • Ceny pohonných hmot v roce 2018: zlevnění nečekejme
    Ceny pohonných hmot uzavřely loňský rok na obdobných hodnotách jako ten předloňský. Je to však jen shoda náhod, protože u všech základních faktorů, které ceny u čerpacích stanic ovlivňují, se situace z roku na rok významně změnila.
  • Ceny pohonných hmot výrazně klesají – a měly by i nadále. Hrozí ovšem, že čerpadláři budou zlevňování brzdit, aby si navýšili marže
    Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zrychlily tempo svého zlevňování. Průměrná cena benzínu v ČR klesla o 62 haléřů na litr, takže se benzín prodává průměrně celorepublikově za 38,23 koruny za litr. Nafta pak zlevnila o 60 haléřů na litr, na 38,71 koruny za litr. Benzín je nejlevnější od začátku srpna, nafta pak od poloviny září.
  • Ceny pohonných hmot zlevňují nejrychleji za posledních minimálně 17 let. Na burze v Rotterdamu ale včera nafta opět zdražovala
    Zlevňování pohonných hmot pokračuje rychlým tempem. Byť včera už tempo zlevňování oproti úterý zpomalilo. Platí ovšem, že úterní a včerejší zlevnění ve svém součtu představují nejvýraznější dvoudenní zlevnění pohonných hmot v historii sledování od začátku roku 2005.
  • Ceny potravin a sezónní vlivy dostaly inflaci níže, než se čekalo
    Spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly meziročně o 12,7 %, meziměsíčně klesly o 0,2 %. Jedná se o výraznější odchylku od očekávání trhu, který indikoval meziměsíční růst o 0,4 %, což by představoval meziroční změnu o 13,3 %. Důvodem za umírněnou dynamikou inflace stojí zlevnění potravin a sezónní vlivy. Překvapení se dostavilo především u potravin, které jsou pro celkový vývoj inflace důležité. Šetření vývoje cen potravin od ČSÚ naznačovalo meziměsíční zdražení, což jsme zahrnuli do našeho odhadu, který nakonec počítal s +2,5 % m/m. Ve výsledku ale ceny potravin včetně nealkoholických nápojů proti březnu poklesly o 1,6 %.
  • Ceny potravin dále klesají
    „Ceny zemědělské produkce meziročně klesají již pátý měsíc v řadě, z toho v září byly meziročně nižší o 13,4 %. Nižší ceny, za které zemědělci prodávají svou produkci, se už projevují i na cenách v obchodech, což pozitivně ovlivňuje i inflaci. Odeznívání potravinové inflace se do značné míry odrazilo i v dalším poklesu tempa růstu spotřebitelských cen, které v září meziročně vzrostly „už jen“ o 6,9 %. Inflace tak osmý měsíc za sebou pokračovala v sestupném trendu a v září byla nejnižší od prosince 2021,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.
  • Ceny potravin dál rostou, o komoditách teď rozhodují COVID a inflace
    Trh se vypořádává s vzestupem inflace, který ohrožuje další růst, s problematickým počasím a přeplněním globálního systému zásobování, za které mohou ucpané přístavy a nedostatek pracovních sil.
  • Ceny potravin dál rostou, o komoditách teď rozhodují COVID a inflace
    Komoditní sektor pokračuje už pátý týden v cestě směrem dolů. Kvůli posilujícímu dolaru rostou náklady na většinu klíčových komodit v lokálních měnách. Síla dolaru byla patrná zejména vůči euru, které se propadlo až na 16měsíční minimum. Může za to rostoucí hrozba opětovných lockdownů po celém kontinentu, brutálně vysoké ceny plynu a elektřiny, které brzdí růst, a nové problémy na východních hranicích.
  • Ceny potravin postrčily inflaci v eurozóně nahoru
    Ve Spojených státech nás dnes čekají méně významná data. Za zmínku stojí březnový ISM index mimo oblast průmyslu, který se i přes očekávanou korekci udrží na vysokých úrovních, a ADP report. V eurozóně bude dnešek patřit inflaci. Ta se díky vyšším cenám potravin posune mírně směrem nahoru. Podobně na tom bude polská březnová inflace.
  • Ceny potravin se v listopadu utrhly ze řetězu, inflace posílí
    Rostoucí ceny potravin přiživují inflaci, která může v roce 2021 jen posílit. Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů včera vydala index cen potravin za listopad. Tento index, který sleduje průměrné ceny 95 potravin z pěti komoditních skupin, se vyšplhal na šestileté maximum a zaznamenal meziroční nárůst o 6,5 %. V listopadu zaregistrovaly nárůst i všechny dílčí indexy, přičemž dílčí index rostlinného oleje poskočil od října o neuvěřitelných 14,5 % a za poslední rok o celých 31 %.
  • Ceny potravin se zvyšují, příčinou je krize na Ukrajině
    Ruská invaze na Ukrajinu, která je známá také jako „obilnice Evropy“ působí chaos v celosvětových dodávkách potravin.
  • Ceny povinného ručení v květnu stagnovaly
    Broker Consulting POVIndex nezaznamenal meziměsíční posun a jeho hodnota tak zůstala na 6 848 korunách. To je stále více než celorepublikový průměr, který za celé období činí 6 727 korun. Letošní květen je také nejvyšší v porovnání s předchozími od počátku měření. Očekávání odborníků ohledně růstu cen dál trvá. Kvůli zdražování vstupů, ale i práce se cena za POV nejspíše o něco zvýší.
  • Ceny povinného ručení v lednu lehce vzrostly
    Lednové výsledky Broker Consulting POVIndexu nezaznamenaly výrazný nárůst hodnot, meziměsíčně se podle nich průměrná cena za povinné ručení navýšila pouze o 10 Kč, na celkových 6 735 korun. Mírné zvýšení se v cenách po Novém roce příliš neprojevilo, v příštích měsících ale odborníci očekávají, že může dojít k nárůstu cen až o šest procent.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new