Čtvrtek 28. březen 2024 22:14
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Investice do palladia – 5 nejlepších palladiových akcií roku 2019

13.05.2019 11:14  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Investice fo palladia

Od našeho prvního doporučení ze začátku února 2018 se naše palladiové tipy vyvíjely perfektně. Maximální zhodnocení na jednotlivých titulech dosáhlo u Nikl Norilsk + 12%, Anglo American Platinum + 64% a North American Palladium + 78%.  Z dlouhodobého hlediska všechny tři akcie slibují další potenciál pro růst.

Během posledních tří let patřilo palladium ke komoditám s nejvyšším růstem cen. Celkově vzrostla hodnota palladia o 160 %. V desetiletém horizontu vzrostlo palladium o neuvěřitelných 650 %.

V roce 2018 po 17 letech překročila cena jedné unce tohoto drahého kovu cenovou hranici 1 000 USD. 29.3 zažilo palladium nejprudší pokles za posledních 9 let. I tak se cena jedné unce palladia pohybuje okolo 1424 USD.

Většina drahých kovů prošla v roce 2018 silnou korekcí. Hodnota palladia vzrostla v průběhu minulého roku o 19 %. Dosáhla tak své all-time high ceny a momentálně je palladium dražší než zlato. Jaké jsou tedy důvody tohoto silného nárůstu ceny palladia a jak můžete do palladia investovat právě vy?

 

V článku se dočtete:

  1. Fakta o palladiu
  2. Vysoká poptávka po palladiu v průmyslu
  3. Palladiové akcie těží z dieselového skandálu
  4. Investice do palladia
  5. Nejlepší palladiové akcie v roce 2019
 

Fakta o palladiu

Obchodování palladia - základní informace

Palladium je stříbrně bílý prvek platinové skupiny, který je o polovinu lehčí než platina.  Chemická značka je Pd a atomové číslo má 46. K extrakci palladia došlo poprvé v roce 1803. Své uplatnění nachází zejména při výrobě průmyslových katalyzátorů, při výrobě slitin používaných v dentálním zdravotnictví a při výrobě bižuterie.

Palladium a palladiové slitiny se v přírodě nacházejí zejména v říčních sedimentech. Velká ložiska se nalézala na Uralu, v Severní a Jižní Americe, Austrálii a Etiopii. Většina těchto ložisek je však považována za vyčerpaná nebo ekonomicky nevýhodná.

Hlavním zdrojem palladia je v dnešní době tedy zejména extrakce z mědi, niklu, olova a stříbra. Dvěma hlavními producentskými státy jsou Rusko a Jižní Afrika, ze kterých pochází téměř 80 % světové produkce. Menšími producentskými státy jsou pak Kanada, USA a Zimbabwe.

Více než 90 % nalezených světových zásob je uloženo v Jižní Africe. Další velká, dosud nenalezená ložiska se však podle předpokladů nachází v Rusku.

 

Vysoká poptávka po palladiu v průmyslu

Po palladiu je ve srovnání s jinými vzácnými kovy, jako je zlato, stříbro a platina jednoznačně nejvyšší poptávka v průmyslu. Jedním z důvodů je to, že kov má mezi niklovými kovy nejnižší hodnotu tání a také je velmi reaktivní. Více než dvě třetiny vyrobeného palladia se používají k výrobě katalyzátorů pro osobní automobily a tento poměr se neustále zvyšuje.

Čtěte také >>Investice do zlata 

Podle odhadů analytiků Bankhaus Julius Baer se počet vyrobených aut s palladiovými katalyzátory zvýší do roku 2025 z aktuálních 76 milionů na více než 90 milionů vozů. Palladium se dále používá v elektronickém průmyslu, v chemickém průmyslu, v lékařských technologiích a ve výrobě šperků.

Palladiové akcie těží z dieselového skandálu

Dieselový skandál byl jedním s nejvíce diskutovaných ekonomických témat posledních 2 let. Manipulace s výfukovými plyny vozů Volkswagen a dalších výrobců automobilů v roce 2015 přinesla skepsi do trhu s dosud velmi oblíbeným dieselovým pohonným systémem a způsobila silné turbulence v cenách automobilů.

Dieselový skandál

Zákaz jízdy v centrech některých měst kvůli vysokému znečištění vedlo k propadu produkce a prodeje dieselových vozů.

Asi se ptáte, co má tento fenomén společného s investicemi do palladia? Odpověď je poměrně jednoduchá. Využití benzínu jako paliva v automobilovém průmyslu je zdaleka nejdůležitějším uplatněním této komodity. Palladium filtruje až 90 % škodlivých výfukových plynů a přeměňuje je na méně škodlivé substance.

Čtěte také >>Investice do lithia – 3 nejlepší lithiové akcie roku 2019

To je důvod, proč palladium těží ze situace, kdy dieselové motory ustupují benzinovým. Vzhledem k tomu, že palladium je velmi nedostatkové zboží, není divu, že většina palladiových akcií je v silném uptrendu. V roce 2019 by investice do palladia mohly stát na stupních vítězů, co se zhodnocení týče.

Investice do palladia

Do palladia lze investovat více způsoby. Vedle akcií palladiových těžařů jsou častým způsobem investice do palladia futures kontrakty či palladiové ETF.

Možnosti investice do palladia

  1. Futures na palladium – v platformě nalézt futures na palladiový index NYMEX. Tento futures kontrakt má pákový efekt 100. Maržový požadavek na jednodenní pozici je poměrně vysoký – cca 7480 USD za 1 kontrakt. Smlouva nemá fyzickou dodávku.
  2. ETF na palladium – Kromě toho je možné investovat do palladia prostřednictvím ETF. Nejslavnější je ETF na fyzické palladiové akcie, které kopírují cenu palladia. Vzhledem k předpisům je v současné době pro evropské investory dočasně nemožné investovat do amerických ETF. Existují však i evropské alternativy. ETFS Physical Palladium ETC (EUR) je evropský ETF, který je kótován v eurech a sleduje cenu Palladia. ETF drží fyzické palladium, které je bezpečně uloženo v HSBC Bank.
  3. Palladiové akcie – další možností jsou investice do akcií palladiových producentů – viz níže.

 

Nejlepší palladiové akcie v roce 2019

Akcie palladiových producentů samozřejmě těží z narůstající hodnoty palladia. Představíme vám 5 nejzajímavějších akcií těžařů palladia, u kterých lze očekávat v roce 2019 velmi zajímavé zhodnocení. Existují i další významní producenti palladia, které neuvádíme v našem seznamu, jako jsou například Vale, Stillwater Mining nebo Impala Platinum.

5. Akcie Glencore (GLEN) + 15%

Jedná se o velmi zajímavou akcii, odlišnou od ostatních na našem seznamu. Mezinárodní společnost sídlí ve švýcarském Baaru. Glencore obchoduje s kovy, nerosty, energetickou a zemědělskými produkty a je také aktivní v samotné produkci těchto komodit. Společnost byla založena v roce 1974 a na burze se obchoduje od 18.5.2011.

Glencore zažila řadu skandálů ohledně daňových úniků a korupci. Nicméně díky enormnímu cash flow a ekonomické síle společnosti Glencore opakovaně soudy vyhrává. Zakladatel Marc Rich byl dokonce na mezinárodním seznamu nejhledanějších zločinců kvůli obchodu s ropou s Íránem.

Z technické analýzy lze vyčíst přerušení sestup trendu a pravděpodobné nastavení býčího trendu.

GLEN Chart by TradingView

Zdroj: Tradingview

Chcete získat zdarma tipy na zajímavé akcie a ETF?

Odebírejte pravidelný týdenní akciový newsletter Breakout Trader. Každý týden tip na obchodování čtyř světových akcií a vybraného ETF.

Chci se zdarma přihlásit k odběru

4. Akcie Norlisk Nickel (MNOD) + 40%

Norlisk Nickel je největším producentem palladia na světě. Ruská společnost zajišťuje přibližně 40 % světové produkce palladia. Vedle toho Norlick Nickel produkuje i další suroviny, jako jsou nikl, platina a měď. Norlisk Nickel je největší společností v Rusku a jednou z největších na světě pro těžbu a zpracování drahých a neželezných kovů.

Nárůst cen palladia vedl k vyšším ziskům ve společnosti a loni společnost dokonce disponovala volným cash flow ve výši 4,5 miliardy USD s tržní kapitalizací ve výši 30 miliard USD. Společnost je v současné době obchodována za  8,5-násobek očekávaného zisku za rok 2019.

MNOD Chart by TradingView

Zdroj: Tradingview

3. Lonmin (LMI) + 114%

Lonmin je britská společnost, která vyrábí hlavně platinu. Avšak přibližně 18%  tržeb pochází z palladia, které je po platině jejich druhým největším zdrojem příjmů.

Akcie nyní chytla raketové rally. Jedná se o relativně malou společnost s tržní kapitalizací přibližně 300 milionů USD. Po několika obtížných letech se společnost konečně stává ziskovou.

Akcie se obchodují za přibližně 6-násobek očekávaného zisku za rok 2019.

LMI Chart by TradingView

Zdroj: Tradingview

2. North American Palladium (PDL) +125%

Kanadská společnost North American Palladium zažila působivý vzestup, který šel ruku v ruse s nárůstem ceny palladia. North American Palladium je jedna z mála společností v tomto seznamu, která není závislá pouze na palladiu.

Společnost má v současné době tržní hodnotu 1 miliardy USD a loni dosáhla zisku 121 milionů USD. Akcie se proto obchodují za méně než 9-násobek zisku.

PDL Chart by TradingView

Zdroj: Tradingview

1. Anglo Platinum (ANGPY) + 140%

Jihoafrická Anglo Platinum je letošním vítězem. Tato akcie se od konce června 2018 zvýšila o více než 140%. Jedná se o druhého největšího výrobce palladia na světě a akcie společnosti lze obchodovat na NYSE prostřednictvím ADR.

Společnost je poměrně velká s aktuální hodnotou 15 miliard USD. V posledních několika letech se Anglo Platinum daří průběžně zvyšovat zisk také díky nárůstu hodnoty palladia.

Akcie se obchodují za více než 16-násobek očekávaného zisku roku 2019.

ANGPY Chart by TradingView

Zdroj: Tradingview

Investice do palladia u LYNX

Investovat do palladia můžete u LYNX z pohodlí svého domova prostřednictvím naší profesionální platformy.

Sledujte naše makroekonomické zpravodajství či frekventovanější WhatsApp mobilní zpravodajství.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi či forexem za příznivé poplatky.

Zaujala vás možnost investice do akcií?

Obchodujte na více než 100 burzách po celém světě s kompletní nabídkou všech amerických, německých a dalších akcií s extrémně nízkými poplatky bez skrytých nákladů.

Objevte více o investování do akcií

Čtěte dále

  • Tipy na akcie těžařů zlata pro rok 2019
  • Nejlepší evropské dividendové akcie 2019
  • Nejlepší čínské akcie v roce 2019

The post Investice do palladia – 5 nejlepších palladiových akcií roku 2019 appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investice do konopí – 3 nejlepší marihuanové akcie 2019
    Akcie marihuany patří od poloviny roku 2017 na burze mezi absolutní fenomény. Není divu, protože ve stále více regionech světa je konopí legalizováno, stále více států USA marihuanu postupně legalizuje. V Evropě řada států zlegalizovala marihuanu pro lékařské účely.
  • Investice do lithia – 3 nejlepší lithiové akcie pro rok 2019
    Lithium je kov hojně využívaný pro výrobu baterií. Používá se při výrobě elektromobilů, chytrých telefonů, tabletů a další populární spotřební elektroniky.
  • Investice do lithia – 5 nejlepších lithiových akcií pro rok 2018
    Lithium je kov hojně využívaný pro výrobu baterií. Používá se při výrobě elektromobilů, chytrých telefonů, tabletů a další populární spotřební elektroniky.
  • Investice do marihuany? Je to možné s tímto ETF
    I tak liberální země jako je Nizozemsko se zdá být trochu ve stínu za Severní Amerikou, pokud jde o pěstování a především obchodování s marihuanou. Produkce trávy se v Severní Americe stává stále více populární, pěstuje se čím dál tím víc, častěji a na více místech. Především pokud jde o konopí pro lékařské účely, pak je Severní Amerika vyloženým rájem.
  • Investice do marihuany – Nejlepší konopné akcie a ETF v roce 2020
    Akcie marihuany patří od poloviny roku 2017 na burze mezi absolutní fenomény. Není divu, protože ve stále více regionech světa je konopí legalizováno, stále více států USA marihuanu postupně legalizuje. V Evropě řada států zlegalizovala marihuanu pro lékařské účely.
  • Investice do mědi v 2022: Tipy na futures, akcie a ETF
    Měď je důležitou surovinou široce používanou ve stavebnictví, elektromobilech a dalších elektronických zařízeních. Cena mědi už navíc nějakou dobu stoupá. Mnoho investorů se tak ptá, jakým způsobem do mědi investovat. V tomto článku si přiblížíme, jak je na tom aktuálně nabídka i poptávka po mědi.
  • Investice do nemovitostí je obranou proti inflaci
    V roce 2020 dosáhla průměrná míra roční inflace v České republice výše 3,2 %, což je osmileté maximum. V meziročním porovnání je to zvýšení o 0,4procentního bodu. Letos prognózy hovoří o jejím poklesu, přesto se s největší pravděpodobností hodnota inflace udrží nad 2procentním cílem České národní banky. Investoři, kteří chtějí nadinflační zhodnocení, budou muset pečlivě vážit, do čeho vložit své peníze.
  • Investice do nemovitostí: 3 nejlepší nemovitostní fondy pro soukromé investory
    Investice do nemovitostí jsou považovány za vhodnou investici do aktiv během období s nízkými úrokovými sazbami a to z důvodu stability. Nízké úrokové sazby, stálé zvyšování ceny nájemného a silný příliv nového kapitálu tlačí realitní trh po celá léta směrem nahoru. Ceny nemovitostí tedy dlouhodobě rostou. Tento trend se netýká pouze rezidenčních nemovitostí, ale také komerčních nemovitostí.
  • Investice do obranného průmyslu Čechy zaujaly. Jen za první tři měsíce svěřili novému fondu RSBC Defence více než čtvrt miliardy korun
    RSBC Defence, první český fond kvalifikovaných investorů zaměřený výhradně na obranný průmysl, dokončil velmi úspěšné upisovací období. Investoři do něj jen během třetího čtvrtletí 2022 vložili více než 250 milionů korun. Kromě unikátní strategie zaměřené na zhodnocování peněz v obranném průmyslu, výrobě a technologiích fond investory oslovuje také zajištěným výnosem na úrovni 8 % či 9 % ročně v závislosti na investiční třídě podle objemu investice.
  • Investice do palladia – 3 nejlepší palladiové akcie roku 2019
    Od našeho prvního doporučení ze začátku února 2018 se naše palladiové tipy vyvíjely perfektně. Maximální zhodnocení na jednotlivých titulech dosáhlo u Nikl Norilsk + 12%, Anglo American Platinum + 64% a North American Palladium + 78%. Z dlouhodobého hlediska všechny tři akcie slibují další potenciál pro růst.
  • Investice do platiny: 3 nejlepší platinové akcie roku 2019
    Platina jako vzácný kov s širokým využitím napříč sektory patří mezi suroviny, o které prozatím mnoho investorů neprojevuje zájem. Je to ale chyba? Zlato a stříbro jsou sice mezi obchodníky nejznámější, ale zdaleka se nejedná o jediné komodity, do kterých stojí za to investovat. Platina je, stejně jako jiné drahé kovy, považována za bezpečné útočiště navíc i v dobách recese.
  • Investice do průmyslových nemovitostí v novém. Conseq Investment Management spouští fond fondu Accolade
    Accolade Industrial Fund, který nedávno oslavil pět let fungování, spravuje aktiva již 743 středních a velkých investorů. Společnost Conseq Investment Management, s níž Accolade dlouhodobě spolupracuje, nyní zpřístupňuje investování do průmyslových nemovitostí i investorům, kteří disponují menším kapitálem. Prostřednictvím nově vzniklého Accolade Industrial feeder fondu do nich bude možné investovat od 1 mil. CZK. Navíc budou mít investoři možnost fond kombinovat s ostatními fondy kvalifikovaných investorů z rodiny Conseq, a Accolade si přikoupit již za 100 000 Kč.
  • Investice do půjček: Zde jsou aktuální žádosti půjček, do kterých můžete investovat s prům. výnosem 12,63 % p.a.
    Chytrý technologický nápad může znamenat doslova výhru nejen pro samotného tvůrce, ale i obyčejné uživatele. I u nás existují platformy, prostřednictvím kterých můžete půjčovat své peníze reálným lidem a získávat výnos až několik desítek procent ročně nebo naopak – půjčovat si přímo od lidí. Jedná se o tzv. P2P (peer-to-peer) půjčování peněz, které je ve světě zcela běžné (největší zahraniční společností je Lending Club, který je veden na americké burze).
  • Investice do realitních fondů získávají na popularitě. Nově jdou koupit i na platformě opPORTUnity od Portu
    Portu na své platformě opPORTUnity nabízí nový investiční produkt od společnosti WOOD & Company. Nemovitostní fond WOOD & Company Realitní – otevřený podílový fond investuje do komerčních realit ze segmentu kancelářských a retailových budov. Je určen pro retailové investory, kterým umožní být součástí silného realitního portfolia WOOD & Company. Investice v minimální výši 100 korun je na opPORTUnity zpřístupněna v prvotní fázi bez jakýchkoliv vstupních a výstupních poplatků.
  • Investice do realit ovlivňují i podmínky hypoték. Propad trhu s hypotékami zatím nenastal.
    Avizovaný propad na hypotéčním trhu zatím nebyl zaznamenán. Objem půjček na bydlení v roce 2018 byl dokonce rekordní a dosáhl výše 232 miliard korun.
  • Investice do robotiky a umělé inteligence: nejlepší robotické akcie v roce 2020
    Investování do robotických akcií je stále populárnější. Přestože robotika není ještě vyloženě součástí našich každodenních životů, roboti jsou stále důležitější v odvětvích, jako je letecký, automobilový, lékařský a potravinářský průmysl. Jaký vývoj probíhá v tomto odvětví? A které robotické akcie jsou momentálně zajímavé? V tomto článku probereme vše, co potřebujete vědět o megatrendu robotiky a představíme vám nejperspektivnější akcie z tohoto ekonomického sektoru.
  • Investice do ropy a plynu klesají
    Britská komise pro energetickou transformaci ve své nedávné zprávě uvedla, že pro přechod na čistou planetu s nulovými emisemi do roku 2050 se investice do energetické transformace musí zvýšit na 3,5 bilionu dolarů ročně. Obrovské množství peněz půjde na vybudování větší kapacity pro výrobu větrné a solární energie, zatímco část z celkové částky půjde na budování infrastruktury, bateriové úložiště a sezónní skladování.
  • Investice do ropy – 4 nejlepší ropné akcie současnosti
    Obchod s ropou je v současné době opět trochu hrbolatý. Poté, co americko-čínský konflikt po určitou dobu zasáhl cenu ropy, eskalující konflikt v Íránu způsobil částečné oživení. Pro investory by stále relativně levná cenová hladina ropy mohla nabídnout dlouhodobé možnosti vstupu pro vybrané ropné akcie.
  • Investice do solární energie – slibný zdroj alternativní energie budoucnosti
    Ceny akcií ze sektoru solární energie rostou raketovým tempem. Technologie alternativních zdrojů energie využívá stále více společností i domácností. Potřeba udržitelné energie je stále jasnější. Solární technologie jsou navíc díky neustálým inovacím stále levnější a dostupnější. Co se přesně děje na zajímavém solárním trhu? A jak můžete z aktuálního vývoje jako investor profitovat?
  • Investice do stříbra: Nejlepší akcie těžařů stříbra v roce 2019
    Stříbro je mezi investory tradičně velmi populární komoditou. Nyní, když turbulence na světových akciových trzích opět nabírají na síle, se investoři tradičně uchylují k drahým kovům jako k bezpečným přístavům v době nejistoty. Investice do stříbra určitě nepatří mezi minoritní typ investování.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new