Úterý 19. březen 2024 12:21
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024

IPO Uber – Jedno z největších IPO v historii vstoupilo na burzu

10.05.2019 09:20  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

IPO Uber se nevyhnutelně blíží. Jedná se o jedno z 10 největších IPO v historii. Generální ředitel společnosti Dara Khosrowshahi uvedl, že jeho společnost vedla rozhovory s legendárním investorem Warren Buffettem a jeho firmou Berkshire Hathaway. Možná právě Buffett bude jeden z prvních, kdo akcie Uberu nakoupí. Ve středu 8.5 společnost již uvedla závazné datum realizace IPO a také upisovací cenu.

Co dále potřebujete vědět k IPO Uber? Čtěte dále.

IPO Uber - společnost plánuje IPO v roce 2019

Co je Uber?

Firmu Uber asi není nutné příliš představovat. Jedná se o americkou nadnárodní společnost, která umožňuje objednání přepravy osobním automobilem ve stylu taxi služby. Oproti taxi službě se ale liší v tom, že řidičem může být kdokoliv, kdo vlastní řidičské oprávnění, slušný osobní vůz a je zapojený do Uber sítě. Uber vyvíjí, nabízí a provozuje mobilní aplikaci, která žadatelům o přepravu umožňuje zadat potřebné údaje ohledně žádosti o jízdu. Ty jsou následně předány řidičům.

Chcete-li tedy někam odvést, jednoduše zadáte do Uber aplikace místo, kam chcete jet. Na mapce vidíte, kde se nejbližší nejbližší vozy Uber pohybují a můžete si vybrat i řidiče, kterého chcete. Ten když dorazí, má už ve své aplikaci váš požadavek a hned se vydá na cestu. Výhodou Uberu oproti taxi je, že víte předem, kolik zaplatíte a cena je zpravidla levnější než taxi. Kalkulaci spočítá aplikace a samotnému řidiči nic neplatíte. Řidič dostane zaplaceno skrze Uber síť, kde se vám strhne příslušný obnos z účtu a řidiči se připíše.

Někteří řidiči se Uberu věnují jen jako vedlejší činnosti a jezdí jen několik hodin týdně. Jiní jej berou jako plnohodnotné zaměstnání a jsou na silnici neustále.

Mimochodem, Uber bývá označován za největší start-up světa. I když je otázka, zda tuto firmu můžeme považovat stále ještě za start-up.

Kontroverze a kritika Uberu

Uber je často terčem kritiky, protestů a žalob ze strany taxikářů a taxislužeb po celém světě. I vlády se často snaží Uber na svém území omezit, regulovat nebo úplně zastavit. Podle nich Uber přispívá k šedé ekonomice, neplatí daně ani licenční poplatky a ohrožuje cestující, protože řidiči nemají dostatečnou kvalifikaci či pojištění.

Uber vs Taxi - IPo Uber jiz v roce 2019

Zastavit působení Uberu  se vládám ale většinou nedaří, protože její aktivity se primárně odehrávají přes internet. Současná legislativa (a nejen v ČR) zatím není není připravena na službu tohoto typu, které spadají do kategorie „spoluspotřebitelství“.

Státní rozhodnutí přiměla Uber ke stažení služby z několika zemí a koncem prosince 2017 rozhodl Soudní dvůr EU, že Uber je přepravní služba, a musí proto žádat o licenci a povolení jako ostatní taxislužby.

I přestože je zákonné vymezení komplikované a kontroverzní, Uber funguje ve stovkách měst a desítkách zemí po celém světě, stále expanduje a jeho business model napodobují některé další firmy, pro což se vžil název „uberifikace“.

Kdy bude IPO Uber?

Společnost již zveřejnila závazné datum úpisu svých akcií. IPO Uber proběhne v pátek 10.5.2019. Společnost si jako upisovací banku zvolila Morgan Stanley. CEO Uberu zároveň uvedl, že v rámci přípravy na IPO společnost vytvořila silný manažerský tým v čele s kvalitním finančním ředitelem, který bude schopen vést firmu k veřejnému úpisu akcií.

Tím je nyní nově najatý Nelson J. Chai, který dříve působil jako generální ředitel pojišťovnické skupiny Warranty Group, a který strávil více než pět let v CIT. Předtím působil jako finanční ředitel investiční banky Merrill Lynch & Co.

Cesta k IPO bude vyžadovat nějaké finanční škrty a úpravy rozpočtu, což je role, kterou by Chai jako CFO Uberu měl zvládnout. „Jsem nesmírně nadšený, že jsem našel někoho tak zkušeného a přemýšlivého, jako je Nelson,“ řekl Khosrowshahi ve svém prohlášení. „Bude to skvělý partner pro mě a pro celý manažerský tým na cestě stát se veřejnou společností.“

LYNX WhatsApp – Jediné burzovní zpravodajství, které potřebujete

Díky LYNX WhatsApp získáte každý den 2 zprávy, díky kterým budete mít neustále přehled o burzovním dění. Pro odebírání zpráv musíte mít v telefonu nainstalovanou aplikaci WhatsApp. Pro detailnější informace pokračujte zde.

Přihlášení k LYNX WhatsApp
lynx-whatsapp-cta1

Pokud jde o hospodaření, Uber si v posledním roce výrazně polepšil. Společnost uvádí, že v prvním čtvrtletí roku 2018 silně navýšila růst příjmů a zároveň snížila ztráty. Čisté příjmy meziročně vzrostly o 67 % a ztráty se snížily o 49 %, přičemž tato čísla nezahrnují zisk z prodeje části podnikání v jihovýchodní Asii konkurenční společnosti Grab v hodnotě 3 miliard dolarů. V polovině srpna 2018 Uber oznámil čistý zisk ve výši 2,7 miliardy dolarů za druhém čtvrtletí, což je o 8 % více než v předchozím čtvrtletí a o 51 % vyšší číslo než ve stejném čtvrtletí loňského roku.

Khosrowshahi tento rok dokonce jednal s legendárním investorem Warrenem Buffetem, který mu údajně na počátku roku nabídl investici v hodnotě 3 miliard dolarů. Strany se ale nedohodly na termínech plnění, a proto k transakci nakonec nedošlo. Buffett každopádně přiznal, že je „velkým obdivovatelem Dary“ a není tedy vůbec vyloučeno, že podobná nabídka z jeho strany přijde ještě v budoucnosti.

CEO Uberu Dara Khosrowshahi

Generální ředitel společnosti Uber, Dara Khosrowshahi

Khosrowshahi na druhou stranu potvrdil, že jeho životním cílem je přimět Warrena Buffetta, aby investoval do věcí, ve kterých figuruje. Zatím se mu to nepodařilo, ale s Uberem má evidentně šanci. Strategické investice pro něj ale nyní nejsou prioritou.

Jaké má Uber plány do budoucna?

Pro Uber jsou nyní důležité jiné priority. Jak již bylo zmíněno, jednou z nich je vytvoření silného managementu a posílení značky. Uber již nyní pomalu expanduje i mimo oblast tradičních automobilových „taxi služeb“ a chce se stát platformou, která jednoduše nabízí různé možnosti přepravy. Ať už jde o auto, kolo nebo letadlo.

Létající auto UberAIR

Zajímavý je jejich prototyp létajícího auta UberAIR vyvíjený spolu s NASA, který vypadá jako velký dron a který firma plánuje začít nabízet pro přepravu veřejnosti do pěti let. Létající automobily by měly přistávat vertikálně na skyportech, letištích, na střechách budov nebo na zemi. Představitelé společnosti uvedli, že tyto skyporty budou vybaveny tak, aby nakonec zvládly asi 200 vzletů a přistání za hodinu.

Jelikož města stavějí stále více výškových budov a automobilová doprava v obytných a komerčních oblastech často kolabuje, je potřeba přepravu osob dostat na další úroveň. Zatímco Elon Musk chce hrabat pod zem, Uber se rozhodl pro přepravu vzduchem. Vytvoření flotily leteckých taxíků by pro Uber bylo velkým krokem vpřed.

IPO Uber – názor známého učitele ekonomiky Aswatha Damodarana

Akcie Uber

Akcie Uber bude možné obchodovat přes LYNX podobně jako jakékoliv jiné akcie. Ticker společnost zatím přiřazený nemá. Upisovací cena nakonec bude ve výši 45 USD.

IPO Uber proběhne v pátek 10.5.2019.

Uber se dohodl, že jejich akcie budou obchodovány v USD na největší světové burze – NYSE. Spekuluje se, že by mohlo jít o jedno z pěti největších IPO v historii a pravděpodobně největší v letošním roce.

Společnost původně cílila na evaluaci 120 miliard USD při emitaci 16 % svých akcií. Ohodnocení společnosti nakonec pokleslo na  82,4 miliard USD. Výběr burzy NYSE byl také iniciován faktem, že akcie konkurenční společnosti Lyft se od konce března obchodují na burze NASDAQ.

Společnosti Uber a Lyft vedly neformální závod o to, která z těchto 2 společností zrealizuje své IPO dříve. Tento závod nakonec vyhrál Lyft, který se obchoduje od 29.3.2019.

Podívejte se také >> 9 nejzajímavějších IPO v roce 2019

Obchodujte akcie s LYNX

S LYNX je jednoduché vytvořit si diverzifikované portfolio. Pomůže Vám k tomu přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa. Zároveň máte možnost sledovat aktuální akciové tipy od LYNX , které mohou sloužit jako inspirace pro Vaše portfolio.

Investujte do akcií s LYNX
Investiční produkty

Čtěte také

  • IPO Airbnb by mohlo přijít už v létě roku 2019
  • IPO FlixBus: Konkurent RegioJetu se chystá na burzu
  • IPO Pinterest – dosáhne ocenění $12 miliard?

The post IPO Uber – Jedno z největších IPO v historii vstoupilo na burzu appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • IPO Sonos: Akcie Sonos se začínají obchovat na burze Nasdaq
    Akcie Sonos se od čtvrtka 2.8.2018 obchodují na burze Nasdaq pod tickerem SONO. Před svým debutem ve středu večer oznámila společnost upisovací cenu při IPO Sonos na $15 za akcii.
  • IPO společnosti STS Holding na varšavské burze cenných papírů zaštítila společnost WOOD & Company
    WOOD & Company poskytovala poradenství společnosti STS Holding S.A. (STS Holding) a jejím akcionářům jako joint bookrunner při primární veřejné nabídce akcií (IPO) na hlavním trhu varšavské burzy cenných papírů (WSE). Jedná se o čtvrté největší IPO na varšavské burze od začátku roku.
  • IPO Spotify
    Spotify podal žádost o IPO SEC, aby se stal veřejně obchodovatelnou společností na NYSE řekl Dan Primack z Axios. Společnost nabízející streamovanou hudbu podala svoji žádost SEC na konci prosince 2017.
  • IPO Spotify: Akcie Spotify bude možné obchodovat na NYSE
    Spotify oznámil svůj plán stát se veřejně obchodovanou společností. Akcie Spotify by se měly obchodovat na burze NYSE pod tickerem SPOT.
  • IPO Spotify: Akcie Spotify se začínají obchodovat na NYSE
    UPDATE: IPO Spotify proběhne 3. dubna a akcie Spotify bude možné obchodovat po otevření amerického trhu. Spot...
  • IPO Switch
    Switch Inc. (SWCH),   Společnost byla založená v Las Vegas, její core business jsou datová centra a mezi přímé ko...
  • IPO Uber?
    Generální ředitel společnosti Uber Dara Khosrowshahi potvrdil, že společnost plánuje IPO v roce 2019. Firma j...
  • IPO Uber – Akcie Uber (UBER) zklamaly svým debutem na NYSE
    Akcie Uber zažily prudký pokles během prvního obchodního dne. Jednalo se o jedno z 10 největších IPO v historii. Generální ředitel společnosti Dara Khosrowshahi uvedl, že jeho společnost vedla rozhovory s legendárním investorem Warren Buffettem a jeho firmou Berkshire Hathaway. Možná právě Buffett bude jeden z prvních, kdo akcie Uberu nakoupí. Ve středu 8.5 společnost již uvedla závazné datum realizace IPO a také upisovací cenu.
  • IPO Uber – Jedno z největších IPO v historii se blíží
    IPO Uber se nevyhnutelně blíží. Jedná se o jedno z 10 největších IPO v historii. Generální ředitel společnosti Dara Khosrowshahi uvedl, že jeho společnost vedla rozhovory s legendárním investorem Warren Buffettem a jeho firmou Berkshire Hathaway. Možná právě Buffett bude jeden z prvních, kdo akcie Uberu nakoupí.
  • IPO Uber – Jedno z největších IPO v historii se blíží
    IPO Uber se nevyhnutelně blíží. Jedná se o jedno z 10 největších IPO v historii. Generální ředitel společnosti Dara Khosrowshahi uvedl, že jeho společnost vedla rozhovory s legendárním investorem Warren Buffettem a jeho firmou Berkshire Hathaway. Možná právě Buffett bude jeden z prvních, kdo akcie Uberu nakoupí. Ve středu 8.5 společnost již uvedla závazné datum realizace IPO a také upisovací cenu.
  • IPO Uber – Proč se o akcie Uber zajímá i Warren Buffett?
    UPDATE: Uber se dohodl, že jejich akcie budou obchodovány v USD na největší světové burze -NYSE. Podle předběžných odhadů gigant zveřejní svoji nabídku během dubna a ocenění by se mohlo vyšplhat až k částce 120 miliard USD. Spekuluje se, že by mohlo jít o jedno z pěti největších IPO v historii a pravděpodobně největší v letošním roce. Aby společnost dosáhla ohodnocení kýžených 120 miliard USD, je nucena emitovat pouze 16 % svých akcií. Výběr burzy NYSE byl také iniciován faktem, že konkurenční společnost Lyft se chystá na své IPO začátkem dubna na burze NASDAQ.
  • IPO Uber – Proč se o akcie Uber zajímá i Warren Buffett?
    UPDATE: Společnost UBER podala oficiální žádost o IPO první týden v prosinci 2018. Podle odhadů by mohla valuace firmy po vstupu na burzu dosáhnout až 120 miliard dolarů. Pro své IPO Uber zatím nevybral konkrétního upisovatele, klíčovou roli při vyplňování dokumentů hrála banka Morgan Stanley. Žádost o vstup na burzu u Americké komise pro cenné papíry podala začátkem prosince i konkureční společnost Lyft.
  • IPO Uber – Proč se o akcie Uber zajímá i Warren Buffett?
    Generální ředitel společnosti Uber Dara Khosrowshahi potvrdil, že IPO Uber se uskuteční v roce 2019. Firma je podle něj v dobré kondici z hlediska profilu, ziskovosti i marží.
  • IPO Warner Music "bodovalo" navzdory koronakrizi
    Hudební vydavatelství Warner Music se během uplynulé středy vrátilo na burzu a stalo se zatím největším IPO roku 2020. A to i přesto, že některé firmy svůj aktuální vstup odkládají kvůli pandemii COVID-19. Před emisí kvůli velkému zájmu potenciálních investorů firma dokonce zvýšila objem svých nabízených akcií z původních 70 milionů na 77 milionů USD.
  • IPO WeWork – druhé největší IPO 2019?
    Rok 2019 je na zvučná IPO velmi bohatý. Začátkem května další velká společnost avizovala, že plánuje vstoupit na burzu prostřednictvím IPO. Společnost WeWork uvedla, že závazně uvažuje o IPO, které by mělo proběhnout koncem roku 2019 na burze NASDAQ. Společnost byla nedávno oceněná na přibližně 47 mld. USD.
  • IPO WeWork – druhé největší IPO 2019?
    Rok 2019 je na zvučná IPO velmi bohatý. Začátkem května další velká společnost avizovala, že plánuje vstoupit na burzu prostřednictvím IPO. Společnost WeWork uvedla, že závazně uvažuje o IPO, které by mělo proběhnout co nejdříve. V následujícím článku se dozvíte základní informace o připravovaném IPO WeWork a také o samotné společnosti.
  • IPO Xiaomi: Dosáhne čínský Apple ocenění nad $100 miliard?
    Pekingský výrobce smartphonů Xiaomi oznámil svůj záměr vstoupit na burzu. IPO Xiaomi by mohlo společnost ocenit za až hranici $100 miliard. Očekává se tak, že Xiaomi potvrdí svou pozici nejhodnotnějšího start-upu světa. I když po vstupu na burzu již pouze těžko můžeme firmu povašovat za start-up.
  • IPO Xiaomi: Dosáhne čínský Apple ocenění nad $100 miliard?
    Pekingský výrobce smartphonů Xiaomi oznámil svůj záměr vstoupit na burzu. IPO Xiaomi by mohlo společnost ocen...
  • IPO 2017
    V posledních několika letech došlo k drastickému zpomalení aktivit ve veřejném upisování akcií (IPO), ale zdá se, že počet IPO v roce 2017 bude odrážet tuto situaci na trhu.
  • I přes dobré výsledky firem trhy v USA klesají
    Americké akciové burzy pokračují ve ztrátové sérii i na začátku dnešního obchodování. Nepomohly ani výborné hospodářské výsledky společnosti Boeing, které překonaly očekávání trhu. Firma dokonce zvedla svoji guidance na tržby i zisk za celý rok. Průmyslový Dow Jones ztrácí 0,2 %, S&P 500 odepisuje 0,4 % a technologický Nasdaq klesá o 0,7 %. Největších ztrát dosahují telekomunikační společnosti (-3,8 %), kde investory nepotěšily výsledky hospodaření společnosti AT&T. Zisk firmy je o více jak 10 % nižší, než očekával trh. Cena akcií na to reaguje poklesem o 6 %. Na opačné straně se nachází sektor utilit se ziskem 1,1 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook