Čtvrtek 28. březen 2024 17:47
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Hlavní události na finančních trzích v tomto týdnu

30.04.2019 13:05  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes - USA: Conference Board spotřebitelský sentiment (16:00)
Středa – USA: ADP report (14:15), ISM výrobní index (16:00), Fed - rozhodnutí o sazbách (20:00)
Čtvrtek – Velká Británie: Bank of England - rozhodnutí o sazbách a Inflační report (13:00)
Pátek - EU: CPI - inflace (11:00), USA: NFP report z trhu práce (14:30), ISM nevýrobní index (16:00)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hlavní trhy opatrně pozitivní, eurodolar však pokračuje dolů
    Na finančních trzích se momentálně skloňuje Čína hned ve více souvislostech. Jednak trvá dobrá nálada ohledně brzké obchodní dohody se Spojenými státy. Dále se čeká na zítřejší národní kongres, který by měl odhalit cíl pro HDP a možná i budoucí hospodářskopolitické kroky. Jedním z nich by podle dnešních zpráv mohlo být snížení nejvyšší sazby DPH o 3 procentní body. Uvolňovat ruce ekonomice ale může také monetární větev politiky.
  • Hlavní trhy přešlapují, ČNB zůstane u výhledu vyšších sazeb
    Americké akcie včera nebyly zdaleka tak úspěšné v nahrazování předchozích ztrát jako evropské trhy. Platí to zejména pro Nasdaq , který nadále působí "těžce". Dnes dopoledne navazují evropské akciové trhy nepřesvědčivým výkonem, kdy sice řada národních indexů lehce stoupá, ale třeba panevropský Stoxx Europe 600 se nachází mírně v záporu. Americké futures jsou lehce v zeleném.
  • Hlavní trhy přešly volby i Trumpa. Italská aktiva však tíží možná pokuta
    Na hlavních finančních trzích je dnes celkem klid, k čemuž přispívá i zavřená Amerika. Volby do EP nakonec nedaly trhům důvod k velkému znepokojení a téma rychle vyprchává. S velkou odezvou se nesetkala ani prohlášení amerického prezidenta, který v souvislosti se sporem s Čínou hovořil o dalších clech a jejich snadnému zavedení. Naproti tomu však znovu projevil i víru v budoucí dohodu.
  • Hlavní trhy se konsolidují při smíšených zprávách o Číně a absenci dat
    Jedním z pozitivních faktorů za lednovým vzedmutím akciových trhů byla očekávání o dohodě mezi Čínou a USA. V tomto směru nyní trochu krotí optimismus americké odmítnutí návrhu prodiskutovat některé záležitosti ještě před rozjezdem dalšího kola vyjednávání příští týden. Podobně mohou působit prohlášení Trumpova poradce Kudlowa o tom, že prezident při vyjednávání necouvne z požadavků týkajících se duševního vlastnictví či transferů technologií. Jde o téma, u kterého se dá čekat největší střet, na druhou stranu neústupnost je už tradiční Trumpův postoj před vyjednáváním.
  • Hlavní trhy se zvedají, koruna je před ČNB v klidu
    Překvapení z kroku japonské centrální banky opadlo a další významné impulsy hlavní trhy nedostávají. Do konce roku není na programu žádná velká riziková událost, která by mohla ještě situaci podstatně měnit. A investoři berou absenci nových zpráv spíše jako plus.
  • Hlavní trhy vyčkávají. Data nepřekvapila, restrikce přibývají
    Čínská data z maloobchodu a průmyslu nepřekvapila a přesně se trefila do odhadů. Ukázala další zrychlení v obou oblastech a znovu tak potvrdila, že je ekonomika na cestě zpět k předchozímu výkonu. Odpoledne vyjde americká průmyslová výroba, jež by za listopad měla vykázat zpomalení. Zajímavější však bude prosincový průzkum aktivity z New Yorku, jenž minule klesl a tentokrát má podle odhadů pouze držet pozice v oblasti indikující slabou expanzi.
  • Hlavní trhy začaly týden v pozitivní náladě, libra však bojuje se špatnými daty
    Pondělní obchodování na evropských trzích začalo v optimistickém duchu a hlavní akciové indexy nabírají pěkné zisky kolem jednoho procenta. Současně se lehce zvedají výnosy na klíčových dluhopisových trzích, takže jde v podstatě o opačný vývoj ve srovnání s koncem minulého týdne. Zásadní impulsy k tomuto obratu nevidíme, stejně jako za předchozím vývojem nestála zásadní špatná zpráva.
  • Hlavní tržní faktory pro USD v listopadu
    Vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby v USA v prvních třech čtvrtletích letošního roku podporovaly hodnotu USD ve sr...
  • Hlavní účetní Tesly odstoupil, Musk kouřil joint a akcie klesly
    Akcie amerického výrobce elektromobilů Tesla dnes zamířily prudce dolů, protože investory znepokojila zpráva o rezignaci hlavního účetního Davea Mortona. Zpráva o rezignaci navíc přišla poté, co zakladatel a generální ředitel podniku Elon Musk v internetovém pořadu krátce kouřil směs údajně obsahující marihuanu.
  • Hlavní událostí dnes bude zasedání americké centrální banky
    Euro si vůči americkému dolaru během úterního obchodování připsalo 0,7 % na úroveň 1,2515 EUR/USD. K lepší náladě euru dopomohla...
  • Hlavní události tohoto týdne
    Tento týden by měl být, z hlediska makroekonomických dat a politických deklarací klidný. V EU je očekáván projev guvernéra ECB Maria Draghiho, který v červnu poněkud rozčeřil vody svým prohlášením. Investoři se budou soustředit na jeho vystoupení ve čtvrtek, kdy by měl potvrdit flat trend ECB a ujistit trh, že nové změny politiky ECB (možné navýšení sazeb, ukončení monetární expanse, etc.) lze očekvat až v září.
  • Hlavní události tohoto týdne budou pravděpodobně limitovat korunu v potenciálním růstu
    Jednoznačně největší pozornost investorů byla během uplynulého týdne zaměřena na historické zasedání FOMC. Americká centrální banka na něm oficiálně oznámila ukončení programu kvantitativního uvolňování, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Další příznivá makrodata z USA, která stála v ostrém kontrastu s nejnovějšími údaji z eurozóny, pomohla dolaru posílit vůči euru zpět na letošní maximum. Švédská centrální banka během týdne oznámila, že v obavách z růstu deflačních tlaků v eurozóně snižuje úrokové sazby na nulu.
  • Hlavní úroková sazba začátkem roku překoná 4 %
    Bankovní rada ČNB neotálí a na pozadí vzedmutých inflačních tlaků pokračuje v rychlém utahování měnové politiky. K očekávanému zvýšení hlavní úrokové sazby o 75bps přihodila ještě dalších 25 bps. Na 2,75 % se tak hlavní úroková sazba dlouho neohřála a nově činí 3,75 %. Podle ČNB cyklus zvyšování sazeb není u konce. Na dalším měnověpolitickém zasedání (v únoru) se repo sazba dostane nad 4 %. Pět členů hlasovalo ve prospěch dnešního rozhodnutí, dva byli pro stabilitu.
  • Hlavní zámořské indexy pokračovaly v poklesu
    Hlavní zámořské indexy včera pokračovaly v poklesu. Ze sektorů se nedařilo především utilitám, které ztratily 3,3 %. Naopak sektor energií byl jako jediný v zeleném a přidal dokonce 1,8 %. Výrazně se i včera dařilo akciím ropné společnosti Exxon Mobil, která přidala 2,9 % a tento týden je již o 16,8 % výše, oproti konci minulého měsíce. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: S&P 500 -1 %, DJIA -1,1 %, Nasdaq Composite -0,4 %.
  • Hlavní zámořské indexy včera ztrácely
    Včera hlavní zámořské indexy ztrácely. Konkrétně S&P 500 -1,8 %, Dow Jones -1,7 % a Nasdaq -2,1 %. Ani jeden ze sektorů v USA neuzavřel obchodní seanci v pozitivních hodnotách. Nejméně se dařilo financím s -4,2 %. Velké banky Bank of Americe, JP Morgan Chase a Wells Fargo ztratily včera přes 5 %, podobně jako investiční skupina Blacskstone (-7,1 %). Špatně na tom byly i materiály (-2,5 %) a komunikace (-2,2 %). Naopak se dařilo akciím společnosti General Electric, která na investorské konferenci potvrdila celoroční výhled skupiny a akcentovala zvyšování marže v letecké divizi (GE +5,3 %).
  • Hlavní změny na trhu s čipy - Čína omezuje přístup ke galliu a germaniu❗
    Válka o polovodiče pokračuje a USA a Čína se předhánějí v zavádění vývozních omezení zaměřených především na odvětví nových technologií v obou zemích. Od 1. srpna (tj. od zítřka) vstoupí v Číně v platnost nová vývozní omezení, která ztíží přístup ke klíčovým prvkům pro trh s polovodiči - galliu a germaniu.
  • Hlavní zprávy o akciích, které je třeba sledovat tento týden (05.02.2024)
    Výsledková sezóna na Wall Street je v plném proudu. Investoři se již dočkali zpráv od největších amerických technologických společností, které byly hlavními tahouny rallye na akciovém trhu v roce 2023. To však neznamená, že už nezbývají žádné další zajímavé společnosti, které by mohly reportovat. Ve výsledkovém kalendáři tohoto týdne lze najít 4 členy indexu Dow Jones - Amgen (AMGN.US), Caterpillar (CAT.US), McDonald's (MCD.US) a Walt Disney (DIS.US), z nichž dvě reportují dnes. Mezi hlavními událostmi týdne lze nalézt také reporty společností jako Alibaba Group (BABA.US), Arm Holdings (ARM.US), Ford Motor (F.US) nebo PepsiCo (PEP.US). Kalendář nejzajímavějších výsledkových zpráv z Wall Street naplánovaných na tento týden naleznete v tabulce níže.
  • Hlavní zprávy o akciích, které je třeba sledovat tento týden (26.02.2024)
    Výsledková sezóna na Wall Street za 4. čtvrtletí 2023 se pomalu chýlí ke konci. Většina velkých amerických společností již výsledky reportovala a zbývající proud zisků tvoří převážně menší, méně známé společnosti. Ve výsledkovém kalendáři však stále najdeme jména, která budou mnohým znít povědomě. Mezi hlavními událostmi tohoto týdne najdeme např:
  • Hlavní zprávy o akciích, které je třeba tento týden sledovat (07.08.2023)
    Většina největších amerických společností již oznámila své finanční výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku. To však neznamená, že výsledková sezóna na Wall Street za 2. čtvrtletí roku 2023 již skončila - tento týden má ohlásit výsledky hospodaření řada menších, ale stále známých společností. Níže uvádíme seznam nejvýznamnějších společností z Wall Street, které mají tento týden představit své hospodářské výsledky za 2. čtvrtletí.
  • Hlavní zprávy o akciích, které je třeba tento týden sledovat (23.10.2023)
    Výsledková sezóna na Wall Street za 3. čtvrtletí 2023 nabírá na obrátkách a z hlediska plánovaných zpráv vstupujeme do jednoho z nejzajímavějších týdnů. Investorům budou nabídnuty výsledkové zprávy předních amerických technologických společností včetně mnoha megakapitál. Kromě toho bude v příštích dnech reportovat výsledky celkem 12 členů indexu Dow Jones, což představuje více než 30 % váhy indexu. Kromě nich mají tento týden reportovat také americké obranné společnosti – RTX Corp (RTX.US) a Northrop Grumman (NOC.US) – a americké ropné společnosti – ExxonMobil (XOM.US) a Phillips 66 (PSX.US).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new