Úterý 19. březen 2024 04:36
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

IBM nepříjemně překvapilo

23.04.2019 14:16  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

IBM se řadí mezi technologické špičky v oblasti výroby počítačového softwaru, cloudových systémů, kognitivního softwaru, ale i další výrobní portfolio a oblast služeb společnosti IBM jsou mnohem, mnohem rozsáhlejší.

Samotné výsledky firmy na tom nejsou až tak špatně, ale velkým negativním překvapením je zveřejněný obrat ve výši 18.2 miliardy USD. Ten byl v prvním kvartálu oproti předchozímu roku o téměř 5 procent nižší. Původní odhad byl na úrovni 18.5 mld USD.

Krátce po otevření burzy padly akcie společnosti v návaznosti na zveřejnění výsledků přibližně o 6 procent. V předchozím dni se akcie obchodovaly na úrovni 145 USD, v pre-marketě klesly k 141 a po otevření burzy padly na úroveň 136.4 USD. Během dne se však podařilo část ztrát smazat.

Naneštěstí je zveřejněný obrat nejnižší za posledních 17 let, tedy od roku 2002, což je vskutku alarmující. To potvrzuje i následující vizualizace.


Zdroj: Zerohedge.com

Procentuální změny v kvartálním obratu tohoto giganta rovněž nejsou na nejlepší cestě, protože nejdéle dokázal růst jen tři kvartální období po sobě. Naproti tomu, během poslední dekády zaznamenal až 22 kvartálů meziročního poklesů.


Zdroj: Zerohedge.com

Navzdory tomu je třeba dodat, že trh tato data delší dobu přehlížel a až nejnovější výsledky zapříčinily cenový pokles (pokud pomineme prosincový propad), a to díky poklesu obratu ve více oblastech, kterým se IBM věnuje, jako např. cloudových systémů, umělé inteligence a oblasti kognitivního softwaru. Přitom IBM považuje zmíněné oblasti za priority do budoucna ...

Ostatní data, jako EPS (zisk na akcii) skončily mírně nad očekáváním investorů, a to na úrovni 2.25 USD (očekávání 2.22 USD), přesto tyto výsledky představují pokles ve výši 8 procent oproti předchozímu roku.

IBM operovalo v tomto kvartálu s větší hotovostí, konkrétně 18.1 mld USD, oproti předchozímu kvartálu (Q4) 12.2 mld USD. Většina navýšené hotovosti je však provázena vyšším dluhem, který vzrostl na úroveň 50 mld USD oproti 45.8 mld USD v minulém čtvrtletí. Všechna tato čísla budou však změněna a upravena, až po finalizaci dohody mezi IBM a Red Hat.

Cena akcií se aktuálně pohybuje na úrovni 136-140 USD. Ve zmíněném roce 2002 se obchodovaly na úrovních 55-124 USD, a to především díky technologické bublině.

Bude zajímavé sledovat, zda investoři využijí tento moment na nákup, nebo budeme svědky dalšího poklesu.

Patrik Mackových, TopForex

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Chytá inflace druhý dech?
    „Tempo poklesu inflace v lednu výrazně zpomalilo, ekonomika je silnější, než se čekalo a centrální bankéři začínají reagovat, “ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Chytejte padající ostří (ale vemte si na to rukavice z oceli)
    Nick Beecroft, předseda Saxo Capital Markets UK Limited. Hlavní událostí na trzích byl v uplynulém týdnu “bleskový pád...
  • Chytrá a hloupá regulace. Poučili jsme se?
    Často se objevuje otázka, zda není finanční krize důkazem toho, že potřebujeme v...
  • Chytré investování
    Každý, kdo má alespoň trochu zkušeností se správou vlastního portfolia, ví, že neexistuje žádná tajná strategie, která by jen tak generovala vysoké výnosy. Dokonce i vrcholoví manažeři fondů čas od času selhají. Ztráty jsou zkrátka součástí investování. Začínající investoři se musí naučit, jak špatné zkušenosti správně využít v budoucnu. Zatímco velikost portfolia a investiční strategie mohou být různé, existuje celá řada věcí, které by měl každý investor zvážit.
  • Chytré kontrakty POL nasazené v síti Testnet
    Sandeep Nailwail, spoluzakladatel společnosti Polygon, 4. října na Twitteru odhalil, že smlouvy POL byly nasazeny na testovací síti Goerli, a označil toto vydání za významný “krok na cestě k vytvoření Polygonu 2.0”. V souvislosti s nasazením těchto chytrých smluv došlo také k vydání dvou návrhů na vylepšení Polygonu (PIP), PIP-24 a PIP-25.
  • I Ameriku stále drtí inflace. Takže dobré zprávy jsou (nejen) pro bitcoin špatné
    Inflace je stále při síle. Jak v Česku, tak i jinde, třeba v USA. Minulý týden překonala očekávání trhu tuzemská spotřebitelská inflace a podobně trhy zaskočil klíčový ukazatel inflace americké. Tamní jádrová inflace, jež vylučuje kolísavé ceny potravin a energií, má za září hodnotu 6,6 procenta. To je nejvíce srpna 1982.
  • IATA: Globální letecká osobní doprava loni klesla o dvě třetiny
    Globální letecká osobní doprava se v loňském roce kvůli pandemii nemoci covid-19 propadla o 65,9 procenta. Utrpěla tak nejprudší pokles v historii. Oznámilo to dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).
  • I bankovky mohou přenášet koronavirus. Virus chřipky na nich přežívá až 17 dní, na některých je tolik bakterií jako na záchodovém prkénku
    Současné šíření koronavirové nákazy dost možná povede k významnému omezení, či dokonce úplnému zrušení hotovosti a hotovostních plateb. V době postupu globální pandemie se totiž do popředí dostává otázka hygieničnosti hotovosti. Vzhledem k tomu, že třeba virus lidské chřipky přežívá na bankovkách až 17 dní a zůstává po celou tuto dobu infekční (studie zde), je třeba počítat s tím, že koronavirem, který je vysoce nakažlivý (viz), se lze nakazit právě i manipulací s fyzickými penězi.
  • I bez školného vyjde vysokoškolské studium na půl milionu
    Studium na vysoké škole je pro mnoho lidí velmi důležitou součástí života, která pomůže nasměrovat k budoucímu uplatnění. Podle OECD má v Česku vysokou školu každý čtvrtý člověk, do budoucna se tento poměr bude pravděpodobně zvyšovat. Například v Kanadě má vysokoškolské vzdělání celých 63 % populace starší 25 let. Za univerzitním vzděláním míří v Česku každoročně desítky tisíc mladých lidí, kteří jsou často podporováni rodiči.
  • IBM
    Americká počítačová společnost zaznamenala další, již devatenáctý čtvrtletní pokles tržeb za sebou. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016 se tržby ve srovnání se stejným obdobím loňského roku snížily o více než jedno procento na 21,8 miliardy dolarů. Příčinou je silný dolar a slabší prodej klasických počítačových výrobků. Akcie firmy loni přesto překonaly růst indexu Dow Jones i S&P 500.
  • IBM pozastavuje činnost v Rusku, přispěje českému Člověku v tísni
    Americká společnost IBM pozastavila veškerou obchodní činnost v Rusku, informovala agentura TASS s odvoláním na prohlášení firmy. Společnost tak učinila kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, uvedl šéf IBM Arvind Krishna, podle kterého firma přispěje částkou 250.000 dolarů (asi 5,9 milionu korun) dvěma organizacím pomáhajícím obětem konfliktu - jedním z příjemců uvedené sumy bude i česká organizace Člověk v tísni. Stejnou částku obdrží i Polská humanitární akce (PAH).
  • IBM roste díky prognóze silných prodejů
    Akcie IBM (IBM.US) ve čtvrtek vzrostly o více než 4 % poté, co tato kultovní technologická společnost zveřejnila optimistické čtvrtletní výsledky a zvýšila svůj celoroční finanční výhled navzdory rostoucímu protivětru v podobě posilování amerického dolaru.
  • IBM se propadá o téměř 5 % navzdory dobrým čtvrtletním výsledkům
    Akcie IBM (IBM.US) ve čtvrtek klesly o přibližně 5,0 %, přestože tato kultovní technologická společnost zveřejnila optimistické čtvrtletní údaje a plánuje propustit 3 900 zaměstnanců, což odpovídá 1,5 % pracovní síly, někteří analytici však očekávali vyšší číslo.
  • IBM Upgrade
    Analytici společnosti RBC uvedli: “Návrat k stabilitě „hrubých marží“ ve spojení s růstem příjmů v roce 2018 by měl podpořit růst ceny akcií IBM v roce 2018, který by překonal výkonnost minulého roku, zejména vzhledem k poklesu ocenění”.
  • IBM vykazuje silné zisky ve čtvrtém čtvrtletí a získává téměř 13 %
    International Business Machines (IBM) vykázala ve čtvrtém čtvrtletí silné zisky a překonala očekávání analytiků v horní i dolní linii. Společnost také vydala býčí výhled na rok 2024 se silnými pokyny pro volný peněžní tok a růst tržeb. Akcie IBM po včerejší zprávě vzrostly o téměř 13 %.
  • IBM vykazuje smíšené tržní výsledky i přes pozitivní výdělky
    Během včerejšího obchodního dne oznámil technologický gigant International Business Machines, lépe známý jako IBM, své příjmy za čtvrté čtvrtletí roku 2020. A přes jejich příjmy převyšující prognózy analytiků byly příjmy pod očekáváním.
  • IBM zverejnila nižšie tržby, cloudový segment zostáva silný
    Spoločnosť IBM včera zverejnila hospodárske výsledky za Q3 2020 po ukončení obchodovania na Wall Street. Spoločnosť vykázala výsledky, ktoré boli v súlade s očakávaniami, ktoré spoločnosť zverejnila začiatkom tohto roka. Správa potvrdila tretí štvrťrok po sebe nižších tržieb, ale podrobnosti správy vyzerajú sľubne.
  • IBM – Zlomení podpory
    Akcie IBM překonaly průběh středečního zasedání, které bylo důležitou podporou z 11. května ($ 149,79 – $ 150). Výsledkem je, že mají obchodníci otevřenou cestu k otestování hladiny $ 142,5. Ta je výsledkem otvoru ze dne 27. června. Nejbližší rezistence je maximem ze středečního obchodování. V případě jeho průlomu je možné očekávat zvýšení minimální hladiny z 11. července (152,05 $). V současné době má strana nabídky výhodu, protože v příštích několika dnech je pravděpodobné, že bude docházet i nadále ke klesajícímu pohybu (s možnými místními úpravami).
  • IDC: Apple sesadil Samsung z pozice největšího prodejce chytrých telefonů
    Americká společnost Apple se loni poprvé stala největším světovým dodavatelem chytrých telefonů. Sesadila jihokorejský Samsung, který si pozici jedničky držel od roku 2011, kdy na první příčce vystřídal finskou Nokii. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnila výzkumná společnost IDC. Celkový odbyt chytrých telefonů však loni klesl o 3,2 procenta na 1,17 miliardy kusů. To je nejnižší celoroční údaj za deset let.
  • [Idea Generator] Devalvácie, hotovosť a stimuly
    O zmene globálnej rezervnej meny z libry na americký dolár z úvodu minulého storočia sa často hovorí ako o pomerne tektonickom pohybe. Ako ale ukazuje report ekonóma Eichengreena, tento posun nebol rýchly, ale skôr išlo o dlhodobý proces. Kým do konca Prvej svetovej vojny mala libra svoj status rezervnej meny neohorozený (definovaný ako podiel emitovaného zahraničného štátneho dlhu všetkých krajín v librách), po vojne začal podiel libry klesať. Takmer dvadsať rokov ale koexistovali v podstate dve rezervné meny: libra a dolár. A to aj napriek tomu, že Amerika prekonala čo do ekonomickej sily UK už okolo roku 1880. Táto história nám ukazuje, že ak sa objaví nový hráč na poli rezervných mien, konkrétne čínsky juan, nemusí to okamžite znamenať koniec medzinárodnej úlohy dolára.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024