Úterý 19. březen 2024 05:13
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Globální rizika ohrožují ekonomiku eurozóny

10.04.2019 17:32  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Evropské akcie na zprávy z Evropské centrální banky reagují mírným růstem. Bankovní sektor však odepsal své úvodní zisky a euro vůči dolaru ztrácí,“ říká Senior Equity Trader BHS Kamil Bednář.

Evropská centrální banka (ECB) se dnes dle očekávání rozhodla ponechat svou měnovou politiku beze změny. Dle jejího šéfa Maria Draghiho však ekonomika eurozóny čelí novým rizikům. Mezi ně se dají zahrnout snahy o obchodní protekcionalismus, brexit či nejistá fiskální situace v Itálii.

Dle ECB jsou rizika ohledně ekonomického výhledu eurozóny stále nakloněna směrem dolů a přicházející data jsou nadále slabá. Inflace zřejmě v nadcházejících měsících poklesne. Evropská centrální banka přitom stále bere jako závazek navrátit inflaci do své cílové úrovně, tedy těsně pod hranici dvou procent.

Pravděpodobnost recese v eurozóně zůstává dle Maria Draghiho nízká. Obchodní hrozby však utlumily globální ekonomické momentum. Hrozby tarifů ze strany Spojených států pak podkopávají všeobecnou důvěru.

ECB bude zvažovat, zda zachování příznivých dopadů negativních úrokových sazeb na ekonomiku vyžaduje zmírnění jejich případných vedlejších efektů na činnost komerčních bank. Evropská centrální banka si však zatím není jistá, zda nějaké vedlejší efekty existují.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Globální nechuť k akciím posílá indexy do červeného
    Po slibné seanci v asijsko-pacifickém regionu, kdy si akcie připsaly zisky, přišla v Evropě i na počátku obchodování ve Spojených státech studená sprcha. Akciové indexy poměrně výrazně padají. Evropský Stoxx 600 ztrácí 1,3 %, když kromě energetických firem se v červeném nacházejí všechny sektory. Nejhůře se daří finančním domům, jejichž index padá o 1,8 %. Ve Spojených státech nejsou výprodeje prozatím tak značné, i tak ale index S&P 500 odepisuje 0,4 %. I zde jsou nejhorším odvětvím banky a pojišťovny.
  • Globální obchodní tlaky, ale i světlé stránky
    TLAK: Objem světového obchodu je pod tlakem. Hospodářský růst se zpomaluje, poptávka se přeorientovává ze zboží na služby a obchodní bariéry se zvyšují. To kompenzuje rozplétání dodavatelských řetězců. WTO vidí, že objem světového obchodu letos zpomalí na 3,5 % z loňských 9,1 % a výhled na rok 2023 snížila na 1 % - zpomalení může přijít brzy. Přední společnost v kontejnerové dopravě Maersk vidí „temná mračna na obzoru“ a doručovatelský gigant FedEx předpovídá „celosvětovou recesi“. Otevřené ekonomiky zaměřené na zboží, jako je Německo, by trpěly oproti „uzavřenějším“ zemím nebo zemím zaměřeným na služby od USA a Číny po Španělsko a Itálii.
  • Globální obchod s kryptoměnami za dveřmi? 
    Nesourodé jednání národních vlád je jedním z hlavních problémů, který brání světovému přijetí digitálních aktiv, jako oficiálních nabídkových řízení nebo investičních nástrojů. Většina světových států si zvolila svá vlastní řešení digitálních aktiv bez ohledu na mezinárodní spolupráci. Evropská unie momentálně vyzývá státy, aby postupovaly globálně a řešily kryptoregulaci tak, aby byli chráněni jak investoři, tak bylo zabráněno podvodům ve finančním prostředí.
  • Globální obchod v roce 2022 předznamenávají boje dodavatelských řetězců s řadou omezení
    Výpadky, se kterými se potýkají globální řetězce, zůstanou do značné míry aktuální až do druhého pololetí letošního roku. Až následně dojde ke zlepšení. Důvody pro setrvání nepříznivého stavu v prvním pololetí budou opětovný výskyt ohnisek nákazy covidu-19, pokračující politika nulového výskytu covidu-19 v Číně a omezení logistiky v období okolo čínského Nového roku.
  • Globální očekávání tlumí řadu rizik. Pozitivní zprávou je však plošně nízká nezaměstnanost
    Minulý týden jsme byli svědky důležitých prohlášení z pohledu Fedu a ECB. Stanovily se i patřičné kroky k udržení růstu za každou cenu. Řeč je o stopnutím zvyšování sazeb v USA, alespoň v tomto roce a pokud by to bylo nezbytné, tak i k jejich opatrné snižování.
  • Globální pandemie Covid-19 aneb návrat do roku 1993
    Bank of America vytvořila vynikající graf, který ukazuje, kolik kvartálů růstu HDP bylo ztraceno kvůli recesi způsobené globální pandemií Covid-19. V některých případech jsou poklesy reálného ekonomického výstupu stěží uvěřitelné. Například Itálie ztratila téměř 120 kvartálů růstu HDP a úroveň ekonomické aktivity se tak v letošním druhém kvartálu dostala na úroveň třetího kvartálu roku 1993!
  • Globální P/E na nejvyšší úrovni v tomto tržním cyklu
    Přestože se světová ekonomika momentálně nachází v nejhlubší hospodářské recesi od 2. světové války a korporátní zisky celosvětově meziročně klesají v průměru o téměř 30 %, akciové trhy jsou na tom díky masivním monetárním stimulům klíčových centrálních bank relativně dobře. Nejširší globální akciový index MSCI All Country World je od začátku roku v pěkném plusu 2,4 %.
  • Globální problémy s bydlením se začínají projevovat
    BYDLENÍ: Vlivem agresivního zvyšování úrokových sazeb na úroveň, která byla naposledy zaznamenána před více než deseti lety, jsou nemovitosti celosvětově pod tlakem. Globální akcie realitních společností se letos propadly o 24 %, což je horší než 17% propad širších akcií, přičemž REITS zaměřené na bydlení jsou téměř nejslabší. Rostoucí úrokové sazby zhoršily již tak vysoké ceny bydlení, úroveň zadlužení a jen částečné pandemické oživení na mnoha trzích. S dalším zvyšováním sazeb ve většině zemí se tyto fundamentální tlaky budou jen zvyšovat. Investoři se však mohou snažit přeorientovat na tradiční úrokové tituly citlivé na úrokové sazby, jako jsou REITS, pokud se snížení sazeb Fedu začne jasněji projevovat později v roce 2023.
  • Globální recese je za dveřmi
    Podle průzkumu společnosti Bank of America Merrill Lynch – BAML přinesl své výsledky. Podle něj téměř 38 % investorů očekává, že se světová ekonomika během roku znovu dostane do recese. Jde o nejvyšší podíl respondentů předpovídajících globální recesi za 10 let. Podíl respondentů očekávajících recesi se tak zvýšil ze 34 % v srpnovém průzkumu na stávajících 38 %. Asi 59 % respondentů však zůstává zcela klidná a považuje recesi za velmi nepravděpodobnou. Zřejmě si ji ani nedokážou představit. Výsledky zveřejnila agentura Reuters.
  • Globální recese se blíží. Přehled USD, EUR, GBP
    Údaje CFTC odrážejí výrazné zhoršení sentimentu vůči americkému dolaru. Celková krátká pozice na USD se během vykazovaného týdne zvýšila o 7,39 miliardy a dosáhla -19,88 miliardy, což představuje největší týdenní změnu od roku 2020 a nejvyšší medvědí bias od roku 2021.
  • Globální rizika v roce 2020
    „Do roku 2020 vstupujeme s celou řadou nedořešených konfliktů, které mohou výrazně ovlivnit kondici globální ekonomiky. Pro hospodářský rozvoj je více než kdy jindy důležité, aby se světoví státníci dohodli na společném postupu v klíčových otázkách. Bez potřebné stability bude zadušena investiční aktivita firem, na které závisí budoucí ekonomická prosperita,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Globální spotřeba uhlí bude podle IEA letos na rekordu, silná je poptávka v Číně
    Globální spotřeba uhlí bude letos rekordní. Vysoká poptávka po něm stále zůstává v rozvíjejících se zemích, jako je Čína, Indie a Indonésie. Ve své zprávě o tom informuje Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Očekává se, že spotřeba uhlí klesne až v roce 2026.
  • Globální stagflace je tu
    Stagflace představuje takový makroekonomický vývoj, kdy se zároveň kombinuje silně zvýšená inflace výrazně nad inflačními cíli centrálních bank s velice malátnou dynamikou HDP s možností ekonomické recese. Západní svět naposledy stagflaci zažil na přelomu 70. a 80. let minulého století.
  • Globální sucho dělá z vody ‚‚modré zlato‘‘
    SUCHO: Téměř 60 % území USA je nyní postiženo suchem, což je nejvíce za posledních deset let a dvojnásobek průměru. Třetina země se potýká se závažným, výjimečným nebo extrémním suchem (viz graf). Podobně 64 % Spojeného království a Evropy je pod výstrahou nebo varováním před suchem a Čína zažívá nejhorší vlnu veder a sucha za posledních šest desetiletí. Investiční dopady jsou zde rozsáhlé, od krátkodobého růstu cen potravin až po dlouhodobější zaměření na ceny a využívání vody. Odhaduje se, že méně než 0,5 % světové vody tvoří sladká voda, a proto ji někteří nazývají ‚‚modrým zlatem‘‘.
  • Globální trhy čekají na americkou inflaci
    Pokračující holubičí rétorika ECB neměla na eurodolar výraznější vliv a tak měnový pár vyhlíží zítřejší americká inflační čísla. Připomeňme, že včera promluvil hlavní ekonom P. Lane, který uvedl, že úrokové sazby nebudou reagovat na šoky, které odezní a že jednorázový posun mezd neznačí nový inflační trend. Rétorika ECB je nyní také v ostrém rozporu s komunikací Bank o England, která se halí do jestřábího hávu a trh již očekává, že britská centrální banka zvýší v prosinci úrokové sazby. Netřeba dodávat, že libra z toho profituje, resp. zpevňuje proti euru.
  • Globální trhy čekají na data CPI: akcie klesají a dolar je pod tlakem kvůli situaci v Číně.
    Dolar mezitím čelil tlaku v podobě zpráv z Číny. Zprávy naznačovaly, že čínská ekonomika prochází deflací, což mezi účastníky trhu vyvolává určité obavy. Evropský akciový trh získal určitou podporu díky daňovým ujištěním od italských bank. Ceny ropy zároveň vzrostly na nejvyšší úroveň od ledna kvůli nedostatku nabídky. Na pozadí těchto zpráv některé velké společnosti vykázaly růst na Wall Street. Akcie Dow Inc přidaly 0,96 % a uzavřely na 55,54. Akcie Honeywell International vzrostly o 0,85 % a dosáhly 189,24, zatímco Caterpillar Inc vzrostly o 0,58 % a skončily na 284,53. Akciový trh byl dnes plný intenzivních pohybů, některým korporacím se dařily, jiné čelily tlaku.
  • Globální trhy opět sledují centrální bankéře
    Na hlavní světový měnový pár EUR/USD v posledních dnech působí především tržní očekávání ohledně centrálních bank. Po Fedu zveřejní zápis ze zasedání i ECB. Nejzajímavějším tématem by měla být diskuze nad dopady brexitu a propadem výnosů, který ECB komplikuje její program kvantitativního uvolňování. V regionu se dočkáme jen dat z Polska, koruna by měla zůstat bez výraznějších změn.
  • Globální trhy pokračují v poklesu
    Americké akciové trhy pokračují ve včerejším poklesu. Index Dow Jones klesá o 1,3 %, S&P 500 ztrácí 1,1 % a technologický Nasdaq odepisuje 1,4 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se nedaří ani jednomu sektoru. Nejhlubší ztrátu 1,8 % si připisují zpracovatelé komodit. Na trzích pokračuje napětí z očekávání vývoje obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou.
  • Globální trhy se zhroutily, pár USD/JPY bude pokračovat v poklesu, zatímco ceny ropy vzhledem k rusko-ukrajinské krizi rostou
    Zahájení speciální ruské vojenské operace na východě Ukrajiny k "denacifikaci" a "demilitarizaci" ve čtvrtek brzy ráno vyvolalo kolaps světových trhů. Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu dnes ráno klesly o více než 2,0 %. Výrazně klesají i futures na hlavní evropské a americké akciové indexy.
  • Globální trhy vykazují kvůli nejistotě smíšenou dynamiku
    Globální trhy nadále vykazují smíšenou dynamiku a zůstávají silně ovlivněny nejistotou, která jim brání v propadu nebo růstu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader