Úterý 19. březen 2024 12:44
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex ebook

Česká ekonomika chřadne. Hospodářský růst ztrácí sílu

09.04.2019 14:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Období vysokého růstu příjmů státního rozpočtu pomalu končí. Politici by se s tím měli smířit a adekvátně k tomu přizpůsobit výdaje státního rozpočtu. Určitě by se měli vyvarovat navyšování daní, které by hospodářský růst ještě více utlumilo. Naopak je vhodné zaměřit se na snižování zbytných výdajů státního rozpočtu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle nové makroekonomické predikce Ministerstva financí vzroste české hospodářství v letošním roce o 2,4 procenta. Oproti předchozí makroekonomické predikci se jedná o snížení odhadu růstu tuzemského hospodářství o 0,1 procentního bodu. Výhled na příští rok se nezměnil. V roce 2020 by česká ekonomika měla vzrůst o 2,4 procenta.

Dubnová makroekonomická predikce Ministerstva financí je ještě více pesimistická ohledně budoucího vývoje než lednová predikce. Ta přitom výrazně snížila odhady budoucího růstu českého hospodářství. Ekonomika se v budoucnu bude opírat především o spotřebu domácností, kterou ženou vzhůru rostoucí mzdy a důchody. Nižší roli budou hrát investice, což z dlouhodobého hlediska bude zhoršovat strukturu růstu české ekonomiky.

Pro letošní rok makroekonomická predikce kalkuluje s přebytkem veřejných rozpočtů ve výši 0,3 procenta hrubého domácího produktu. Míra zadlužení by měla klesnout na 31,5 procenta hrubého domácího produktu. Jestliže však vláda bude pokračovat v současném tempu navyšování sociálních výdajů, hrozí, že v dalších letech přejde hospodaření sektoru vládních institucí do deficitu. Je proto vhodné připravit veřejné rozpočty na nižší tempo růstu příjmů. Příkladem by měl jít státní rozpočet, který by se měl zaměřit na snižování zbytných výdajů.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Česká burza začala nový rok pozitivně, nejvyšší růst předvedla MONETA (MONET.CZ)
    První seance v novém roce se evropským indexům vydařila. Růst předvedla také pražská burza, i když k dopoledním ziskům se index PX v závěru seance už nepřiblížil. Vzrostl o 0,21 % na 1029,27 bodů. Obchodovaný objem pro dnešní den dosáhl na 226,9 mil. Kč. Nejvyšší růst předvedla MONETA Money Bank (MONET.CZ;+2,5 % na 69,70 Kč). Výkon dalších bank v indexu však byl o poznání mdlejší. Komerční banka (KOMB.CZ) přidala 0,15 % na 658 Kč a Erste Bank (RBAG.CZ) zakončila na otevírací hodnotě 660 Kč. Dobrý výkon předvedl také Philip Morris (TABAK.CZ;+1,2 % na 15 140 Kč). Naopak akcie energetické společnosti ČEZ dnes ztratily (CEZ1.CZ;-0,58 % na 512 Kč). Index PX má za sebou úspěšné seance. Od poloviny prosince klesl pouze 2x. Dnes krátce po otevření se PX dostal na nejvyšší intradenní úroveň od konce února.
  • Česká burza znovu klesala, ztrácela většina titulů
    Česká burza dnes potřetí v řadě ztrácela, index PX odepsal 0,67 procenta na 988,30 bodu. Klesaly nebo stagnovaly všechny tituly kromě telekomunikační O2 a pojišťovny VIG. Aktivita na trhu byla nižší, celkový objem obchodů byl podprůměrných půl miliardy korun. Vyplývá to z údajů burzovního webu.
  • Česká centrálna banka
    Znižuje odhad rastu českej ekonomiky z 2,2% na 1,8% v tomto roku. Toto bude mať ne...
  • Česká data potvrzují pokračující růst ekonomiky
    Středoevropské měny vykazovaly v průběhu minulého týdne podobné tendence, volatilita kurzu české koruny ale byla tradičně...
  • Česká e-commerce pomalu snižuje ztrátu, Češi ale nakupují víc. Jak si mohou naši obchodníci opět získat jejich pozornost?
    Vánoční sezona a povánoční výprodeje jsou za námi a zázrak nepřišel. Dle očekávání skončila v roce 2023 česká e-commerce opět v propadu – 6 %. A leden zatím nenaznačuje, že by došlo k nějaké výrazné změně. Češi přitom neutráceli méně, ba naopak, i po započtení inflace útrata mírně vzrostla. Kam se tedy poděly české peníze? Tam, kde zákazníci dostali lepší poměr ceny a výkonu. Pohltily je marketplaces a zahraniční obchodníci – podle našich dat dosáhly zahraniční transakce skoro pětiny celkového objemu. Takže je potřeba si přiznat – je to new normal a obchodníci, kteří nechtějí bojovat cenou, na to musí jít chytře – získat si zákazníka službami tak kvalitními, že hodnotou překonají ušetřené peníze. Největší potenciál pro zlepšení je v logistice, platbě a co největší personalizaci.
  • Česká e-commerce před největší příležitostí za 20 let, promění ji jen někteří
    Do roku 2003 většina e-commerce odborníků věřila, že čínský e-commerce trh bude brzy patřit hráčům s americkým kapitálem. eBay zde podporoval EachNet, zkušenosti lokálních firem s B2C e-commerce byly mizivé. Jenže pak se „něco stalo“. A pár měsíců poté se dominantním hráčem čínské e-commerce trhu stala Alibaba, původně B2B obchodní společnost, následovaná do té doby málo známou společností JD.com, která ještě nedávno prodávala cédéčka a vypalovačky. To něco byla epidemická krize způsobená první vlnou SARS. Onemocnělo jí 5000 lidí a po sobě zanechala 350 mrtvých.
  • Česká ekonomika a hranice možností
    Bankovní asociace v polední době zhoršila odhad růstu hospodářství a tvrdí, že příští rok spadne pod 3 %. Půjde o 3,3 % z dubnových 3,6 %.
  • Česká ekonomika byla i loni „jako cedník“. Z okolních zemí zůstala jedinou, z níž lidmi vytvořené bohatství masivně mizelo bez náhrady do zahraničí, vyplývá z dat Světové banky
    Loňský rok jednoznačně potvrdil postavení české ekonomiky jako vysoce „odtokového“ hospodářství. Objem vytvořeného bohatství, které z České republiky bez náhrady mizí do zahraničí, je v posledních letech tak značný, že zemi náleží nelichotivé přední příčky ve světovém žebříčku podle právě rozsahu odtoku bohatství.
  • Česká ekonomika dál na hraně recese
    České HDP bylo po vzoru německého v prvním kvartále revidováno směrem dolů a nakonec pouze stagnovalo (0 % mezikvartálně a -0,4 % meziročně). Skončilo tak lehce za naším odhadem i za poslední květnovou prognózou ČNB (+0,1 % mezikvartálně). Technicky vzato se tak česká ekonomika dál pohybuje na hraně recese. Z pohledu centrální banky je to zpráva, která by měla spíše tlumit obavy jestřábů v bankovní radě ČNB. A to ne pouze kvůli revizi HDP směrem dolů, ale i kvůli jeho struktuře. Za slabým výkonem hospodářství na začátku roku je dál domácí poptávka.
  • Česká ekonomika – dobrý start do 2022...ale
    Český statistický úřad vydal předběžný odhad vývoje české ekonomiky v Q1´22. Výsledek je dobrý: +0,7 % k/k oproti mediánu odhadu +0,4 %. V meziročním srovnání se jedná o svižný růst o 4,6 %, ovšem zde výsledek pozdvihuje nízká srovnávací základna ze začátku loňského roku. Problém ale je, že dobře našlápnuté ekonomice už stojí v cestě negativní dopady spojené s válkou na Ukrajině, a takto vysoké HDP číslo letos pravděpodobně už neuvidíme.
  • Česká ekonomika jasně zpomalila
    Zpřesněná data o HDP potvrdila, že česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila a toto zpomalení bylo nepatrně menší, než ukazovala předběžná data. Ekonomika zpomalila na mezičtvrtletní tempo růstu 0,4 % z předchozího růstu o 0,6 %. V meziročním srovnání ekonomika zpomalila na 2,5 % z předchozího tempa 2,7 %, což ukazoval už předběžný odhad.
  • Česká ekonomika je dle analýzy Bloombergu nejvíce v Evropě ohrožena výpadky čínské výroby způsobené koronavirem. I proto letos ČR poroste nejpomaleji ze zemí Visegrádu
    Česká ekonomika loni rostla druhým nejpomalejším tempem ze zemí Visegrádské skupiny. Přidala 2,4 procenta, jak plyne z dnes zpřesněných údajů ČSÚ. Slovensko rostlo tempem 2,3 procenta, Polsko ale zato přidalo 4,1 procenta, a Maďarsko dokonce 4,9 procenta. Letos poroste velmi prevděpodobně dokonce nejpomaleji ze zemé Visegrádu, právě i kvůli koronaviru, který celkovou relativní ekonomickou pozici Česka v rámci dané skupiny zemí ještě dále zhoršuje.
  • Česká ekonomika je ještě závažněji nemocná, než se dosud myslelo. Její výkon se propadá nad očekávání hluboko
    Německý deník Die Welt nedávno označil českou ekonomiku za „nemocného muže Evropy“. To ale ještě jeho novináři neměli k dispozici data, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle nich se tuzemské hospodářství v letošním třetím čtvrtletí propadlo meziročně o 0,7 procenta a mezičtvrtletně pak o 0,5 procenta. Jedná v obou případech o hlubší propad, než jaký drtivá většina analytiků čekala. Česko je tudíž ještě „nemocnějším mužem Evropy“, než se dosud mínilo. Koruna proto v důsledku zveřejnění zpřesněných údajů k HDP oslabila.
  • Česká ekonomika je stále „jako cedník“. Z okolních zemí zůstává jedinou, z níž lidmi vytvořené bohatství masivně mizí bez náhrady do zahraničí, vyplývá z dat Světové banky
    Aktuální data jednoznačně potvrzují postavení české ekonomiky jako vysoce „odtokového“ hospodářství. Objem vytvořeného bohatství, které z České republiky bez náhrady mizí do zahraničí, je v posledních letech tak značný, že zemi náleží nelichotivé přední příčky ve světovém žebříčku podle právě rozsahu odtoku bohatství.
  • Česká ekonomika je venku z recese
    Podle předběžného odhadu Česko na začátku roku 2023 vystoupilo z recese - HDP podle dnes zveřejněných čísel vzrostl o 0,1 % mezikvartálně (náš odhad -0,2 %) a meziročně tak poklesl pouze o 0,2 % (náš odhad -0,55 % a odhad ČNB -0,9 %). Pokud to potvrdí i zpřesněné odhady, Česko se nakonec o něco rychleji, než jsme očekávali my (i centrální banka), staví na nohy. Než však uvidíme detailnější strukturu HDP, je možná předčasné hovořit o výraznějším optimismu.
  • Česká ekonomika je ve výborné kondici
    Trh drží zejména automobilky, ale i další silné průmyslové obory. Z pohledu výroby i zakázek, které naznačují, že dobrá čísla nekončí, svůj pozitivní vývoj zaznamenává i stavebnictví, i když jsou jeho rezervy stále velké. Výstavba infrastruktury stagnuje, i když jej podle státního rozpočtu nebrzdí nedostatek financí. Výstavba komerčních a bytových nemovitostí stále zažívá boom. Zajímavá jsou i data v maloobchodu potvrzující kupní sílu spotřebitelů. Rostoucí mzdy a rekordní zaměstnanost udržuje české spotřebitele v ochotě zvyšovat svou spotřebu. Obchodníci tak nemusí snižovat marže.
  • Česká ekonomika je v recesi, ta ale nepotrvá dlouho
    Český statistický úřad dnes zveřejnil předběžný odhad hrubého domácího produktu (HDP) za čtvrtý kvartál. Ekonomika podle nových dat poklesla mezikvartálně o 0,3 % a meziročně o 0,4 %. Česká republika tak upadla do mírné technické recese.
  • Česká ekonomika klesá výrazněji, … sazby dolů již v prosinci?
    Česká ekonomika ve třetím kvartále poklesla o 0,5 % (původní odhad -0,3 %) a překvapila trh i ČNB opět horším výsledkem. Kosmeticky byl sice revidován směrem vzhůru odhad za předešlý kvartál, i tak však meziroční propad zesílil na -0,7 % (versus náš odhad a odhad ČNB na -0,6 %).
  • Česká ekonomika kvůli stagnující výstavbě administrativních ploch přichází ročně minimálně o 80 miliard Kč
    Během panelové diskuze konané pod záštitou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (dále ARTN) na téma „Rozbouřené vody nájmů administrativních budov“ se hovořilo o současném problému stagnace výstavby kancelářských budov. Zásadním důvodem je dle odborníků z oblasti komerčního developmentu především výše bankovních úroků, zdlouhavý proces stavebního povolení a stavební náklady, které se pojí s požadavky na enviromentální a sociální udržitelnost (ESG).
  • Česká ekonomika letos jede lépe, než se čekalo. Neskolil ji ani celosvětový výpadek v dodávkách čipů
    V letošním prvním čtvrtletí se tuzemské ekonomice dařilo nad očekávání dobře. Hrubý domácí produkt České republiky klesl meziročně reálně o 2,1 procenta, ačkoli se obecně čekal spíše propad o přibližně tři procenta. Důvodem poklesu je to, že letošní první tři měsíce roku byly dopady pandemie poznamenány zcela, zatímco období ledna až března roku loňského v zásadě jen ze zhruba jedné šestiny. Zmíněný údaj za letošním první kvartál je předběžný a vzhledem k velké míře nejistoty, dané pandemickou situací, se může ještě výrazněji, než je běžné, měnit oběma směry v rámci dalších jeho zpřesnění ze strany ČSÚ. Tudíž je třeba jej brát s větší než obvyklou rezervou. I tak však ale ukazuje na příznivější než předpokládaný vývoj.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank