Čtvrtek 28. březen 2024 19:17
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Mayová bude nucena požádat o delší odložení brexitu

04.04.2019 07:22  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Britští poslanci hlasovali ve prospěch žádosti o delší odložení brexitu
  • Podle některých zdrojů blízkých jednání USA s Čínou by Čína mohla dostat několik let na to, aby dodržela některé požadavky Washingtonu
  • FX, dluhopisy i měny zatím během evropské seance zůstávají stabilní

Delší odložení brexitu

Britská dolní sněmovna včera večer hlasovala ve prospěch toho, aby Theresa Mayová požádala na summitu EU o delší odložení brexitu ve snaze vyvarovat se odchodu z EU bez dohody. I tak bylo ale hlasování mimořádně těsné, když se ve prospěch vyslovilo jen 313 poslanců, zatímco proti hlasovalo 312. Návrh nyní čeká na schválení ve Sněmovně lordů. V případě, že EU Británii odložení zaručí, jednalo by se o odložení minimálně o několik měsíců, což by nutilo Británii účastnit se voleb do evropského parlamentu, které se budou konat v květnu. To samozřejmě celý další proces vystoupení Británie z EU ještě více zkomplikuje. Co se dění na britské měněn týká, žádných dramatických pohybů jsme se zatím nedočkali a libra se drží v okolí 1,30 a 1,33 GBPUSD.  

Po prolomení oranžové trendové linky se EURGBP zatím nad tuto úroveň nebyl schopen vrátit. Měnový pár zároveň nedokázal breaknout ani nad 0,8650, což otevírá prostor ke korekci až na 0,83. Zdroj: xStation5

Jednání mezi USA a Čínou

Sentiment na trzích se včera výrazně zlepšil poté, co se objevily informace o zahájení dalšího kola vyjednávání mezi USA a Čínou. Dnes v tomto duchu pokračujeme díky reportu agentury Bloomberg, který naznačil, že by Peking mohl dostat několik let (do roku 2025) na to, aby vyhověl požadavkům USA v otázce nákupu komodit a umožnění americkým firmám většinové vlastnění čínských společností. Bloomberg zároveň zmínil, že je cílem dnes začínajících jednání mezi Donaldem Trumpem a čínským vicepremiérem Liu He odstranění posledních překážek, které brání tomu, aby mohli americký a čínský prezident podepsat vzájemnou obchodní dohodu.

NASDAQ (US100) pokračuje v růstu poté, co se úspěšně odrazil od 50 týdenního MA a dostává se na dosah historického maxima z minulého roku. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • MATIC boduje, ale je to opravdu celý příběh?
    Polygon [MATIC] za posledních 24 hodin obchodování vzrostl o téměř 3 %, čímž přerušil týdenní sérii ztrát, během níž tato kryptoměna podle údajů CoinMarketCap ztratila 9,7 % své tržní hodnoty.
  • MATIC stoupá o 8%, Ethereum velryba nakoupila 1 milion tokenů
    Podle informací CoinMarketCap, MATIC, nativní aktivum blockchainu za posledních 24 hodin vzrostlo téměř o 8 % na cenu 1,98 dolarů. Cena MATIC narostla poté, co 13. prosince klesla o 16% na minimální cenu 1,751 dolarů. Spuštění implementace nové sítě Ethereum Improvement k zavedení spalování tokenů MATIC přispělo k nákupnímu sentimentu.
  • MATIC stoupá o 8%, velryba Ethereum kupuje 1 milion žetonů
    Podle dat CoinMarketCap, MATIC, aktivum Polygon blockchainu vzrostlo za posledních 24 hodin téměř o 8% při současné ceně 1,98 dolaru. Cena MATIC získala podporu poté, co 13. prosince klesla o téměř 16% na minimum 1,751 USD. Náladu nakupovat zvýšilo i spuštění testnetu Ethereum Improvement Proposal 1559 na zavedení pálení tokenů MATIC.
  • Matka České spořitelny vyzývá Fialovu vládu, aby nezaváděla daň z mimořádného zisku. Špatná zkušenost z orbánovského Maďarska varuje
    Mateřská společnost největší české banky dle počtu klientů, České spořitelny, dnes podle agentury Bloomberg vyzvala vlády zemí střední a východní republiky, včetně Česka, aby nezaváděly daň z mimořádných zisků.
  • Mattoni chce zastavit odkup akcií a zažaloval Kofolu
    Karlovarské minerální vody Mattoni podaly k soudu návrh na zastavení probíhajících akcionářských změn ve společnosti Kofola. Protože ale soud návrhu nevyhověl, společnost Mattoni, která je jedním z minoritních akcionářů Kofoly, se určitě odvolá. Soudní spory tak čekají jedny z největších konkurentů výroby nealkoholických nápojů v České republice i celé střední Evropě.
  • Mauzóleum problémov
    Záver minulého týždňa sa niesol v miernom optimizme po prvom rokovaní amerického prezidenta Obamu so zást...
  • Má vláda zvyšovat plošný rodičovský příspěvek, nebo jen přileje oleje do inflačního kotle? Co místo toho navýšit zacílený přídavek na dítě?
    Na počátku roku 2020, kdy se rodičovský příspěvek zvedal naposledy, se za 300 tisíc korun, což je jeho nynější celková nominální částka na jedno dítě, dalo koupit to, nač teď člověk potřebuje zhruba 380 tisíc korun. Z důvodu tohoto inflačního znehodnocení kupní síly rodičovského příspěvku by bylo namístě jej zvýšit. Určitým kompromisem může být vzestup na 350 tisíc od příštího roku. Takový nárůst by i tak citelně zaostával za inflací nasčítanou od výchozího roku 2020.
  • Má vůbec smysl, aby ECB dále snižovala sazby?
    Eurozóna čelí recesi, růst jednotkových nákladů práce je utlumen, ceny komodit ...
  • Maxar posiluje vesmírné kapacity 📡 Nová dohoda s NOAA
    Společnost Maxar Technologies (MAXR.US), poskytovatel komplexních vesmírných řešení a služeb dálkového průzkumu Země, získala od amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru povolení poskytovat služby mimozemského snímkování vládním a komerčním zákazníkům. Společnost zahájí nasazení svých takzvaných NEI schopností v roce 2023. Spolu s akciemi Maxar Technologies před otevřením trhu posílily také akcie společností Planet Labs (PL.US) a BlackSky Technologies (BKSY.US) s podobnými schopnostmi:
  • Maxima indexu S&P 500: naděje v nadcházející zasedání Fedu a zisky tech firem
    Americké akciové indexy vykázaly v pondělí růst. Investoři se připravovali na náročný týden, kdy očekávali velké množství finančních zpráv společností s velkou tržní kapitalizací, nové ekonomické údaje a zasedání Fedu věnované měnové politice. Všechny tři hlavní americké akciové indexy vykázaly růst, přičemž nejvíc vzrostl hi-tech index Nasdaq (.IXIC). Index S&P 500 (.SPX) dosáhl nové rekordní zavírací úrovně. Po 3,3% růstu hlavního indexu v prvním měsíci roku 2024 revidoval BlackRock své hodnocení amerických akcií směrem nahoru.
  • Mayová by podle nového průzkumu YouGov nemusela ve volbách získat většinu
    Ráno byl zveřejněn další předvolební průzkum, který vylekal librové býky. Zveřejnila je YouGov, která se v průzkumu, který trval týden, dotazovala více než 50 tis. Britů na to, koho budou za týden ve volbách volit. Průzkum vyšel ráno v The Times of London a vypadá takto:
  • Mayová dnes jde na porážku, mají jasno burzy. Trhy budou napjatě sledovat, jak propastná porážka bude a jak rychle Mayová přijde s plánem B
    Britská premiérka Theresa Mayová dnes večer britského času s velkou pravděpodobností nezíská souhlas parlamentu pro svůj plán vystoupení Británie z Evropské unie. Co se bude dít dále a jak zareagují burzy?
  • Mayová dostala úder pod pás, no moc si obhájila. Hrozba tvrdého brexitu však tlačí britské akcie nadol
    V posledných dňoch sa stala reálnou situácia, ktorej sa snažila britská premiérka Theresa Mayová zabrániť. No neúspešne. Napriek zrušeniu predvianočného hlasovania parlamentu a návštevách európskych lídrov s cieľom podporiť odsúhlasenie návrhu o rozvode Európskej únie (EÚ) s Veľkou Britániou v „kompromisnej“ podobe sa jej nepodarilo nakloniť si väčšinu členov britského parlamentu. Ten tvoril poslednú prekážku k úspešnému dosiahnutiu dohody. Utorkové večerné hlasovanie skončilo s počtom 432 poslancov, ktorí sa postavili proti návrhu súčasnej dohody a v prospech hlasovalo „iba“ 202 poslancov.
  • Mayová katastrofálně prohrála. Dohoda o brexitu je teď v podstatě mrtvá
    Britská premiérka Theresa Mayová utrpěla v úterý večer historickou porážku – nejvýraznější porážku vládního kabinetu za poslední století. Plán vystoupení Británie z Evropské unie, který hájila, je tím v podstatě mrtvý. Neúspěch Mayové se čekal, bookmakeři sázkových kanceláří mu přičítali pravděpodobnost zhruba 97 procent a připraveny na něj byly do značné míry i trhy. Omračující je ovšem porážka i tak, a to kvůli počtu poslanců, kteří hlasovali proti. Jejich počet převyšuje o 230 počet těch, kteří hlasovali pro návrh. Takové číslo je na horní hranici těch odhadů, které byly z hlediska Mayové vůbec nejpesimističtější. Zároveň tak výrazná porážka nedává příliš šancí, že by mohl být na půdorysu stávající dohody učiněn ještě nějaký kompromis mezi Bruselem a Londýnem.
  • Mayová nič závratné nepredstavila. Libra zatiaľ reaguje pozitívne.
    Témou dňa finančných trhoch je predstavenie plánu B pre BrExit po minulotýždňovom kategorickom zamietnutí Mayovej plánu na dohodu s EÚ. Schôdza stále trvá, takže celý plán zatiaľ zrejmý nie je (pokiaľ teda vôbec nejaký existuje), z Mayovej doterajších slov a podľa medializovaných zdrojov odvolávajúcich sa na jej poradcov to aktuálne vyzerá nasledovne:
  • Mayová odjíždí z Bruselu s prázdnou
    Britská premiérka Theresa Mayová včera navštívila dvoudenní summit EU v Bruselu ve víře pokusit se znovu vyjednat brexitovou dohodu. Do Londýna se však bude vracet s prázdnýma rukama a v britském parlamentu lze tak očekávat další velmi vášnivou debatu. Jediným hmatatelným východiskem čtvrtečního jednání je zdůraznění lídrů EU, že tzv. irská pojistka, která je hlavním zádrhelem v Británii, by byla v případě aktivace jen dočasným řešením. O dohodě o brexitu už znovu vyjednávat není možné.
  • Mayová odložila hlasování o Brexitu - tržní analýza 11.12.2018
    Tereza Mayová včera odložila hlasování o Brexitu v britském parlamentu. Jednoduchou matematikou můžeme zjistit, že by 320 potřebných hlasů nezískala. Uvnitř své strany má kolem 315 členů, avšak jedna třetina by hlasovala proti dohodě. To by znamenalo, že by se hlasy musely sehnat jinde, a to by bylo dost těžké. Mayová tak odložila svůj rozsudek na neznámo kdy. Hlasování v Parlamentu může proběhnout až po Novém roce, vláda se nyní připravuje i na vystoupení Británie bez dohody. Mayová chce nyní jet zpět do Bruselu a vyjednávat především o irských hranicích, avšak evropští politici z tohoto přístupu nejsou moc nadšení a nejsou otevřeni debatě pouze na toto téma.
  • Mayová odstúpi po schválení dohody o Brexite
    Britská permiérka Theresa Mayová sa vyjadrila, že po schválení dohody o Brexite odstúpi zo svojej funkcie.
  • Mayová opäť pohrozila tvrdým BrExitom. Pozrite si aktuálne prognózy jeho dopadu.
    Keďže Britská premiérka Mayová v piatok opäť vyrukovala s hrozbou tvrdého BrExitu, keď jej EÚ neustúpi (a poslala libru prudko nadol), tak sa pozrime na to, čo by takýto scenár znamenal podľa posledných prognóz.
  • Mayová padá, libra stoupá. Trhy si pohrávají a nadějí na ještě měkčí brexit nebo druhé referendum
    Mayová padá, libra stoupá. Poté, co britský parlament včera večer převzal kontrolu nad procesem brexitu, britská měna nejprve oslabila, ale poté poměrně rapidním zpevněním více než umazala svoji předchozí ztrátu. Devizoví obchodníci vstřebávají stále velmi nepřehlednou situaci kolem vystoupení Británie z Evropské unie. Nejnověji jim ale vychází, že pravděpodobnost tvrdého brexitu, kterého se děsí nejvíce, po včerejšku opět o něco klesla. Proto dnes po sedmé ranní středoevropského času britská měna dokonce posilovala. Také růst indexu V2X, který měří kolísavost trhů v eurozóně, aktuálně ustal. To svědčí o tom, že evropské trhy se přece jenom poněkud uklidnily. Napětí částečně opadlo. Byť za to může i vývoj v jiných částech světa, je zjevné, že převzetí kontroly nad brexitem ze strany britského parlamentu vnímá trh s určitou nadějí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova