Úterý 19. březen 2024 09:27
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex Dakar

České ekonomice se dařilo hůře, než jsme si mysleli

02.04.2019 10:28  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Rostoucí mzdové náklady navyšují příjmy domácností. Díky tomu roste životní úroveň Čechů. Na druhé straně se snižuje míra zisku, která však stále setrvává nad průměrem Evropské unie. Česká republika je tak stále atraktivním místem pro investory,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí loňského roku o 2,6 procenta. Za celý rok 2018 česká ekonomika vzrostla o 2,9 procenta. Tempo růstu hrubého domácího produktu se pohybovalo kolem svého dlouhodobého průměru, který od vzniku České republiky do roku 2017 dosahoval úrovně 2,6 procenta.

Z podrobnější analýzy je zřejmé, že se příliš nedařilo českému zemědělství. To v loňském roce vykázalo nižší hrubou přidanou hodnotu než v roce 2017. Naopak výrazný nárůst hrubé přidané hodnoty byl zaznamenán ve stavebnictví a činnostech v oblasti nemovitostí. Tento vývoj byl vyvolán především prudkým růstem cen nemovitostí. Na růstu hrubé přidané hodnoty se výrazně podílel i průmysl a obchod, čemuž napomáhá vysoká otevřenost české ekonomiky.

Oproti vývoji v předchozích letech byl zaznamenán nebývalý nárůst hrubé přidané hodnoty ve veřejné správě, obraně, vzdělávání, zdravotní a sociální péči. Meziročně byl v těchto odvětvích vykázán nárůst o 56,5 miliardy korun, což do určité míry odráží bobtnání veřejného sektoru, které je doprovázeno růstem počtu zaměstnanců a jejich platů.

Z aktualizovaných sektorových účtů je patrné, že česká ekonomika v roce 2018 zpomalila tempo svého růstu. V porovnání se zeměmi Visegrádu roste hrubý domácí produkt v České republice nejpomaleji. Česká ekonomika doplácí na zpomalování německé ekonomiky, s kterou je silně provázána. Rovněž nám škodí nejistota v rámci zahraničního obchodu, která je vyvolána brexitem a obchodními spory mezi Spojenými státy, Čínou a Evropskou unií.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • České domácnosti méně utrácejí
    Vývoj tuzemské inflace zůstává již dva měsíce na svém cíli díky nižším cenám pohonných hmot. Naši ekonomiku táhne zejména domácí poptávka.
  • České domácnosti se stále více zadlužují
    „Vzdělávací systém by se měl více zaměřit na finanční gramotnost, tak aby nedocházelo k zadlužování mladých lidí skrze spotřebitelské úvěry s vysokými úrokovými sazbami. Negativní úlohu sehrávají sociální sítě, které v mladých lidech vyvolávají finančně nákladné touhy vedoucí k jejich zadlužování,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • České domácnosti šlapou na brzdu
    Nálada mezi českými domácnostmi před invazí nebyla nijak oslnivá - podle průzkumu ČSÚ zůstávala v únoru (před ruskou invazí) poblíž nejnižších úrovní za celé období pandemie. A březen pak zaznamenal další výrazný propad v náladě na úrovně nejnižší od roku 2012-2013, kdy bylo Česko zasaženo vleklou recesí spojenou s euro-krizí a strachem z deflace.
  • České domácnosti v době pandemie platí za elektřinu suverénně nejvíce v celé Evropě. O 37 procent více než domácnosti v Německu
    Obyvatelé České republiky platí v době pandemie suverénně nejvyšší cenu za elektřinu v celé Evropě. Vyplývá to z nových mezinárodně srovnatelných údajů Eurostatu. České domácnosti, které spotřebovávají 1000 až 2500 kilowatthodin elektřiny ročně, platily loni průměrně 4,66 koruny za kilowatthodinu. Po přepočtu dle parity kupní síly měny, který umožňuje mezinárodní srovnání, jde o suverénně nejvyšší cenu v celé Evropě. Jedná se o skoro pětinu vyšší cenu, než jaké čelí po přepočtu dle parity kupní síly měny domácnosti v zemi s druhou nejvyšší cenou elektřiny v EU.
  • České domácnosti v době pandemie platí za elektřinu suverénně nejvíce v celé Evropě. O 37 procent více než domácnosti v Německu
    Obyvatelé České republiky platí v době pandemie suverénně nejvyšší cenu za elektřinu v celé Evropě. Vyplývá to z nových mezinárodně srovnatelných údajů Eurostatu. České domácnosti, které spotřebovávají 1000 až 2500 kilowatthodin elektřiny ročně, platily loni průměrně 4,66 koruny za kilowatthodinu. Po přepočtu dle parity kupní síly měny, který umožňuje mezinárodní srovnání, jde o suverénně nejvyšší cenu v celé Evropě. Jedná se o skoro pětinu vyšší cenu, než jaké čelí po přepočtu dle parity kupní síly měny domácnosti v zemi s druhou nejvyšší cenou elektřiny v EU.
  • České dráhy letos opět výrazně zdraží jízdné. Například důchodci si tak za poslední necelé dva roky připlatí za vlak přes 150 procent, což je výrazně nadinflační
    České dráhy i letos masivně zdraží jízdné. V průměru o 9,5 procenta. Stane se tak od prosince. Důvodem je zejména obecná inflace, konkrétněji zdražování nafty či růst mezd, který se pochopitelně týká i pracovníků na železnici.
  • České dráhy letos plánují masivní zdražování. Třeba seniorům tak zdraží jízdné o 140 % za necelý rok
    České dráhy letos masivně zdraží jízdné. Vyplývá to ze slov jejich generálního ředitele Michala Krapince, která pronesl v rozhovoru pro deník Právo. Novopočený šéf národního dopravce uvádí, že letos kvůli rapidní inflaci bude muset podnik změnit zažitý způsob úpravy cen jízdného. České drahý tradičně upravují ceny – zpravidla směrem nahoru – vždy v prosinci, a to na základě inflace předešlého roku. V uplynulé řadě let tak zdražovaly jen o nižší jednotky procent ročně.
  • České dráhy odkoupily od PPF zbývající podíl v ČD-Telematika
    České dráhy odkoupily od investiční skupiny PPF zbývající 29procentní podíl v telekomunikační firmě ČD-Telematika. Obě společnosti dnes transakci definitivně stvrdily podpisem kupní smlouvy. Dráhy se tak staly jediným akcionářem firmy, uvedl dnes státní dopravce. Hodnotu transakce společnost neuvedla, podle ní vychází ze znaleckých posudků.
  • České dráhy se chystají plošně škrtat na mzdách, využívají zrušení superhrubé mzdy. Kdo bude další?
    Rok 2021 se ponese ve znamení plošného snížení mezd a platů v řadě firem a podniků, a to i těch ve vlastnictví státu. Signálů je více. Jeden z nich vysílá nový generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik v podnikovém časopise Železničář.
  • České ekonomice došli lidé, její růst v příštím roce zpomalí
    Česká ekonomika naráží na své kapacitní limity. Nyní sice silně roste, už v roce 2018 ale začne postupně zpomalovat, vyplývá z makroekonomické prognózy týmu analytiků skupiny ČSOB. Celkově slibnou trajektorii české ekonomiky navíc mohou ohrozit některé vnější vlivy. Ekonomiku eurozóny čeká v příštím roce mírné zrychlení.
  • České ekonomice se dařilo i na počátku letošního roku
    Podle předběžného odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku mezičtvrtletně o 0,5 %, což znamená zpomalení o tři desetiny ve srovnání s předchozím čtvrtletím. V meziročním srovnání se domácí produkt zvýšil o 2,5 %. Vzhledem k rozporuplným výsledkům zejména z průmyslu a ochablému růstu ekonomiky v eurozóně je výsledek pozitivním překvapením, ačkoli se zatím jedná pouze o předběžný odhad.
  • České ekonomické výhledy: Inflace cení tesáky
    Česká ekonomika zpomaluje: Hlavním důvodem útlumu je slábnoucí výkon průmyslu. Ochlazení by se postupně mělo přenést i do dalších sektorů, ale nemělo by jít o nic dramatického. Růst ekonomiky by se měl letos i příští rok nacházet poblíž dvou procent. Výhled ale budou tížit nejistoty ve vnějším prostředí a přísné regulace v automobilovém sektoru.
  • České ekonomické výhledy: Možné dopady pandemie COVID-19 do ekonomiky a finančních trhů
    Pandemie koronaviru typu COVID-19 drtí finanční trhy hlavně kvůli obavám z dopadu do reálné ekonomiky. V současné panice mají všechny makroekonomické predikce jen velmi přibližné a hrubé kontury. Směr dopadu je jasný, pokus o kvantifikaci naopak vůbec. Přesto se v předkládaném reportu pokoušíme současnou situaci primárně z expertního pohledu ohodnotit. Je jasné, že dopady do růstu globální i české ekonomiky budou výrazně negativní, koruna slabší, sazby nižší. Předpokladem je poměrně rychlé zotavení ekonomiky po zdolání nákazy (scénář „V“ či „U“ podle rychlosti zotavování). Rizikovým scénářem je “W“, tedy návrat koronaviru na podzim.
  • České ekonomické výhledy: Narážíme na strop
    Česká ekonomika zpomaluje, inflační tlaky sílí: Část ekonomiky naráží na své kapacitní limity, jiná část trpí zpomalením poptávky z eurozóny. Zpomalení se ale neprojevuje na trhu práce. Stále je víc pracovních míst než uchazečů o práci. Utažený trh práce tak i nadále bude zajišťovat silný mzdový růst, který se bude přelévat do zvyšování cen.
  • České e-shopy měly díky koronaviru v dubnu rekordní nárůst tržeb, nákupním hitem byly dezinfekce, dětská pyžama a set-top boxy. Naopak tržby v ubytování klesly o 96 procent
    Tuzemský maloobchod vykázal v dubnu svůj nejhlubší meziroční propad minimálně od začátku tohoto tisíciletí, tedy za celé období od ledna 2001. Platí to jak pro maloobchod bez zahrnutí motoristického segmentu, tak pro ten, který jej zahrnuje. V případě maloobchodu bez zahrnutí motoristického segmentu propad činí 10,6 procenta. V případě maloobchodu se zahrnutím motoristického segmentu propad činí 21,2 procenta. Došlo tedy k prohloubení propadu také v porovnání s letošním březnem, kdy už byl pokles rekordní.
  • České firmy se v Rusku mohou dočkat třeba „úřední šikany“, Kreml však kvůli vyostření vztahů s ČR nejspíše nezavře kohoutky s plynem či ropou
    Na předvčerejší tradiční poselství prezidenta Vladimira Putina ruskému lidu reagoval rubl posílením, byť mírným. To lze vyložit jedině tak, že investoři po celém světě – lidé, kteří dění v Rusku sledují velice bedlivě –, čekali od vládce Kremlu větší útočnost. Ne že by po ní dychtili. Naopak. Obávali se toho, že Putin bude ve světle posledního vývoje, včetně kauz kolem opozičního politika Alexeje Navalného a vrbětických explozí, militantnější. S úlevou proto přijali, že rivaly ani konkrétně nejmenoval, hovořil pouze o „organizátorech provokací“.
  • České firmy vyhlíží nový zákon o účetnictví, přijít má po 34 letech
    Ministerstvo financí zveřejnilo v pondělí 15. ledna dlouho očekávaný návrh zákona o účetnictví, který má nahradit ten stávající z roku 1991 a který by měl přinést soulad s mezinárodními zvyklostmi. Ministerstvo návrh zveřejnilo po zapracování všech připomínek, kterých bylo celkově uplatněno 991. Nyní je tento návrh připraven k předložení k projednání v orgánech Legislativní rady vlády, aby mohl být následně předložen Poslanecké sněmovně. S jeho účinností se předběžně počítá od 1. ledna 2025. Tématu se dále v komentáři věnuje Jiří Sedláček, certifikovaný auditor a expert v oblasti účetního a transakčního poradenství ze společnosti BDO.
  • České HDP nepatrně lepší, než se čekalo
    Podle předběžného odhadu česká ekonomika v prvním čtvrtletí dle očekávání výrazně zpomalila z předchozího tempa 0,8 % č/č. Zpomalení bylo nepatrně menší, než se v průměru čekalo. Mezičtvrtletně ekonomika přidala 0,5 % a meziroční tempo růstu zpomalilo na 2,5 % z předchozího tempa 2,6 %. Analytici čekali v průměru o desetinku méně. Naopak předpověď ČNB byla o desetinku optimističtější. O významnějším překvapení nemůže být řeč.
  • České HDP roste, otázkou je zahraniční politika
    Česká ekonomika v prvním čtvrtletí podle zpřesněného odhadu vzrostla oproti předchozímu čtvrtletí o 0,6 %. Meziroční tempo činilo 2,6 %. Předběžný odhad ukazoval o desetinku nižší údaj. Výsledek tak přesně odpovídá prognóze ČNB a je mírně lepší, než kolik v průměru analytici původně čekali pro začátek roku.
  • České hospodářství rostlo v Q2 16 díky spotřebě domácností a čistým exportům
    Dnešní den přinese z domova zveřejnění struktury růstu HDP za druhé čtvrtletí. Již oznámený předběžný odhad překvapil vyšším než očekávaným mezičtvrtletním růstem o 0,9 % q/q. Meziroční dynamika tak zpomalila pouze mírně, a to z 3,0 % v prvním kvartále na 2,5 % y/y. Očekáváme, že hlavním tahounem české ekonomiky byla spotřeba domácnostní reflektující vysokou zaměstnanost, rostoucí mzdy a nízkou inflaci. Zejména silná poptávka po českých autech a růst vývozů by se měly podepsat na pozitivním příspěvku čistých exportů. Naopak problémy s EIA a pomalý náběh nového programového období v čerpání fondů EU se promítlo negativně do investiční aktivity; s tím související nižší investiční dovozy opět pomohly čistým exportům. A v neposlední řadě růstu pomohla i vláda svou spotřebou. Zveřejnění národních účtů za Q2 16 by mělo korunu udržet u hladiny kurzového závazku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new