Úterý 19. březen 2024 08:58
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Dnes je poslední den pro podání daňových přiznání

01.04.2019 10:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Daňový systém v České republice je zbytečně komplikovaný. Lidé často nevědí, jak mají vyplnit jednotlivé kolonky daňových přiznání. Musí proto vynakládat finanční prostředky za účetní služby a daňové poradce,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Lidé se při vyplňování daňových přiznání dopouští chyb. Častou chybou je uplatnění slevy na dítě oběma rodiči. Rovněž se chybuje v nezahrnutí nemocenských dávek, podpory v nezaměstnanosti nebo mateřské do příjmů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podle dat Finanční správy České republiky zatím podstatná část fyzických osob a firem nepodala daňová přiznání. K pátku 29. března daňová přiznání odevzdalo pouze 68 procent fyzických osob a 46 procent firem. Na podání daňových přiznání v řádném termínu zbývá již pouze dnešek 1. dubna. Pozdější odevzdání daňových přiznání je tolerováno do pěti dnů. Následně hrozí sankce, které činí za každý den zpoždění 0,05 procenta z vyměřené daně. Výjimka je udělena pouze při využití služeb daňových poradců, kdy je lhůta pro podání daňových přiznání prodloužena do 1. července.

Vyplňování daňových přiznání je komplikované a jen částečně elektronizované. Lidé nemohou počítat s tím, že by jim finanční úřady poslaly předvyplněná daňová přiznání, která by pouze aktualizovali. Místo toho musí vyplňovat celá daňová přiznání. Ta následně musí odevzdat na finanční úřady ve fyzické či elektronické podobě. Lidé, kteří mají aktivovanou datovou schránku, musí daňová přiznání podat jejím prostřednictvím. Na tomto příkladu se ukazuje, že zavádění elektronizace ve státní správě je prováděno násilným způsobem. Lidem je po aktivaci datové schránky odepřena možnost volby, jakým způsobem odevzdají svá daňová přiznání. To mnohé lidi odrazuje od zřízení datové schránky.

Osoby samostatně výdělečně činné mají povinnost odevzdávat přehled o příjmech a výdajích na svou zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Na tyto úkony mají čas do 2. května. V praxi to znamená, že musí vyplnit formuláře s velmi podobnými údaji jako v daňovém přiznání. Celý proces by přitom šlo výrazně zjednodušit, kdyby se zlepšila komunikace mezi finančními úřady, zdravotními pojišťovnami a Českou správou sociálního zabezpečení. Vzájemné sdílení dat by umožňovalo vyplnit jen jeden formulář pro všechny instituce najednou, což by výrazně snížilo administrativní zátěž.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dnes budou zveřejněny červnové PMI indexy
    Euro proti americkému dolaru minulý týden až do čtvrtka posilovalo, když se kurz EUR/USD posunul z pondělních ranních úrovní 1,3540 až na týdenní maximum 1,3644 Během čtvrtečního odpoledne a pátečního obchodování však euro část svých zisků ztratilo a dnes ráno se obchodovalo okolo 1,3610 EUR/USD.
  • Dnes budou zveřejněny výsledky zasedání FED.
    V návazností na výsledky včerejší obchodní seancí, světové akciové trhy ukázali multidirekcionální dynamiku. Americký...
  • Dnes bylo oznámeno vítězství v boji nad vysokou inflací
    „Dnes můžeme slavit den, kdy byla poražena vysoká inflace. Meziroční růst spotřebitelských cen v lednu 2024 se pohyboval na úrovni 2,3 procenta. Tím se inflace vrátila zpět do svého tolerančního pásma a výrazně se přiblížila ke svému cíli ve výši 2,0 procenta. Aktuální úroveň inflace je nejnižší od března 2021. Inflační epizodu, kterou jsme v minulých letech prožívali, můžeme tedy považovat za ukončenou,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Dnes dominuje makrokalendáři Británie a Německo; analýza EUR/GBP
    V dnešní obchodní seanci nebude o důležité zprávy nouze. Německo reportuje Ifo index podnikatelského prostředí, od kterého se očekává drobné zlepšení.
  • Dnes důležité statistiky maloobchodních prodejů v USA. Pravděpodobnost BREXITU roste.
    PŘEHLED DENNÍCH FUNDAMENTŮ 14.6.2016 Komentář k trhům Globální akciové tituly provází dnes v souvislosti s včer...
  • Dnes Fed sazby zvýší, ale trhy čekají co dál
    Americký akciový trh si včera za podprůměrné aktivity mírně polepšil, když index S&P 500 vzrostl o 0,2 %. Nejvyšší růst zaznamenaly utility, které vyskočily o 1,3 %. Naproti tomu nejztrátovějším sektorem se staly energetické tituly s poklesem o tři čtvrtě procenta.
  • Dnes je deň centrálnych bankárov
    Už o 8:45 budú mať vystúpenia Stark a Constancio z ECB. O 9:00 vystúpia ministri financií Fran...
  • Dnes je den D - den před výsledky referenda se v plusu drží mini indexy S&P, Dow Jones, ropa i stříbro
    Pozornost globálních investorů se od minulého týdne upírá k dnešnímu referendu v Británii. Vývoj na trzích naznačuje, že se sentiment investorů stále více přiklání k tomu, že Británie v EU zůstane. Včerejší den přinesl několik zajímavých statistik. Jako první překvapila statistika ohledně žádostí o hypoteční úvěry v USA, jejichž počet oproti předešlému období (-2,4%) zaznamenal nárůst o 2,9%. Následně statistika Národní asociace realitních makléřů ohledně prodeje existujících domů ve Spojených státech v měsíci květnu zaznamenala taktéž zlepšení, když oproti dubnovým 1,3% přidala 1,8%. To by mohlo naznačovat celkově se lepšící situaci na realitním trhu v USA. Pravidelná statistika amerického ministerstva pro energetiku pak potvrdila 5 týdnů trvající trend poklesu zásob ropy v USA, když tyto v týdnu končícímu 15.6. zaznamenaly pokles o 917 tisíc barelů. Následný proslov šéfky amerického Fedu byl pak už jen dalším z mnoha v řadě.
  • Dnes jedná MNB o jednotýdenní depozitní sazbě
    V regionu stojí dnes po ránu za pozornost jednání maďarské centrální banky o jednotýdenní depozitní sazbě. Vzhledem k tomu, že je forint silný a MNB má řádné měnové zasedání příští úterý, tak se změna sazeb neočekává.
  • Dnes je poslední den na pořízení spořících dluhopisů. Po včerejších slovech a činech Česká národní banky dává jejich pořízení ještě větší smysl, úrok na nich může převýšit i úroveň šesti procent
    Nová Fialova vláda moc hezký dárek pod stromeček nedostává, alespoň tedy ne od mezinárodních finančníků. Americká společnost BlackRock, největší světový správce majetku, globální investory varuje před půjčováním českému kabinetu. A to přesto, například, že úrok na dluhu české vlády nyní převyšuje úrok na dluhu vlády slovenské nejvýrazněji v historii.
  • DNES JE PRAVDĚPODOBNÉ SNÍŽENÍ ÚROKOVÝCH SAZEB ECB
    Rostoucí obavy ze zdraví globální ekonomiky ve čtvrtek přitlačily na asijské akcie a údaje o americké ekonomice, které...
  • Dnes ještě kurzový závazek ČNB vydrží
    Zpomalení německé inflace pravděpodobně bude znamenat i nižší dynamiku inflace v eurozóně. Cenová dynamika v USA také meziměsíčně zpomalí, ale díky přetrvávajícímu efektu nízké statistické základny meziroční tempo zrychlí nad cíl Fedu. Jádrová inflace bude ovšem stagnovat. Český statistický úřad definitivně potvrdí údaje ekonomické aktivity v Q4 16.
  • Dnes končí další monstrózní klimatická konference OSN. Tím pádem začíná budoucí inflační vlna, která tíživě dolehne i na české domácnosti a firmy
    Končí další z klimatických konferencí OSN, známých jako COP. Jak je obvyklé, nic vskutku převratného delegáti nedojednali. Ačkoli značnou uhlíkovou stopu při sletu do Dubaje zanechali. Ano, pravda, shodli se – vůbec poprvé – na zásadním ústupu od fosilních paliv, ropy a plynu. Jenže poté, co se před dvěma lety dohodli na podobné konferenci v Glasgow na ústupu od uhlí, jeho globální spotřeba opět narostla. A nadále narůstá.
  • Dnes končí „připomínkové řízení“ pro Trumpova nová cla proti Pekingu. Zítra se může strhnout bouře
    Americký prezident Donald Trump zřejmě už zítra zavede nová cla na čínský dovoz v objemu 200 miliard dolarů ročně. Dneškem totiž končí „připomínkové řízení“ neboli období veřejných konzultací k jeho stávajícímu návrhu na novou sadu cel.
  • Dnes na NYSE probíhá první obchodní den ETF bitcoinových futures
    Společnost ProShares dnes na newyorské burze uvedla první ETF bitcoin futures. ProShares informovala, že se ETF bude obchodovat pod tickerem BITO.
  • Dnes nás čeká americké makro
    Pro významnější makroekonomická data dnes musíme za oceán. V odpoledních hodinách našeho času dorazí z USA červencová data o vývoji tamních maloobchodních tržeb. Zde se v meziměsíčním srovnání čeká pokles o 0,3, ovšem spíše, než o signál uvadající spotřebitelské poptávky se jedná o návrat na normální trend, když předchozí měsíc přinesl naopak poměrně robustní růst o 0,6 % a obecně byly dosavadní objemy nákupů Američanů dočasně přifouknuté post-pandemickou zadrženou spotřebou. Naopak zrychlit by v červenci měla tamní průmyslová výroba, od které se čeká meziměsíční nárůst o 0,5 %. I zde se bude ovšem jednat primárně o statistický fenomén, když červen doručil relativně slabý výsledek a výroba v červenci bývá tradičně sezónně utlumena. I navzdory pokračujícímu nedostatku výrobních vstupů ve zpracovatelskému sektoru by tak mělo dojít k mírnému nárůstu produkce.
  • Dnes nás čekají data z trhu práce USA i Kanady; analýza USD/CAD, NZD/USD, AUD/USD
    Hlavní události dnešního dne budou data z trhu práce USA. V 14:30 je publikován počet žádostí o podporu v ...
  • Dnes nás čeká NFP, hřivna kolabuje, EUR stabilizováno; analýza GBP/USD, AUD/USD, EUR/USD
    Americký akciový trh si včera připsal přes 1 procento zisku a konečně se v letošním roce přehoupl do černých čísel. Akciím pomáhá stabilizace ceny ropy...
  • Dnes nás čeká zasedaní ECB
    EUR/USD se pokusil prorazit pod úroveň 1,0964 (modrá čára), ale nepodařilo se mu pod ním zavřít a obrátil se, čímž vytvořil býčí trend. Medvědi to vidí jako další neúspěšný pokus o proražení kanálu. Dále býci chtějí prorazit vzhůru a uzavřít nad úzkým obchodním rozpětím za poslední měsíc. Pravděpodobnější ale je, že trh půjde stále do strany. Šance jsou ve prospěch kanálu, který se začal vyvíjet v březnu do obchodního rozpětí. Je pravděpodobné, že trh brzy otestuje předchozí vyšší minima, jako je minimum z 10. dubna. Medvědi se však potřebují dostat těsně pod kanál. Dokud se medvědi nedostanou blízko kanálu, budou obchodníci předpokládat, že všechny průlomy pod kanál selžou.
  • Dnes odpoledne se budou psát hospodářské dějiny, v USA zveřejní katastrofální čísla z trhu práce. Akcie však přesto rostou, jak to?
    Dnes ve 14:30 středoevropského času se budou psát hospodářské dějiny. Temným písmem. V USA tamní statistici práce vydají dubnová čísla k nárůstu počtu lidí bez práce. Analytici v konsensu předpokládají, že během dubna přišlo o práci 22 milionů obyvatel USA (viz graf níže). V celém období od roku 1938 nastal dosud nejhlubší propad v září 1945. V souvislosti s poválečnou demobilizací tehdy přišly přechodně o práci takřka dva miliony Američanů. Propad, který se čeká dnes, tak bude jedenáctkrát hlubší než tento dosavadní demobilizační rekord.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank