Úterý 19. březen 2024 03:09
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Trhy vstupují do druhého čtvrtletí solidními zisky

01.04.2019 09:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • Hypoteční trh se ochlazuje vlivem regulace a vyšších úrokových sazeb.
  • Evropské akcie by měly do nového čtvrtletí vstoupit relativně silným růstem.
  • V tomto týdnu americká data o spotřebě potvrdí náš výhled, že Fed letos už se zvyšováním sazeb skončil. Z politických událostí čekáme na další kroky ohledně brexitu. Termín vystoupení se blíží a vůbec není jasné, kam, celý proces směřuje.
  • Analytici Société Générale zvýšili své doporučení na Držet pro akcie portugalské firmy Redes Energeticas zabývající se provozováním energetických sítí.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel páteční obchodování se ziskem. Indexy Dow Jones a technologický Nasdaq shodně posílily o 0,8 % a S&P 500 vzrostl o 0,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo sektoru zdravotnictví, který si připsal 1,2 %.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování velmi solidními zisky. Nejlépe se daří trhům v Číně (+2,5 %) či Hongkongu (+1,7 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 1,4 %, není jediný ztrátový sektor. Nejvyšší zisk si připisují energetické společnosti (+2,8 %) a zpracovatelé komodit (+2,4 %).

Vzhledem k tomu, že dnes začíná druhé čtvrtletí, není od věci uvést, jak se dařilo trhům v tom prvním. Americký S&P 500 si polepšil o 13,1 %, evropský EuroStoxx 600 o 12,3 % a japonský Nikkei 255 posílil o 6,0 %.

V závěru týdne se americký prezident Donald Trump opět pustil do kritiky Fedu. Obviňuje jej z globálního i domácího ekonomického zpomalení kvůli utažené měnové politice. V pátek o něco dříve již kritizoval Fed hlavní ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow. Ten uvedl, že Fed by měl okamžitě snížit úrokové sazby o 50 bb.

Bankovní sektor

Regulace ze strany České národní banky, která na konci loňského roku zpřísnila podmínky pro poskytování úvěrů na bydlení, utlumila český úvěrový trh. Objem nově poskytnutých úvěrů na bydlení od počátku roku v únoru meziročně poklesl o 26 %. Tedy z 33,5 mld. CZK na 24,5 mld. CZK. Na vině nebude pouze regulace, ale také rostoucí úrokové sazby. Centrální banka v loňském roce hned pětkrát zvýšila základní úrokovou sazbu. Zatímco loni v únoru činila RPSN 2,58 %, nyní je to lehce přes tři.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trhy v pátek podléhají super-špatným pocitům a v datech oporu nenašly
    Odpolední otevření amerických trhů znamenalo rovnou propad a ztráty se zvětšují. Zatímco Nasdaq odepisuje asi 2,5 procenta, v Evropě je pokles většinou do jednoho procenta. Mírně negativní je vývoj na dluhopisech, ropa se znovu vydává vzhůru a eurodolar klesá o čtvrt procenta.
  • Trhy v range? | Trendový výhled
    Každý týden realizujeme přehled aktuálního směřování trhu u vybraných instrumentů. Součástí analýzy je TimeFrame Trading tabulka, díky které je možné pracovat s analýzou trendu, money managementem, volatilitou a mnoho dalšího.
  • Trhy v regionu čekají na páteční údaje o HDP
    Koruna včera pokračovala v trendu započatým v pondělí a kurz vůči euru se pohyboval v intervalu 27,02 – 27,03 CZK/EUR...
  • Trhy vstřebaly americké makro bez problémů, akcie mezitím dál hledají novou rovnováhu
    Přestože se v minulých dnech i během dneška situace na trzích uklidňuje a akciové indexy si své pozice drží, z pohledu na zobchodované objemy a velikost implikované volatility je na první pohled zřejmé, že se situace na trzích zatím ke klidu z minulého měsíce rozhodně neblíží. Na evropských burzách jsou objemy již několik dnů zhruba pětinu až třetinu nad běžnými úrovněmi a i vysoká hodnota VIX indexu signalizuje, že se obchodníci dalších výprodejů obávají a za pojištění proti nim si jsou ochotni připlatit. Německý DAX se dnes sice téměř nehnul z místa, i nadále se však drží na půl cesty mezi srpnovým low a high, takže prostor na obě strany zůstává otevřený.
  • Trhy vstřebaly data i Fed, Evropa roste, Amerika stojí
    Včerejšek přinesl indikace, které trhu postupně potvrzují, že má asi pravdu v sázkách na budoucí politiku Fedu. Sází totiž na rychlejší odbourávání QE a růst sazeb a ve prospěch takového vývoje hovoří i slušná makrodata či zprávy od centrálních bankéřů. Zápis z jednání Fedu ukázal, že část bankéřů vyzývala k připravenosti k urychlení normalizace politiky, pokud inflace bude dál růst. Následně vyšla inflační čísla, která nárůst potvrdila.
  • Trhy vstřebaly jestřába Powella, akcie i výnosy obracejí nahoru
    Nedávno jsme na tomto místě spekulovali o možnosti, že nominace Jeroma Powella (případně Lael Brainardové, která byla tehdy také ve hře) sejme z potvrzeného šéfa Fedu tlak držet v politickém zájmu maximálně holubičí postoj. Klíčový světový centrální bankéř nemohl nevidět, že inflace roste nad očekávané hodnoty a dál zrychluje navzdory předpokladu o přechodnosti.
  • Trhy vstřebaly nová americká cla bez větších problémů, drží se i AUD a NZD
    Úterní seance se na trzích nese v možná až překvapivě klidném duchu, a to zejména s ohledem na zprávy z USA, kde americký prezident oznámil nová cla na Čínu. Ta budou prozatím dosahovat 10 %, přičemž už koncem roku by mohla vyrůst až na 25 %. Zpráva zdá se ale finanční trhy výrazněji nezaskočila, jelikož byla po měsících výhrůžek do značné míry započtena v ceně a trhy nyní vyčkávají hlavně na to, jak zareaguje Čína. Ta dnes naznačila, že se chystá na americká cla odpovědět vlastními cly na dovoz z USA, i když celkový objem zboží, na které by se clo mělo vztahovat zatím čínští zástupci neuvedli. Dlouhodobě se přitom uvažuje o americkém dovozu za 60 mld. dolarů.
  • Trhy vstřebaly zápis ze zasedání Fedu bez větší reakce, brexit odložen do konce října
    Z březnového zasedání Fedu bylo zjevné, že i když americká centrální banka indukuje sazby beze změny, o jejich dalším směřování bude rozhodovat hlavně přísun čerstvých makroekonomických dat. Podobný dojem vyvolaly také včera zveřejněné minutes. Většina členů FOMC ale dál souhlasí s tím, že je zapotřebí větší trpělivosti a že prozatím nejlepším řešením zůstává ponechat sazby beze změny. Co se rizik ohledně výhledu týká, členové FOMC mluvili hlavně o brexitu a další eskalaci napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou. Někteří z členů pak vyjádřili obavy z dopadů narovnávající se výnosové křivky. Fed je ale jinak podle všeho se současnou situací a nastavením měnové politiky spokojený a domnívá se, že by se sazby na současných úrovních mohly nacházet na přirozené a dlouhodobě neutrální úrovni.
  • Trhy vstřebávají další Trumpovy změny i klidnou inflaci. Dolar slábne
    Americká inflace za únor se přesně trefila do odhadů. To znamená, že celková inflace mírně zrychlila na 2,2 procenta, zatímco jádrová zůstala beze změny. Tato čísla ukazují, že ceny nabírají na rychlosti pouze zvolna, takže rozhodně nepodpořila strach z jejich velkého zrychlení a prudší reakce Fedu. Na trhu však evidentně zůstávaly sázky mířící tímto směrem a jejich rušení oslabilo dolar a poslalo mírně dolů výnosy.
  • Trhy vstřebávají růst z minulého týdne a čekají na další centrální banky
    Akciové indexy dnes vstřebávají hodně divoký růst z konce minulého týdne a ve většině případů se jen na nízkých objeme...
  • Trhy vstupují do nového týdne opatrně. Indexy mírně ztrácí, FX téměř beze změny
    Pondělní seance je zatím na trzích bez velkých překvapení. Evropské akciové indexy sice ztrácí, ztráty jsou však relativně mírné a hlavně na nízkých objemech, což signalizuje, že jsou jen součástí klasického intradenního šumu. Ekonomický kalendář je na data také docela chudý, takže se dnešní seance nese ve velmi pozvolném duchu. Německý DAX od rána ztratil okolo čtyř desetin procent a dostává se zpět mírně pod hranici 12 tis. bodů.Velkým tématem tak v těchto klidných dnech zůstávají především francouzské volby a tlak na odstoupení prezidentského kandidáta Fillona, který čelí skandálů kvůli zaměstnávání své manželky a rodinných příslušníků.
  • Trhy vstupují do nového týdne opatrně, většina indexů mírně ztrácí
    Začátek týdne zatím na finančních trzích probíhá ve velmi poklidné atmosféře. Nic na tom nezměnily ani nově příchozí data z Evropy a evropské indexy tak zatím jen v klidu udržují své páteční zavírací ceny. Německý DAX roste o pouhou desetinu procenta a dál si hraje se silnou resistencí na úrovni historického maxima. Ostatní evropské indexy mírně ztrácí, ale ztráty jsou zanedbatelné a v rámci standardního intradenního šumu.
  • Trhy v únoru mírně ochladly
    Po signifikantním lednovém růstu zaznamenává v únoru Broker Consulting Index podílových fondů mírný pokles hodnot, a to u většiny monitorovaných typů podílových fondů. Za poklesem stálo především zhoršení výhledu snížení inflace, u které se očekávalo rychlejší zkrocení. Na trzích přesto převládl optimismus, a to hlavně díky makrodatům přicházejícím z USA. Nejvíce poklesly komoditní fondy (o minus 3,8 procenta), v červených číslech se ocitly také dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu. Navzdory negativní predikci navázaly jako jediné na dlouhodobý rostoucí trend nemovitostní fondy, ty si za únor připsaly dalších 0, 35 procenta.
  • TRHY V USA - INDEX S&P PORAZIL SVÉ HISTORICKÉ MAXIMUM
    Americké trhy včera ukončovaly obchodování s mírným nárůstem a ve stejném čase, ale v posledních minutách...
  • Trhy v USA si připisují další růstový den
    Americké akcie si včera připsaly další zisky a prodlužují tak šňůru růstových dnů na čtyři. Jde o největší růst akcií od listopadu 2020. Za včerejší dobrou náladou stály zejména výsledky technologických firem mnohdy s dvojciferným procentním nárůstem. US trhy závěr: Dow Jones +0,6 %; S&P +0,9 %; Nasdaq 0,5 %.
  • Trhy v USA zakončily obchodování červeném
    Zámořské trhy byly při včerejším obchodování naladěny na negativní notu. Elektroautomobilka Tesla propadla o 5,7 %. Softwarová společnost Cisco Systems narostla o 5,2 % zvýšila roční odhad zisku a dostala se tak na nejvyšší hodnotu za posledních 9 měsíců. Taktéž technologická společnost Roku představila vyšší výhled hospodaření a narostla dokonce o 11,2 %. Naopak internetová platforma Shopify propadla o 15,8 %. Přestože navyšuje ceny a představuje nové produkty, její výnosy zpomalují růst, a to se investorům u společnosti, která stále ještě operuje ve ztrátě, samozřejmě nelíbí.
  • Trhy vyčkávají na klíčový report z amerického trhu práce
    Euro mělo během včerejšího dne nejprve tendenci vůči americkému dolaru ztrácet, když oslabilo až na 1,1070 EUR/USD. Později však své...
  • Trhy vyčkávají na nový impuls, v centru dění zůstává Čína
    Evropské akciové trhy vstoupily do úterní seance solidním růstem a poprvé po pěti dnech by mohly zakončit obchodování ...
  • Trhy vyčkávaly na dnešní data o inflaci
    Zámořské trhy začaly včerejší den obchodování poměrně nervózně, když technologický Nasdaq odepisoval i více než procento hodnoty. V průběhu obchodní seance se sice situace začala uklidňovat, do zelených čísel jsme se ale nepodívali a navíc poslední hodina přinesla opět pokles na -1,2 %. V sektorovém pohledu skončili nejhůře právě informační technologie (-1,5 %) a telekomunikace (-1,2 %). Nejvíce se naopak dařilo energetice (+1,2 %) a utilitám (+0,1 %). I přesto nejširší index S&P 500 vykázal 0,7% ztrátu.
  • Trhy vyhlížejí dohodu USA s Mexikem. Pozitivní nálady se chytila i koruna
    Optimismus, se kterým hlavní trhy vstupovaly do nového týdne, byl v Asii značný, ale v Evropě opatrný. Pozitivně působila podpora čínské centrální banky pro kurz jüanu a německý index Ifo. Příznivý vývoj ale později začíná upevňovat zejména vyhlídka obchodní dohody mezi USA a Mexikem. Údajně už dnes přijde oznámení o postupu ve vyjednávání o NAFTA, což naznačil na svém twitteru také prezident Trump.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI