Úterý 19. březen 2024 11:26
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader

ČNB nezměnila úrokové sazby

28.03.2019 14:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Vyšší úrokové sazby vedou k omezení investic firem a spotřeby domácností. To by zbrzdilo ekonomický růst, který není v nejlepší kondici. Rozhodnutí o ponechání úrokových sazeb na současných úrovních je proto odpovědný krok vůči českému hospodářství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby na současných úrovních. Základní úroková sazba bude nadále činit 1,75 procenta. Diskontní sazba, která představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu, bude nadále činit 0,75 procenta. Rovněž lombardní sazba, za kterou si půjčují obchodní banky u centrální banky proti zástavě cenných papírů, zůstane na úrovni 2,75 procenta.

V roce 2018 jsme mohli nejen v České republice pozorovat rychlý růst úrokových sazeb. Situace se však změnila a narůstající ekonomická nejistota nutí centrální banky k větší rozvážnosti. Lze proto očekávat, že v letošním roce se úrokové sazby budou měnit jen mírně. Důvodem pro zvyšování úrokových sazeb v České republice by mohla být rostoucí cenová hladina, která reaguje na prudký růst mezd.

Růst úrokových sazeb je nepříjemný pro dlužníky. Naopak věřitelé ho vítají, protože jim umožňuje lépe zhodnocovat finanční prostředky. Na růstu úrokových sazeb zpravidla vydělávají banky. Ty koneckonců v roce 2018 realizovaly historicky nejvyšší čistý zisk v souhrnné výši 82,1 miliardy korun. Naopak stát jako jeden z největších dlužníků na růstu úrokových sazeb prodělává, protože si musí půjčovat za méně výhodných podmínek.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB nepravomocně odebrala licenci Sberbank CZ, uvedly HN a Seznam Zprávy
    Česká národní banka (ČNB) odebrala licenci Sberbank CZ, uvedly dnes servery HN.cz a Seznam Zprávy. Rozhodnutí centrální banky zatím není pravomocné, banka s vazbami na Rusko může podat rozklad. Pokud se Sberbank CZ proti odejmutí licence odvolá, bude námitky řešit rozkladová komise a poté bankovní rada.
  • ČNB nepřekvapila a ponechala sazby beze změny
    Česká národní banka dnes podle očekávání úrokové sazby nezměnila. Zatímco nová prognóza ČNB ukazuje na potřebu jejich dalšího výrazného zvýšení, většina bankovní rady preferuje pokračující stabilitu. Na dalším zasedání podle guvernéra Michla úrokové sazby buď vzrostou nebo zůstanou beze změny, vše bude záviset na nově zveřejněných datech. Guvernér zároveň připustil, že sazby mohou zůstat vyšší po delší dobu. Oproti prognóze ČNB neočekáváme, že by bankovní rada sazby dále zvyšovala. To se projeví ve vyšší inflaci a slabší koruně. Tu ČNB bude i nadále bránit proti nadměrným výkyvům.
  • ČNB nepřekvapila a ponechala sazby beze změny
    Česká národní banka v souladu s očekáváními ponechala úrokové sazby beze změny. Základní repo sazba tak zůstává na sedmi procentech. Nová bankovní rada vedená guvernérem Michlem pokračuje ve vyčkávací holubičí politice, když opakovaně uvádí, že dosavadní úroveň úrokových sazeb je již dostatečná ke zkrocení vysoké inflace. Častými argumenty jsou snižující se úvěrová aktivita, nižší růst peněžní zásoby či slábnoucí ekonomika. Inflace byla navíc ve třetím čtvrtletí v průměru o zhruba dva procentní body nižší, než ČNB čekala.
  • ČNB nepřekvapila a sazby tak zůstávají beze změny
    Česká národní banka dnes v souladu s očekáváními opět ponechala úrokové sazby beze změny. Základní repo sazba tak zůstává na 7 %. Nad rámec toho bankovní rada ve svém prohlášení i nadále uvádí, že je připravena zasáhnout proti nadměrným výkyvům české koruny. Nic se tedy nemění ani na politice „silné koruny“, kterou centrální banka již delší dobu prosazuje.
  • ČNB nepřekvapila, prohlášení zůstává beze změny
    ČNB podle očekávání ani na dnešním zasedání nepřinesla změnu a základní úroková tak zůstává na úrovni 7 %. Součástí prohlášení je opět i informace o rozhodnutí ČNB bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Více podrobností tak přinese až tisková konference, která začíná dnes, v 15:45.
  • ČNB nepřekvapila, rizika pro českou ekonomiku ale rostou
    Ruskému rublu se ve středu povedlo kompenzovat téměř své úterní ztráty, když se do obchodování vložilo ruské ministerstvo financí a centrální banka zavedla...
  • ČNB nepřekvapila, sazby zůstávají stabilní
    ČNB svým rozhodnutím nevybočila z nastavené cesty a podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na 7,00 %. Nic se nemění ani na možnosti intervenovat v případě vyšší volatility. Nová prognóza počítá s vyšší inflací v letošním roce, a naopak o něco lepším vývojem ekonomiky. I nadále prognóza volá po krátkodobém zvýšení sazeb, bankovní rada ale pracuje s alternativním scénářem a chce jít spíše cestou stability. Na tiskové konferenci se guvernér Michl opřel do současného zacenění trhu, a očekává, že sazby zůstanou vyšší, než trh předpokládá.
  • ČNB nepřekvapila, tisková konference v jestřábím tempu
    Bankovní rada ČNB stejně jako na srpnovém zasedání odhlasovala stabilitu sazeb. Základní úroková sazba tak setrvává na rovných 7 %. Rozhodnutí je v souladu s jednomyslným očekáváním analytiků. K žádné změně nedošlo ani v otázce devizových intervencích a ČNB tak bude dále zabraňovat nadměrným výkyvům. Na tiskové konferenci byl guvernér Aleš Michl stručný, ale některé odpovědi se nesly až v nečekaně jestřábím vyznění.
  • ČNB nepřipravuje žádná opatření proti rizikům spojeným s koronavirem
    Americký Fed kvůli možným negativním dopadům koronaviru na ekonomiku mimořádně snížil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 1,00 až 1,25 procenta. Opatření Fedu následovalo po telefonní konferenci mezi ministry financí a guvernéry centrálních bank zemí skupiny G-7. Současně s americkým Fedem snížily včera základní úrokovou sazbu také centrální banky Austrálie a Malajsie. Další centrální banky zatím volí vyčkávací strategii, včetně ECB (rada guvernérů zasedá příští týden 12.3.). Rozhodnutí členů amerického měnového výboru bylo jednomyslné. Fed v následném prohlášení avizoval ochotu dál používat svých měnových nástrojů na podporu ekonomické aktivity. Podle jeho vyjádření zůstávají základy americké ekonomiky silné, nicméně rychle se šířící virová nákaza představuje významné riziko pro ekonomický růst. Fed si uvědomuje počínající dopady nákazy na sentiment jak spotřebitelů (cestování) tak i výrobců (omezení dodávek) a proto se rozhodl preventivně jednat. Výnosy amerických desetiletých dluhopisů reagovaly dalším poklesem na nová historická minima těsně pod jedním procentem. Někteří analytici považují včerejší snížení úrokových sazeb za hektické, nicméně trh očekává pokračování poklesu amerických úroků o více než 100 bb během následujícího půl roku.
  • ČNB nevyužila jednu z posledních šancí na zvýšení sazeb
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla o zachování sazeb na současné úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na úrovni 1,75 %, lombardní na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %.
  • ČNB nezvedá sazby, ale mluví o tom. Hlavním trhům pomohly výsledky
    Česká národní banka sice v souladu s odhady nezměnila úrokové sazby, ale možnost budoucího zvýšení naznačila více, než bychom čekali. Byla zmíněna rizika jak pro-, tak protiinflačním směrem. Vedle toho ovšem guvernér Michl upozornil na připravenost banky zasáhnout proti inflačním rizikům a řekl, že příští rozhodování bude mezi stabilitou a růstem sazeb. Nemusejí se tak podle něj naplnit tržní očekávání, že se sazby v první polovině příštího roku nezvýší. Koruna reaguje posílením na 24,16 za euro, ačkoli předtím během dne měla spíše tendenci slábnout. Pohyb je to však opět pouze malý a může mu pomáhat i situace na západních trzích.
  • ČNB nezvýšila sazby, snižování nadále nepřipouští
    Bankovní rada ČNB poosmé v řadě nezměnila výši sazeb a základní úroková sazba tak zůstala na úrovni 7,00 %. Před rokem v červnu ČNB naposledy pod vedením guvernéra Rusnoka zvýšila sazby, nečekaně o 125 bazických bodů z 5,75 % na 7,00 %. Guvernér Michl si na první letní zasedání podobné překvapení nepřipravil a jednomyslný odhad analytiků se ukázal jako správný. Pro zvýšení sazeb o 25bb hlasovali 2 ze 7 členů bankovní rady, tudíž o jednoho méně než v květnu.
  • ČNB obnovila cyklus utahování sazeb
    Česká národní banka dnes ukončila svou půlroční pauzu a zvýšila úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2,00 %. Centrální banka tak reagovala na domácí inflační tlaky, které tentokrát převážily nad nejistou ohledně vnějšího prostředí. Rozhodnutí bylo jednohlasné. Tiskovou konference trhy vnímaly spíše jako opatrnou a koruna v jejím průběhu oslabila. Naše očekávání od tiskové konference byla ale poměrně malá, takže nás guvernér Rusnok nezviklal a stále očekáváme ještě jedno zvýšení sazeb v letošním roce.
  • ČNB obrací kormidlem a zahajuje nový cyklus zvyšování sazeb
    Bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání v souladu s většinovým očekáváním poprvé za 16 měsíců zvýšila úrokové sazby. Základní 2T repo sazbu z 0,25 % na 0,5 %, lombardní sazbu z 1 % na 1,25 %; diskontní sazbu ponechala na 0,05 %.
  • ČNB “obrušuje” jestřábí rétoriku
    Na trh dorazily poslední výroky centrálních bankéřů před květnovým zasedáním ČNB - počínaje dneškem by měla startovat mediální karanténa. Co si z nich vzít a co očekávat na květnovém zasedání ČNB spojeném s novou prognózou centrální banky. Jestřábí výroky centrálních bankéřů v posledních týdnech poukazovaly zejména na riziko spojené s nadměrným růstem mezd v roce 2023 a s nejistým rozpočtovým výhledem.
  • ČNB odhalila, že se více odhalí
    Záznam z minulého zasedání ČNB odhalil, že ve prospěch zvyšování úrokových sazeb hlasovali Vojtěch Benda a Marek Mora. První jméno jsme čekali, Marek Mora byl lehkým překvapením, protože nedávno hovořil o jisté hodnotě stabilních úrokových sazeb. Na druhou současně vyjadřoval názor, že sazby časem nahoru půjdou.
  • ČNB od jara zpřísní hypotéky, banky nyní zažijí nápor nových zájemců, a to i kvůli vyhlíženému dalšímu růstu úroků. Nemovitosti však nezlevní ani příští rok
    Česká národní banka dnes oznámila, že od dubna příštího roku zpřísní podmínky poskytování hypoték jednotlivými komerčními bankami. Vůbec poprvé už toto opatření nemá podobu pouhého doporučení, ale je plně závazné. Centrální bance to umožňuje nová legislativa, jež vstoupila v platnost letos v srpnu. ČNB uvolnila podmínky pro poskytování hypoték – tehdy ještě jen ve formě doporučení – loni na jaře, v době nástupu první vlny pandemie.
  • ČNB odstartovala cyklus rostoucích úrokových sazeb
    Česká národní banka (ČNB) na svém měnově politickém zasedání minulou středu zvýšila základní úrokovou sazbu z 0,25 % na 0,50 %. Dnes zveřejněný zápis z tohoto jednání nabízí podrobnosti týkající se zmíněného rozhodnutí. Již nyní tak víme, že pro zvýšení sazeb o 50 bb hlasoval člen bankovní rady Vojtěch Benda, který se oproti zbytku rady více obává současných proinflačních tlaků. Připomeňme, že Benda dlouhodobě patří k největším jestřábům současné bankovní rady. Zmiňuje také to, že centrální banka na začátku pandemie snížila úrokové sazby více, než bylo nutné k dosažení cíle cenové stability, a nyní si tak může dovolit sazby zvyšovat rychleji. Obdobně to vnímá i viceguvernér Marek Morek, který však spolu s guvernérem Rusnokem, viceguvernérem Nidetzkým a členem bankovní rady Holubem hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb o 25 bb. Zmíněná většina bankovní rady rovněž vnímá rizika vychýlená v proinflačním směru, zároveň však nechce vyslat signál, že je nucena se zpřísňováním měnové politiky spěchat a proto se tedy přiklání k standardnímu zvýšení sazeb o 25 bb. Pro pokračující stabilitu úrokových sazeb hlasovali členové bankovní rady Michl a Dědek. Oba zdůraznili především to, že koronavirové pandemie není ještě plně pod kontrolou.
  • ČNB opatrně otevírá prostor ke snižování sazeb, koruna oslabuje
    O rozhodnutí na dnešním zasedání bylo předem takřka jasno a stabilita se základní sazbou na 7 % nepředstavuje překvapení. Přesto trhy již při zveřejnění rozhodnutí zaskočilo oznámení o formálním ukončení intervencí, byť reálně již ČNB není aktivní na trhu od loňského podzimu. Koruna tak skokově oslabila zhruba o 1 % a prolomila hranici 24,20 EUR/CZK. FRA sazby naznačují, že po zasedání trhy očekávají o něco rychlejší tempo snižování sazeb v letošním roce zhruba v souladu s naší prognózou. Předpoklad snížení o 50bb do konce roku se jeví jako reálný scénář, rizika i nadále ale zůstávají vychýlena spíše ve směru pomalejšího než rychlejšího snižování sazeb.
  • ČNB opět mírně posunula odstranění závazku
    Včera zasedala bankovní rada ČNB nad měnovými otázkami. K ruce od svých zaměstnanců dostala novou prognózu a i na základně jejího vyhodnocení rozhodla o jemném posunu načasování pravděpodobného opuštění kurzového závazku. Guvernér ČNB totiž na tiskové konferenci prohlásil, že bankovní rada vidí jako pravděpodobné ukončení závazku v polovině roku 2017. Před třemi měsíci totiž z jeho úst zaznělo, že bankovní rada vidí jako pravděpodobné ukončení závazku blíže polovině roku 2017.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024