Pátek 29. březen 2024 15:08
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Šest zásadních akciových témat, která zajímají investory

27.03.2019 14:19  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akcie klesaly až do konce prosince 2018, ale v prvním čtvrtletí letošního roku se výrazně zotavily. Od té doby je však jejich cesta mnohem trnitější, roste volatilita a trhy jsou stále nervóznější. Jaké jsou klíčové oblasti zájmu investorů, kteří hledají možnost kam alokovat zdroje?

Panika trhu ve čtvrtém kvartálu 2018 obsahovala prvky epických rozměrů, ale to samé se dá říct i o následujících měsících. Globální akcie vzrostly do konce února o 16 % v lokální měně od minima koncem prosince a za tu dobu zažily jen málo poklesů. V březnu byl pohyb mnohem divočejší díky čerstvým informacím, že ekonomika dále oslabuje a účastníci trhu začali být nervózní. Tento týden se akcioví investoři věnují šesti klíčovým tématům.

V lednu se globální obchod zotavil

I přes rostoucí obchodní neshody mezi Spojenými státy a Čínou rostl globální obchod poměrně stabilně během celého roku 2018 až do listopadu a prosince, kdy se propadl o 4 %, což je nejvíce od roku 2008. Čínská lidová banka právě zveřejnila lednové údaje (s výjimkou amerických dat kvůli zablokování vládního rozpočtu) a ty ukazují na silné zotavení. Bez ohledu na tyto zprávy je však globální obchod nadále křehký a generální ředitel Fedu vyslovil varování, že můžeme čekat další oslabení.

Klíčem ke změně v globálním obchodu je dohoda mezi Spojenými státy a Čínou, která se podle mnoha zdrojů blíží. Přesto stále vnímáme vysokou pravděpodobnost pouhé „měkké verze“, která se nedotkne řady nepříjemných témat, jako je například nucený přesun technologií nebo krádež duševního vlastnictví. 


Inverze křivky výnosů

Nedávná inverze křivky výnosů (velmi krátká oproti desetiletým dluhopisům) si vysloužila hodně pozornosti finančních trhů, protože doposud měla prvotřídní postavení jako ukazatel blížící se recese. A i když jako indikátor je skvělá a měla by být pro rozhodování investorů důležitá, měli bychom si také uvědomit, že ekonomika je prostě dynamická a recese se může projevit jinak.

Všichni víme, že inverze křivky výnosů znervózňuje investory a naznačuje, že není vše růžové, což je zřejmě jeden z důvodů, proč FOMC zcela otočil svůj názor na monetární politiku. Inverze křivky výnosů je důležitá a měli bychom ji bedlivě sledovat.

Z historie víme, že načasování mezi inverzí křivky výnosů a recesí je pružné, což výrazně ztěžuje rozhodování. Proto investorům doporučujeme, aby inverzi křivky výnosů přisoudili značnou váhu a sledovali další ukazatele. Jak jsme uvedli v našem měsíčním akciovém výhledu v únoru, hlavní globální ukazatele OECD nejsou pro globální akcie příznivé, proto investorům doporučujeme, aby zůstali v defenzivě.

Bude Powell opakovat Greenspanovu paniku z roku 1998?

Nedávné rozhodnutí FOMC kompletně otočit pohled na monetární politiku zvýšilo pravděpodobnost, že to, co se nyní odehrává, je opakování situace z roku 1998. Tehdejší šéf Fedu Alan Greenspan zpanikařil, když Rusko nedokázalo splácet a bylo nutné vyplatit fond LTCM, takže účinná sazba Fedu spadla o 88 základních bodů. Výsledkem byl 27% pokles kompozitního indexu NASDAQ. Fed tehdy zastavil krvácení a globální ekonomika dál rostla společně s agresivní expanzí hodnoty amerických technologických akcií. 

Ve čtvrtém čtvrtletí spadly akcie o 20 % a poté Fed zpanikařil, protože pokles vedly odolné akcie, např. kvalitních technologických firem. Stejně jako v roce 1998 opatření Fedu spustila oživení, které smazalo předchozí pokles. Je tedy Fed nyní rukojmím finančních trhů kvůli hluboké provázanosti financí dnešních ekonomik? Je to možné, ale Fed nemůže vidět věci, které nevidí trh. Jak už jsme tvrdili dříve, Fed by měl věnovat větší pozornost finančním trhům v ekonomice končících cyklů. Ale pokud dojde k uvolnění, riskuje Fed vznik finanční bubliny v trvanlivých aktivech (technologie, nemovitosti, investiční kapitál, umění, víno atp.). Na druhou stranu to znamená, že bychom mohli zažít ještě jedno poslední vzepětí globálních akcií, než party skončí.

Jižní Korea nabízí zelené výhonky naděje

Zatímco hlavní globální ukazatele měřené OECD v lednu nadále klesaly, objevují se možná náznaky, že globální ekonomika se obrací. Hlavní ukazatele pro Jižní Koreu v lednu vzrostly a zvýšily mírné zisky zaznamenané už v prosinci (revize z předtím nezměněných údajů). Je zatím příliš brzy tvrdit, že jsme z nejhoršího venku, ale pokud únorové údaje opět ukáží zisk, mohla by globální ekonomika opět začít růst. 

Byl by to jasný důkaz, že čínský stimul začíná v Asii fungovat. Na druhou stranu, přední jihokorejský index (KOSPI 200) nedokázal v březnu dosáhnout únorových maxim, takže slabá funkce cen v indexu KOSPI 200 je každopádně důvodem k obavám i přes pozitivní výsledky hlavních ukazatelů.

Trhy se přehřívají

Lyft, největší konkurence Uberu ve Spojených státech a Kanadě, dokončuje svůj vstup na burzu a hodlá získat 1,95 mld. USD se střední cenou 65 USD/akcie. Společnost bude obchodovat na platformě Saxo Trader pod kódem lyft:xnas a obchodování začne v pátek.

Lyft nevydává mnoho akcií, takže možnosti budou omezené zhruba kolem 12,2 % s možností růstu, pokud upisovatelé využijí opce navýšení. V naší původní analýze s datem 4. března jsme se zabývali odvětvím, vyhlídkami a finančním postavením Lyftu.

Podle naší poslední analýzy hodnota IPO (kolem 20 mld. USD k hodnotě firmy) začíná být příliš drahá vzhledem k tomu, kde se nacházíme v ekonomickém cyklu. Navíc je zde značná nejistota týkající se budoucích zisků. Lyft nepřináší žádné významné ukazatele, které by umožnily odhadnout, jak se rozloží náklady na akvizici mezi nové zákazníky a nové řidiče.

Americké firmy s nižší kapitalizací vysílají varovné signály

Index Russell 2000 (americké akcie s nižší kapitalizací), který by bylo dobré sledovat, protože vykazuje značnou odchylku od indexu S&P 500. Americké akcie s nižší kapitalizací se chovají spíše podobně, jako jihokorejské akcie, než v souladu s indexem S&P 500.

Chování cen se příliš neliší od fondů, které se řídí trendy (CTA), které se v tomto tržním segmentu začínají soustředit na krátké pozice. Index Russell 2000 jednoznačně ukazuje něco jiného než index S&P 500, který i po historickém obratu monetární politiky FOMC nadále vypadá silně. Výhodou pro americké firmy s nižší kapitalizací by mohlo být, že americký rozpočtový schodek za Trumpovy vlády dramaticky roste, což představuje jasný fiskální impuls pro domácí ekonomiku, který by měl pomoci menším firmám s domácí expozicí příjmů.

Autor: Peter Garnry, vedoucí kapitálové strategie Saxo Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Šéf Škody: Nebýt nedostatku polovodičů, dosáhli bychom rekordního výsledku
    Nebýt nedostatku polovodičů, dosáhla by Škoda Auto letos rekordního výsledku, kapacity výroby jsou vyprodané, uvedl dnes předseda představenstva Škoda Auto Thomas Schäfer na interní konferenci managementu. S nedostatkem čipů, které se používají v palubní elektronice, se potýkají automobilky po celém světě. Škoda kvůli tomu musela během letošního roku několikrát omezit či zcela zastavit výrobu. Škoda bude mít podle Schäfera nejméně tři další plně elektrické modely velikostí pod vozem Enyaq iV.
  • Šéf Tesly Elon Musk klesá v žebříčku nejbohatších, v pondělí byl až třetí
    Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk, který se minulý týden přičinil o cenový propad nejznámější kryptoměny bitcoin, sám klesá v žebříčku nejbohatších podle indexu Bloomberg Billionaires. V pondělí v něm skončil až třetí za prvním Jeffem Bezosem, který řídí Amazon, a druhým Bernardem Arnaultem, vlastníkem koncernu s luxusním zbožím LVMH a zároveň nejbohatším Evropanem. Příčinou je pokračující propad ceny akcií Muskovy automobilky. Začátkem ledna byl Musk nejbohatším člověkem světa.
  • Šéf Tesly Musk bitcoiny neprodal, jak nyní říká. Přesto se od nich evidentně odvrací, patrně aby si naklonil Bidenovu administrativu – výsledkem je enormní kolísání ceny bitcoinu
    Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna bitcoin od včerejška masivně ztrácela až do dnešního rána středoevropského času. Její značnou rozkolísanost, nebývalou dokonce i na poměry bitcoinového prostředí, má ne svědomí Elon Musk, šéf automobilky Tesla a druhý nejbohatší člověk planety.
  • Šéf unijní diplomacie uvítal jednání mezi Řeckem a Tureckem
    Šéf unijní diplomacie Josep Borrell dnes přivítal obnovení jednání mezi Řeckem a Tureckem. Borrell uvedl, že vnímá zlepšení "celkové atmosféry" mezi oběma zeměmi, uvedla agentura Reuters. Řecko a Turecko v pondělí chystají obnovit po čtyřech letech jednání o situaci ve Středomoří. "Velmi si přejeme vidět udržitelné snížení napětí ve východním Středomoří," uvedl Borrell před jednáním s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem. Šéf unijní diplomacie také uvedl, že Evropská unie je i nadále znepokojena stavem lidských práv v Turecku.
  • Šéf Volkswagenu obviněn z manipulace s akciovým trhem
    Německá prokuratura obvinila šéfa automobilového koncernu Volkswagen Herberta Diesse v souvislosti s emisním skandálem z manipulace s akciovým trhem. Obvinění se týká i bývalého šéfa podniku Martina Winterkorna a současného předsedy dozorčí rady Hanse Dietera Pötsche. Podle prokuratury záměrně neposkytli investorům včas informace o finančních důsledcích emisního skandálu.
  • Šéf VW: Elektromobil za 20.000 eur by mohl přijít v druhé polovině desetiletí
    Automobilka Volkswagen zatím nepřijala rozhodnutí o výrobě elektromobilu za 20.000 eur (přibližně 490.000 Kč), řekl dnes šéf koncernu Oliver Blume na konferenci pořádané listem Süddeutsche Zeitung. Blume je nicméně přesvědčen o tom, že společnost by jej mohla začít vyrábět v druhé polovině desetiletí.
  • Šéfvymahač daní: Řekové ročně nepřiznají 45 mld. eur, polovina by smazala současné problémy. Tlačí EK na zavření části bank?
    Řekové ročně nepřiznají na daních až 45 miliard eur, což přestavuje až 15 proce...
  • Šest Čechů z deseti nemuselo během pandemie sáhnout na své úspory
    Pandemie v loňském a letošním roce výrazně ovlivnila rodinné rozpočty a vnímání peněz jako takových. Lidé masivně spořili, protože neměli za co utrácet a byli ve spotřebě opatrnější nebo se jim zvýšily příjmy. Z průzkumu STEM/MARK pro společnost Home Credit vyplynulo, že 61 % Čechů nemuselo během pandemie čerpat peníze z našetřených rezerv. Jenom malý zlomek obyvatelstva se uchýlil k půjčce. Necelých 40 % respondentů očekává v brzké době zlepšení své finanční situace.
  • Šest důvodů proč investovat do realitních fondů
    Realitní fondy představují zajímavou alternativu ke klasickým fondů, které spravují finanční aktiva. V současné době je investování do těchto fondů velmi populární a i proto vznikají na trhu stále nové. Důvodů proč do nich investovat je více. V poslední době se ukazovala zejména relativně vysoká odolnost proti možným výkyvům trhu a vyšší míra jistoty dlouhodobého výnosu. Důvodů pro tyto skutečnosti vidím několik:
  • Šest otázek na obchodního ředitele XTB Vladimíra Holovku k regulaci finančních trhů ESMA
    Přestože detailní rozhodnutí ESMA o nové regulaci finančních trhů známe teprve něco málo přes dva týdny, tak její zavedení do praxe se nezadržitelně blíží. Konec binárních opcí přijde na řadu od 2. července a zbytek opatření, včetně tolik diskutovaného pádu finanční páky, od začátku srpna. O důležitých bodech nové regulace ESMA jsme už psali.
  • Šialenstvo na dlhopisových trhoch: Grécko si požičiava lacnejšie ako USA
    Na dlhopisových trhoch došlo k bizarnej situácii. Grécko, ktoré ešte prednedávnom potrebovalo tretí balík pomoci, by si aktuálne na dva roky požičalo lacnejšie než USA. Výnosy z dvojročných gréckych dlhopisov sa pohybujú okolo úrovne 1,6%, pričom ešte začiatkom roka to bolo takmer 10%. To je menej ako americkom dlhu, ktorý je stále považovaný za jeden z najbezpečnejších na svete. USA si na dva roky aktuálne požičiava za takmer dve percentá.
  • Šírenie víru ohrozuje ekonomiku
    Akciové indexy v Európe a v USA zaznamenali počas minulého týždňa nárast, pričom niektoré dokonca atakovali nové historické maximá. Za pozitívnym vývojom na trhoch stálo niekoľko faktorov.
  • Šíření koronaviru prudce narůstá
    „Budoucí vývoj globálního hospodářství bude silně závislý na řešení pandemie koronaviru. Lidé ze zemí, kterým se nepodaří dostat šíření koronaviru pod kontrolu, budou vystaveni silně negativním ekonomickým dopadům. Rovněž lze očekávat, že budou odříznuti od okolního světa,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Šíření koronaviru sráží korunu na měsíční minimum vůči dolaru, akcie padají, trhy jsou opět nervózní
    Na trhy se v pátek odpoledne středoevropského času vrací nervozita kvůli šíření nákazy novým typem čínského koronaviru. Ve Spojených státech byl právě – zatím neoficiálně – oznámen třetí případ nakažení touto infekcí. Zpráva poslala hlavní ukazatel amerického akciového trhu, index Standard & Poor’s 500, na jeho denní minimum.
  • Šířící se nákaza koronavirem zlevní Čechům benzín i naftu. Ohnisko nákazy, město Wu-chan, větší než New York, už je v karanténě – a v chaosu
    Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zvrátily předchozí zdražující tendenci a zlevnily. Už totiž plně absorbovaly více než osmiprocentní prosincové zdražení ropy na světových trzích. Benzín i nafta zlevnily shodně o šest haléřů na litr, na průměrnou cenu 32,32, resp. 32,03 koruny za litr.
  • Šizené potraviny pro Východ mají mít konec
    Je až s podivem, jak dlouho si necháváme od EU líbit dvojí metr a ničíme si dobrovolně zdraví nekvalitními potravinami. Za dvojí kvalitu mají být stanoveny vysoké pokuty.
  • Škoda Auto a IT skupina Etnetera založily společný podnik Green:Code
    Automobilka Škoda Auto a tuzemská IT skupina Etnetera založily společný podnik Green:Code. Ten bude vyvíjet software a aplikace nové generace pro všechny modely Škody včetně elektrických. Nový podnik bude sídlit v Praze a v příštích pěti letech přijme až 200 specialistů. Firmy to uvedly ve společné tiskové zprávě.
  • Škoda Auto díky odkladu emisní normy nebude muset propouštět, řekl Jahn
    Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto díky očekávanému odkladu zavedení emisní normy Euro 7 nezavře jednu výrobní halu a nepropustí 3000 lidí, jak dřív avizovala. Firma totiž nebude muset předčasně ukončit výrobu modelů Fabia, Scala a Kamiq. V rozhovoru pro deník E15 to řekl člen představenstva Škody Auto pro prodej a marketing Martin Jahn.
  • Škoda Auto dnes zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok
    Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dnes zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok, pořádá výroční tiskovou konferenci. Mezi další témata bude patřit také aktuální vývoj a další plány firmy. Tiskovou konferenci bude Škoda Auto vysílat on-line, začne v 10:00.
  • Škoda Auto dodá státu velké množství vozů. Škoda, že už podnik není český.
    Společnost Škoda Auto dodá státu v následujících dvou letech více než 1370 automobilů za cenu 784 milionů korun. Automobilka Škoda Auto totiž zvítězila v tendru ministerstva financí konaném za účelem nákupu nových automobilů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader