Úterý 23. duben 2024 17:01
reklama
FTMO král
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
FTMO král
reklama
FTMO férovost

Uhlí dochází dech, ceny míří dolů

25.03.2019 17:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Uhlí, které bývalo kdysi nenahraditelným zdrojem energie se postupně dostává do pozadí a řada evropských zemí, jako například Velká Británie, nebo Německo ho při výrobě elektřiny nahrazuje obnovitelnými zdroji energie. Itálie a Španělsko zase upřednostňují možnosti vodní energie. Spotřeba komodity tak postupně klesá.

Výroba elektrické energie z uhlí v roce 2018 v Evropské unii podle údajů Eurostatu činila 19,2 procenta, přičemž černé uhlí mělo na tomto čísle podíl 10 procent a hnědé 9,2 procenta. Meziročně tak výroba klesla o 6 procent. Oproti roku 2011, kdy se ceny komodity vyšplhaly na maxima je to až 30procentní propad. Během posledních šesti let se evropské roční emise CO2 z uhelných elektráren celkově snížily o 250 milionů tun, což je sice špatná zpráva pro uhelné těžební společnosti, ale dobrá pro životní prostředí – vzhledem k negativnímu vlivu těžby a spalování uhlí. Uhlí se tak postupně začíná dostávat do pozadí.

Přibližně 75 procent produkce elektřiny z černého uhlí je situovaných v zemích Evropské unie, které vypracovaly plán na jeho vyřazení. Z toho se 15 procent produkce nachází v Polsku, kde objem uhlí od roku 2012 neklesá a země zatím nemá vypracovaný postup na odstavení této komodity, jako zdroje energie.

Spotřeba komodity výrazně klesá i v USA, kde podle odhadů z EIA zveřejněných v prosinci 2018 měla dosáhnout nejnižší hodnoty za posledních 39 let. Od roku 2007 tam z provozu vyřadily 36 procent uhelných elektráren, díky čemuž spotřeba klesla o zhruba 44 procent na úroveň kolem 622 milionů tun a EIA předpokládá pokles o dalších 8 procent v roce 2019.

Jednoznačně největší spotřebu má Čína, která je podle Čínské národní komise pro rozvoj a reformu. Na cestě je snížení roční spotřeby uhlí na 3,5 miliardy tun do roku 2020. Podle odhadů ze srpna 2018 měla spotřeba komodity loni klesnout o přibližně 30 milionů tun na úroveň okolo 3,83 miliardy tun.

Jak ukazuje analýza xPartners, útlum výroby uhelné energie se výrazně projevuje i na ceně komodity. Zatímco v lednu 2011 jeho cena dosahovala historicky nejvyšší hodnotu nad 139 USD za metrickou tunu, začátkem roku 2016 se naopak propadla na historické minimum kolem 49 USD za metrickou tunu. Tehdejší pokles tvrdě zasáhl těžební společnosti po celém světě – například česká uhelná společnost OKD se dostala do insolvence. Momentálně se cena pohybuje na úrovni kolem 90 USD za metrickou tunu, což ve srovnání se stejným obdobím v roce 2018 představuje pokles o 10 procent.

K využívání energie z obnovitelných zdrojů ve formě solárních nebo větrných elektráren přispívá i pokles ceny takto vyrobené elektřiny, která se dostává na srovnatelnou úroveň velkoobchodních cen elektrické energie z "klasických" zdrojů. Svou roli v přechodu na nové zdroje sehrál i nárůst cen emisních povolenek na CO2, kvůli kterým se prodražily náklady provozování uhelných elektráren.

Kromě energie z obnovitelných zdrojů se uhlí nahrazuje i plynem, který je populární zejména v Číně. Čísla jeho spotřeby však nemluví o výrazném přesunu k plynu, i když jeho spotřeba globálně roste a během minulého roku vyhnala cenu komodity přibližně o 30 procent nahoru. Momentálně se však opět vrátila na úroveň okolo 2,83 za objemovou jednotku.

Z výše zmíněných důvodů vyplývá, že pokud se nenajdou nové vhodné možnosti využití uhlí, které by byly v souladu s environmentálními cíli globální ekonomiky, je pravděpodobné, že by mohlo dosáhnout nová cenová minima. Jediný, komu bude kromě uhelných těžebních společností tento fakt překážet bude zřejmě pouze americký prezident Donald Trump, který patří k zastáncům oživení uhelného průmyslu.

Olivia Lacenová, xPartners


Foto: tradingeconomics.com

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Udrží si kupující zlata úroveň 1900 USD?
    Zlato zaznamenalo solidní začátek týdne a opět dosáhlo úrovně 1 900 USD. Jedním z důvodů může být zpráva z trhu práce minulý pátek. Ta ukázala, že americká ekonomika vytvořila v září 661 tis. pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesla na 7,9%.
  • Udrží si Meta Materials býčí dynamiku? ⚡
    Akcie společnosti Meta Materials (MMAT.US) se dnes před otevřením obchodovaly o 3 % výše, po včerejší seanci, ve které rostly o 17 %. Na veletrhu CES v roce 2023 společnost představí řadu nových technologií souvisejících mimo jiné s 5G, 6G a rozšířenou realitou (AR). Společnost má také v úmyslu změnit kontroverzní technologii baterií v elektromobilech:
  • Udrží si trhy růst i tento týden?
    V předchozím týdnu bylo díky pondělnímu svátku v USA zkrácené obchodování na místních akciových trzích. Tento prodlouž...
  • UDRŽITELNÉ INVESTICE: POSUN K UDRŽITELNÉMU KAPITALISMU
    Podle průzkumu investiční společnosti Fidelity International pandemie Covid-19 a sociální nepokoje po celém světě urychlily posouvání hranic vnímání přijatelnosti. To, co dříve bylo ve společnosti považováno za radikální, je nyní považováno za normální. U firem tak byl zpochybněn předpoklad, že výnosy akcionářů by měly být maximalizovány za každou cenu, a hlavním cílem investorů se stalo udržitelné investování.
  • Udržitelné investování podle kritérií ESG – objevte hodnocení ESG v obchodní platformě LYNX
    Dlouhodobě udržitelné investice oprávněně přitahují pozornost stále více investorů. S nejnovější aktualizací obchodní platformy LYNX můžete snadno zjistit, zda vaše akcie splňují kritéria ESG. Vy si vyberete, která kritéria jsou pro vás důležité, a poté se vám zobrazí, zda daná akcie splňuje vaše osobní požadavky. V následujícím článku stručně probereme investování podle ESG a ukážeme vám, jak najít tato data v obchodní platformě LYNX.
  • Udržitelným investicím nejvíce věří mladí. Do ekologických společností investuje 8 % lidí do 26 let
    Finanční návratnost úsporných opatření je pro 20 % Čechů důležitější než před začátkem koronavirové krize. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments CEE prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.[1]
  • Udrží USDJPY své stávající hodnoty? Dolar pod tlakem...
    Ke konci týdne bychom se chtěli podívat na USDJPY. Potenciální spouštěč volatility na tomto měnovém páru by mohl být Michigan Consumer Sentiment, který bude dnes zveřejněn.
  • Ueda by mohl být novým šéfem BoJ💥
    Japonský jen prudce posílil po zprávě, že ekonom Kazuo Ueda může v dubnu nahradit Kurodu poté, co Amamiya odmítla vládní nabídku. Ve stejné době, bývalý šéf FSA, Ryozo Himino může působit jako zástupce guvernéra BOJ.
  • Uedy z BoJ schůzka s premiérem a tisková konference
    Éra Kurody definitivně skončila a Ueada se ujímá vedení Bank of Japan. Dnes máme první veřejnou tiskovou konferenci nového šéfa BoJ, který se dříve setkal s premiérem. Zde je několik postřehů ze setkání a tiskové konference:
  • Uhelnou elektrárnu Yunus Emre se nepodařilo prodat
    ČR do uhelné elektrárny Yunus Emre vložila 12 miliard korun. Premiér Andrej Babiš bude jednat s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem o nedokončené elektrárně pro tureckou společnost Adularya. O projekt nemá nikdo zájem.
  • Uhlí i dřevo k vytápění podraží. Právě teď je nejlepší čas se předzásobit, ušetřit lze tisíce
    Květen je měsícem levného uhlí i dříví. Právě teď je tak nejlepší čas se předzásobit na příští topnou sezónu. Letos to platí dvojnásob. Uhlí i palivové dříví citelně podraží.
  • Uhlíková stopka po těžbě BTC se z celosvětových emisí CO2 podílela méně než 0,08%
    Společnost CoinShares zveřejnila, že těžební síť BTC za rok 2020 vyprodukovala přibližně 36 milionů tun oxidu uhličitého, v minulém roce vyprodukovala 41 milionů tun. Podle studie by bylo ideální, kdyby z trhu mohlo být odstraněno 2 miliony tun CO2.
  • Uhorková sezóna má odklad
    Začínajú sa dva letné mesiace, ktoré sú za normálnych okolností pokojné a diétne na headliny. Obchodníci sa...
  • Úhrady v BTC klesly o 65 %
    Kryptotrh je opět klidný, což způsobilo, že někteří odborníci se domnívají, že dlouhé pozice brzy vzrostou, což následně povede k novému růstu kryptoměn. Stále však existují někteří, kteří trvají na tom, že bitcoin a další kryptoměny budou čelit nové vlně výprodejů, pokud ceny v blízké budoucnosti neporostou ze současných minim.
  • Uchazečů je více než volných míst, poprvé od roku 2018
    Podíl nezaměstnaných v souladu s naším odhadem stoupl v lednu na 3,9 % z prosincových 3,7 %. Pro leden je zhoršení historicky obvyklé, kdy na finální výsledek nepříznivě působily sezónní vlivy. Zhoršení výsledku zároveň přispělo k srovnání počtu uchazečů a volných pracovních míst, kdy poprvé od března 2018 je poměr volných pracovních míst na uchazeče nižší než jedna.
  • U Indonésie zadrželi íránský a panamský tanker při překládce ropy
    Indonéská pobřežní stráž zadržela íránský a panamský tanker pro podezření z překládky ropy v indonéských vodách. Obě lodě byly zadrženy v moři u břehů Kalimantanu v neděli a odtaženy byly k ostrovu Batam. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
  • UK adeptom na zníženie ratingu
    Akciové obchodovanie v US včera začalo v klesajúcom tóne, ktorý viedli akcie Apple, no nakoniec optimizmu...
  • Ukázal případ Řecka životaschopnost eurozóny, nebo nevyhnutelnost rozpadu?
    Finanční pomoc Řecku v pondělí skončila. Před zemí, která se vyhnula bankrotu za cenu obrovského hospodářského propadu, kdy na základě podmínek věřitelů seškrtala veřejné výdaje a zvýšila daně, tak zůstává více než 40 let splácení dluhu. Ten činí přes 320 miliard eur (8,3 bilionu Kč) - tedy více než 180 % HDP.
  • Ukazatele naznačují posílení amerického dolaru
    Minulý týden investoři nakupovali americký dolar a tlačili globální rezervní měnu z několikaletého minima. Investoři měli tendenci vracet se k bezpečným měnám, protože akciový trh zažil jeden z nejhorších týdnů od začátku pandemie koronaviru.
  • Ukázkový reálný obchod: Prodej vertikálního put spreadu na index S&P 500
    V krátkém videu Vám bude podrobněji popsán jeden z reálných obchodů. Provedeni budete aktuálním nastavením trhu S&P 500 před vstupem do pozice, samotnou technikou vstupu i řízením pozice pro případ, že by se situace na trhu vyvíjela nepříznivě.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
MIG Bank
FXDD
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader