Čtvrtek 28. březen 2024 23:18
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní zpráva z akciového trhu 8.3.2019

08.03.2019 10:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

  • ČEZ podle Hospodářských novin projevil zájem o koupi aktiv společnosti innogy.
  • ČEZ koupil finského správce budov Caverion.
  • Dle vyjádření ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové by se měla aukce frekvencí pro mobilní sítě 5G konat v říjnu letošního roku.
  • Evropské akcie by měly otevřít se ztrátou.
  • Událostí dne bude zveřejnění statistik z amerického trhu práce. Ty by měly ukázat další solidní počet volných pracovních pozic, růst by měly i hodinové výdělky Američanů.
  • Analytici Société Générale snížili doporučení pro dvě britské společnost zabývající se těžbou kovových rud, a to na Držet pro BHP Billiton a Prodat pro Rio Tinto.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Indexy Dow Jones a S&P 500 shodně odepsaly 0,8 % své hodnoty a technologický Nasdaq poklesl o 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 ztrácely téměř všechny sektory s výjimkou utilit (+0,3 %). Nejhlouběji se propadli výrobci luxusního zboží, kteří zaznamenali ztrátu ve výši 1,4 %.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují poslední obchodní den tohoto týdne ztrátově. Propady se pohybují až do výše 4,4 % v případě čínských pevninských indexů. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který ztrácí 2 %, se nedaří ani jednomu sektoru. Největší ztrátu zaznamenávají technologické firmy (-2,8 %) a naopak nejmenší ztrátu (-1,2 %) mají síťová odvětví.

Hlavními důvody negativní nálady na akciových trzích jsou včerejší snížení prognózy ECB na růst ekonomiky eurozóny a obavy Číny ohledně úspěšného uzavření obchodní dohody. Evropská centrální banka včera představila svoji aktualizovanou prognózu, v níž došlo k razantnímu poklesu očekávaného růstu HDP eurozóny pro letošní rok z 1,7 % na 1,1 %. To způsobilo, že evropské akciové trhy ihned po tomto ohlášení začaly klesat a uzavřely včera ve ztrátách. Druhá negativní zpráva se týká obchodní dohody, když čínští představitelé vyjádřili své obavy, že dohoda nemusí být do konce března podepsána. Narážejí především na nepředvídatelnost kroků amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je schopen výrazně změnit dohodnuté podmínky těsně před podpisem smlouvy. V tomto případě se jedná o jedno z mála negativních vyjádření čínské strany k probíhajícím jednáním.

ČEZ

V dnešním vydání Hospodářských novin se vyskytly informace o údajném chystaném prodeji aktiv plynárenské společnosti innogy do rukou energetické skupiny ČEZ. Podle informací HN loni na podzim poslal ČEZ nabídku společnosti innogy. Hodnota takové transakce by mohla činit vyšší desítky miliard korun. Případný prodej, jenž ale není zatím jistý, by mohl být součástí obří transakce mezi německými energetickými firmami RWE, pod niž innogy spadá, a E.ON. Ty si  v rámci Evropy prohazují aktiva v obchodu, jehož výše podle předběžných odhadů překročí částku 1,1 bilionu korun. V Česku innogy dodává plyn asi 1,2 milionu zákazníků. Firmě se ale daří i v dodávkách elektřiny, kde má přes 420 tisíc odběratelů. Otázkou je, jak by se antimonopolní úřad díval na případnou akvizici aktiv innogy ze strany ČEZ. Ten dodává třem milionům zákazníků elektřinu a dalším 400 tisícům plyn. Spojením obou společností by vznikla velká dominantní skupina, což by mohl být kámen úrazu před antimonopolním úřadem.

Dceřiná společnost ČEZ ESCO, firma Kart, koupila v lednu od finské firmy Caverion její odnož Caverion ČR. „Společnost nabízí komplexní služby facility managementu: správu objektů, provoz a řízení technologií, preventivní údržbu a revize, úklid, ostrahu a jiné,“ uvádí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Skupina ČEZ se díky finské transakci dostane také k velmi zajímavé klientele. „Mezi hlavní zákazníky Caverion ČR patří Palladium, C&A Moda, Kaufland nebo Marks & Spencer,“ vysvětluje Kříž. Cena transakce není známá.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu 6.8.2018
    Americké trhy ukončily páteční obchodování v zelených číslech a celkově si za minulý týden připsaly zisky ve výši 0,8 %. Indexy Dow Jones a S&P 500 vzrostly shodně o 0,5 %. Technologický Nasdaq si připsal pouze 0,1 %. Dařilo se naprosté většině sektorů, když ztrátové byly pouze energetické společnosti, které odepsaly 0,5 % své hodnoty. Nejlépe se vedlo realitním developerům (+1,3 %) či výrobcům nezbytného zboží (+1,2 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 7.11.2018
    Americké akciové trhy si včera připsaly zisky. Průmyslový Dow Jones index si polepšil o 0,7 %, S&P 500 a technologický Nasdaq shodně získaly po 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo všem sektorům. Nejziskovějšími odvětvími se stali zpracovatelé komodit (+1,4 %) a průmyslové podniky (+1,1 %). Nejmenší zisky si připsaly energetické společnosti, a to 0,3 %. Včera proběhly ve Spojených státech volby do Kongresu, který se skládá ze dvou komor. Sněmovnu reprezentantů se podařilo vybojovat demokratům, zatímco Senát obhájili republikáni.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 7.1.2019
    Akciové trhy ve Spojených státech zakončily páteční obchodování solidními zisky. Index Dow Jones vzrostl o 3,3 %, S&P 500 si připsal 3,4 % a Nasdaq si polepšil dokonce o 4,3 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo všem sektorům. Nejlépe na tom byly technologické firmy se ziskem 4,4 %, které korigovaly svůj předchozí silný propad kvůli snížené guidance pro 1Q 2019 pro společnost Apple (+4,3 %). Velmi se dařilo také telekomunikačním firmám, které si polepšily o 4,1 %. Nejmenší zisk ve výši 1 % si připsali realitní developeři. Celkově si za první týden letošního roku americké trhy připsaly jedno procento.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 7.2.2018
    Americké trhy po velmi volatilním úvodu obchodování v závěru včerejší seance zamířily strmě vzhůru a ukončily tak krátkou sérii výprodejových dnů. Index Dow Jones včera získal 2,3 %, S&P 500 se zhodnotil o 1,7 % a technologický Nasdaq si polepšil o 2,1 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo dvojici sektorů informačních technologií a zpracovatelů surovin, které si shodně připsaly 2,8 %. Trojici vítězů uzavírali výrobci luxusního zboží, když získali 2,5 %. Na druhé straně bylo odvětví utilit, které ztratilo 1,5 %, a druhý a zároveň poslední ztrátový sektor byly nemovitosti (-0,2 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 7.3.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ztrátami. Index Dow Jones odepsal 0,5 %, S&P 500 přišel o 0,7 % a technologický Nasdaq poklesl o 0,9 %. V rámci širšího indexu S&P 500 nejvíce oslabily akcie firem ze sektoru zdravotní péče (-1,5 %) a energetické společnosti (-1,3 %). Nejvyšší zisk ve výši 0,2 % si připsali zpracovatelé komodit.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 7.6.2018
    Americké trhy uzavřely středeční obchodování solidními zisky. Index Dow Jones vzrostl o 1,4 %, S&P 500 získal 0,9 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,7 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo zpracovatelům surovin (+1,9 %), finančním institucím (+1,8 %) a telekomunikačním společnostem (+1,5 %). Ztrátový byl pouze jediný sektor, a to utility, když si pohoršily o 2,1 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 7.8.2018
    Americký akciový trh uzavřel první seanci tohoto týdne v plusu. Index S&P 500 si připsal 0,4 % a vystoupal tak na svoji nejvyšší hodnotu od ledna letošního roku. Finančním akciím, které včera přidaly 0,4 %, pomohly výsledky investiční společnosti Berkshire Hathaway, energetické tituly (+0,3 %) podpořily rostoucí ceny ropy. Vůbec nejvíce se ale dařilo prodejcům zbytného zboží, jejichž akcie vzrostly o dvě třetiny procenta, následovaným informačními technologiemi se ziskem 0,6 %. Naproti tomu v červeném zakončili včerejší obchodování realitní developeři (-0,2 %) a telekomunikační společnosti (-0,1 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 8.10.2018
    Páteční obchodování na americkém akciovém trhu se neslo ve znamení ztrát. Důvodem byly zveřejněné statistiky z trhu práce. Ty vypovídají o napjaté situaci na pracovním trhu a potvrzují tak nutnost dalšího zvyšování úrokových sazeb. To představuje limitující faktor pro růst akciových trhů. Průmyslový Dow Jones ztratil 0,7 %, S&P 500 snížil svoji hodnotu o 0,6 % a technologický Nasdaq si pohoršil dokonce o 1,2 %. Ztrácely téměř všechny sektory, a to až 1,3 % (technologické společnosti). Jedinou výjimkou byla síťová odvětví, která si připsala 1,6 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 8.11.2018
    Povolební atmosféra ve Spojených státech vyhnala akciové trhy vzhůru. Průmyslový Dow Jones index a S&P 500 si shodně polepšily o 2,1 %. Technologický Nasdaq si připsal dokonce 2,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo všem sektorům. Nejziskovějšími odvětvími se stali výrobci luxusního zboží (+3,2 %) a farmaceutické firmy (+2,9 %). Nejmenší zisky si připsali výrobci nezbytného zboží, a to 0,6 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 8.2.2019
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování ve ztrátách. Průmyslový index Dow Jones a S&P 500 shodně oslabily o 0,9 %. Technologický Nasdaq ztratil 1,2 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejméně dařilo energetickým společnostem (-2,1 %). Ty stáhla dolů klesající cena ropy, když cena za jeden barel ropy Brent včera oslabila o 1,5 USD na 52,5 USD. Zajímavější zisky si připsalo pouze odvětví utilit (+1,3 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 8.4.2019
    Americký akciový trh uzavřel páteční obchodování v zisku díky pokračující vlně optimismu ohledně obchodních jednání Spojených států a Číny. Index Dow Jones posílil o 0,2 %, S&P 500 si polepšil o 0,5 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo energetickým společnostem (+1,7 %) a síťovým odvětvím (+1 %). Na opačné straně se nacházely pouze zpracovatelé komodit se ztrátou 0,1 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 8.8.2018
    Americkému akciovému trhu se dařilo i v průběhu včerejší seance. Index S&P 500 si připsal 0,3 % a uzavřel tak na nejvyšší úrovni od 26. ledna letošního roku. Zřejmě nejzajímavější zprávou bylo, že Elon Musk zvažuje odkup akcií společnosti Tesla a jejich stažení z burzy. Akcie reagovaly růstem o 11 %. Nákupnímu apetitu přispěly i příznivé hospodářské výsledky firem.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 9.11.2018
    Akciové trhy ve Spojených státech včera částečně korigovaly středeční růst. Průmyslový Dow Jones index posílil o čtyři setiny procenta, S&P 500 oslabil o 0,3 % a technologický Nasdaq ztratil 0,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 nejhůře dopadly energetické společnosti, které přišly o 2,2 % své hodnoty. Důvodem byl včerejší pokles cen ropy na světových trzích z přibližně 72 USD za barel na necelých 71 USD za barel. Nedařilo se ani telekomunikačním společnostem (-0,9 %) či zpracovatelům komodit (-0,5 %). Nejúspěšněji včerejšek zakončily finanční instituce se ziskem 0,3 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 9.1.2018
    Americkým trhům se přes ne moc příznivé otevření trhů podařilo pondělní obchodování zakončit převážně v zelených číslech. Průmyslový Dow Jones ztratil necelou jednu desetinu procenta, S&P 500 index přidal 0,2 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,3 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejvíce dařilo utilitám (+0,9 %). Druhé místo obsadila dvojice sektorů energií a nemovitostí, když si shodně připsaly 0,6 % hodnoty. Ztráty utrpěla pouze odvětví zdravotní péče (-0,4 %) a finanční instituce (-0,1 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 9.4.2019
    Americký akciový trh uzavřel pondělní obchodování různorodě. Index Dow Jones oslabil o 0,3 %, S&P 500 si polepšil o 0,1 % a technologický Nasdaq posílil o 0,2 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo energetickým společnostem (+0,5 %) a výrobcům nezbytného zboží (+0,4 %). Na opačné straně se nacházela především síťová odvětví se ztrátou 0,7 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 9.5.2018
    Americké trhy zakončily úterní obchodování téměř beze změn oproti pondělním uzavíracím cenám. V rámci indexu S&P 500, který odepsal pouhé tři setiny procenta, se nejméně dařilo sektoru utilit (-2,5 %). Před většími ztrátami pomohly indexu hlavně energetické společnosti (+0,8 %) spolu s dvojicí odvětví, průmyslových podniků a finančních institucí, která si připsala zisky ve výši 0,7 %.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: ADP report potvrdí dobrou situaci na americkém trhu práce
    Dnes bude zveřejněn pouze ADP report mapující situaci na americkém trhu práce. Ten by měl vykázat vysoký počet volných pracovních míst a nahrát tak kurzu dolaru. Včera jsme vydali naše nové Ekonomické výhledy pod názvem „Ve znamení silného růstu“. Více informací naleznete ZDE.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Aleš Michl se stane novým členem bankovní rady ČNB
    Včerejší zprávou dne je potvrzení Aleše Michl jako nového člena bankovní rady ČNB. Domácí centrální banka tak přivítá ekonoma, který preferuje silnou korunu. Zařadit by se tak mohl do jestřábího křídla. Investoři ve světě však dnes budou sledovat hlavně americká čísla z trhu práce. I přes působení hurikánu Florence očekáváme další velmi dobrý výsledek.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Americká centrální banka ponechá sazby beze změny
    Hlavní událostí dnešního dne bude zasedání americké centrální banky. Ta sice ponechá úrokové sazby beze změny, mohla by však oznámit své plány ohledně snižování bilanční sumy. Náš hlavní scénář však počítá s tím, že k tomuto kroku přistoupí až v září. Ve stínu zasedání Fedu dnes zveřejněná data zřejmě zaniknou. Bude mezi ně patřit prodej nových domů ve Spojených státech a francouzská červencová spotřebitelská důvěra. Ta by se měla udržet na vysokých hodnotách z minulého měsíce.
  • Ranní zpráva z finančního trhu: Americká ekonomika stále vytváří nová pracovní místa
    Konec tohoto týdne přináší první zajímavá data letošního roku. Data z amerického trhu práce ukáží, že americké hospodářství stále vytváří pracovní místa ve velkém. Naznačí tak, že postupná normalizace měnové politiky může pokračovat. Na druhé straně statistici v eurozóně ukáží, že inflace v EMU je stále slabá. Celkově by tak dnešní data měla svědčit zeleným bankovkám.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani