Úterý 19. březen 2024 07:00
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

5 nejlepších dividendových ETF roku 2019

06.03.2019 13:14  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

ETF jsou ideální investiční instrumenty pro investory, kteří nemohou, nebo nechtějí věnovat obchodování příliš mnoho času. Akcie s vysokými dividendami jsou nesmírně atraktivní pro investory, zejména se střednědobým a dlouhodobým časovým horizontem.

Kombinací obou jsou pak ETF, které se soustředí na akcie s vysokými dividendami. 5 nejznámějších dividendových ETF vám představíme v následujícím článku.

Nejlepší dividendové ETF 2019

 

Dozvíte se:

  • ETF –  Silný nástroj pro investory
  • Akcie s vysokými dividendami – stabilní společnosti se zajímavým extra profitem
  • PRIIP: Dočasné rozhodnutí emitentů, ale ne možnosti
  • Top 5 dividendových ETF
 

ETF – silný nástroj pro investory

Zkratka ETF znamená Exchange Traded Fund. Jedná se o fondy, které jsou obchodovatelné na burze stejnou formou jako akcie. ETF má vždy specifickou skladbu. To znamená, že je sestaveno z titulů podle určitého „tématu“. Může kopírovat index, zaměřovat se na specifické komodity, nebo například na akcie ekologických společností.

Výhodou ETF je jejich okamžitá a trvala obchodovatelnost a velmi nízké poplatky v porovnání s tradičními investičními fondy.

Akcie s vysokými dividendami – stabilní společnosti se zajímavým extra profitem

Akcie s vysokými dividendami představují stabilní, velké společnosti, které po mnoho let generují významné zisky a umožňují investorům podílet se na těchto ziscích vyplácením vysokých dividend. Společnosti jako Daimler, Deutsche Telekom, BMW a E.ON jsou v horní části indexu DAX z hlediska dividendového výnosu (výnos dividend = dividenda / cena akcie).

Akcie s vysokými dividendami

Obvykle se nejedná o akcie, které by během krátké doby měly potenciál zdvojnásobit cenu. Společnosti s velkým růstovým potenciálem potřebují na svoji expanzi peníze a tudíž zpravidla vyplácejí velmi malé dividendy nebo vůbec žádné.

Akcie s vysokými dividendami se hodí spíše jako dlouhodobá investice. Fungují jako pevný základ pro sestavení investičního portfolia, které nabízí stabilní příjmy na pravidelné bázi.

LYNX TIP: Objevte dividendový kalendář na rok 2019

PRIIP: Dočasné rozhodnutí emitentů, ale ne možnosti

Naše prezentace nejzajímavějších vysokodividendových ETF v současnosti neobsahuje americké produkty, které jsou momentálně nedostupné soukromým investorům v České republice. Důvodem jsou takzvané PRIIP. Pod touto zkratkou se skrývá sousloví Packaged Retail and Insurance-based Investment Products. Jedná se o nařízení EU z konce roku 2014,  které nařizuje, že veškeré „zabalené“ investiční produkty musí být poskytovány s jednotnou informací, která objasňuje charakteristiky a rizika daných produktů, aby byla zajištěna potřebná transparentnost pro investora.

Čtěte také >> Jak i nadále obchodovat US ETF?

Od 1. ledna 2018 vstoupilo toto nařízení v platnost. Jelikož američtí emitenti ETF zatím neposkytli informační dokumenty PRIIP, nejsou momentálně obchodovatelné na evropských burzách cenných papírů, dokud nesplní tento požadavek.

To však neznamená, že některé oblasti jako jsou akcie Wall Street nelze získat jako dividendové ETF. Nejedná se o to, co se v těchto ETF obchoduje, ale pouze o jejich emitenty. Příležitosti investorů, vybrat si nejzajímavější cílové oblasti, zůstávají nezměněny.

Top 5 dividendových ETF

Vybrali jsme 5 nejzajímavějších dividendových ETF. Měly by také vykazovat odpovídající rozmanitost obsažených titulů. Dva z uvedených ETF titulů investují v USA, jeden na globální úrovni, jeden pouze v eurozóně a jeden se soustředí na rozvíjející se trhy.

Do grafů jsme zahrnuli komparativní indexy odpovídající příslušným investičním regionům, abychom popsali výkonnost, které jednotlivé ETF dosáhly v roce 2018. Jakkoliv malé v nominálních hodnotách se v některých případech mohou zdát, jejich výkonnost dosáhla dobrých výsledků. Musíme si též uvědomit, že rok 2018 byl slabým pro trhy celkově.

Všechny grafy jsou rozloženy na jeden rok a ukazují cenovou výkonnost příslušného ETF bez rozpočtu.

5. Deka EURO iSTOXX ex Fin.

Deka EURO iSTOXX ex Fin. ETF (ISIN: DE000ETFL482 – symbol: ELFC – obchodní měna: EUR) investuje do 50 akcií s nejvyššími dividendami v eurozóně, přičemž vylučuje finanční sektor. ETF byl spuštěn na podzim roku 2015. Pokles o 4,18 %, bez započítání výplaty dividend byl velmi dobrý výsledek v porovnání s výkonem indexu Euro Stoxx 50. Při zohlednění výplaty dividend byla výkonnost -2,4 %, což je velmi kvalitní výsledek v porovnání s -14 %, kterého dosáhl referenční index od konce ledna 2018.

ETF vyplácí dividendy čtvrtletně a obchoduje se v EUR na burze Xetra ve Stuttgartu.

Deka EURO iSTOXX ex Fin.

4. SPDR S&P Global Dividend Aristocrats

SPDR S&P Global Dividend Aristokrat ETF (ISIN: IE00B9CQXS71 – symbol: ZPRG – obchodní měna: EUR) byl spuštěn v roce 2013. Dá se říci, že se jedná o veterána mezi dividendovými ETF. Fond má objem více než 300 milionů EUR, a proto je poměrně velký pro tuto kategorii.

Tento ETF vyplácí své dividendy čtvrtletně. Je obchodované v EUR na burze cenných papírů Xetra ve Stuttgartu.

SPDR S&P Global Dividend Aristocrats

LYNX TIP: Objevte průvodce obchodováním ETF

3. iShare Emerging Markets Dividend ETF

iShares Emerging Markets Dividend ETF (ISIN: IE00B652H904 – Symbol: EUNY – obchodovací měna: EUR) investuje do akcií společností na rozvíjejících se trzích, které vyplácejí dividendy a byly schopny je stabilně vyplácet po dobu několika let. V segmentu rozvíjejících se trhů má toto dividendové ETF nejlepší výkon. Fond zahájil svoji činnost v roce 2011.

Dividendy jsou vypláceny čtvrtletně a fond je obchodovaný v EUR na burze Xetra ve Stuttgartu.

Share Emerging Markets Dividend ETF

2. iShares MSCI USA Dividend IQ ETF

IShares MSCI USA Dividend IQ ETF (ISIN: IE00BKM4H312 – Symbol: QDVD – obchodovací měna: EUR) investuje výhradně do amerických akcií s vysokými dividendovými výnosy. V posledních 12 měsících toto ETF přesvědčivě překonalo kompozitní index NYSE.

Dividendy vyplácí jednou za půl roku a obchoduje se v EUR na burze Xetra ve Stuttgartu.

iShares MSCI USA Dividend IQ ETF

1. SPDR S&P US Dividend Aristocrats

Fakt, že první a druhé místo obsadily ETF se zaměřením na americký trh, je částečně dán posílením USD vůči EUR za posledních 12 měsíců. Na obrovském americkém trhu můžeme najít spoustu akcií s vysokými dividendami. SPDR S&P US Dividend Aristokrat ETF ISIN: IE00B6YX5D40 – symbol: SPYD – obchodní měna: EUR) je jedním z největších ETF v sektoru dividendových ETF s objemem přesahujícím 2 miliardy EUR.

Dividendy vyplácí čtvrtletně a stejně jako ostatní ETF uvedené v našem seznamu se také obchoduje na burze Xetra ve Stuttgartu.

SPDR S&P US Dividend Aristocrats

Shrnutí nejlepších dividendových ETF

V následující tabulce jsme pro vás shrnuli prezentované dividendové ETF a jejich charakteristiky.

PořadíNázevCílová oblastDividendyVýkonnost za 1 rokVýkonnost za 1 rok včetně výplaty dividendVýkonnost za 3 rokyRoční nákladyMěnaTicker
1SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETFUSAano5,00%6,05%32,57%0,35%EuroSPYD
2iShares MSCI USA Dividend IQ ETFUSAano2,42%3,08%28,58%0,35%EuroQDVD
3iShares Emerging Markets Dividend ETFRozvíjející se trhyano-2,16%0,89%42,80%0,65%EuroEUNY
4SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ETFGlobálníano-2,50%-0,16%17,34%0,45%EuroZPRG
5Deka EURO iSTOXX ex Fin Dividend Plus ETFEUano-4,18%-2,40%12,60%0,32%EuroELFC

Dividendové ETF –  vynikající základ pro vaše investiční portfolio

Samozřejmě, existují ETF s mnohem rychlejším výkonem, například ty, které se soustředí na akcie technologických firem. Ale dynamika na určitých titulech jde také ruku v ruce s vyššími riziky. Pokud hledáte pevné základy pro vaše investiční portfolio, kombinace dividendových ETF je naprosto ideální.

Ať už chcete investovat globálně, soustředit se pouze na USA, Asii, Evropu, nebo Německo, mezi dividendovými ETF určitě najdete zástupce, který sedí vašemu investičnímu cíli.

Chcete obchodovat ETF na burze cenných papírů?

LYNX nabízí obchodování s vybranými ETF přímo na domácích burzách. Můžete těžit z vysokého objemu obchodování a z úzkého spreadu.

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi či forexem za příznivé poplatky.

U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím našich profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn.

Obchodujte ETF s LYNX

LYNX umožňuje nákup a prodej ETF na evropských i asijských burzách za extrémně nízké poplatky.

Objevte více o investování do ETF
ETF trading: Graf při obchodování ETF

The post 5 nejlepších dividendových ETF roku 2019 appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 5 důležitých témat pro rok 2020
    Trhy na rekordních úrovních a hodně politických faktorů a intervencí centrálních bank - to je ve zkratce to důležité, co jsme na trzích zažili v roce 2019. Jaký bude rok 2020? V této analýze se podíváme na 5 událostí, se kterými by měl každý obchodník letos počítat.
  • 5 důvodů, proč byste si tento víkend neměli nechat ujít Finanční Konferenci ShowFx World
    Jestliže jste obchodník působící na českém či slovenském trhu anebo máte jen zájem o obchod a investice, přijměte prosím pozvání na Finanční Konferenci ShowFx World v Praze, která se bude konat 16. února v hotelu Corinthia Hotel Prague.
  • 5 důvodů proč navštívit Finanční konferenci ShowFx World v Bratislavě
    Tuto sobotu 8. září, zveme každého, kdo se zajímá o trading a investování, do hotelu NH Hotel Gate One Bratislava na bezplatnou vzdělávací akci – Finanční Konferenci ShowFx World v Bratislavě.
  • 5 důvodů proč navštívit Finanční konferenci ShowFx World v Bratislavě
    Túto sobotu 21. septembra, pozývame každého, kto sa zaujíma o trading a investovania, do hotela NH Hotel Gate One Bratislava na bezplatnú vzdelávaciu akciu - Finančné Konferenciu ShowFx World v Bratislave.
  • 5G boom srovnatelný s fenoménem internetu 90. let
    Globální trh 5G sítí byl v roce 2020 zhodnocen na 41 miliard dolarů a očekává se, že mezi roky 2021 a 2028 dojde až k 50% růstu.[1] Jen v USA by mohlo dojít k vytvoření až 16 milionu pracovních míst mezi mnoha sektory ekonomiky. [2] Tato nová revoluce a implementace 5G sítí by mohla být podle analýzy CapitalPanda podobná rozvoji internetu na počátku 90. let minulého století.
  • 5G technologie od Nokie vytlačují Huawei
    „Zákaz technologií 5G od společnosti Huawei se britským telekomunikačním společnostem prodraží. Nicméně současné kroky BT Group nám ukazují, že lze rozvíjet sítě 5G i bez čínských technologií, což do budoucna může sehrát důležitou roli v otázkách národní bezpečnosti,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • 5 kryptoměn, které sledovat tento týden
    Pokud cena BTC vystoupá nad 60 000 dolarů, vybrané altcoiny jako AVAX, MATIC, EGLD a MATIC zůstanou silné. Bitcoin bojuje na hranici 58 000 dolarů, ale to nebrání vybraným altcoinům dosahovat nových historických maxim. To ukazuje, že investoři sledují vývoj jednotlivých coinů.
  • 5 kryptoměn s nízkou kapitalizací, které akumulovat před bitcoin halvingem v roce 2024
    Pro všechny nadšence do bitcoinů a kryptoinvestory se příští rok na jaře chystá důležitá událost, a to takzvaný bitcoin halving. Blokové odměny pro těžaře v bitcoinové síti budou sníženy na polovinu, což minimalizuje množství obchodovatelných BTC a má působit protiinflačně.
  • 5 nejlepších akcií Internet of Things (IoT) roku 2019
    Pojem Internet of Things (IoT) není pro mnoho investorů vůbec znám. Nicméně se jedná o megatrend, který v nadcházejících letech pravděpodobně nabude působivých rozměrů. V následujícím článku objevíte 5 nejlepších akcií, které můžeme zařadit do megatrendu Internet of Things (česky také jako internetu věcí), a které mohou v nejbližší době patřit na burze mezi jasné vítěze.
  • 5 nejlepších amerických dividendových akcií 2020
    Snem každého dlouhodobého investora je nakoupit akcie a vyčkat, až se mu investice vrátí. Představíme vám způsob, jak jednoduše obohatit vaše akciové portfolio. Způsob jak docílit vyššího příjmu na pravidelné bázi a jak překonat výnosy nejdůležitějších indexů jako je index S&P 500 či DAX.
  • 5 nejlepších dividendových ETF roku 2020
    ETF jsou ideální investiční instrumenty pro investory, kteří nemohou, nebo nechtějí věnovat obchodování příliš mnoho času. Akcie s vysokými dividendami jsou nesmírně atraktivní pro investory, zejména se střednědobým a dlouhodobým časovým horizontem. Kombinací obou jsou pak ETF, které se soustředí na akcie s vysokými dividendami. 5 nejznámějších dividendových ETF vám představíme v následujícím článku.
  • 5 nejlepších ETF na Nasdaq 100
    Americký index Nasdaq 100 zahrnuje nejdůležitější a největší společnosti kótované na americké počítačové burze NASDAQ pod jednou střechou. Mezi investory na celém světě je Nasdaq 100 vnímán jako symbol silných a progresivních společností, jejichž akcie v průběhu let generovaly obrovské zisky.
  • 5 Nejlepších ETF na S&P 500 – investujte do nejvýznamnějšího akciového indexu na světě
    Standard & Poor’s 500, nebo zkrátka S&P 500, je nejdůležitějším akciovým indexem v USA. Jelikož Wall Street je stále světovým měřítkem trhu a neoficiálním symbolem burzy. Dá se říct, že S&P 500 je nejdůležitějším indexem na světě.
  • 5 Nejlepších ETF na S&P 500 – investujte do nejvýznamnějšího akciového indexu na světě
    Standard & Poor’s 500, nebo zkrátka S&P 500, je nejdůležitějším akciovým indexem v USA. Jelikož Wall Street je stále světovým měřítkem trhu a neoficiálním symbolem burzy. Dá se říct, že S&P 500 je nejdůležitějším indexem na světě.
  • 5 nejlepších FinTech akcií roku 2020
    FinTech (Financial Technology) je oblast, která se v posledních letech stává stále důležitější. Jedná se o se...
  • 5 nejlepších FinTech akcií roku 2020
    FinTech (Financial Technology) je oblast, která se v posledních letech stává stále důležitější. Jedná se o sektor s obrovským potenciálem. Nicméně, kde jsou velké příležitosti, jsou i velká rizika.
  • 5 nejlepších ICO v říjen, do kterých můžete investovat za účelem dlouhodobých zisků
    Prozkoumejte lákavou říši kryptoměnových ICO a ponořte se s námi do světa 5 nejlepších projektů, které jsou připraveny v nadcházejícím roce rozdmýchat vaše investiční portfolio. Kryptoměnové presale projekty často patří k těm, které přinášejí nejvyšší zisky – kromě výběru z nejlepších presales kryptoměn v roce 2023 obsahuje tento seznam také jeden již zavedený projekt, který pro svůj ekosystém spouští zcela novou kryptoměnu.
  • 5 nejlepších ruských akcií pro rok 2020
    Ruské akcie jsou v momentálně velmi levné. Špatná správa a řízení společností, sankce a vysoká váha ropy a zemního plynu, které jsou momentálně také velmi levné, tlačí ceny ruských akcií směrem dolů. To může investorům, kteří vidí za roh těchto negativních faktorů, nabídnout zajímavé investiční příležitosti. Mnoho ruských akcií vyplácí velkorysou dividendu a má zajímavá aktiva.
  • 5 nejlepších short ETF DAX pro ochranu vašeho investičního portfolia v roce 2020
    ETF (Exchange Traded Funds) jsou velmi efektivním a jednoduchým způsobem, jak investovat do vývoje celých seg...
  • 5 nejlepších tipů na akcie od Warrena Buffetta
    Připravili jsme pro Vás několik rad o investování do akcií od Warrena Buffetta, který je nyní známý jako „Zázrak z Omahy“, jehož čisté jmění činí téměř 84 miliard dolarů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader