Sobota 20. duben 2024 05:28
reklama
CapXmaster
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
CapXmaster srovnani

Investice do lithia – 3 nejlepší lithiové akcie pro rok 2019

04.03.2019 11:20  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Lithium je kov hojně využívaný pro výrobu baterií. Používá se při výrobě elektromobilů, chytrých telefonů, tabletů a další populární spotřební elektroniky.

Současný vzestup popularity těchto výrobků má za následek výrazný nárůst poptávky po lithiu, což vedlo k strmému růstu ceny lithia. Rok 2018 nebyl sice úplně nejlepší pro těžaře lithia a jeho cena poklesla v důsledku přehřátí trhu.

Pro mnoho investorů se jedná o velmi atraktivní investiční příležitost. Jakým způsobem je možné investovat do lithia?

Jednou z nejpopulárnějších možností investice do lithia je nákup akcií společností, které lithium těží. Připravili jsme pro vás analýzu pěti lithiových akcií, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

 

Lithiové akcie v roce 2019

Svět automobilů právě zažívá přechod do 3. tisíciletí. Podíl vozů s hybridním pohonem nebo elektromotorem prudce stoupá.

Energie pro elektromobily je generována v jejich bateriích. K jejich produkci je potřeba obrovské množství specifických surovin a lithium je právě jedna z nejdůležitějších. Není pro to divu, že tento lehká kov je několik posledních let na burze horkým tématem s vysokými fluktuacemi zaznamenané ceny.

K vybudování vhodných baterií je však potřeba obrovské množství surovin, zejména lithia. Není proto divu, že lehký kov na akciovém trhu je horkým tématem po celé roky a vysokými fluktuacemi zaznamenané ceny.

 

Korekce cen nabízí vstupní příležitosti

Korekce ceny lithia představuje zajímavou vstupní příležitost zejména pro dlouhodobější investory. V roce 2019 se očekává další průlom v odvětví elektromobilů. Zejména kvůli stále sílící konkurenci v tomto odvětví. Lithiové akcie jsou stále lukrativní sázkou na budoucnost.

Nicméně, pokud uvažuje o vstupu na lithiový trh, měli byste se podívat blíže, protože ceny jsou stále poměrně drahé navzdory propadu ceny.

 

Lithium – trh budoucnosti

Lithium, nejlehčí ze všech kovů, má celou řadu využití. Vedle baterií do elektromobilů se využívá například ve sklenářství, či keramice. Dále se používá například při výrobě klimatizačních zařízení.

Například výrobce elektrických automobilů Tesla plánuje výstavbu gigantického komplexu továren, aby zajistil vlastní poptávku po lithiových bateriích. Mimochodem, lithium má využití nejen pro elektromobily, ale také pro skladování elektrické energie v domácnostech, např. v kombinaci se solárními systémy. Zaměřením investorů je nicméně především automobilový trh.

elektromobily – světový fenomén s ročním růstem + 60%

Přestože se v roce 2018 celosvětově vyrobily pouze 2 miliony elektrických automobilů, podíl nových elektrických vozidel registrovaných ve světě je kolem 2,4 %. V roce 2019 se předpokládá nárůst na 3,1 %. Roční nárůst až o 60 % předpokládá, že v roce 2025 bude vyrobeno 20 milionů elektrických automobilů, což odpovídá zhruba 15% průniku na trh.
Podle Center of Automotive Management (CAM) byla Čína v roce 2018 opět globálním lídrem v odvětví elektromobilů s více než 1 milionem nových registrací. Menší země jako například Norsko mají však podíl až 49 %.
V následující 2 letech se předpokládá, že Tesla bude stále více tlačit své produkty na trh.

Trh s elektromobily roste

Očekává se, že světový počet nově prodávaných elektrických automobilů se v následujících letech zvýší na pět až šest milionů vozidel což odpovídá podílu na trhu přibližně 5 % – 7 %. Momentálně je zapotřebí přibližně 150g lithia k vyprodukování výkonu 1 kW / h. V závislosti na výkonnosti a technologickém pokroku v této oblasti se očekává, že na každé elektrické vozidlo bude potřeba mezi 3-10 kg lithia.

V důsledku toho analytici společnosti Roskill očekávají, že roční poptávka po lithiu v celosvětovém měřítku vzroste o 21 %. Od roku 2021 se tak očekává, že poptávka začne rychle převyšovat nabídku.

Zprávy o rozšíření výroby způsobily v roce 2018 tlak na akcie lithia

70 % světových zásob lithia se nachází v „lithiovém trojúhelníku“, který tvoří Chile, Argentina a Bolívie. Nacházejí se zde obří solná jezera jako jsou Atacama, Salinas Grandes, Uyuni und Hombre Muerto. Kromě Jižní Ameriky najdeme také velké lithiové doly v Austrálii.

Jelikož v nadcházejících letech dojde k otevření jen několika málo nových výrobních závodů, mnoho odborníků se obávalo problémů se zásobováním. Protože vytvoření nových projektů v dolech a slaných vodách vyžaduje vysoké investice a uvedení nového dolu do plné funkčnosti trvá v průměru 4 až 7 let. Tyto obavy však byly začátkem roku 2018 zažehnány. Společnost SQM dosáhla dohody s čilskou vládou o rozšíření produkce lithia do roku 2025.

V důsledku toho odborníci komodit Morgan Stanley předpovídají zvýšení dodávek lithia z Argentiny, Austrálie a Chile o 500 000 tun ročně do roku 2025. To se zhruba rovná trojnásobku produkce v těchto zemích. Zprávy nastavily trhy v turbulencích a vedly k významným cenovým ztrátám pro komoditu, stejně jako k zásobám lithiového průmyslu. Individuální zásoby byly opraveny až o 50% nebo více.

Někteří tržní odborníci však poukázali na to, že v roce 2018 byla přidána nová kapacita, ale v průběhu roku se nezaznamenala lipidová hladina, jak dokládá Morgan Stanley. V poslední době však cenový trend většiny akcií opět vzrostl a nový trend vzestupu by se mohl dobře rozvíjet. Pro investory s dlouhodobým výhledem mohou současné ceny představovat zajímavou vstupní příležitost. Souběžně s plánovanou expanzí výroby se poptávka prudce zvýší.

Spoléhejte na vůdce trhu

Chcete-li v příštích letech profitovat z lithiového boomu na trhu, měli byste se zaměřit na přední firmy v tomto odvětví. Zkušenosti napovídají, že ceny akcií lídrů na trhu se z dlouhodobého hlediska vyvíjejí nejlépe. V odvětví lithia byste tedy měli investovat do společností s vynikající pozicí na trhu.

Producenti lithia – 4 zvučná jména.

Většině lithiového trhu dominují čtyři výrobci, přičemž někteří z nich nejsou na lithium závislí, jelikož není jejich primárním produktem. Tyto 4 společnosti vlastní bezmála 85% podíl na trhu s lithiem. 2 z těchto akcií rozebíráme v našem seznamu a přidáváme jednoho žhavého kandidáta.

Lídry na trhu jsou společnosti Albemarle, FMC, Tianqi Group a Sociedad Química y Minera de Chile.

Akcie lithiových producentů:

1. Albemarle Corporation – světový lídr

Albemarle Corporation (ISIN: US0126531013 – Symbol: ALB – Měna: USD) je americká chemická společnost, která vedle produkce lithia vyrábí zpomalovače hoření, katalyzátory a chemikálie pro povrchovou úpravu. V roce 2015 provedla Albermarle akvizici konkurenční společnosti Rockwood, čímž se stala největším světovým producentem lithia.

Podle odhadů Albemarle, která v současné době dosahuje hodnoty přibližně 8 miliard USD, v současné době ovládá přibližně jednu třetinu globálního obchodu s lithiem. V roce 2017 činily celkové příjmy 3,1 miliardy USD, což představuje více než 15% meziroční nárůst. Zisk na akcii také vzrostl o 29 % z částky 3,57 USD na 4,59 USD. Albermarle v současné době vyplácí čtvrtletní dividendu ve výši 0.335 USD, což odpovídá souhrnné dividendě 1,34 USD ročně.

Růstovou hnací silou společnosti je zejména silné zvýšení poptávky po lithiu. V posledních třech letech vzrostl podíl čistého zisku společnosti Albemarle z lithiového obchodu z přibližně 6 % na 30 %. Díky rostoucí poptávce po lithiu a plánované expanzi výroby by měl podíl na zisku pokračovat v růstu v nadcházejících letech.

2. Sociedad Quimica Minera de Chile (SQM) – vyzyvatel

Chilská chemická společnost Sociedad Quimica Minera de Chile (ISIN: US8336351056 – Symbol: SQM – Měna: USD) se sídlem v hlavním městě Santiago je největším konkurence výše zmíněné Albemarle, se kterou dlouhodobě soutěží o titul největšího světového producenta lithia. Určit, která z těchto 2 společností v současné době vede je obtížné. Nicméně podle názoru analytiků SQM by do budoucna měla držet lepší karty než její americká konkurence. Vedle produkce lithia se společnost zabývá také výrobou hnojiv, jodu a průmyslových chemikálií.

Chile je nejbohatší země co se lithiových zásob týče. Výborné kontakty SQM na zdejší vládu přispěly k posílení její pozice na trhu. Odhaduje se, že se v Chile nachází přibližně 7,5 milionu tun lithia. Druhou v pořadí je Číná se 3 miliony tun.
Ložiska lithia, které SQM může získat, zaručují společnosti v nejbližší budoucnosti roli lídra na trhu. Jak již bylo zmíněno dříve, chilská vláda dosáhla rozsáhlé dohody o zvýšení produkce lithia do roku 2025. Roční produkce je v současné době zhruba 50 000 až 60 000 tun. Do roku 2025 se předpokládá její nárůst na nejméně 216 000 tun.
Tržní kapitalizace SQM je v současné době přibližně 11 miliard USD. V roce 2017 činily tržby společnosti 2,2 miliardy USD, což je asi o 11 % více než loni. P/E se zvýšil z 1,06 USD na 1,63 USD, což je nárůst o 54 %. Zhruba 30 % tržeb generuje lithium a meziročně stoupá jeho podíl o 8 %. S očekávaným ziskem na akcii ve výši 2,22 USD v současném fiskálním roce 2019 je SQM opět poměrně spravedlivě oceněn při 19násobku výdělku. Proto probíhající korekce nabízí dlouhodobé zajímavé vstupní ceny v rozmezí od 40 do 42 USD.

3. Orocobre: Nový hráč na lithiovém trhu

Litium, bór a potaš jsou hlavní produkty australské těžební skupiny Orocobre (ISIN: AU000000ORE0 – symbol: ORE – měna: AUD), která v roce 2015 po sedmi letech nákladného průzkumu zahájila projekt Salar de Olaroz v severozápadní Argentině.

Projekt, v němž má Orocobre zapojen dvoutřetinový podíl, je provozován společně s japonskou skupinou Toyota Tsusho a místním partnerem. Celkem bylo alokováno 6,4 milionu tun uhličitanu lithného v solném jezeře Olaroz, což umožňuje zde postavil důl s životností více než 40 let.

Japonský výrobce automobilů Toyota spolupracuje s Orocobre od roku 2010. Investicí 232 milionů USD si chce Toyota zajistit přístup k lithiu pro potenciální výrobu baterií do svých elektromobilů v budoucnosti.

S tržní kapitalizací 570 milionů EUR je Orocobre stále relativně malou společností. Nicméně navzdory cenovým fluktuacím a specifickým politicko-ekonomickým problémům v Argentině se společnost vyvíjí velmi dobře. V roce 2018 dosáhla společnost 24% nárůstu výnosů z částky 14 milionů USD na 26 milionů USD. Čistý zisk se však snížil ze 4,6 milionů USD na pouhých 1,9 milionů USD v důsledku kurzové ztráty, odpisů a nových exportních daní.

Obchodujte u LYNX

Společnost LYNX nabízí obchodování s vybranými akciemi lithia přímo na svých domovních burzách v USA a Austrálii, čímž můžete profitovat z vysokého objemu obchodů.

Ať už jste intradenní obchodník či dlouhodobý investor, LYNX vám umožňuje obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi, forexem a dalšími instrumenty levněji než u konkurence. Udělejte si čas a porovnejte naše poplatky s konkurencí.

Obchodovat můžete prostřednictvím naší profesionální obchodní platformy.

 

Zaujala vás investice do lithia?

Díky široké nabídce LYNX můžete zobchodovat všechny výše uvedené akcie, včetně čínských titulů. Kromě investování do lithiových akcií máte i další možnosti investice do lithia jako např. oblíbený fond Global X Lithium ETF (LIT).

Objevte více o investování do akcií s LYNX
imvestice do lithia

The post Investice do lithia – 3 nejlepší lithiové akcie pro rok 2019 appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Investice do akcií: 11 rad k obchodování s akciemi pro začátečníky
    Akcie jsou často jedním z prvních investičních aktiv, o které se člověk začne zajímat, když se rozhodne zhodnocovat vlastní volné prostředky. Pokud jste v bodě, že se chcete dozvědět od začátku, jak investice do akcií fungují, pak je tento komplexní průvodce určen právě pro vás.
  • Investice do akcií: 11 rad k obchodování s akciemi pro začátečníky
    Akcie jsou často jedním z prvních investičních aktiv, o které se člověk začne zajímat, když se rozhodne zhodnocovat vlastní volné prostředky. Pokud jste v bodě, že se chcete dozvědět od začátku, jak investice do akcií fungují, pak je tento komplexní průvodce určen právě pro vás.
  • Investice do Applu, zvyšuje se prodej Maců
    Po zavedení zcela nového MacBooku Air M2, k němuž by mohlo dojít již v červnu, očekáváme prudký nárůst akcií APPL. Jeden z nečekaných důsledků pandemie Covid-19 byl obrat v téměř deset let trvajícím propadu celosvětového prodeje počítačů. Spousty lidí pracujících z domova a škol nadále přechází na hybridní či dálkové vzdělávání, a prodej počítačů prudce roste. I v roce 2021 byl prodej PC stále o 14,8 % vyšší než v roce 2020. Společnost Apple (NASDAQ:AAPL) ve čtvrtém čtvrtletí vykázala rekordní hodnoty prodeje počítačů Mac a to 9,18 miliardy dolarů, ukazuje to, že prodej počítačů Mac je stále velkou součástí rovnice hodnot akcií AAPL.
  • Investice do BAT akcií
    FANG, FAANG, FANGMAN…. Náhodné zkratky, nebo investice do technologických společností, která má smysl? Řeč je o amerických vysoce výkonných společnostech Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon a NVIDIA. A slyšeli jste již o akciích BAT?
  • Investice do biotech akcií: 7 nejlepších biotechnologických akcií
    Akcie sektoru biotech jsou mezi investory nesmírně populární. Velké potenciální výnosy v blízké budoucnosti lákají mnoho investorů. Populární u investorů LYNX jsou zejména akcie Biogen a Galapagos.
  • Investice do Bitcoinu: bitcoinové akcie vzrostly o více než 1000 %
    Bitcoinová horečka pokračuje i přesto, že Bitcoin prošel v posledním měsíci výraznou korekcí. Od doby, kdy americká derivátová burza CME spustila obchodování s futures na Bitcoin, se cena nejpopoluárnější kryptoměny výrazně propadla.
  • Investice do českých start-upů loni klesly o tři čtvrtiny na 11,4 miliardy Kč
    Investice do mladých technologických firem v ČR, tzv. start-upů, loni klesly o 75,5 procenta na 11,4 miliardy korun. Obvyklá investice do start-upu se pohybovala okolo 24 milionů korun, což je o šest milionů méně než v roce 2022. Méně bylo také investičních kol v hodnotách stovek milionů korun. Důvodem jsou úsporná opatření na straně zahraničních investorů, ale i vysoká inflace v Česku a růst úrokových sazeb. Vyplývá to z dat projektu Startupové Česko platformy CzechCrunch.
  • Investice do kávy: Nejlepší kávové akcie v roce 2021
    Investování do kávových akcií není asi první věc, která lidem při vstupu na burzu přistane na mysl. Přesto se jedná o perspektivní odvětví s mnoha investičními příležitostmi. V následujícím článku probereme vše, co potřebuje vědět, pokud se chystáte investovat do kávového sektoru. Podíváme se na historii kávy a také na aktuální situaci na trhu s kávou.
  • Investice do kobaltu – 100% zhodnocení během jednoho roku
    Kobalt je relativně neznámý kov. Kov o němž jako investoři neslýcháme příliš často. Přesto se cena kobaltu v posledních pár letech vyšplhala na dvojnásobek ceny. Investice do kobaltu je proto stále více zajímavější volbou jak diverzifikovat své portfolio.
  • Investice do konopí – 3 nejlepší marihuanové akcie 2019
    Akcie marihuany patří od poloviny roku 2017 na burze mezi absolutní fenomény. Není divu, protože ve stále více regionech světa je konopí legalizováno, stále více států USA marihuanu postupně legalizuje. V Evropě řada států zlegalizovala marihuanu pro lékařské účely.
  • Investice do lithia – 5 nejlepších lithiových akcií pro rok 2018
    Lithium je kov hojně využívaný pro výrobu baterií. Používá se při výrobě elektromobilů, chytrých telefonů, tabletů a další populární spotřební elektroniky.
  • Investice do marihuany? Je to možné s tímto ETF
    I tak liberální země jako je Nizozemsko se zdá být trochu ve stínu za Severní Amerikou, pokud jde o pěstování a především obchodování s marihuanou. Produkce trávy se v Severní Americe stává stále více populární, pěstuje se čím dál tím víc, častěji a na více místech. Především pokud jde o konopí pro lékařské účely, pak je Severní Amerika vyloženým rájem.
  • Investice do marihuany – Nejlepší konopné akcie a ETF v roce 2020
    Akcie marihuany patří od poloviny roku 2017 na burze mezi absolutní fenomény. Není divu, protože ve stále více regionech světa je konopí legalizováno, stále více států USA marihuanu postupně legalizuje. V Evropě řada států zlegalizovala marihuanu pro lékařské účely.
  • Investice do mědi v 2022: Tipy na futures, akcie a ETF
    Měď je důležitou surovinou široce používanou ve stavebnictví, elektromobilech a dalších elektronických zařízeních. Cena mědi už navíc nějakou dobu stoupá. Mnoho investorů se tak ptá, jakým způsobem do mědi investovat. V tomto článku si přiblížíme, jak je na tom aktuálně nabídka i poptávka po mědi.
  • Investice do nemovitostí je obranou proti inflaci
    V roce 2020 dosáhla průměrná míra roční inflace v České republice výše 3,2 %, což je osmileté maximum. V meziročním porovnání je to zvýšení o 0,4procentního bodu. Letos prognózy hovoří o jejím poklesu, přesto se s největší pravděpodobností hodnota inflace udrží nad 2procentním cílem České národní banky. Investoři, kteří chtějí nadinflační zhodnocení, budou muset pečlivě vážit, do čeho vložit své peníze.
  • Investice do nemovitostí: 3 nejlepší nemovitostní fondy pro soukromé investory
    Investice do nemovitostí jsou považovány za vhodnou investici do aktiv během období s nízkými úrokovými sazbami a to z důvodu stability. Nízké úrokové sazby, stálé zvyšování ceny nájemného a silný příliv nového kapitálu tlačí realitní trh po celá léta směrem nahoru. Ceny nemovitostí tedy dlouhodobě rostou. Tento trend se netýká pouze rezidenčních nemovitostí, ale také komerčních nemovitostí.
  • Investice do obranného průmyslu Čechy zaujaly. Jen za první tři měsíce svěřili novému fondu RSBC Defence více než čtvrt miliardy korun
    RSBC Defence, první český fond kvalifikovaných investorů zaměřený výhradně na obranný průmysl, dokončil velmi úspěšné upisovací období. Investoři do něj jen během třetího čtvrtletí 2022 vložili více než 250 milionů korun. Kromě unikátní strategie zaměřené na zhodnocování peněz v obranném průmyslu, výrobě a technologiích fond investory oslovuje také zajištěným výnosem na úrovni 8 % či 9 % ročně v závislosti na investiční třídě podle objemu investice.
  • Investice do palladia – 3 nejlepší palladiové akcie roku 2019
    Od našeho prvního doporučení ze začátku února 2018 se naše palladiové tipy vyvíjely perfektně. Maximální zhodnocení na jednotlivých titulech dosáhlo u Nikl Norilsk + 12%, Anglo American Platinum + 64% a North American Palladium + 78%. Z dlouhodobého hlediska všechny tři akcie slibují další potenciál pro růst.
  • Investice do palladia – 5 nejlepších palladiových akcií roku 2019
    Od našeho prvního doporučení ze začátku února 2018 se naše palladiové tipy vyvíjely perfektně. Maximální zhodnocení na jednotlivých titulech dosáhlo u Nikl Norilsk + 12%, Anglo American Platinum + 64% a North American Palladium + 78%. Z dlouhodobého hlediska všechny tři akcie slibují další potenciál pro růst.
  • Investice do platiny: 3 nejlepší platinové akcie roku 2019
    Platina jako vzácný kov s širokým využitím napříč sektory patří mezi suroviny, o které prozatím mnoho investorů neprojevuje zájem. Je to ale chyba? Zlato a stříbro jsou sice mezi obchodníky nejznámější, ale zdaleka se nejedná o jediné komodity, do kterých stojí za to investovat. Platina je, stejně jako jiné drahé kovy, považována za bezpečné útočiště navíc i v dobách recese.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani